Moj čajni svijet
Čajne kronike
Blog
Sva autorska i ostala prava na sadržaj objavljen na blogu su zadržana.
Sve fotografije i svi članci su autorski te je zabranjeno njihovo neovlašteno kopiranje i korištenje u komercijalne svrhe. Neovlašteno korištenje materijala s ovog bloga smatrati će se kršenjem autorskih prava.

Svi sadržaji objavljeni na blogu nastali su kao rezultat dugogodišnje ljubavi prema čaju te se osim na poznatim činjenicama temelje i na osobnom iskustvu. Stoga autor ne preuzima odgovornost za moguće zloupotrebe savjeta, prijedloga, nesporazuma ili pogrešnih tumačenja tekstova objavljenih na blogu.
Facebook
Facebook profil Čajnih kronika sa još više slika, informacija i savjeta:

Čajne kronike

Kontakt

Sve upite, kritike, prijedloge, želje, možete slati na: cajne.kronike@gmail.com

Cvjetni čajevi
Blog
ponedjeljak, kolovoz 18, 2014
Iako je prošlo već više od tri mjeseca, zbog kroničnog pomanjkanja vremena, nisam stigla staviti mali izvještaj s Pričljive čajanke. Da i ovim putem zahvalim svima koji su sudjelovali i pomagali: Tomislavu Košiću za kompletnu pomoć oko organizacije iz Odjela za mlade Gradske knjižnice i čitaonice Metel Ožegović, dragim ljudima na pomoći oko fotografija i kolačića: Ines Ercegović, Latici Petković, Ivi Roža, Jasminki Tkalec i Željki Tkalec.

Hvala svim autorima koji su čitali priče, redom čitanja, Ema Tretinjak, Nikola Leskovar, Ivana Bukal, Josip Špicar, Katarina Kovačićek, Ivana Dvorski Lacković, Filip Rutić, Ivana Pintarić i Lana Bubaš, te voditeljici grupe LIT Tatjani Ruža.

A kako ne bih na ovom blogu duljila o književnoj strani čajanke, da odmah pređem na keksiće i čajeve. Primijetila sam da su ljudi prilično sramežljivi za isprobavanje čajeva i postavljanje pitanja. Dovukla sam sa sobom barem pedesetak čajeva a uspjela pripremiti tek tri vrste. Pili smo Shui Xian tajvanski oolong čaj, Gui Fei također tajvanski oolong čaj i Sakura Komachi, japanski matcha čaj.
A što se još degustiralo, pogledajte na slikama. Unaprijed isprike zbog kvalitete fotografija, slikane su u različitim uvjetima, različitim foto aparatima.

I naravno, hvala svima koji su došli i popunili sve i do zadnjeg sjedećeg mjesta, a najviše hvala onima koji su stajali. Prilike će za ovakvo druženje, nadam se, biti opet.

 

Earl Grey limunaste kuglice

earl grey, earl gray, crni čaj, bergamot, kuglice, limun, recept, čaj


Japansko-ruski matcha muffin s varenjem od jagoda

maccha muffin, cupcake, varenje, varenye, jagode, recept, zeleni čaj


Keksići sa zelenim čajem od jasmina

earl grey, kolačić, čajni kolačić


Matcha šifon kolač


matcha šifon, torta, zeleni čaj, recepti s čajem


Lapsang Souchong sladoled

lapsang souchong, crni čaj, kineski čaj, sladoled, recept

Earl Grey puding

earl grey, puding, crni čaj, recept

Matcha zečići

matcha, zeleni čaj, recept, uskrs
cajnekronike @ 16:32 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, kolovoz 6, 2014

Odgovor je - zeleni čaj.

I dok se sunce uporno odbija vratiti i podići temperaturu na onu prikladnu godišnjem dobu, možda je onima na moru situacija bolja. Na plaži će se sigurno malo tko odlučiti na pothvat ispijanja vrućeg čaja, ali za opuštajuće večeri, možda i nema boljeg izbora. Vrijeme je da predstavim dva dobra razloga za ispijanje zelenog čaja ljeti. To su zaštita od UV zraka i hlađenje.

Dok mnogi kupuje kreme s visokim faktorom kako bi se mogli izležavati na suncu satima, ne razmišljaju da je dobro zaštiti kožu i iznutra. Tu puno može pomoći i zeleni čaj. Svakodnevno ispijanje zelenog čaja, nakon 12 tjedana može smanjiti rizik od opekotina izazvanih suncem za 25%. Tomu su uzrok katehini kojih u zelenom čaju ima i do 4 puta više nego u crnom. No, potrebno je biti oprezan. Nije svaki zeleni čaj isti i nije svaki crni čaj isti. Ispijanje otpadnog praha u vrlo jeftinih filtar vrećicama neće imati baš nekog učinka, baš kao ni ispijanje ledenih čajeva na čijim se etiketama navodi kako sadrže i zeleni čaj. Obično najbolje kotiraju oni u listićima )čisti) dok čajevi u filtar vrećicama uvijek nose više rizika. Neka općenita tablica ne postoji, no postoje npr. čajevi koje su već iskomercijalizirali samom činjenicom da sadrže jako visoki udio katehina (EGCG). Tako je npr. Sencha Uchiyama postala izuzetno popularna pod nazivom kao čaj s izrazito visokim udjelom katehina. Npr. Gyokuro sadrži tek nešto više od polovice količine koju sadrži Sencha Uchiyama a Long Jing tek jednu petinu. No, ponavljam, svaki pokušaj generalizacije bio bi pogrešan. Nisu sve Senche Senche niti su svi Gyokuro čajevi isti.

Drugo je, možda još bolje pitanje, koji čaj je bolji za ljeto - vrući ili hladni? Odgovor je - vrući. Britanska istraživanja pokazala su kako vrući čaj najviše smanjuje temperaturu kože - i do 2 stupnja, dok je u slučaju ledenih pića to bilo tek za najviše 0.8 stupnja. Istraživanje ko' istraživanje, u današnje ih se vrijeme može pronaći tisuću i za i protiv. Zato ih ne volim navoditi već više cijenim doživljaje iz prve ruke.

Mnogi se groze ispijanja vrućeg čaja ljeti. Ispijanje vrućih čajeva u bilo koje doba dana i godišnjeg doba prakticiram već desetak godina. Polako uspijevam preobratiti bliske ljude i mnogi se počinju priklanjati trendu. Vrući će vas čaj u trenutku oznojiti i kasnije ćete se osjećati mnogo svježije nego nakon ispijanja ledenog pića. No, nisam protivnik ni ovog drugog, ali potreba za ledenim pićima nakon usvajanja navike ispijanja vrućeg čaja polako će se smanjiti.

I dok se mogu pronaći oprečne informacije o ispijanju vrućih čajeva ljeti, moje je mišljenje da uvijek treba kombinirati Neki navode kako postoji opasnost od dehidracije ispijanjem vrućih čajeva. No kad pogledamo da dnevni unos tekućina ljeti ionako treba biti povećan, nije loše umjesto dvije čaše vode ubaciti 2-4 šalice čaja. Probajte i uvjerite se sami.

U druge pozitivne učinke ispijanja zelenog čaja trenutno neću ulaziti. Ova dva sam navela kao one važne za ovo godišnje doba, a postoje još mnogi drugi izrazito pozitivni učinci. No, tu su još i drugi čajevi, bijeli, crni, oolong, pu'er, svaki sa svojim karakteristikama o kojima će također u budućim tekstovima biti riječi.

Da zaključim, zagrijte čajnik, sipajte listiće i pripremite čaj.

cajnekronike @ 09:55 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, kolovoz 5, 2014

Evo samo jedna kratka ideja... O ovome je već bilo riječi no matcha latte je uvijek vrijedna podsjećanja!

Matcha latte, matcha, maccha, zeleni čaj, čaj s mlijekom, zeleni čaj u prahu, rižino mlijeko

Mattcha latte umjesto s običnim ili sojinim mlijekom, ispadne odlična i s rižinim. Na slikama je jedan od mojih najdražih mattcha čajeva - Sakura Komachi (Shizen Tea). Rižino mlijeko ne daje toliko okusa koliko obično pa čaj svakako više dođe do izražaja. Meni osobno ovo je možda i najbolja kombinacija, manje slatka, više zelena. A boja Sakura Komachi mattcha čaja je prekrasna.

Matcha latte, matcha, maccha, zeleni čaj, čaj s mlijekom, zeleni čaj u prahu, rižino mlijeko


Žličica matcha čaja dovoljna je za otprilike 200ml mlijeka (ne vrhnata). Matchu prosijte kroz neko cijedilo (da se izbjegnu grudice), ulijte vrlo malo vruće vode (oko 50ml ili čak manje je dovoljno), tek toliko da se može promiješati s metlicom, miješajte dok se ne napravi pjena i dodajte vruće mlijeko. Ako vam je stalo do estetskog dojma (meni u ovom slučaju i nije toliko, draža mi je bez pjene i želim da bude što prije spravljeno!), dok se mlijeko zagrije, zapjenite ga s metlicom za pjenjenje (ne onom za matchu!). I to je to. Možete dodati šećer, med, agavin sirup itd, a možete piti i bez ikakvih zaslađivača.

Matcha latte, matcha, maccha, zeleni čaj, čaj s mlijekom, zeleni čaj u prahu, rižino mlijeko

Moguće je dodavati i svakakve arome, no moje je mišljenje da je matcha sama po sebi dovoljna. Moguće je pronaći i matcha čajeve svakakvih aroma pa su kombinacije za isprobavanje nebrojene. Ipak, za početak probajte s čistim originalnim matcha čajem. Za potpuni doživljaj, vodite računa da ne kupujete onaj jeftini zeleni prah na ebayu za 2 dolara koji se reklamira kao matcha.

cajnekronike @ 12:44 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, kolovoz 4, 2014
Naziv: Organic Benifuki
Prodavač: Japanese tea farm

Iako bi zbog samog naslova mnogi mogli pomisliti kako se radi o mješavini domaćih prirodnih čajeva, situacija je mnogo zanimljivija. Dok neki isprobavaju ulja crnog kima, ulja konoplje, razne tablete protiv alergija, mogli bi probati i sa zelenim čajem! Japanci svoj zeleni čaj ne bi zamijenili za ništa na svijetu, pa zašto onda ne bi otišli i korak dalje i proizveli i čaj protiv alergija. Radi se o Benifuki zelenom čaju iz organskog uzgoja. Iako se uglavnom može naći u instant obliku, postoji i Benifuki čaj u listićima. Okusa sličnog senchi, izgleda i mirisa također, mogao bi biti jako dobra zamjena za tablete i korisna i zdrava prva pomoć kad nastupe alergije. Isprobano i djeluje.

benifuki, benifuki čaj, japanski čaj, zeleni čaj, alergije

Benifuki je zeleni japanski čaj koji je učinkovitiji u borbi protiv suzbijanja simptoma alergija na pelud i do sto puta od običnog zelenog čaja zbog visokog udjela 3'-O-metil katehina. Ovaj je čaj posljedica istraživanja i kao takav direktno namijenjen suzbijanju simptoma alergija. Točnije, mogli bi ga nazvati specijaliziranim čajnim lijekom. ( Usput, kad već pišem o alergijama, neki ljudi mogu biti alergični i na zeleni čaj! ) Benifuki je okusom sličan senchi iako nema gorčine. No, sa stajanjem postane gorak. Svijetlo zelene je boje, zelenog blagog okusa. Mirisom tek malo podsjeća na senchu. Listići mirišu iznimno slatko, bez trunke svježine.

benifuki, benifuki čaj, japanski čaj, zeleni čaj, alergije

Preporučuje se prema uputama listiće iskoristiti dva puta, s vodom od 80 stupnjeva, prvi puta 1 minutu a drugi put tek nekoliko sekundi. Potreban je gram čaja na 100ml vode što je zapravo jako mala količina te će cijela vrećica biti dovoljna za 50 (x2) šalica čaja.

benifuki, benifuki čaj, japanski čaj, zeleni čaj, alergije

Ovaj se čaj može kupiti preko interneta i koliko znam kod nas nije dostupan. Cijena mu je 10 dolara za 100 grama. Ovaj je Benifuki čaj u listićima. Postoji također i instant Benifuki čaj u granulama i on se koristi kao sredstvo za suzbijanje simptoma alergija. Kod nas također nije dostupan ali može se pronaći na internetu. Jednostavniji je za upotrebu nego listići.

benifuki, benifuki čaj, japanski čaj, zeleni čaj, alergije

Ako ste jedni od onih koje muče alergije, dajte šansu i ovom čaju.

benifuki, benifuki čaj, japanski čaj, zeleni čaj, alergije

cajnekronike @ 18:52 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, srpanj 28, 2014
Naziv: Tosa Bancha
Prodavač: Yunomi.us
Proizvođač: Furyu
Vrsta: japanski zeleni čaj

Ima nečeg zanimljivog u tamnim čajevima, pogotovo ako oni dolaze iz zemlje gdje nisu uobičajeni. Tamni ili crni čajevi poznati su uglavnom u Kini, a najpoznatiji vrsta je Pu'erh čaj (kojeg opet ima tisuće vrsta). Ovo je jedan koji dolazi iz Japana gdje nema mnogo mjesta za čajeve različite od zelenih i povremeno oolong čajeva. Japansku vrstu "tamnih" čajeva, uglavnom fermentiranih Banchi nudi yunomi.us. Iako moram priznati da mi svi čajevi iz ponude izgledaju jednako privlačno, odlučila sam se ovaj put za Tosa Banchu, Moram priznati da je ovo prvi put da se uopće susrećem s japanskim tamnim čajevima, do sada sam iz vidjela jedino kod ovog prodavača a on nudi više vrsta tamnih Bancha, sve od istog proizvođača Furyu. Pa eto, za sve čajoljupce željne malo čajne egzotike, slobodno bacite pogled. Za ove čajeve se slobodno može reći kako su stvarno rijetki, proizvode se u malim količinama i uopće su dosta nepoznati. Sad dolazimo do zanimljive činjenice - rijetki a jeftini. Dakle, nemojte se nikad dati zavarati raznim pridjevima koji su tu uglavnom kako bi potrošače naveli da plate puuuuuuno previše. Cijena čaja neće ovisiti o količini u kojoj se proizvodi koliko uglavnom o njegovom imenu. Naravno, količina ima veze, ali budite sigurni da samo zato jer nekom čaju prilijepe etiketu "izuzetno rijedak", ne morate nužno platiti visoku cijenu.

tosa bancha, crni čaj, japanski čaj, bancha, rijedak čaj

tosa bancha, crni čaj, japanski čaj, bancha, rijedak čaj

Tosa Bancha (jap. 土佐番茶 romaji: tosa bancha), proizvođača Furyu (specijaliziranog za Banchu), dolazi iz Tose s otoka Shikoku. Dolazi u količini 10 grama (tester) te 30 grama. 30 grama košta nešto malo manje od 50 kuna. Mene je odmah privukla boja listića na slici i odlučila sam zabilježiti dojmove prije nego uopće otvorim vrećicu. Dakle, smeđe, crvene, ljubičaste, zelene nijanse daju dojam da je čaj nekako jesenski, kišni, vlažni, cvjetni, kao da u njemu ima okusa i zelenog i crnog čaja. Kombinacije boja mirisa i okusa.

tosa bancha, crni čaj, japanski čaj, bancha, rijedak čaj

No, nakon otvaranja, dojmovi su se promijenili. Vizualno jako zanimljiv japanski čaj, široki veliki prešani listići tamno zelene boje a sadrži i mnogo grančica što je karakteristika banche. Uz camelliu sinensis, u ovom se čaju nalaze i sušene mahune graška (Chamaecrista) imena kishimame (jap: きし豆). Ovo je jedan sasvim dobar proljetni ili ljetni čaj, i prema okusu i prema izgledu. Okus Banche je očit ali blag. Suhi listići mirišu gotovo na Houjicha (ono je prženi čaj) a zbog mahuna graška osjeti se i trunka slatkoće.

tosa bancha, crni čaj, japanski čaj, bancha, rijedak čaj

Zanimljivo je kako je Shikoku poznat baš po tim drugačijim čajevima, posebno fermentiranim, bližima Kini nego Japanu.

tosa bancha, crni čaj, japanski čaj, bancha, rijedak čaj

Priprema Tosa Banche jako je jednostavna. 15 grama čaja za 2 litre vode ili standardna kyusu priprema sa 5 grama čaja i oko 250ml vode. Voda treba biti kipuća , 30 sekundi je dovoljno za prvo prelijevanje. Čaj se može iskoristiti 3 puta, četvrti je rezultat znatno lošiji. Prvo prelijevanje daje čaj više žute boje, više na Banchu, drugo više zelene, više na Senchu. U ovom čaju ima nevjerojatno puno svježine za jednu Banchu (pomalo sliči na Haru Banchu), i ono što je najzanimljivije, ni trunke gorčine.

tosa bancha, crni čaj, japanski čaj, bancha, rijedak čaj

Ovo je čaj za sve one koji traže malo raznolikosti u standardnim japanskim Banchama. Još jedna mala napomena vezana uz cijenu i količinu. Iako je na prvi pogled skuplja od ostalih Bancha, ovog čaja ipak treba nešto manje za 200 ml vode. Tako da će otprilike 3 grama biti dovoljna, a 5 grama dovoljna za 250-300ml vode, ili u slučaju pripreme u čajniku na vatri, 15 grama bit će dovoljna za dvije litre vode.

cajnekronike @ 09:35 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, srpanj 27, 2014
Naziv: Blue Oolong Tea
Proizvođač: Kaneban Higuchi Tea Factory
Prodavač: yunomi.us

Oolong čajevi dolaze iz Kine gdje se i najviše konzumiraju. U Japanu, iako dovoljno popularni, vjerojatno nikad neće zamijeniti zeleni čaj. Zeleni, zeleni, zeleni, zeleni, tek onda na red dolazi oolong. Proizvodnja je ograničena, a njegovo ispijanje uglavnom se odnosi na hladne varijante u kafićima i restoranima, s puno leda. Ovo je bila i jako dobra prilika za korištenje "uradi sam" keramike - čajnik, čašica i posudica.

japanski oolong, oolong, oolong čaj, wulong, japan, blue tea, plavi čaj

Japanski oolong čajevi u mnogočemu se razlikuju od kineskih. U obliku listića su, tamnocrvene boje, gotovo uvijek s nešto malo (ili malo više!) gorčine. Mnogo su bliže verziji koja se kod nas prodaje pod nazivom Formosa Oolong nego npr. Tie Guan Yin oolong čajevima.

japanski oolong, oolong, oolong čaj, wulong, japan, blue tea, plavi čaj

40 grama ovog čaja košta oko 70 kuna. Uzgaja se u pokrajini Shiga.Naziv "plavi" nema zapravo nikakve veze s bojom čaja ili bojom listića. Naziv "plavi" u Japanu se tradicionalno koristi za Oolong čajeve. Dakle, Blue tea je oolong čaj. Tako da je naziv ovog čaja zapravo Oolong oolong čaj.
Boja suhih listića se kreće od tamnozelene i smeđe-zelene do tamno smeđe. Listići su sitni, polomljeni. Ne izgledaju kao niti jedan drugi oolong čaj, pogotovo ne kineski. Najčudnija od svega je preporuka za pripremu ovog čaja. 5 grama čaja na 5 minuta s vrućom vodom od 90 stupnjeva. Prilično dugo za jedan oolong. Ipak, mogu se iskoristiti više puta no rezultat će biti mnogo blaži ali gotovo jednake gorčine.

japanski oolong, oolong, oolong čaj, wulong, japan, blue tea, plavi čaj

Suhi listići mirišu na crni čaj ali svježi crni čaj. U vrućem čajniku ti isti listići dobivaju blago prženi miris i gorčina se odmah može namirisati ali intenzitet nikako nije kao onaj crnog čaja.

japanski oolong, oolong, oolong čaj, wulong, japan, blue tea, plavi čaj

Mokri listići su svi polomljeni, sitni, više zeleni. Interesantno kod ovog čaja je što mu je miris sasvim drugačiji od okusa, vuče na slatko, dok u okusu nema nimalo slatkoće. No, gorčina se ne osjeti na početku, tek na kraju te na jeziku ostaje jako jako gorak okus. Ovaj bi čaj mogao biti jako dobar i u ledenoj varijanti. Najbolji bi mu možda naziv odgovarao - "nezreli crni čaj". Boja je intenzivna, tamno crvena, tj intenzivno narančasto-smeđa u manjim količinama.

japanski oolong, oolong, oolong čaj, wulong, japan, blue tea, plavi čaj

Ovo je čaj za ljubitelje crnih jačih čajeva, nikako za one koji vole zarolane kineske i tajvanske oolong čajeve. Meni osobno to nikad ne bi bio jedan od onih svakodnevnih čajeva ali ni jedan od onih za posebne prilike. Tek jedan drugačiji čaj vrijedan za probati.
cajnekronike @ 00:07 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, svibanj 8, 2014
Naziv: Grandpa tea
Prodavač: Yunomi.us
Proizvođač: Nakazen
Vrsta: japanski biljna mješavina

nakazen, yunomi, yunomi.us, biljni čaj, japanski čaj, hrastova sjajnica, nešpula, guava, kurkuma, mačji brk, srce list, jobove suze, sena, čaj, zdravlje, grandpa tea

Uz moju su nedavnu narudžbu čaja, Yunomi.us dodali i jedan tester - biljnu mješavinu simpatičnog imena Grandpa tea. Iako je ovaj blog posvećen pravim čajevima, volim isprobavati i neke egzotične mješavine. Osam sastojaka čini ovaj biljni čaj, gotovo nepoznatih i svih redom iz Azije. Moram priznati da imaju zanimljiva imena, počevši og gljive pa do Jobovih suza i Mačjeg brka. Čaj koji bi ispao sasvim neobičan kad bi doslovno shvatili nazive. Vizualizirajte sami. U vezi imena biljaka ne garantiram, primijeti li tko pogrešku, neka me slobodno ispravi.

nakazen, yunomi, yunomi.us, biljni čaj, japanski čaj, hrastova sjajnica, nešpula, guava, kurkuma, mačji brk, srce list, jobove suze, sena, čaj, zdravlje, grandpa tea

U čaju se nalaze:
- Hrastova sjajnica (Ganoderma lucidum)
- Nešpula (Eriobotrya japonica)
- Guava (Psidium guajava)
- Kurkuma (Curcuma longa)
- Mačji brk (Orthosiphon aristatus)
- Srce-list (Houttuynia cordata)
- Jobove suze (Coix lacryma-jobi)
- Sena (Senna obtusifolia)

nakazen, yunomi, yunomi.us, biljni čaj, japanski čaj, hrastova sjajnica, nešpula, guava, kurkuma, mačji brk, srce list, jobove suze, sena, čaj, zdravlje, grandpa tea

Svi ovi sastojci čine mješavinu koja je neobična i zanimljiva, ali i nešto što me uopće ne iznenađuje u vezi japanskih "biljnih" i drugih čajeva. Često se u njima pronađu sjemenke i razni slični plodovi, od pržene riže, prženog ječma i zrna soje. Izgledom su uvijek oku privlačni i zanimljivi, često izgledaju kao gotovo nemoguće i nespojive kombinacije.

nakazen, yunomi, yunomi.us, biljni čaj, japanski čaj, hrastova sjajnica, nešpula, guava, kurkuma, mačji brk, srce list, jobove suze, sena, čaj, zdravlje, grandpa tea

Ovaj se čaj priprema 10 minuta u kipućoj vodi, 5 grama čaja na 250 ml vode, boja je narančasto smeđa. Izgledom i više nego zanimljiv, mirisa koji podsjeća na čaj od listova maline i pržene kave, pomalo houjiche i u tragovima mente. Okus je izrazito biljni usprkos svih nijansama koje se mogu osjetiti, vrlo ga je teško definirati. Nije preintenzivan, nije pun, nije gorak i definitivno je dobar za one koji vole biljne čajeve. Jedan od onih biljnih čajeva koji bi vrlo lako mogli postati dio dnevne rutine ispijanja čaja i još biti od koristiti za zdravlje. Naziv stoga i ne čudi, dobro je odabran. Kako sami kažu, u ovom čaju može uživati cijela obitelj.

nakazen, yunomi, yunomi.us, biljni čaj, japanski čaj, hrastova sjajnica, nešpula, guava, kurkuma, mačji brk, srce list, jobove suze, sena, čaj, zdravlje, grandpa tea


cajnekronike @ 11:19 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, svibanj 7, 2014
Naziv: Rou Gui
Prodavač: Jing Tea Shop
Vrsta: kineski oolong čaj, yan cha

Rou Gui (kin: 肉桂茶, pinyin: rou4gui4 cha2) čaj još je jedan kineski oolong čaj s planine Wuyi (oolong Da Hong Pao, Tie Luo Han, Shui Xian, crni Zheng Shan Xiao Zhong (Lapsang Souchong), Jin Jun Mei, itd.). Rou Gui u prijevodu znači cimet i to ona kineska verzija cimeta.

cimet, kineski čaj, oolong, oolong čaj, cassia, wuyi čaj, yan cha, čaj, rou gui

Oolong čajevi s planine Wuyi razlikuju se izgledom od Anxi oolong čajeva. Listići su dugi i tamni i lagano uvijeni dok su Anxi oolong čajevi često u modernoj zelenijoj varijanti te zarolani u kuglice. Wuyi oolong čajevi su često reklamirani kao čajevi za mršavljenje što je trik na koji ne bi smjeli nasjesti. Često su mnogo skuplji od drugih oolong čajeva. Zašto? Kao "Yan cha" ili doslovno čajevi koji rastu na kamenu, prodavači im neosnovano dižu cijenu. Spominju teške uvjete, male količine i iznimno povoljan utjecaj na zdravlje, ponajprije mršavljenje. (Za sve one koji misle da će skinuti kile uz pomoć čajeva, neka zavire u arhivu, pronaći će mnogo tema o tome i na koji način čajevi mogu pomoći. A ja također volim reći, uz ispijanje 3-4 litre čaja dnevno posljednjih desetak godina, mene danas više ne bi bilo.) Također su vrlo često "krivotvoreni", baš kao što je slučaj sa svim poznatim čajevima. Ako je poznata činjenica da Rou Gui i Shui Xian čine više od polovine ukupnih Wuyi čajeva, a strano tržište je prenatrpano Da Hong Pao čajem, možemo zaključiti koja kvaliteta čaja se prodaje, pogotovo Da Hong Pao čaja i to još po izuzetno niskim cijenama. Ono što je zanimljivo kod većine oolong čajeva je da su toliko nepoznati i zanemarivati da ih je najlakše "krivotvoriti". Tako se i ovaj čaj, kao što sam već spomenula, može prodavati pod Da Hong Pao, onaj pod istim nazivom imat će mnogo okusa.

cimet, kineski čaj, oolong, oolong čaj, cassia, wuyi čaj, yan cha, čaj, rou gui

Cimet koji je popularan i rasprostranjeni kod nas je zapravo kineska verzija cimeta (Cinnamomum cassia). Onaj pravi, indijski (Cinnamomum verum). nešto je skuplji i izgledom se vrlo lako razlikuje od kineske verzije. Indijski će uvijek imati istaknutu posebnu napomenu.

cimet, kineski čaj, oolong, oolong čaj, cassia, wuyi čaj, yan cha, čaj, rou gui

Ovaj čaj se javio za vrijeme dinastije Qing čineći ga tako čajem s dugom povijesti. Spada u tradicionalne čajeve međutim danas postoje i modernije varijante zahvaljujući promjeni ukusa tržišta. Danas je jedan od najpopularnijih Wuyi oolong čajeva iako kod nas u potpunosti nepoznat. Ime je dakle posudio od cimeta, jer se kao i kod svih drugih pravih čajeva, radi o čistom, nearomatiziranom pravom čaju.

cimet, kineski čaj, oolong, oolong čaj, cassia, wuyi čaj, yan cha, čaj, rou gui

Cijena čaja ovog prodavača je oko 50 kuna za pedeset grama. Ovo nije jedan od onih čajeva koji su me oduševili, međutim, kako i sami navode nije ni super visoke kvalitete. No, sasvim je dobar. Listići su dugi, lagano zarolani, tamne smeđe zelene boje. Boja čaja je jantarno narančasta. Cijena je svakako previsoka za ono što se nudi, no kao što često ponavljam, bolje je platiti više čak i za čajeve slabije kvalitete ali koji dolaze iz zemlje iz koje potječu nego za one koje možemo kupiti tu. Vrlo bih rado da me netko razuvjeri, međutim to još nije pošlo za rukom niti jednoj jedinoj trgovini u okolici koja čajeve prodaje u rinfuzi. Preporuka za pripremu ovog čaja je korištenje vode na oko 85-90 stupnjeva, prvo namakanje nekoliko minuta i korištenje listića do 4 puta. Ja pak predlažem kraća namakanja s vodom oko 90 stupnjeva. Kod svih je čajeva najbolje da prvo krenete s općenitim smjernicama za zatim isprobavati kako bi dobili vama najbolji okus. Ipak, uvijek vodite računa da tamo gdje piše "nekoliko minuta", to je u većini slučajeva "zapadnjački" način i bolje ga je izbjegavati ako iz listića želite izvući najbolje. Gotovo uvijek, no izuzeci postoje uvijek.

cimet, kineski čaj, oolong, oolong čaj, cassia, wuyi čaj, yan cha, čaj, rou gui

Da se vratim na Rou Gui čaj. Svakako ima okus specifičan za područje iz kojeg dolazi. Koliko sličan, toliko i različit. Cimet u klasičnoj varijanti možete zaboraviti, ali cimetaste note postoje ako ga uspijete pripremiti na pravi način - zato treba isprobavati. Pomalo slatki, pomalo cvjetni, pomalo voćni, teško je opisati okus na pravi način, ali svakako karakterističan za Wuyi čajeve. Ako ste ikad probali aromatizirane čajeve s aromom cimeta, nemojte se nadati istome. Ovdje se radi o prirodnim aromama čaja a nikako umjetnim i obogaćenim aromatiziranim čajevima.

cimet, kineski čaj, oolong, oolong čaj, cassia, wuyi čaj, yan cha, čaj, rou gui


Pomislila sam kako bi ovaj čaj sigurno bilo zanimljivo pomiješati sa Gui Fei čajem i dobiti jednu dobru kombinaciju meda i cimeta. No, to ostavljam za neku drugu priliku. Ovo je jedan dobar oolong čaj, iako ne najbolji. No, ponavljam, to i oni sami navode, kvaliteta je tek zadovoljavajuća. Osobno, ova verzija koju nude nije jedna od onih za svakodnevno ispijanje ali ni onih kojim bi mogli fascinirati druge. Tek jedan običan čaj kad se zaželite nekog drugog različitog oolong čaja.

cajnekronike @ 11:30 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, svibanj 1, 2014
Naziv: Summer Sencha Hitotoki
Prodavač: Yunomi.us
Proizvođač: Takeo Family Tea Farm
Vrsta: japanski zeleni čaj

Evo i jedne Senche koje me uopće nije oduševila. Možda bi bolje prošla u rukama ljubitelja standardne Banche ili onih kojima se sviđaju Senche koje su prisutne na našem tržištu - bilo da na njima piše japanska ili kineska. Ovo je jedna od sličnih okusom. Ipak, listići izgledaju mnogo ljepše, imaju više boje i miris odaje da se ipak radi o Senchi a ne o Banchi. Isprva na slici djeluju više kao trava nego čaj, razbarušeno, neuredno. Okusom me razočarala. Već dok sam otvorila vrećicu znala sam da neću biti oduševljena. Kod Senche volim boju a ovoj boje nedostaje. Treba naravno obratiti pozornost da najbolje Senche ipak dolaze u proljeće a ne u ljeto. Ova se bere s lipnja na srpanj.

sencha, summer sencha, hitotoki, mie sencha, mie, japanski čaj, zeleni čaj

Ovo je Sencha koja je htjela biti drugačija, buntovna, i u tome je uspjela. I više nego jeftina, trenutno snižena 50% pa tako 80 grama košta samo 30-ak kuna. Dakle, ako usporedimo one "tipične" Senche iz naših prodavaonica, ova je cijenom i više nego prihvatljiva, mirisom i izgledom mnogo bolja a okusom slična iako bolja. To je jedan od čajeva koje bih rado koristila za "uradi-sam" verziju Genmaiche ili neki sličan čaj.

Ovaj čaj dolazi iz pokrajine Mie (Kansai regija) koja treća po redu pokrajina po proizvodnji čaja u Japanu. (Prva je Shizuka a druga Kagoshima. Nakon Mie dolaze na četvrtom mjestu Kumamoto, Miyazaki, Kyoto i Fukuoka s otprilike jednakim postotkom tržišta.).

Oprez! Gorak čaj!
Ono što je izuzetno važno je priprema. Jedan od kompliciranijih čajeva za pripremu jer će previsoka temperatura ili predugo namakanje listića rezultirati izuzetno gorkim čajem. Čaj je žuto zelene boje, mutni, sa sitnim mrvicama na dnu. Neprivlačan u svakom slučaju. Svaki put kad napišem nešto loše o nekom čaju, dio tog "lošeg" pređe na moje raspoloženje i odmah pomislim kako vrlo vjerojatno postoje i mnogi kojima bi se ovaj čaj dopao. No, trudim se izdvojiti one na koje se isplati davati novac, na one koji su zaista posebni, bilo mirisom, okusom, izgledom ili svime u kompletu. Pravilo koje vrijedi za knjige, vrijedi i za čajeve - ima ih previše da bi se zadovoljili lošim ili osrednjim. Ipak, na 60 stupnjeva, rezultat će biti dobar. Gorčina se osjeti u mirisu a ne u okusu, ali nedostaje onaj lijepi okus Senche. Suhi listići u zagrijanom čajniku prekrasno mirišu što me iznenadilo, sam čaj miriši gorko, a okus je blag. Time ova Sencha svakako zaslužuje naziv buntovna.

sencha, summer sencha, hitotoki, mie sencha, mie, japanski čaj, zeleni čaj

5 grama čaja dovoljno je za kyusu od 200ml. Temperaturu vode predlažu ohladiti na 60 stupnjeva i jasno je zašto. Ovaj čaj ne podnosi visoke temperature. Prvo prelijevanje minutu, drugo nekoliko sekundi, treće i četvrto može duže, oko minutu, minutu i pol.

Možda je još dobro napomenuti (za one koji posebno obraćaju pažnju na ove stvari) da je ovaj čaj organski i nosi JAS certifikat. (Još jedan dobar prodavač samo organskih čajeva je Yuuki-cha). Ime je Takeo i radi se o obiteljskom čajnom biznisu, a prodaju isključivo čajeve organskog uzgoja zadnjih 14-ak godina.

sencha, summer sencha, hitotoki, mie sencha, mie, japanski čaj, zeleni čaj

A za kraj da se vratim na sam izgled listića. Jeste li primijetili o kakvom se čaju radi? Osim što se radi o Senchi, izgled listića je specifičan za čajeve koji nose naziv Aracha. Aracha ili čajevi koji dolaze direktno s farme, bez miješanja, izdvajanja listića, prilagođavanja radi postizanja bolje cijene itd. Neugledni, polomljeni, više bi odgovarali jednoj Banchi nego Senchi. Sve u svemu. ovo nije jedan od onih koje bih ponovno kupila. Ali, onima kojima se dopadaju Senche iz supermarketa ili kineska Sencha, mogao bi se dopasti. 

cajnekronike @ 19:01 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, travanj 17, 2014

Dvije godine, 85 tema, više tisuća fotografija i puno puno puno vrsta čajeva. Nadam se da sam vas barem malo uspjela zainteresirati za čajeve i da sam ponudila neke nove informacije koje će biti od koristi u odabiru, čuvanju ali i uživanju u čaju. Za drugi rođendan, prigodno ali sasvim slučajno, pozivam sve da posjete Pričljivu čajanku u Varaždinu, 23.travnja.

Stare teme možete vidjeti:
- u arhivi na blogu
- putem Facabook stranice preko fotografija
- putem Facebook stranice u bilješkama gdje su popisane

čajne kronike, čajevi, čaj, rođendan

cajnekronike @ 10:22 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, travanj 14, 2014
Naziv: Baguashan Gui Fei Oolong Tea
Prodavač: Taiwan Tea Crafts
Vrsta: tajvanski oolong čaj

Tajvanski oolong čajevi vjerojatno su jedni od najboljih oolong čajeva. Gui Fei jedan je od onih, "zarolanih" čajeva kakve malo kad susrećemo kod nas ali vrlo omiljenijih vani. Gui Fei ili točnije Baguashan Gui Fei poznat je pod popularnijim nazivom Honey Oolong. Drugi nazivi koji se koriste su Gui Fei Royal Courtesan, Gui Fei Mei Ren, Noble Concubine ...

Gui Fei je svoje ime dobio u čast Yang Guifei. Yang Guifei živjela je u osmom stoljeću i bila konkubina cara Xuanzong-a (dinastija Tang). Zanimljivo je kako okusu ovog čaja dodaju i note ličija što je bilo njezino najdraže voće. Yang Guifei ostala je poznata po svojoj figuri, punijoj i ženstvenijoj, a tako bi se mogao opisati i ovaj čaj u svih aspektima. Elegantnog i punog okusa, punih i posebnih listova i mirisa koji odvlači pažnju.


Dolazi iz Tajvana, Nantou-a, a povijest mu je zaista kratka - tek 14 godina. Na prvi pogled izgleda kao i svaki drugi zarolani srednje oksidirani oolong čaj. No, tu priča tek počinje.

21. rujna 1999. godine Tajvan (Nantou) je pogodio potres magnitude 7.3, nazvan potres 921. Kao drugi najrazorniji potres u Tajvanu, donio je golemu štetu, tisuće ljudi je umrlo i ozlijeđeno. Priča o ovom čaju vezana je uz taj potres. Zaokupljeni preživljavanjem nakon potresa, farmeri su zapostavili svoje nasade čajeva koje su zbog nebrige napali insekti. Kukci koji su izjedali listiće doprinijeli su razvoju nove arome. Prisjetite se još jednog tajvanskog čaja poznatog po kukcima - Oriental Beauty.

Ovo je jedan od onih čajeva koji vas obuzmu na prvi miris i prvi okus. Bila sam pomalo skeptična kad sam pročitala opis koji uspoređuje okus ovog čaja s okusom meda. No, sve su sumnje uskoro nestale. Ovaj je čaj sve ono što govore da je, ali i mnogo više.

gui fei, oolong, honey oolong, honey, med, tajvan, formosa, formosa oolong

Ima u njegovom okusu i nečeg začinskog, citrusnog, karamelastog, a taj se okus otkriva i mijenja s višestrukim prelijevanjem. Ono što je iznenađujuće je da je i nakon 10 prelijevanja okus još uvijek pun, nema ni traga onoj blagoj vodi koja ostaje nakon namakanja listića koji se više ne mogu iskoristiti. Prvo, drugo i treće prelijevanje samo doprinose razvoju okusa meda dok ona kasnije sadržavaju više začinske note. Listići su me zadivili. Ručno brani, niti jedan polomljeni, doslovno ih vadite iz čajnika i slažete svoje malo čajno drvce koje vam je upravo pružilo čajni užitak. Dojmu pridonose i grančice kojih ima mnogo ali koje nipošto ne umanjuju kvalitetu ovog čaja.

Jedna je čajoteka ovaj čaj usporedila s filmovima Wong Kar-Wai-a. Mogu reći da se slažem kako bi šalica ovog čaja izvrsno pristajala uz jedan od mojih najdražih filmova, In The Mood For Love. Imate li prilike, prosudite sami. Ovaj je film sam po sebi savršenstvo fotografije, glazbe, emocija... Nema sumnje da će uz šalicu odgovarajućeg čaja, biti postignut sklad osjetila - mirisa, okusa, boja, slika, zvukova...



gui fei, oolong, honey oolong, honey, med, tajvan, formosa, formosa oolong

Cijena mu je 10 dolara za 50 grama i dolazi u prekrasnim vakumiranim vrećicama. Oni sami predlažu pripremu s vrućom vodom i to 3 minute te korištenje istih listića 3-4 puta. Probala sam naravno pripremu na više načina i preporučam onaj s kraćim prelijevanjem. Tako će do izražaja više doći note meda. Želite li ga naravno iskoristiti na taj način, pripremajte ga kao što bi pripremali Tie Guan Yin čaj - od početnih par sekundi prema završnih minutu-dvije-tri, postupno povećavajući vrijeme.

Prekrasan miris ono je što će se prvo zamijetiti kod ovog čaja, možda bi se mogao opisati kao prženi med. Divlji med, začinjeni med, nemojte očekivati med na koji ste navikli. Intenzivan miris je moram priznati karakteristika mnogih tajvanskih čajeva. Boja je jantarno narančasta. U ovom čaju nema ni trunke gorčine. Prodavač sam nudi možda najbolji opis ovog čaja - med u teksturi, boji i okusu. Svakako se slažem. Jedan od onih čajeva s karakterom, čajeva s osjećajima, u kojem se može stopostotno uživati i to za nisku cijenu.

cajnekronike @ 00:00 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, travanj 11, 2014
Pozivam sve koji su zainteresirani i blizu da dođu. :)


Pričljiva čajanka, noć knjige, čaj, čajanka, varaždin, kratke priče

cajnekronike @ 08:43 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, ožujak 28, 2014
Naziv: Xin Yang Mao Jian
Prodavač: Seasenz
Vrsta: kineski zeleni čaj

Još je ostalo samo nekoliko čajeva s liste poznatih kineskih čajeva koje trebam predstaviti. Jedan od njih je i Xin Yang Mao Jian zeleni čaj (kin: 信阳毛尖, pinyin:. xin4yang2 mao2jian1). Druga imena koja se koriste su samo Mao Jian, Jade Tips, Green Tip, Tippy Grean,

xin yang mao jian, mao jian, green tippy, zeleni čaj, čaj, kineski čaj, xin yang, maojian

Dolazi iz provincije Henan i spada među najpoznatije kineske čajeve. Jeste li vi ikad čuli za njega? Kod nas malo poznat, baš kao i većina dobrih čajeva. Zanimljivo je kako na našem tržištu gotovo uvijek završe oni čajevi koji su u originalnoj verziji izuzetno skupi a u "krivotvorenoj" izuzetno jeftini. Samo to malo tko zna. Uvijek napominjem da je glavni razlog pokretanja Čajnih kronika bio taj da se čajoljupci upozore na kvalitetu čajeva koje kupuju, da se daju osnovne informacije o raznim vrstama čajeva i upute za pravilnu pripremu. No, najveći je razlog širenje ljubavi prema čaju i poticanje navike ispijanja čaja. Ali, da se vratim na Mao Jian čaj.

xin yang mao jian, mao jian, green tippy, zeleni čaj, čaj, kineski čaj, xin yang, maojian
Legenda kaže da je jednom davno Xin Yang pogodila nepoznata neizlječiva bolest. Mlada seljanka koja je željela spasiti svoje suseljane od starog je čovjeka dobila zadatak. Uspije li prijeći 99 planina, pronaći posebno drvo i vratiti se u deset dana, njezini će suseljani biti spašeni. Djevojka je uspjela pronaći drvo međutim bila je preumorna da se vrati. Zaštitnik drva sažalio se nad djevojkom i pretvorio je u pticu kako bi se lakše vratila. Vratila se donijevši sjemenke i listiće i njezini su suseljani bili izliječeni. Zasadili su čaj iz sjemenki koji je danas poznat kao Xin Yang Mao Jian. (Izvor: Teavivre)
Uzmemo li u obzir kako prvi znak naziva ovog čaja ima i značenje ptičjeg pera, ova legenda poprima još posebniju čar. No, o nazivu će biti više riječi u drugoj recenziji ovog čaja.

xin yang mao jian, mao jian, green tippy, zeleni čaj, čaj, kineski čaj, xin yang, maojian

Cijena ovog čaja kod ovog prodavača je 60 kuna za 70 grama. Čaj je pripremljen prema uputama prodavača, 1 minuta, temperatura vode 80 stupnjeva i još dva sljedeća namakanja malo duža od minute. Listići su dugi, tanki, kao iglice, tamno zelene boje. Miris je odličan, zeleni, svježi, kao neko zeleno povrće. Listići se mogu iskoristiti tri puta, kao kod većine ovakvih zelenih čajeva. Ovo nije prvi Mao Jian koji sam imala prilike probati. Neki su imali više, neki manje svježine. Ovo je onaj od zadovoljavajućih. Osjeća se malo gorčine, ali ne neugodne, već neke poželjne, taman toliko koliko je treba biti kako bi kasnije ostavio dugi slatki okus.Ono što najviše volim promatrati kod ovakvih čajeva je kako se listići otvaraju - brzo, živo, izvodeći malu predstavu u čajniku. Stakleni čajni pribor najbolji je za to.

xin yang mao jian, mao jian, green tippy, zeleni čaj, čaj, kineski čaj, xin yang, maojian
cajnekronike @ 12:10 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, ožujak 27, 2014
Bilo je već mnogo upita o naručivanju čajeva preko interneta. Već sam prije obećala da ću sastaviti jedan popis s pouzdanim internet trgovinama. Prvi dio odnosi se na japanske trgovine, sljedeće će biti kineske i tajvanske.

Japanese Tea Farm
http://www.japaneseteafarm.com
Nude besplatnu poštarinu na narudžbe veće od 40 dolara inače je cijena poštarine fiksna - 5 dolara, bez obzira na količinu. Dostava je nešto sporija, do mjesec dana ali čajevi su izuzetno dobri i nude veliki izbor po i više nego pristupačnim cijenama. Redovito imaju akcije i popuste. Jako ljubazni i više nego profesionalni. Locirani u Japanu.

japanski čajevi, zeleni čaj, trgovina, kupovina čaja, sencha, japanese tea farm

ShiZen Tea
http://www.shizentea.com
Kompanija koja me oduševila, što kvalitetom, što ljubaznošću. Poštarina je oko 10 dolara, radi greške je bila besplatna i poslali su čajeve na svoj račun. Specijalizirani za matchu i zeleni čaj u prahu, cijene uglavnom oko 20 dolara a trenutno traje sniženje. Locirani u Americi ali radi se o japanskoj firmi. Dostava jako brza, manje od tjedan dana.
I više sam nego oduševljena ovom trgovinom. Nude sve moguće vrste japanskih čajeva. Trgovina je zamišljena kao zajednica prodavača (mogu se pronaći i čajevi Obubu Tea prodavača), poštarina se računa prema kilaži, od početnih otprilike 5 dolara. Dostava u roku od 6-10 dana. Posebnost su japanski biljni čajevi kao i tamni japanski čajevi. Nude i veliki izbor testera i čajnog pribora. Locirani u Japanu.

Yuuki-cha
http://www.yuuki-cha.com
Odlični organski čajevi, možda nešto skuplji nego drugdje ali s realnom cijenom. Poštarina se plaća prema kilaži i kreće od početnih 20 kuna. Nude isključivo organske japanske čajeve - zelene, oolong, crne i jedan bijeli te imaju veliku ponudu čajnika i drugog čajnog pribora. Dostava traje 6-15 dana. Šalju detaljne upute. Locirani u Japanu.

Obubu Tea
http://obubutea.com
Jako dobri japanski čajevi direktno s farme. Nude i program "čajne prakse"! Svi zeleni čajevi koje nude su njihovi. Poštarina je otprilike 50 kuna a dostava je brza, do desetak dana. Velik broj houjicha čaja i svih mogućih sencha. Posebno dobri za one koji vole "siroviji" okus čaja - prodaju samo arachu (čajeve koji dolaze direktno s farme). Locirani u Japanu.

Obubu tea, japanski čaj, čaj, tea shop

Maiko tea
http://www.maiko.ne.jp
Malo skuplji čajevi, visoke kvalitete no imaju i nekoliko onih jeftinijih. Nude velik broj raznih kukicha čajeva, gyokura, sencha itd. a posebnost je njihov čaj, Shiawase cha ("Happiness tea"). Mnoštvo informacija o čajevima i njihovoj pripremi i nešto čajnog pribora. Poštarina se računa prema kilaži, otprilike 25 kuna za dva čaja. Stiže u roku dva tjedna.

Napomena: Ovaj je popis nastao na temelju osobnog iskustva kupovanja čaja preko interneta. To je moje osobno mišljenje i iskustvo a nikako reklama.
cajnekronike @ 10:16 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, ožujak 26, 2014
Prije još jedne kompleksne teme, tj. predstavljanja tajvanskih čajeva, možda bi vrijedilo ponovno napisati mali uvod. Tajvanski su čajevi jedni od onih na koje se čovjek navuče bez problema. Tužno je to da je kod nas dostupna samo jedna jedina verzija tajvanskog čaja - Formosa oolong ili Formosa Fine Oolong, već koji naziv stavljaju, međutim uvijek se radi o istom čaju. To je ujedno i jedan od najjeftinijih tajvanskih čajeva, mehanički brani listići, zarolani, tamniji. Problem je naravno opet u kvaliteti.

Tajvanskih čajeva ima stotine, i većinom su svi jako jako dobri. Ne kao jedna jedina verzija dostupna kod nas, jedna jedina koja nas želi uvjeriti da su svi čajevi s otoka Formosa isti. Onima koji nikad nisu probali neki od tajvanskih čajeva, preporučam neka bježe od nama dostupne verzije. Dok pišem ovo, uživam u ne znam kojoj po redu šalici Gui Fei čaja, još jednog oolong čaja s Tajvana. Oduševio me, baš kao i svi prije njega, mirisom, aromom, ručno branim listićima koji su (zamislite!) svi do zadnjega cijeli. No, da se vratim na temu.

Najpopularniji su tajvanski "High-mountain" čajevi tj. čajevi s, doslovno, visokih planina (Gao Shan). Oni se uzgajaju na visini iznad 1000 metara. No postoje i mnogi drugi, možda manje poznati ali itekako dobri čajevi. Čajevi se u Tajvanu uzgajaju u 12-ak regija, stoga bi bilo sasvim čudno da postoji samo jedan jedini.

Osim popularnih oolong, tu su i zeleni i crni, zeleni u jako oskudnoj brojci dok crnih ima tek nešto malo više. Tajvan je zemlja oolong čajeva. Kažu da se kineski Tie Guan Yin, na pravi tradicionalni način proizvodi još samo u Tajvanu gdje dolazi pod imenom Muzha Tie Guan Yin, dok se kineska moderna verzija razvila pod utjecajem tajvanskih čajeva. Zanimljive su te čajne priče, čajne poveznice, činjenice.

Uskoro ću krenuti sa serijom članaka o tajvanskim čajevima: Wenshan Bao Zhong, Gui Fei, tajvanski Shui Xian, Da Yu Ling, Muzha Ti Kuan Yin, Four Sesons oolong, Shan Lin Xi , itd itd. (O dva sam već pisala - Oriental Beauty i Sun Moon Lake). Neizmjerno se veselim ovim čajevima i nadam se da ću uspjeti pokazati kako Formosa Oolong nije čaj za kojim želite tragati u obliku kakav nam je poznati. No, prije toga, dugujem još tema o kineskim i japanskim čajevima. Nadam se da i vas čeka lijepo čajno proljeće!

cajnekronike @ 17:41 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, ožujak 23, 2014
Naziv: Bai Sha Lu
Prodavač: Jing Tea Shop
Vrsta: kineski zeleni čaj

Dugo dugo dugo čekam da napišem bilo što o ovome čaju. Moram priznati da me nije fascinirao, ne volim ovakve zelene čajeve, iako mu je miris prekrasan. Ono što ga čini posebnim je da, za razliku od toliko poznatih čajeva iz Yunnan, Guangdonga, Zhejianga, Fujiana itd, ovaj dolazi s jednog otoka. Ni više ni manje, kineskog tropskog otoka Hainana.

hai nan, zeleni čaj, bai sha lu, kineski čaj, čaj, otok hainan, tropski čaj

Hai Nan je kineski tropski otok, malo poznat kod nas ali jedno od mjesta koje svakako mogu konkurirati nekom od poznatijih tropskih otoka. Kina je toliko velika da ponekad zaboravljamo kako se mnoga prekrasna mjesta, gradovi ili sela kriju iza razvikanih gradova.

hai nan, zeleni čaj, bai sha lu, kineski čaj, čaj, otok hainan, tropski čaj

Bai Sha Lu (ili Bai Sha Lv, kin: 白沙绿, pinyin: bai2 sha1 lv4 cha2). Ovaj čaj i na prvi pogled i okus očito je kineski. No, ono što je zanimljivo da je ipak nastao na način netipičan za kineske čajeve - "parenjem" što je karakteristično za japanske čajeve kao što je Sencha. Ipak, i okus ali i izgled ovog čaja mnogo je drugačiji od izgleda japanskih zelenih čajeva. Ja nikad ne bih rekla da spada u tu kategoriju jer mirisom i izgledom svakako vuče na "pržene" čajeve. 100 grama košta oko 35 kuna što je zaista vrlo niska cijena prema onima na koje smo navikli. Listići su sitni, miris je duboki, jaki, orašast blago prženi, malo slatkast. Nema u njemu baš ničeg zelenog, kao u japanskim čajevima. Bez obzira, miris je odličan. Ipak, meni osobno ovaj čaj ne odgovara. Više volim svježe i zelene okuse zelenih čajeva, isto kao što volim cvjetne okuse oolong čajeva i čokoladne okuse crnih čajeva. Naravno, ukusi se razlikuju. Sviđa li vam se Yunnan zeleni čaj kojeg drži gotovo svaka čajoteka u našoj blizini, ili možda sirovi Pu'erh (o ovome će biti riječi jer se ta vrsta čaja nikako ne smije pripremati kao što deklaracije govore), probajte dati šansu i ovome. Drugačiji je, ali možda okusom najbliži.

hai nan, zeleni čaj, bai sha lu, kineski čaj, čaj, otok hainan, tropski čaj

Hainan (ili Hai Nan) (kin: 海 南, pinyin: hai3 nan2 je najmanja kineska provincija. Hainan (ili Hai Nan Dao, gdje "dao" znači otok) je ujedno i glavni otok provincije Hainan. Nalazi se u Sjervernom kineskom moru. Planina Wuzhi (ili Wu Zhi) ili doslovno "Planina pet prstiju", najviša je planina u centralnom dijelu otoka Hai Nana. Bai Sha Lu ime je dobio prema istoimenoj pokrajini na otoku Hainanu.U doslovnom prijevodu - bijeli pijesak.

hai nan, zeleni čaj, bai sha lu, kineski čaj, čaj, otok hainan, tropski čaj

Za pripremu se preporuča korištenje vode od oko 80 stupnjeva. Listići se mogu iskoristiti više puta, najbolje do 30-ak sekundi, ili minutu s vodom temperature oko 75 stupnjeva. Ovaj čaj ima tendenciju da postane gorak i treba biti oprezan. Boja je duboka žuta, okus i miris intenzivniji od drugih zelenih čajeva, dublji, možda najsličniji zelenim čajevima iz Yunnana. Sasvim drugačiji čaj od drugih kineskih zelenih čajeva. Nikako ga ne bih nazvala standardnim kineskim čajem i pogotovo ne jednim od onih na koje bi se početnici-čajoljupci mogli navući. Ipak, imate li priliku, probajte.



cajnekronike @ 14:11 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, ožujak 20, 2014
Vrsta: kineski bijeli čaj

Čaj 1: Organic Bai Mu Dan
Prodavač: TeaVivre

Čaj 2: Bai Mu Dan
Prodavač: Müller

Konačno je na red došao Bai Mu Dan - jedan od najpopularnijih bijelih čajeva na zapadu. Bai Mu Dan je moguće kupiti doslovno svugdje - od čajoteka do drogerija i supermarketa. Moram priznati da mi ovo nikako nije jedan od najdražih čajeva, ako već moram birati bijele, onda ću odabrati one koji su sličniji zelenima. Ipak, probala sam ih već nekoliko vrsta. Već sam prije gotovo dvije godine htjela napisati temu o ovom čaju, slike postoje već dugo, međutim, ta neka indiferentnost koju prema njemu osjećam me u tome sprečavala. Sve do....

bai mu dan, bijeli božur, bijeli čaj, pai mu tan, kineski čaj, čaj, white peopny, teavivre, muller
Organic Bai Mu Dan TeaVivre

... sve do kad nisam probala onaj od Teavivre. Dakle, i dalje ovo nije moj najdraži čaj, čak ali njegov toliko specifičan miris ne može ostati nezamijećen. Koristila sam dakle dvije vrste Bai Mu Dan čaja: Teavivre Bai Mu Dan, Müller Bai Mu Dan. Cijena prvog je oko 70 kuna za 50 grama a cijena drugog ako se ne varam oko 40 kuna za 40 grama. Bilo je tu još nekih vrsta, međutim, sve su više-manje sličile ovom drugom, uz možda tek mrvicu višu kvalitetu.

Bai Mu Dan (kin: 白牡丹, pinyin: bai2 mu3 dan1) ili u prijevodu Bijeli božur, kineski je bijeli čaj koji dolazi iz pokrajine Fujian. Poznat je pod imenima White Peony ili Pai Mu Tan. U ovom čaju nema baš ničeg prozračnog, blagog, laganog, kako se ponekad opisuju bijeli čajevi ili kako bi ih mogli zamišljati oni koji bijeli čaj nikada nisu probali. Sasvim drugačiji od popularnog Silver Needle čaja. Mirisom bi ga se moglo smjestiti mnogo bliže crnim nego zelenim čajevima. Nemojte se zavarati imenom, u ovom čaju nema božura ni arome božura. Čaj je dobio ime prema izgledu listića prilikom namakanja u vodi.


bai mu dan, bijeli božur, bijeli čaj, pai mu tan, kineski čaj, čaj, white peopny, teavivre, muller
Organic Bai Mu Dan TeaVivre

bai mu dan, bijeli božur, bijeli čaj, pai mu tan, kineski čaj, čaj, white peopny, teavivre, muller
Müller Bai Mu Dan

Čaj je pripreman prema uputama Teavivre. I jedan i drugi. 85ml vode od 90 stupnjeva, 5 grama listića i pet namakanja: 20, 40, 70, 90, 120 sekundi. Jeste li primijetili kako 5 grama listića ovog čaja izgleda mnogo više nego 5 grama listića npr. zarolanog oolong čaja ili npr. Long Jing čaja? Vodite o ovome računa prilikom pripreme. Oni sami navode kako količina od 1.5-2 grama čaja odgovara velikoj jušnoj žlici.

bai mu dan, bijeli božur, bijeli čaj, pai mu tan, kineski čaj, čaj, white peopny, teavivre, muller
Organic Bai Mu Dan TeaVivre

bai mu dan, bijeli božur, bijeli čaj, pai mu tan, kineski čaj, čaj, white peopny, teavivre, muller

Müller Bai Mu Dan

I to dolazimo do očite razlike. Prvo i osnovno mislim da privlačnost listića nikako nije karakteristika jeftinih lako dostupnih verzija. Vrlo lako se može prepoznati koji je bolji a koji lošiji. Ono što se odmah zapazi kod čaja Teavivre je miris. Moja kreativna sestra opisala ga je kao sijeno u kojem se valjala kravica, iako kravicu slobodno možemo izbaciti iz opisa, čaj stvarno ima miris po sijenu. Mokri listići su zeleni, izgledaju svježe a ne kao kod drugih verzija. Suhi pak imaju prigušeni miris već suhoj pokošenoj travi, ali imaju svakako karakterističan miris koji imaju svi Bai Mu Dan čajevi. Razlika između mokrih listića i okusa je velika. Okus Bai Mu Dan čaja je svakako okus koji ostaje dugo. Okus jeftinije verzije je kiselkast, gorak i loš, a listići se nikako ne mogu iskoristiti više od 2-3 puta, nešto sasvim suprotno slatkoći drugog čaja. Već drugi put je razlika očita, kvaliteta znatno niža a čaj prilično gorak. TeaVivre svakako nudi dobru varijantu Bai Mu Dan čaja, za sve one koji taj čaj vole. Listići i peti put imaju sasvim dobar okus, mnogo blaži, više cvjetni bez onog početnog intenzivnog mirisa i okusa sijena, a  boja je više intenzivna i žuta.

bai mu dan, bijeli božur, bijeli čaj, pai mu tan, kineski čaj, čaj, white peopny, teavivre, muller
Organic Bai Mu Dan TeaVivre

Ja okus niti jedne verzije Bai Mu Dan čaja nikako ne bih nazvala delikatnom. Možda tim više što se radi o bijelom čaju. Okus ovog čaja je pun, baš kao i boja sama, baš kao i miris. Sasvim specifičan čaj. Ipak, onome prvome bih se vrlo rado vratila. I tu opet dolazimo do zaključka kako jedan čaj može imati tisuće okusa. Ne odgovara li vam verzija jednog prodavača, probajte neku drugog, trećeg, itd., tako dugo dok ne pronađete svoj najdraži čaj.

Čajeve nije loše suditi po izgledu, pogotovo izgledu mokrih listića.

cajnekronike @ 16:56 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, ožujak 17, 2014
Naziv: Sakura Komachi
Prodavač: ShiZen tea
Vrsta: japanski zeleni čaj

Ovo je jedan od čajeva koji me oduševio. Prvo i osnovno, sve pohvale prodavaču, pronašla sam ih slučajno na internetu i upravo imaju rasprodaju čajeva obzirom uskoro dolaze novi. Iako je došlo do greške prilikom naručivanja, ugodno su me iznenadili i obavili posao i više nego profesionalno. Dostava je jako brza a uz čaj su poslali i malog origami ždrala.

Do sada sam se susrela s usoljenim listićima Sakure, usoljenim cvjetićima Sakure i sa Senchom s listićima Sakure, međutim, nikad s matchom u kombinaciji sa Sakurom.

matcha, maccha, sakura komachi, sakura, mineralna voda, recept, japanski čaj, čaj, zeleni čaj

Radi se o japanskoj firmi koja djeluje iz Amerike. Za svaki čaj jasno navedeno radi li se o čaju iz organskog uzgoja i bez korištenja pesticida (ovaj nije). Navedeno je i da su čajevi bez aditiva. Uz to, nude i odlične recepte vezane uz svoje čajeve. Odlučila sam isprobati baš onaj vezan uz ovu matchu.

matcha, maccha, sakura komachi, sakura, mineralna voda, recept, japanski čaj, čaj, zeleni čaj

Ono što se odmah zapazi kod ovog čaja je miris. Prekrasan miris matche s dodanim cvjetićima sakure tj. japanske trešnje. Ovo je matcha visoke kvalitete iz Shizuoke, i kako navode, rukom branih i usitnjenih cvjetića. Cijena je 100 kuna za 40 grama. (40 grama je standardna količina za matchu).Ono što još privlači kod ove matche je svakako boja - prekrasna zelena i upadljiva. Na matchi nikad nemojte šparati, one verzije za 2-3 dolara preko ebaya nisu ni kvalitetne ni prave. Također, postoji i usitnjena Sencha ili čak Genmaicha i Houjicha. Najjeftinija matcha - ona iz Japana, ne bi trebala biti jeftinija od 40 kuna.

Ono što će vam svakako trebati odlučite li kupovati matchu (bilo koju) je metlica. Metlica je investicija koja će se svakako isplatiti i koju ćete dugo koristiti. Kod matche uvijek treba paziti kako ne bi ostale grudice. Za ovaj recept jedino što vam treba je 30ml obične vode, 1 gram matcha čaja i 350ml gazirane vode. I led ali bez njega se može, samo preporučam da gaziranu vodu ohladite. Koliko je 1 gram matche? Oni navode kako je jedan gram petina čajne žličice. Pronašla sam podatak da je jedna čajna žličica matcha čaja, ravna a ne vrhnata, 2.4 grama. Pa se možete ravnati prema ovom podatku. Dakle, jedna petina vrhnate čajne žličice. Nemojte pretjerivati s matchom, jer kako god primamljivo djeluje, mala količina je dovoljna.

matcha, maccha, sakura komachi, sakura, mineralna voda, recept, japanski čaj, čaj, zeleni čaj

Matchu pomiješajte s 30ml vode koristeći metlicu. Zatim ulijte u čašu i dodajte gaziranu vodu. Oni su čaše napunili ledom a ja sam vodu ohladila. I to je to. Jedinstveni okus matche, ni prejak ni preslab za posebnu aromatiziranu vodu. Preporučam svakako. Koristit možete bilo koju matchu.

cajnekronike @ 22:17 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
subota, ožujak 15, 2014
Naziv: Liu An Gua Pian
Prodavač: Teavivre
Vrsta: Kineski zeleni čaj


Prije bilo kakavog opisa, mali savjet. Kupite li ovaj čaj, prije svega obavezno morate napraviti jedno - pomirisati listiće. Zagrijte čajnik, sipajte listiće i duuuuuuboko udahnite. Jedan od najboljih mirisa zelenog kineskog čaja ikad. Dopustite si nekoliko minuta, čaj može čekati jer, ovakav miris se ne sreće tako često. Ovo je ujedno i jedan od odgovoa na pitanje, zašto toliko volimo cajeve. A sad natrag na temu.

liu'an gua pian, melon seed, zeleni čaj, kineski čaj, gua pian, čaj, teavivre

Liu An Gua Pian (kin: 六安瓜片, pinyin liu4 an1 gua1 pian4) kineski je zeleni čaj. Malo poznat kod nas ali u svakom slučaju i više nego vrijedan pažnje. Kao što to obično bude, oni poznati/popularni kod nas, nepoznati su u zemlji porijekla (nepoznati/nepopularni jer jednostavno ne postoje pod tim imenom ili uopće ili se radi o čajevima koji jednostavno nisu popularni u zemlji porijekla) tj. oni čajevi koji su vani cijenjeni, kod nas ih je gotovo nemoguće pronaći. Liu'an Gua Pian je jedan od onih čajeva koji su zeleni ali okusom ne vuku na "teške" zelene čajeve. Ovaj je čaj na listi najpopularnijih kineskih čajeva, tj. listi deset slavnih kineskih čajeva. Liu'an označava mjesto od kud dolazi, iz pokrajine Anhui. Drugi su nazivi za ovaj čaj Melon Seed, Little Melon Seed ili Liuan Leaf, Gua Pian, itd...Povijest mu seže u davnu 1776. godinu.

liu'an gua pian, melon seed, zeleni čaj, kineski čaj, gua pian, čaj, teavivre

Suhi listići izgledaju kao niti jedan drugi čaj. To je još jedna činjenica koju volim kod kineskih čajeva - po obliku su toliko različiti i posebni. Pogledate li malo bolje, uočit ćete da u ovom čaju nema peteljki i pupoljaka, samo zarolani listići. Listići su tamnozelene boje, i prekrasnog prekrasnog mirisa. Ono što je još odlično u ovome čaju je boja mokrih listića. Izgledaju kao tek svježe ubrani, pokazujući da je ovaj čaj lagano obrađivan. Samo prekrasni zeleni listići.

liu'an gua pian, melon seed, zeleni čaj, kineski čaj, gua pian, čaj, teavivre
Čaj na slikama i opisan je čaj prodavača Teavivre. Cijena, 120 kuna za 100 grama i više je nego opravdana. 5 grama listića za nekih 150-200 ml vode će biti dovoljno. Temperatura vode oko 80-82 stupnjeva. Oni sami preporučuju korištenje gaiwana, 30,60,90,120 sekundi redom za namakanje. (Svaka pohvala što razmišljaju i o zapadnjačkom načinu pripreme, pa je uz svaki čaj naveden i drugi način. Ipak, radi potpunog dojma, preporučam uvijek originalni način a ne onaj prilagođeni nama). Moram reći da kao i kod većine zelenih čajeva, prvo i drugo je najbolje, treće sasvim zadovoljavajuće a četvrto se nekako jedva progura. Ipak, ako ne patite toliko na razlike u okusima koje nose određena prelijevanja, slobodno ih izmiješajte i ujednačite okus. Boja je blago zeleno-žuta, više zelena nego žuta, bistra. Blagog ali okusa s karakterom, tipičnog za kineske "pržene" čajeve, bez ikakve gorčine, blago blago blago zelenog okusa i slatkoće koja ostaje, ovo je svakako jedan od zelenih čajeva na koje se lako navući. Meni osobno, ono što je najljepše i što će mi ostati kao asocijacija na ovaj čaj je miris suhih listića.

liu'an gua pian, melon seed, zeleni čaj, kineski čaj, gua pian, čaj, teavivre

Kažu da je ovaj čaj poklanjan predsjednicima u posjetama Kini. Jeste li ga imali prilike probati? Jeste li ili ne oduševljeni ovim čajem? Ja ga preporučam svakako. Kako volim povezivati različite čajeve s godišnjim dobima, ovisno o dojmu koji ostave, ovaj bi bio savršen za ljetna jutra. Onima koji vole npr. Long Jing, mogao bi se dopasti i ovaj čaj.
cajnekronike @ 20:45 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, ožujak 8, 2014

Danas je sve više i više prodavača koji prodaju "prave" čajeve. Čajevi su sve dostupniji i sve je lakše otvoriti trgovinu čajem. No, puno je manje onih koji zaista daju relevantne informacije o čajevima. Prije same kupovine ne bi bilo loše provjeriti koliko trgovac zaista zna i od kuda nabavlja svoje čajeve. Ne bi bilo loše provjeriti ni realnu cijenu onoga što kupujete. Neki su trgovci shvatili kako više ne mogu igrati na kartu zdravlja pa se okreću na kvalitetu i dižu svoje čajeve u nebesa, pridaju im svakakve grandiozne epitete i nazivaju svoje čajeve najboljima umanjujući vrijednost onih drugih u konkurenciji. Ponekad u ponudu znaju staviti neki egzotičan slabo poznati čaj ili možda čaj čiji su listići posebno oblikovani, odrede mu vrlo visoku nerealnu cijenu te se na temelju te činjenice izdaju za stručnjake a svoje čajeve nazivaju vrhunskima. To je naravno normalno, i kod nas i svugdje drugdje.

Sam dokaz neznanja najviše se očituje u uputama koje daju za pripremu čajeva. Ne postoje smjernice za kuhanje zelenih, bijelih, oolong, crnih, itd čajeva već postoje smjernice za kuhanje svake vrste zelenog zasebnog, svake vrste oolong zasebno iz skupine oolong čajeva itd. Ono što najviše upada u oči je prodaja čajeva čija imena zapravo ne postoje (pod izuzetno rijetke čajeve) ili čajeva pod zajedničkim imenom za skupinu čajeva npr. Sencha. Upada u oči i prodaja čajeva istog čaja smještenog u dvije kategorije na način da prvi ima kinesko ime a drugi englesko (npr, Wu Long - Oolong, Keemun - Qi Men, Zheng Shan Xiao Zhong - Lapsang Souchong, itd...). Također, ponekad se uz naziv čaja stvarno i nađe mjesto porijekla ali ono se vrlo često nađe uz ime samo zato jer je - krivo prepisano. Cijena tog čaja se uglavnom preniska da bi bio autentičan a previsoka za ono što se zaista nudi. Zabunom se našla uz ime jer su riječ shvatili kao generički dio imena. No, tu uvelike ima utjecaja i nepoznavanje jezika. Korištenje malo kantonskog, malo mandarinskog kineskog, malo kombinacije i jednog i drugog, kombinacije engleskog i kineskog, japanskog u više varijanti itd itd, sve je to očiti pokazatelj da se možda ipak ne radi o pravim poznavateljima i da oni sami ne znaju što točno nude. No, postoje i oni pravi zaljubljenici kojima je u interesu prvo čaj i ljubav prema čaju kao i zadovoljstvo kupca, koji su upoznati sa svim imenima i načinima pripreme, koji su boravili ili još uvijek borave u zemljama iz kojih čaj nabavljaju i traže kvalitetu.

Drugi pokazatelj ne prevelike brige o kupcu su upute za pripremanje. Oolong čaj se zaista može pripremiti namakanjem u vrućoj vodi 5 minuta, ali isplati li se dati novac za upropastiti jedan čaj? Srećom, neke vrste to dobro podnose (Tie Guan Yin npr.). Međutim oolong čajevi su jedni od najzahvalnijih za pripremu kao i jedni od onih kojima treba najmanje vremena. Probajte pripremiti zeleni Pu'erh namakanjem u vodi 5 minuta na 9-0-95 stupnjeva. Garantiram vam da taj isti više nikad nećete željeti piti.

A kako prepoznati dobrog prodavača? Samo na vlastitom iskustvu. Svaki od njih možda ima neke dobre, neke manje dobre čajeve. Ovisi to o mngo toga a već je bilo o tome i riječi. Skladištenje, skladištenje, skladištenje. Drugo, budite sigurni da i onaj čaj koji je "rijedak" može biti jako jeftin i da niti jedan zapravo nije rijedak i da su svi rijetki. Zašto? Jer se pod izvornim čajem smatra samo onaj koji dolazi isključivo iz mjesta porijekla i određene razine kvalitete. Ako je Long Jing rijedak, to znači da je rijetka točno određena vrsta, određeni stupanj kvalitete i s točno određene lokacije. To nipošto ne znači da ne postoje jeftine varijante ovog čaja koje su tehnički gledano još uvijek Long Jing čaj ali nipošto toliko posebne. Tražite li ikad deklaraciju? Dokaz da je cijena primjerena? Vjerojatno ne, pa stoga dobro proučite koliko novaca dajete i za što točno.

Još jedna zanimljiva informacija... Znate li da sad uglavnom traju "rasprodaje" čajeva? Još malo pa će sezona novih biti u punom jeku, a oni prošlogodišnji prodaju se po nižim cijenama jer dolaze novi. Jeste li se ikad prilikom kupovine upitali kad je čaj ubran?

Na kraju jedino što se može zaključiti je da kupujete ono što vam odgovara okusom i cijenom. Ako vam čaj nije dobar na prvi okus, tražite dalje. I vjerujte, oni najbolji imaju bolje i intenzivnije prirodne mirise od bilo kojih aromatiziranih čajeva.

cajnekronike @ 16:33 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
Arhiva
« » kol 2014
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Brojač posjeta
18901
Index.hr
Nema zapisa.