Moj čajni svijet
Čajne kronike
Blog
Sva autorska i ostala prava na sadržaj objavljen na blogu su zadržana.
Sve fotografije i svi članci su autorski te je zabranjeno njihovo neovlašteno kopiranje i korištenje u komercijalne svrhe. Neovlašteno korištenje materijala s ovog bloga smatrati će se kršenjem autorskih prava.

Svi sadržaji objavljeni na blogu nastali su kao rezultat dugogodišnje ljubavi prema čaju te se osim na poznatim činjenicama temelje i na osobnom iskustvu. Stoga autor ne preuzima odgovornost za moguće zloupotrebe savjeta, prijedloga, nesporazuma ili pogrešnih tumačenja tekstova objavljenih na blogu.
Facebook
Facebook profil Čajnih kronika s još više slika, informacija i savjeta:

Čajne kronike

Kontakt

Sve upite, kritike, prijedloge, želje, možete slati na: cajne.kronike@gmail.com

Cvjetni čajevi
Blog
petak, ožujak 13, 2015
Proizvođač: Chakoan Yamaguchi Seichaen Co., Ltd.
Prodavač:yunomi.us
Vrsta: japanski zeleni čaj

Ovo mi je bilo jedno od najvećih iznenađenja. Kako kupujem mnogo čajeva i pritom i dobivam velike količine testera, bacila sam ovaj čaj u kutiju vidjevši da na njemu piše sencha. Sad kad je došlo vrijeme za recenziju jedne senche, i više nego ugodno sam se iznenadila. Dakle, na redu nije sencha već tamaryokucha. Kako je došlo do ovog nesporazuma? Zapravo, objašnjenje je vrlo jednostavno.

tamaryokucha, guricha, zeleni čaj, japanski čaj, sencha, kamairicha, čaj, japan, ureshino, yunomi.us

Tamaryokucha (jap: 玉緑茶, romaji tamaryokucha) donosi vrlo zanimljiv prijevod. Tama znači lopta dok ryokucha znači zeleni čaj. Tamaryokucha se dakle odnosi način procesuiranja čaja. Tamaryokucha može biti i kabusecha, dakle ovdje naziv označava vrstu procesuiranja ali i način uzgoja listića. Postoje dvije vrste tamaryokuche. Obična ili ona koja se proizvodi baš na identičan način kao sencha, osim završnog koraka - rolanja listića u iglice. Naziv joj je još i guricha (jap: ぐり茶)  ili samo tamaryokucha. Druga vrsta je kamairi tamaryokucha i to je verzija koja je sličnija kineskom zelenom čaju. Drugi naziv je jednostavno kamairicha ili kamaguri ali o ovome u nekoj drugoj temi.

tamaryokucha, guricha, zeleni čaj, japanski čaj, sencha, kamairicha, čaj, japan, ureshino, yunomi.us

Dakle, možemo reći da je tamaryokucha jednostavno naziv za postupak dobivanja zelenog čaja tj završni korak. Razlika je u tome što se listići ne rolaju u iglice kao kod senche. Kamairicha je s druge strane naziv za vrstu obrade u smislu da to nije pareni zeleni čaj kao većina drugih, ali listići mogu biti nalik onima senchi. Komplicirano, no vrlo jednostavno kad se shvate osnovni pojmovi. Tamaryokucha se proizvodi uglavnom na otoku Kyushu, pokrajinama Saga, Kumamoto i Nagasaki.

tamaryokucha, guricha, zeleni čaj, japanski čaj, sencha, kamairicha, čaj, japan, ureshino, yunomi.us

Ureshino Select "Oku" dolazi iz Sage. Mješavina je sorti yabukita i saemidori. Jedan od prilično skupih čajeva, 100 grama košta 260 kuna (36 dolara). Nažalost, veliko razočaranje je slijedilo u pogledu listića... većinom polomljeni.... Vjerujem da to nije tako u normalnoj. Miris podsjeća na slatku zelenu travu.

tamaryokucha, guricha, zeleni čaj, japanski čaj, sencha, kamairicha, čaj, japan, ureshino, yunomi.us
Priprema je slična pripremi senche. 10 grama čaja na 150ml vode, 45 sekundi prvo prelijevanje. Temperatura vode nikako ne bi smjela biti viša od 70 stupnjeva. E sad, priprema tamaryokuche može naravno varirati no najbolje je slijediti upute proizvođača/prodavača. Ipak, maksimalna temperatura vode ne bi trebala prelaziti 80 stupnjeva a maksimalno trajanje prvog namakanja jednu minutu ili dvije minute sa 70 stupnjeva ili kao u ovom slučaju 70 stupnjeva 45 sekundi. Od kuda takvo odstupanje? Odgovor možete pronaći na početku ovog članka - dvije vrste tamaryokuche. Nakon tri puta gotovo je neiskoristiva, intenzivne je zelene boje dok je drugo prelijevanje još zelenije sa mnogo taloga. Prvo je odlično, s taman dovoljno umamija. Ovaj čaj jako dobro kombinira slatkoću i gorčinu. Trebalo bi itekako paziti na temperaturu vode tako da ovo možda i nije čaj za svakodnevno ispijanje i za one koji više vole bezbrižnost u pripremi. Drugo će biti više gorko i zato oprez.

tamaryokucha, guricha, zeleni čaj, japanski čaj, sencha, kamairicha, čaj, japan, ureshino, yunomi.us

Dakle, ponovimo. tamaryokucha ili guricha, često će biti nazvana i sencha i uvijek se odnosi na parenu verziju čaja. Tamayokucha ili kamairi tamaryokucha ili kamairicha, uvijek će se odnositi na pan-fired verziju i sličnija je kineskom zelenom čaju.

cajnekronike @ 09:43 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, ožujak 9, 2015

Naziv: Mimasaka Bancha
Proizvođač: Furyu
Prodavač: yunomi.us

Mimasaka Bancha (jap: 美作番茶, romaji: mimasaka bancha) je još jedan u nizu neobičnih japanskih čajeva. Lagano fermentirani zeleni čaj iz Okayame, grada Mimasaka. Fermentirani su čajevi, podsjetimo, uobičajeni za Kinu (tamni čajevi od kojih je najpoznatiji pu'er) ali ne i za Japan.

mimasaka bancha, bancha, japanski čaj, zeleni čaj, čaj, yunomi.us, furyu

Uvijek me posebno vesele čajevi koji u pozadini skrivaju priču - istinitu ili samo legendu, nije važno. Priča čaj čini još više posebnim, za mene je to nešto kao još jedan elemenat u osjenjivanju kvalitete čaja ali i pozicioniranje na osobnoj ljestvici omiljenih čajeva.

Tako i ovaj čaj ima i određenu povijesnu težinu. Kažu kako je baš on bio omiljeni čaj poznatog ratnika ronina Miyamoto Musashija.

Miyamoto Musashi rođen je u 16. stoljeću u selu Miyamoto koje je dio današnjeg grada Mimasaka (iako drugi izvori pa čak i sami zapisi Miyamoto Musashija govore drugačije). Miyamoto Musashi autor je nezaobilazne knjige u proučavanju japanske kulture - Knjige pet prstenova.

mimasaka bancha, bancha, japanski čaj, zeleni čaj, čaj, yunomi.us, furyu

Listići se beru u ljeto, pare i kuhaju te suše na suncu. Korištena voda u prethodnom koraku sada se ponovno koristi kako bi se listići povremeno poprskali. Cijena čaja ovog proizvođača je 60 kuna za 30 grama. Moguće je pronaći i jeftiniji čaj no ako živite izvan Japana i ne govorite japanski, gotovo nemoguće. (za one koji ispunjavaju barem drugi kriterij, okušajte sreću na rakutenu). Listići su jantarno smeđe boje.

Jedna mala zanimljiva činjenica je da u gradu Mimasaka postoji park Saint Valentin, "sveto mjesto za zaljubljene" proizašlo iz uspostave odnosa sa sadašnjim sestrinskim gradom istog imena iz Francuske. Danas Mimasaka, tj. točnije Sakutou ima je dva sestrinska grada istog imena - Sain Valentin - iz Austrije i Kanade.

mimasaka bancha, bancha, japanski čaj, zeleni čaj, čaj, yunomi.us, furyu

Moram napomenuti da se čaj ovog proizvođača može pronaći i u drugim internet trgovinama po znatno višoj cijeni - iznad 120 kuna. Toplo preporučam yunomi.us za kupovinu japanskih čajeva s kojima imam i više nego pozitivna iskustva (preko desetak narudžbi u godini dana). Poštarina je i više nego poštena (ponekad i besplatna!), izbor čajeva ogroman a cijene odlične.

"Knjigu pet prstenova", koja je postala poznat klasik među poslovnim ljudima i koja se proučava zbog svojih uvida u japanski pristup poslovnoj strategiji, napisao je 1643. godine proslavljeni duelant i neporaženi samuraj Miyamoto Musashi. Predstavlja i proučava na prvi pogled prvenstveno tehnike rukovanja mačem, no njezina vrijednost je u tome što je i danas aktualna, jer poučava još mnogo više o duhovnim stavovima u životu, putu ostvarivanje pobjede (na duhovnom i materijalnom nivou), nego o specifičnim tehnikama borenja. (Preuzeto iz opisa, Mozaik knjiga, 2008.g.)

mimasaka bancha, bancha, japanski čaj, zeleni čaj, čaj, yunomi.us, furyu

O bancha čajevima bilo je mnogo riječi, no većini će listići ove banche izgledati nepoznato. Tu treba spomenuti kyobanchu, bancha čaj specifičan za Kyoto. O njemu još nisam pisala no uskoro će svakako doći na red. Do tada, ponovno napominjem da bancha čajeva ima više vrsta, a nedostatak izbora u našim prodavaonicama navodi nas na krivo poimanje čajeva i krive predodžbe.

Priprema je drugačija od one na koju smo navikli kad je bancha čaj u pitanju. 10 grama listića na litru do litru i pol vode i to 7-8 minuta. Voda se može zagrijati a listići prokuhavati u zavreloj vodi tih 7-8 minuta.

mimasaka bancha, bancha, japanski čaj, zeleni čaj, čaj, yunomi.us, furyu

Listići su veliki, tamno smeđe-sivi skoro crni s nešto tamno zelenih i puno dugih grančica. Zanimljiva šačica boja, veličina i oblika. Čaj je tamnosmeđe jantarne boje. Miris neodoljivo podsjeća na houjichu no s odmah uočljivom razlikom a to je duboki okus tamnog a ne blagi i svježiji okus zelenog čaja. Opis mirisa listića jednak je opisu okusa. Mokri su gotovo crni. Ovo je jedan od čajeva koji bi savršeno odgovarao jeseni a ne proljeću.

Prije nekoliko mjeseci pisala sam o još jednom neobičnom bancha čaju istog prodavača - Tosa Bancha.
cajnekronike @ 16:14 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, veljača 27, 2015
Nakon uvoda o tajvanskim čajevima, donosim mali pregled isprobanih i odličnih internet trgovina. Napominjem da se ovdje radi o isključivo tajvanskim čajevima. Sve ove trgovine su brze, profesionalne i nude širok i različit izbor čajeva. Za ljubitelje oolong čajeva pravo malo carstvo okusa.

Tea from Taiwan
Odlična internet trgovina s velikim izborom čajeva i besplatnom poštarinom za kupovinu iznad 60 dolara. Dostava je brza (u roku dva tjedna) a nude i nekoliko kompleta čajnih testera za one koji žele isprobati što više čajeva. Nude i razni pribor, više članaka o čaju i svakakve zanimljivosti a ono što je posebno zanimljivo, i oolong čajeve u filter vrečicama. Gotovo uvijek je neki od čajeva na sniženju. Prodaju samo oolong čajeve.

Nuvola
Nuvola je jedna od prvih online čajoteka čije sam tajvanske čajeve probala. Oduševio me njihov Oriental Beauty čaj prije nekoliko godina i naveo da isprobam i druge čajeve iz ponude. Ne tako velik ali vrlo dobar izbor tajvanskih čajeva, zelenih, oolong i crnih po pristupačnim cijenama. Pakiranja od uglavnom 50 grama dolaze s detaljnim uputama o pripremi. Poštarina počinje od 20-ak kuna, dostava vrlo brza (u roku 2 tjedna).

Taiwan Tea Crafts
Jedna od najdražih internet trgovina s tajvanskim čajevima. Nudi ogroman izbor čajeva u količini od 25 grama, 50, 75, 100 itd. Čajevi su vakuumirani, lijepo zapakirani. Gotovo uvijek nude različite popuste a cijene su i više nego prihvatljive, Poštarina je često besplatna za kupovinu iznad 25 dolara za čajeve od 25 grama. Veliki izbor prekrasnog čajnog pribora i mnoštvo informacija o čajevima. Osim oolong čajeva nude i nekoliko zelenih (kineskih - izuzetak) i crnih te aromatiziranih (tradicionalno aromatiziranih a ne na europski način). Topla preporuka.
cajnekronike @ 15:53 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, veljača 25, 2015
Na redu je jedna za mene najdraža tema - tajvanski čajevi. Moram priznati da su mi tajvanski čajevi do prije 4-5 godina bili potpuna nepoznanica i trebalo je dosta vremena da se sve činjenice, nazivi, karakteristike, okusi - poslože. Jednostavniji su nego japanski i sistematiziraniji od kineskih ali isto tako gotovo nepoznati kod nas. Oni popularniji su svakako Milky Oolong (naziv koji se koristi kod nas), Oriental Beauty i Formosa Oolong (što je naziv koji se koristi isključivo na zapadu za čaj koji je različit u čajotekama diljem zapadnih zemalja a u najispravnijem obliku uključuje sve tajvanske čajeve). Nažalost, Formosa Oolong standardni je čaj u gotovo svakoj ponudi na zapadu ali ne i najbolji predstavnik tajvanskih čajeva. Sama usporedba sa svim ostalim tajvanskim čajevima biti će i više nego dovoljna za zaključak. Više od pola kile ovog čaja vrlo se lako može dobiti i za manje od 200 kuna u maloprodaji. No, svaki je početak dobar, tako i ovaj čaj zasigurno ima puno obožavatelja.
Kako slijedi mnogo krasnih tajvanski čajeva, nije loše ponoviti osnove još jednom. Ova me tema neizmjerno veseli, baš kao i sami tajvanski čajevi. Još nisam probala niti jedan pravi tajvanski čaj koji nije bio odličan. Kratak članak bio je objavljen prije gotovo godinu dana i nalazi se ovdje: Tajvan - carstvo oolong čajeva

Za početak, dobro je reći da je Tajvan posebno poznat po oolong čajevima i to onima s visokih nadmorskih visina. Tu su još i crni (u mnogo manjoj mjeri ali vrlo dobri) i zeleni (najmanje zanimljivi) ali i noviji čajevi, poveznice između oolong i crnih čajeva kao što su Hong Oolong (crveni oolong) ili Luye Oolong, ili Black Oolong o kojem je bilo riječi. Zeleni tajvanski čajevi uglavnom se odnose bi luo chun ili long jing iz okruga Sanxia (New Taipei City). Crni su čajevi tek nešto malo više zastupljeni, Sun Moon Lake je već bio predstavljen, Fancy Black Tea (nešto kao Oriental Beauty u crnoj varijanti), Mi Xian Black Tea itd, neki su od njih.
Oolong čajevi sasvim su druga priča. Pravo malo bogatstvo vrsta i područja, kombinacije, nadmorskih visina i boja čine tajvanske čajeve prilično zanimljivima. Dvije su osnovne vrste i to zarolani i oni u izduženim listićima. Jedna zanimljiva činjenica o tajvanskim oolong čajevima su proljetne i zimske berbe. Oni proljetni odlikuju se svježinom i robustnošću dok oni zimski posjeduju određenu dozu zrelosti. Dakle, za razliku od drugih čajeva, ljetne i jesenske berbe ne postoji. To listićima daje dovoljno vremena za dvije odlične berbe visoko kvalitetnih čajeva.

Osim prema izgledu, tajvanske čajeve je moguće i odijeliti prema nadmorskoj visini. Gao shan čajevi rastu na visini iznad 1000 metara, gdje je područje nepovoljno za proizvodnju većih količina čajeva te im odakle i visoka cijena. High-mountain ili gao shan čajevi dolazi s više planina: Ali Shan, Shan Lin Xi i Li Shan...  Svi gao shan oolong čajevi su zarolani čajevi.

O sortama bi se također dalo pisati mnogo no možda je potrebno za sad izdvojiti samo najvažnije - a odnose se na oolong čajeve. Qing Xin - sorta od koje su gotovo svi gao shan čajevi, Cui Yu, Si Ji Chun, Jin Xuan od kojeg potječu 'milky' oolong čajevi, Qing Xin Da Mu specifična za Oriental Beauty čaj, Tie Guan Yin, itd. No, to je samo dio. Pripremam duži popis s nadmorskim visinama, sortama i nazivima tajvanskih oolong čajeva za lakše snalaženje.

Dakle, uskoro mnogo mnogo odličnih tajvanskih čajeva, za početak Shan Ling Xi i Cui Luan...
Do sada su bili predstavljeni Gui Fei, Oriental Beauty, Black Oolong i Sun Moon Lake.

cajnekronike @ 10:34 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
ponedjeljak, veljača 23, 2015
Jedan mali rezime čajeva koji se mogu kupiti na stranici yunomi.us. Ovo je jedna od boljih i pristupačnijih stranica sa vrlo velikim izborom i niskom poštarinom i svim mogućim vrstama japanskih čajeva. Tema o drugim internet trgovinama s japanskim čajevima bila je prije nekoliko mjeseci i može se pronaći u arhivi. Yunomi.us svakako zaslužuje još jedno spominjanje u zasebnoj temi.
Yunomi (jap: 湯のみ, romaji: yunomi) je naziv za vrstu šalice za čaj. Razlikuje se od zdjela za matcha čaj i uobičajena je za svakodnevno ispijanje čaja. Uobičajena osnovna vrsta je tsutsu-gata, cilidričnog oblika.

Čajevi o kojima je bilo riječi su ovi sljedeći:

Aracha
- Aracha - japanski zeleni čaj i Sayama Aracha (Sayama Aracha, Morita Family Tea Garden)

Bancha
- Tosa Bancha i par riječi o čajevima koji su izuzetno rijetki (Tosa Bancha, Furyu)
Japanski crni čaj
- Yokota: #05 Sayamacha Black Tea First Flush

Japanski oolong
- Blue oolong tea - japanski oolong čaj (Blue Oolong Tea, Kaneban Higuchi Tea Factory)

Kamairicha
- #12 Ureshino Kamairicha, Chakouan Tea Shop

Mecha
- Mecha i Gyokuro Mecha čaj i jedan mali savjet u vezi čajnika (Gyokuro Mecha, Nakamura Tea Shop)

Sencha
- Summer Sencha Hitotoki - buntovna Sencha (Summer Sencha Hitotoki, Takeo Family Tea Farm)
- #01 Premium Sayama Sencha Suiren, Morita Tea Garden
- #07 Imperial Sencha Hime Shizuku, Kurihara Tea Farm
Tamaryokucha
Ako link ne postoji, ne o-čaj-avajte, tema slijedi uskoro. :)cajnekronike @ 09:09 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, veljača 22, 2015
Proizvođač: Takeo Family Farm
Vrsta: japanski zeleni čaj

O senchi je na ovom blogu bilo najviše tema, što zbog toga jer je najrasprostranjeniji zeleni čaj u Japanu, ali i lako dostupan kod nas, što zbog toga jer je to jedan od onih čajeva na kojem je vrlo "muljati". Sencha je vrlo kompleksna vrsta zelenih čajeva, različitih sorti, iz različitih djelova Japana, ubiranih u različito vrijeme, različitog stupnja parenja, itd., itd.. Predstavljanjem što više vrsta sencha želja mi je ukazati da ne postoji samo jedna japanska sencha i da taj opis nije ni približno dostatan za jedan ovakav čaj. Sam pogled na sliku otkrit će cijeli novi svijet sencha čajeva onima koji su naviknuti na senche iz naših trgovina ili senche iz većine čajoteka.

organski čaj, čaj, zeleni čaj, japanski čaj, sencha, sencha kodawari, yunomi, yunomi.us

Ova sencha zadovoljit će one koji teže jačem gorkom okusu. O senchama Takeo obitelji bilo je riječi i prije. I ova spada u aracha čaj, tj čaj koji nije posebno sortiran za potrebe tržišta već dolazi u obliku koji se smatra "prostijim". U tome ima i nekog bunta, listići izgledaju drugačije nego kod profinjenijih sencha. Cijena ovog čaja iz organskog uzgoja je oko 65 kuna za 80 grama što je prilično niska cijena. Ove vrste buntovnih sencha bolje su za jutarnje razbuđivanje nego popodnevno uživanje ili često ispijanje. Također smatram da su i više nego dobre za hladnu pripremu čaja bez kuhanja.

organski čaj, čaj, zeleni čaj, japanski čaj, sencha, sencha kodawari, yunomi, yunomi.us

3 grama čaja na 100 ml vode, voda oko 65 stupnja. Prvo namakanje maksimalno minutu, svako sljedeće tek nekoliko sekundi. Ovaj čaj ima tendenciju postati gorak ako se krivo pripremi, stoga je pridržavanje uputa nužno neophodno kako bi stvarno mogli u njemu uživati. Priprema je gotovo standardna, no temperatura bi trebala biti oko 65 stupnjeva kako bi se gorčina izbjegla. Boja je intenzivno zelena, okus slatko-gorki. Najljepše kod ovog čaja je možda upravo boja koja savršeno odgovara suhim listićima. Ovo je bila još jedna savršena prilika za korištenje čajnika i ostalog čajnog posuđa iz vlastite izrade.

organski čaj, čaj, zeleni čaj, japanski čaj, sencha, sencha kodawari, yunomi, yunomi.us

Kako sam ovaj čaj poslikala još prije par mjeseci a tekst pišem iz bilješki tek sada, možda je dobro napomenuti da mi je najviše u sjećanju ostao okus - gorčina koja me odbila od ponovnog eksperimentiranja. Iako prilikom pisanja članaka i fotografiranja uvijek pazim na temperature i vrijeme, sve ostalo vrijeme ipak preferiram neku ležernost pri pripremi čajeva i jednostavnost kod onih za svaki dan. Onih najdražih čajeva uvijek se živo sjećam (kod sencha to je npr. Premium Sayama Sencha Suiren) i nakon više mjeseci pa i godina. No, ovo je svakako dobar izbor (pogotovo cijenom) za one željne hladnog zelenog čaja ljeti. U tom slučaju, topla preporuka. Još jedan sličan proizvođač ovome je Obubu tea koji prodaje arachu iz organskog uzgoja a već sam pogled na listiće otkriva karakter čaja. I jedni i drugi dostupni su na stranici yunomi.us.
cajnekronike @ 16:00 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, veljača 21, 2015
Iako kasnim dva dana, nikad nije kasno za predstaviti lijepe običaje i praznike drugih zemalja. Sve više i više spominjana i kod nas, kineska Nova godina započela je prekjučer. Godina ovce ili koze, kako kome drago, trajat će sve do početka veljača 2016. godine. Za tu priliku na redu je, izvanredno, jedan crni kineski čaj koji i nije potpuno nepoznat na Čajnim kronikama - Fengqing Dragon Pearl crni čaj (Teavivre). Zašto sam odabrala baš ovaj čaj? Red je da za ovu priliku predstavim jedan kineski čaj (iako sam se dvoumila između tajvanskog Long Feng Xia oolong čaja i ovog), no pobijedio je svakako zmaj u samom nazivu a ne u vrsti (za zašto i kako, nastavite čitati tekst).

fengqing, yunnan, crni čaj, kineski čaj, nova godina, fengqing dragon pearl, dragon pearl, čaj

Kineska Nova godina ili u doslovnom prijevodu Festival Proljeća (kin: 春节, pinyin: chun1jie2) obilježava se prema lunarnom kalendaru. Svaka godina obilježena je jednim znakom a ove je godine na redu ovca. Iako malo poznata kod nas, kineska Nova godina predstavlja najvažniji praznik za jednu trećinu svjetskog stanovništva.
 
fengqing, yunnan, crni čaj, kineski čaj, nova godina, fengqing dragon pearl, dragon pearl, čaj
O još jednom ovakvom čaju je već bilo riječi, no ovaj mi je ipak nešto draži. Fenqing u imenu potječe iz mjesta od kuda dolazi, iz pokrajine Yunnan. Kuglice su veće nego one u poznatoj varijanti zelenog čaja s jasminom, no manje nego prethodno spomenutog crnog čaja. Variraju od 8 do 12 milimetara i težine otprilike gram do gram i pol.. Cijena je 100 kuna za 100 grama. Predlažu zapadnjački i kineski način pripreme.

Vjerojatno ste primijetili da ovu godinu spominju kao godinu ovce ili godinu koze. I jedno i drugo je ispravno. Yang (znak) kineski je znak koji spajanjem s drugim znakovima znači ovcu (绵羊, pinyin: mian2yang2), kozu (羚羊, pinyin: ling2yang2) ili npr. gazelu (山羊, pinyin: shan1yang2). No, ja biram ovcu kao najispravniji naziv.

fengqing, yunnan, crni čaj, kineski čaj, nova godina, fengqing dragon pearl, dragon pearl, čaj

Preporučena priprema je korištenjem gaiwana sa vodom 100% i to čak pet puta. Četvrti put čaj već zasigurno gubi okus no i pet prelijevanja je moguće. 30, 50, 70, 90 i 120 sekundi redom, a otprilike 7 kuglica dovoljno je za 100ml vode. Ne znam zašto, no meni ovaj čaj lagano vuče mirisom na pivo. Bez gorčine, punog okusa s delikatnim čokoladnim podokusom, svakako predstavlja novo iskustvo za one koji su inače naučeni na indijske crne čajeve.

fengqing, yunnan, crni čaj, kineski čaj, nova godina, fengqing dragon pearl, dragon pearl, čaj

Zmaj je jedan od najprepoznatljivijih simbola Kine a nezaobilazan je kao simbol Nove godine. Smatra se da donosi sreću a treba spomenuti i zmajev ples (wulong). Najzanimljivije od svega je što zmajev ples nosi sličan izgovor kao i omiljeni čaj - oolong (wulong). Oprez kod izgovora... Iako je znak za zmaja (kin:龙, pinyin: long2) korišten i u jednoj i u drugoj riječi, razlika je u prvome znaku. Dok u znamevoj plesu to je wu3 () u oolong ili wulong čaju to je wu1 (乌).  Dakle, i predstavljanje oolong čaja u današnjoj temi također bi bilo i više nego prikladno.

fengqing, yunnan, crni čaj, kineski čaj, nova godina, fengqing dragon pearl, dragon pearl, čaj

Za koju nijansu bolji od prethodno spominjanog brata u kategoriji (Red Dragon Pearls od Teasenz) ovo je jedan od čajeva za uživanje a ne razbuđivanje. Kako drugačije u novu godinu nego s čajem...

新年快乐!

 

cajnekronike @ 17:41 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, veljača 16, 2015
Proizvođač: Obubu Tea Farm
Prodavač: yunomi.us
Vrsta: japanski zeleni čaj

Konačno je na red došao i jedan sasvim poseban japanski čaj koji je nemoguće nabaviti i kod nas. Srećom, tu su internet trgovine, vrlo brze dostave i čajevi odlične kvalitete. Već dugo želim pisati o ovom čaju no mislim da je prije ove teme obavezno bilo predstaviti gyokuro, (ali i kabusechu) i matchu. Zašto? Zato je je tencha na poveznica između ovih čajeva.

tencha, matcha, wagashi, japanski čaj, zeleni čaj, čaj, gyokuro, kyoto

tencha, matcha, wagashi, japanski čaj, zeleni čaj, čaj, gyokuro, kyoto


Tencha (碾茶, hiragana: てんちゃ, romaji: tencha) je čaj koji gotovo uopće nije dostupan i slabo rasprostranjen. No, samo za prodaju. Ovo je čaj od kojeg se dalje radi matcha. Najviše se proizvodi u Kyotu. Odudara od svih drugih japanskih čajeva i to već na prvi pogled - listići izgledaju kao sitni komadići, toliko različiti od standardnih igličastih listića japanskih zelenih čajeva. Razlog tome je što se listići ne rolaju, samo se pare i suše. Boja odmah ukazuje na povezanost s gyokuro čajem. Ovaj čaj raste, baš kao i gyokuro, natkriven 4 tjedna. Dakle, možda je dobro ponoviti da se od jedne sorte čajnog grma može dobiti više različitih vrsta čajeva - ovisno i načinu uzgoja, o vrsti obrade itd. Razlika je dakle u obradi. Tencha se kasnije koristi za proizvodnju matcha čaja tako da se listići usitnjavaju u prah. Okust tencha čaja različit je od svih drugih čajeva. Povezanost s gyokurom i matchom je očita i u izgledu i u uzgoju ali i u okusu.

tencha, matcha, wagashi, japanski čaj, zeleni čaj, čaj, gyokuro, kyoto

Jedan zanimljiv podatak o tenchi je da je njezin okus dugo bio tajna za sve osim za same proizvođače. Tencha nikada nije bila namijenjena kao finalan proizvod za upotrebu već isključivo kao čaj koji je tek prijelazni proizvod kojim se lakše barata u proizvodnji matche. Kako tencha ostaje duže svježa nego matcha, mrvljenje listića u prah tek je završni korak. Za mrvljenje 40-ak grama matche potreban je jedan sat.

tencha, matcha, wagashi, japanski čaj, zeleni čaj, čaj, gyokuro, kyoto

Cijena ove Tenche je 140 kuna za 30 grama. Obubu preporuča pripremu tenche s hladnom vodom. Meni je uglavnom žao koristiti kvalitetnije čajeve za pripremu s hladnom vodom te se u tom slučaju čaj priprema slično kao i gyokuro. Većina će ionako preporučiti pripremu s hladnom vodom no ako se odlučite na klasičan način, to može predstavljati problem. Može se slobodno reći da je ovaj čaj kompliciran za pripremu. Iako je prilično poseban, potrebno je shvatiti da je on u konačnici ipak tek poluproizvod i da nikad nije bio namijenjen za prodaju kao konačan proizvod. Listići su lagani i često će plutati po vodi. Temperatura bi trebala biti oko 60 stupnjeva, prvo namakanje minutu i pol. Moguće ih je iskoristiti četiri puta no rezultat će već nakon drugog biti mnogo slabiji. Boja je zelena, bistra, s nešto nataloženih sitnih mrvica. Okus poseban, dubok, dugotrajan ali lagan, bez gorčine. Često ovaj čaj nazivaju i elegantnim čajem, jer okus nije ekstreman kao okus matche, ne provocira kao okus metche, nije napadan kao onaj od gyokura ni običan i svakodnevan kao Sencha ali ni priprost kao bancha.

tencha, matcha, wagashi, japanski čaj, zeleni čaj, čaj, gyokuro, kyoto


A što odlično paše uz čaj i za opuštanje - naravno, nešto slatko. Nisam mogla odoljeti a da se tenchi uz slike pridruže i praline (Heilemann Confiserie). Pa ako se uz matchu tradicionalno poslužuje Wagashi (vrsta japanskih slatkiša/kolača), onda uz Tenchu savršeno odgovaraju praline. Za one koje zanima tema japanskih kolačića, toplo preporučam dorayaki ili daifuku, od kojih ove prve vrlo jednostavno možete pripremiti i kod kuće. Dorayaki se često poslužuje uz matchu u tradicionalnim čajanama. Vrsta Wagashija naravno ovisi i o vrsti matche - usucha ili koicha, svaka zahtjeva određenu pažnju prilikom izbora slatkiša... a da ne govorimo o sezoni i drugim kriterijima. Jako zanimljiva tema, no o tome nekom drugom prilikom.

tencha, matcha, wagashi, japanski čaj, zeleni čaj, čaj, gyokuro, kyoto

Kao čaj koji nije nikad bio namijenjen za prodaju, prilično je zanimljiv i poseban. Ipak, ne bih ga nazvala čajem za svakodnevno ispijanje. Ako ste u mogućnosti, probajte svakako, u protivnome, preporučam matchu za potpunije uživanje.
cajnekronike @ 09:01 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
subota, veljača 14, 2015
Inspiracija za čajanku pronađena u današnjem danu... :)

Valentinovo, čaj, zeleni čaj, grijač za šalicu

Valentinovo, čaj, zeleni čaj, grijač za šalicu

Valentinovo, čaj, zeleni čaj, grijač za šalicu

cajnekronike @ 15:07 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Naziv:Basilur Tea Book Volume II
Prodavač/proizvođač: Basilur Tea
Vrsta: crni aromatizirani čaj

Malo što volim više od knjiga i čaja (no dobro, spadaju tu još i pisanje, čokolada, sunce i pijesak, aerodromi, teretane, trešnjin cvijet...) pa je tako ovaj čaj bio i više nego velika želja za probati. ( Hvala sestri na odličnom poklonu! )

basilur, tea book, crni čaj, aromatizirani čaj, božićni čaj, kličnić, cimet

Basilur Tea predstavlja se kao firma koja prodaje vrhunske cejlonske čajeve. Ono što me najviše privlači svakako su pakiranja kojima opravdano postavljaju cijene svojim čajevima. Moram napomenuti da preferiram čiste crne čajeve, po mogućnosti kineske, no dobar aromatizirani čaj zasigurno neću propustiti. Kao što sam već napomenula, ambalaža Basilur čajeva zaslužuje svaku pohvalu. Posebna edicija čajeva u pakiranju knjige i više me nego oduševila, a čajna knjiga dolazi u trinaest različitih varijanti. Metalna kutija s otisnutim reljefom skriva lijepo dizajniranu vrećicu sa tekstom o cejlonskom čaju u Basilur čajevima i zatvaračem  na pritisak. 100 grama čaja tako će ostati duže svježe nego oni pakirani u običnoj papirnatoj vrećici. Tea Book Volume II božićna je edicija s intenzivnim mirisom klinčića. Ovom crnom čaju dodani su komadići papaje, šafranika, suncokret, neven i okus "Christmas night" (naranče, cimeta, klinčića i vanilije). Cijena je 95 kuna za 100 grama.

basilur, tea book, crni čaj, aromatizirani čaj, božićni čaj, kličnić, cimet

Iako je filozofija firme definitivno privući kupca ambalažom nego detaljnim opisima, nema im se previše toga za zamjeriti. Cijena im je nešto skuplja nego drugih čajeva u rinfuzi iz raznih čajoteka, ali tu je opet to fascinantna ambalaža. Naručivanje preko interneta pokazalo se i više nego dobro iskustvo. Profesionalizam i ljubaznost uz testere i dodatnu ambalažu gotovo su izuzetak u poslovanju većine drugih čajoteka kod nas. Dakle, veliki plus za Basilur. Smatram da se čajni testeri nikad ne bi trebali kupovati već bi trebali biti dostupni, naravno besplatno, na zahtjev (u razumnim količinama naravno i pogotovo za redovne kupce). No, to uglavnom nije praksa kod nas ali ni u nekim drugim europskim zemljama. Od ostalih čajeva Basilur u svojoj ponudi nudi i različite aromatizirane crne čajeve za one kojima se baš i ne da mučiti s listićima, i mix različitih vrsta za one koji žele probati što više različitih čajeva.

basilur, tea book, crni čaj, aromatizirani čaj, božićni čaj, kličnić, cimet

No, da se vratim na čaj. Preporuka pripreme je 3-5 minuta, voda 100% i jedna žličica čaja na 200ml vode. Ovaj čaj ipak ne podnosi dobro dugo namakanje na tako visokoj temperaturi, te vrijeme nikako ne bi trebalo biti duže od 3 minute, možda i dvije, jer će postati izuzetno gorak. Iako sasvim dobar i kao čisti, pogotovo za one koji preferiraju tropsko-začinske note, meni je ipak draži uz dodatak par kapi mlijeka. Dobra preporuka za pripremu crnog čaja je da se voda ipak pusti 30-ak sekundi kako se bi malo ohladila da čaj ne ispadne gorak. S ovim je čajem moguće i drugo prelijevanje, nešto slabijeg intenziteta i gotovo nikad preporučljivo za crne aromatizirane čajeva, no u ovom slučaju prolazi. Za ljubitelje božićnih čajeva s dodatkom tropske note, ovaj će čaj biti dobar izbor.

cajnekronike @ 14:10 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
nedjelja, veljača 8, 2015

Nakon jako duge pauze, slijedi dobra isprika. Iako je ovo blog o čajevima, knjiga i čaj uvijek si dobro pašu. Nedostatak slobodnog vremena nije mi dopuštao nove teme na blogu (što mislim nadoknaditi sljedećih mjeseci), a vrijeme je utrošeno na... knjigu. Moja prva samostalna zbirka možda će pronaći čitatelja i među čajoljupcima.

Više detalja ovdje:
http://www.algoritam.hr/?m=1&p=proizvod&kat=592&id=165240


100% društveni uzgoj


Uskoro slijede nove teme, Basilur Tea Book, sasvim prikladan čaj za opuštanje uz knjigu (u prekrasnom pakiranju), nekoliko tajvanskih, i još mnogo toga. Nakon duge pauze zagrijavanje je i više nego potrebno. Usput, rado bih napomenula da me iznenadio jedan čaj u filter vrećici (iako takve ni ne volim zvati čajevima) a to je Franck čaj Limeta Acai Cimet, i jedan odličan pravi zeleni čaj, Sayama Sencha (Morita Family Tea Garden). Oni su mi ovih mjeseci ostali pogotovo zapamćeni. Veselim se novim temama, novim čajevima... novoj nagradnoj igri? Sve prijedloge, želje, upite, kritike, slobodno podijelite...


cajnekronike @ 02:19 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
utorak, listopad 28, 2014
Naziv: Blended Herbal Tea ‘Grandma’
Proizvođač: Nakazen
Prodavač: yunomi.us
Vrsta: biljna mješavina

Nakon dedinog, tu je i bakin čaj. Isti princip, drugačiji naziv i slični sastojci. Kao i prva mješavina i ovdje je iskombinirano osam raznih biljaka a dolazi s Okinawe. Odmah je vidljiva sličnost, tj. mješavina izgleda gotovo isto kao i prethodno spomenuti čaj, što pogled na sastojke i potvrđuje.
Često napominjem kako na Čajnim kronikama najviše pišem o "pravim" čajevima, no tu i tamo se nađe i neka zanimljiva biljna mješavina ili čisti biljni čaj koji je dobro spomenuti.

bakin čaj, grandma tea, biljni čaj, šafranika, uvarak, japanski čaj, okinawa, nakazen, čaj

bakin čaj, grandma tea, biljni čaj, šafranika, uvarak, japanski čaj, okinawa, nakazen, čaj

Sastojci:
- Hrastova sjajnica (Ganoderma lucidum)
- Nešpula (Eriobotrya japonica)
- Guava (Psidium guajava)
- Šafranika (Carthamus tinctorius L.)
- Mačji brk (Orthosiphon aristatus)
- Srce-list (Houttuynia cordata)
- Jobove suze (Coix lacryma-jobi)
- Sena (Senna obtusifolia)

bakin čaj, grandma tea, biljni čaj, šafranika, uvarak, japanski čaj, okinawa, nakazen, čaj

Jedina je zapravo razlika između bakinog i dedinog čaja u jednom sastojku. Umjesto kurkume, bakin čaj sadrži šafraniku. Možda bi bilo dobro napomenuti da se čaj od šafranike na istoku koristi za ublažavanje bolova, pogotovo menstrualnih i poboljšavanje cirkulacije. Možda baš od tuda i naziv čaju. Cijena je 70 kuna za 130 grama čaja, trenutno na sniženju košta 50 kuna.

bakin čaj, grandma tea, biljni čaj, šafranika, uvarak, japanski čaj, okinawa, nakazen, čaj

Priprema je i više nego jednostavna. 250ml kipuće vode za 5 grama čaja, 10 minuta, poklopljeno. E sad, duboko udahnite. Miris listića podsjeća na borovu šumu koja okružuje apartmanska naselja na moru u ljeto. Bez pretjerivanja. No, sam miris i okus čaja nešto je drugačiji. Boja je intenzivno narančasta (šafranika!). Miriše mnogo blaže, biljno, a okusom podsjeća na crni čaj, tj. kombinaciju biljnog i crnog čaja. Pomalo čokoladno, pomalo karamelasto, pomalo začinsko. Ovo je sasvim sigurno dobar biljni čaj za one koji vole crne čajeve i začine.

bakin čaj, grandma tea, biljni čaj, šafranika, uvarak, japanski čaj, okinawa, nakazen, čaj

cajnekronike @ 23:47 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, listopad 27, 2014
Naziv: Naturally Grown Kabusecha #1
Vrsta: Japanski zeleni čaj
Proizvođač: Shinichi Kihara
Prodavač: yunomi.us

Kabusecha ili Kabuse sencha, japanski je zeleni čaj koji se pokriva 7-20 dana prije ubiranja. Kako se gotovo svaki čaj može smjestiti između neka druga dva, tako je i kabusecha  veza između senche i gyokura. U doslovnom prijevodu "pokriveni čaj" (jap: かぶせ茶, ili 冠茶, romaji: kabuse cha).

kabusecha, kabuse sencha, zeleni čaj, japan, uji, japanski čaj, gyokuro, sencha, organski čaj, kihara, yunomi
 
E sad, postoje mnoge verzije o danima pokrivenosti, od tjedan dana do deset dana do dva tjedna do 20 dana. No za kabusechu je to uvijek manje od 20 dana dok je za gyokuro minimalno 20. Postotak sunca koji se želi "ukloniti" također je drugačiji, on je oko 60% pa sve do 90%. Dakle, s pravom se može reći da se kabusecha točno na sredini između senche i gyokura. Također, tu je vrsta koja naginje prema senchi i vrsta koja naginje prema gyokuro čaju, ovisno o natkrivenosti. Prednost natkrivanja čaja je da smanjuje udio katehina tj. gorak okus čaja. Kabusecha glasi kao čaj s puno umami-ja a jako malo gorčine ili shibumi-ja (uskoro više o ovome). Zanimljiv je i podatak koji navodi prodavač: kabusecha često miješaju u senchu kako bi podigli kvalitetu senche ili s gyokurom kako bi povećali količinu gyokura. Ova kabusecha nastala je od sorte Gokou, koja je poznata po okusu, kvaliteti i skuplja od vrlo uobičajene Yabukite. O sortama je već bilo riječi.

kabusecha, kabuse sencha, zeleni čaj, japan, uji, japanski čaj, gyokuro, sencha, organski čaj, kihara, yunomi

Kabusecha visoke kvalitete može premašiti i cijenu i kvalitetu gyokuro čaja. Gotovo uvijek napominjem važnost poznavanja detalja o čaju koji kupujete kako ne bi platili samo naziv čaja. Cijena ovog čaja je 220 kuna za 80 grama a trenutno se može kupiti (prošlogodišnja!) po cijeni od 120 kuna za 80 grama. Uzgojena je bez upotrebe pesticida i umjetnih gnojiva i dolazi iz grada Uji, najpoznatijeg čajnog grada u Japanu, pokraj jezera Biwa.


Kabusecha se priprema na gotovo isti (ili isti) način kao i sencha. 70 stupnjeva 1 minutu. Uvijek je najbolje pratiti upute proizvođača (ne prodavača) obzirom oni najbolje poznaju svoj čaj. Listići se mogu iskoristiti 3-4 puta. Iskorišteni listići, zdravi i poznatog porijekla, kasnije se mogu i pojesti.

kabusecha, kabuse sencha, zeleni čaj, japan, uji, japanski čaj, gyokuro, sencha, organski čaj, kihara, yunomi

5 grama do 7 grama dovoljno je za oko 200 ml vode. Temperatura oko 65 stupnjeva, ne idete iznad 70. Vrijeme namakanja, oko minute, maksimalno dvije. Višestruko prelijevanje obavezno. Moja preporuka je 5 grama čaja, 200ml vode, 65 stupnjeva temperatura, minutu prvo, malo malo toplija voda za drugo i tek desetak sekundi,treće isto (iako ovo jako ovisi o preferencijama) i četvrto sa još toplijom vodom. Dakle, čaj je bistri, lijepe blijedo zelene boje s tek nešto nataloženih listića  ( tu činjenicu pripisujem svojstvu testera ), no zelenije no uobičajene senche ( ovdje ne nikako ne ubrajam fukamushi senchu). Listići su dugi, zeleni, iako ne mogu reći da je boja ujednačena, baš kao ni izgled. Suhi mirišu zeleno i slatko, taman između senche i gyokuro čaja. Uvijek čaj stavim pod nos i sestri. Volim je svaki put pitati za mišljenje, ima specifične mirisne usporedbe. Ovaj ju tako podsjeća na sušeno voće. Zanimljiva usporedba.

Prvo prelijevanje daje poseban okus, nikako kao gyokuro, ali ni kao sencha. Drugo će dati čaj s malo gorčine, no gotovo neznatno, taman toliko koliko je potrebno, treće blagi s gotovo nestalom gorčinom (zato navodim da ovisi o preferencijama). Listići se također mogu pojesti, iz njih nestane sva gorčina. Prema mojem mišljenju, nakon tri prelijevanja ova kabusecha gubi zanimljivost.

kabusecha, kabuse sencha, zeleni čaj, japan, uji, japanski čaj, gyokuro, sencha, organski čaj, kihara, yunomi

Duboki miris, zeleni, slatki, teško ga je povezati s bojom koja je prilično bistra i svijetla, zelena. Slatki okus ostaje još dugo nakon ispijanja čaja. Iako sam proizvođač navodi kako je ovo čaj s puno umami-ja, ja bih rekla da je glavna karakteristika ovog čaja baš slatkoća. Tri okusa, umami, shibumi i amami, "izvlače" se iz čajeva svaki na određeni način. Ovaj je čaj za mene svakako zaslužio "izvlačenje" amami-ja, slatkoće.

Meni osobno ovo je jedan od najdražih čajeva. Ima taman dovoljno svega što bi čaj trebao imati, obuhvaća sve dobre strane i senche i gyokura, izgledom, mirisom, okusom i bojom, točno sredina između i jednog i drugog. Gyokuro je za mene čaj za posebne prilike, sencha uglavnom za svakodnevno ispijanje (ovisi koja, naravno). Kabusecha je dobar čaj za poslužiti nekome tko bi želio piti zeleni čaj ali nije dovoljno upoznat s čajevima. Blagi ali čisti slatki okus vrlo će vjerojatno privući čajoljupce koji nisu navikli na zeleni čaj ali imaju najbolju dobru volju da se navuku. Ipak, cijena je bez popusta prilično visoka, no ovaj čaj svakako može biti svakodnevni čaj ako cijena nije kriterij.


cajnekronike @ 17:22 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, listopad 17, 2014

Naziv: Red Dragon Pearls
Prodavač: Teasenz.com
Vrsta: kineski crni čaj

Na red je došao i jedan crni čaj posebnog izgleda - Red Dragon Pearls čaj. Mnogi su već imali prilike vidjeti Jasmin Dragon Pearls čaj (jedan od naziva pod kojim se može pronaći), zeleni čaj s jasminom zarolan u sitne kuglice koje izgledom podsjećaju na bisere. No, crna varijanta "bisernog" čaja dolazi u većem formatu. Kuglice na slikama, prodavača Teasenz, velike su otprilike kao i kuglice zelenog čaja koji se rascvjetava. Napominjem i kako je čajni pribor uradi-sam izrade Čajnih kronika, a Krtek je odabran na zahtjev drage prijateljice.

red dragon pearl, crni čaj, kineski čaj, čaj, teasenz, pearl tea

Ovaj čaj dolazi iz pokrajine Yunnan koja je poznata po crnim i pu'er čajevima (u pokrajini Yunnan postoji i grad naziva Pu'er). Cijena je 60 kuna za 70 grama. Jedna kuglica teži otprilike 5 grama. Dakle, jedna je dovoljna za oko 200 ml vode. Druge varijante dolaze i u manjim kuglicama koje više izgledaju kao poznati zeleni čaj s jasminom težine otprilike od jednog do jednog i pol grama.

Listići su sitni ali lijepi, s nešto zlatnih vrškova. Kuglica se rastepe u gomilu sitnih ali pravilnih listića intenzivne smeđe boje. Suhi listići mirisom pomalo podsjećaju na suhe šljive a istovremeno zadržavaju i cvjetnu notu, dok čaj ima prekrasnu čokoladnu notu, jako izraženu, duboki kremasti čokoladni miris, pomalo začinski, izrazito crni. Smatram da je miris puniji nego okus. U okusu nema gorčine ali je blaži nego miris. Jedan dobar crni čaj za one koji vole mirišljave ali čiste crne čajeve za razbuđivanje.

red dragon pearl, crni čaj, kineski čaj, čaj, teasenz, pearl tea

Ovo je dobar čaj za razbuđivanje zbog visokog udjela kofeina. Ovo je jedan od onih čajeva koje bi bilo lijepo pripremati u čaši i gledati kako se kuglica rastvara. Iskorišteni listići (i vršci) su sitni, pravilni, nepotrgani, dugi, s nekoliko sitnih grančica i nešto većih listića. Jedna mala kuglica dovoljna je za 200ml vode. Temperatura vode trebala bi biti 100 stupnjeva, a namakanje tri do četiri minute. Predlažem četiri minute i  200ml vode za početak a za dalje eksperimentiranje prema ukusu.

red dragon pearl, crni čaj, kineski čaj, čaj, teasenz, pearl tea

Drugi puta produžite na 6 minuta, treći na 10. I dalje nema apsolutno nikakve gorčine u ovom čaju. I miris i aroma su svaki put nešto slabiji no još uvijek sasvim odlični za jedan crni čaj. Crni čajevi često ne trpe mnogostruka prelijevanja. I nakon prvog, drugog pa i trećeg prelijevanja, listići još uvijek imaju odličan miris.

red dragon pearl, crni čaj, kineski čaj, čaj, teasenz, pearl tea

Ovaj je čaj idealan za jesenska poslijepodneva kad želite razbuđivanje i malo mirisne topline. Ne bih ga nazvala svakodnevnim čajem zbog posebnog izgleda i mirisa, no okusom bi to svakako mogao biti. Uskoro slijedi još jedan ovakav čaj, u nešto sitnijoj varijanti, no jednako dobar. Preporučam svim ljubiteljima kineskih crnih čajeva.

red dragon pearl, crni čaj, kineski čaj, čaj, teasenz, pearl tea

cajnekronike @ 18:32 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, listopad 13, 2014
Naziv: Premium Taiwan Oolong Black Tea
Prodavač: Nuvola tea
Vrsta: crni oolong čaj

Crni oolong čaj gotovo uopće poznat kod nas a najrasprostranjeniji, ako se ta riječ uopće može koristiti u vezi s ovim čajem, je vjerojatno u Japanu i Tajvanu. Čaj odličan za ljubitelje oolong čajeva koji ipak traže nešto jači okus ali bez gorčine crnog čaja. Crni oolong čaj je čaj, kao što mu i ime kaže, između oolong i crnog čaja. Bolja je definicija da je to oolong čaj oksidiran 90%, više od ijednog oolonga ali manje od crnog čaja.

black oolong, oolong, wulong, crni čaj, crveni čaj, tajvan, tajvanski čajevi, nuvola

Oolong čajeve možemo podijeliti u dvije grube kategorije prema stupnju oksidacije - oni oko 30% koji su zeleniji, boja čaja je vrlo svjetla (moderan Tieguanyin, mnogo tajvanski oolong čajevi - Alishan, Lishan, Dong Ding, Da Yu Ling, Four Seasons...) te oni sa stupnjem oksidacije oko 70%. Tu spadaju tajvanski Oriental Beauty na do 70%, Gui Fei, poznati Wu Yi kineski čaj Da Hong Pao (čak 80%) itd. Dakle, stupanj oksidacije i okus može se vrlo lako prepoznati prema boji čaja (i boji listića). Svjetliji su manje oksidirani i imaju blagi, uglavnom cvjetni okus, dok su oni tamniji "teži", više oksidirani i okusom bliže crnim čajevima. Crni oolong je tako poveznica između oolong čaja i crnog čaja. Crni čajevi su potpuno oksidirani čajevi, no, i tu postoje izuzeci kao i razlike u boji listića (no, one se odnose uglavnom na indijske čajeve te ih ovaj put preskačem u želji da se ograničim na tajvanske i kineske čajeve). Još jedna karakteristika (iako ne i pravilo) je da je većina blago oksidiranih oolong čajeva uglavnom oblikovana u čvrsto stisnute kuglice dok ovi drugi uglavnom dolaze u obliku listića.

black oolong, oolong, wulong, crni čaj, crveni čaj, tajvan, tajvanski čajevi, nuvola
Taiwan Oolong Black Tea (kin: 台灣烏龍紅茶) Listići su dugi, tamno smeđi, gotovo crni s nešto svijetlih vrhova, s malo polomljenih komadića. Suhi mirišu na crni čaj, prigušeno, jako, no već prilikom prelijevanja otkriva se pravi karakter ovog čaja. Voćne slatke note odmah dolaze do izražaja. Okus je možda najsličniji kineskom crnom Lapsang Souchong čaju, ali ne onoj dimljenoj šunkastoj verziji koja je sveprisutna kod nas, već čaju voćnog okusa. Čaj nije gorak, tamne smeđe-narančaste boje, s okusom koji dugo ostaje.

black oolong, oolong, wulong, crni čaj, crveni čaj, tajvan, tajvanski čajevi, nuvola

Listići se mogu iskoristiti više puta. Voda bi trebala biti oko 90 stupnjeva, prvo prelijevanje minutu, drugo minutu i pol, treće 3 minute, a četvrto 5. Prednost ovog čaja pred crnim čajevima svakako je iskoristivost listića. Iskorišteni listići su dugi, srednje široki i pravilnog oblika.

50 grama ovog čaja košta oko 60 kuna a može se naći na stranicama Nuvola Tea. Volite li okus crnog čaja ali tražite malo blažu varijantu i veću iskoristivost listića, ovo je idealan čaj. Isto tako, tražite li čaj koji se može piti hladan, ovakve vrste oolong čajeva su dobar odabir.

cajnekronike @ 13:13 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, rujan 28, 2014

Kao stota tema na čajnim kronikama stiže recept koji sam obećala prije nekoliko tjedana. Šifon torta s matcha čajem koju ste imali prilike probati na Pričljivoj čajanci (hvala još jednom mami, i hvala sestri na receptu).


Sastojci:


70 gr oštrog brašna
10 gr matcha čaja
5 žumanjaka
20 gr šećera u prahu
2 velike žlice vode
2 velike žlice ulja

5 bjelanjaka
90 gr šećera u prahu
10 gr kukuruznog brašna

zeleni čaj, matcha čaj, zeleni čaj u prahu, recept, šifon torta, šifon torta sa zelenim čajem 


Priprema:

 1. zagrijati pećnicu na 160°C
 2. prosijati zajedno matchu i brašno
 3. istući žumanjke sa šećerom
 4. dodati vodu i ulje mješavini žumanjaka i dobro promiješati
 5. dodati mješavinu brašna i matche u smjesu žumanjaka i miješati dok smjesa ne postane ljepljiva
 6. u drugoj posudi pomiješati šećer i kukuruzno brašno
 7. čvrsto istući bjelanjke i dodati im pola mješavine šećera  i kukuruznog brašna i nastaviti tući bjelanjke
 8. polagano dodati preostalu smjesu šećera i tući bjelanjak dok smjesa ne postane glatka i sjajna, ali ne i suha
 9. dodati 1/3 smjese bjelanjaka u žumanjke i lagano pomiješati
 10. uliti ostatak mješavine žumanjaka i lagano miješati dok smjesa ne postane jednolika
 11. uliti smjesu u kalup za kuglof promjera 20 cm  i peći 40-50 minuta
 12. izokrenuti kolač iz kalupa na metalnu rešetku i ostaviti da se hladi 2 sata prije posluživanja
cajnekronike @ 22:11 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, rujan 26, 2014

Proizvođač: OPG Čižmek
Naziv: Čaj od ploda aronije

Ne bi ove teme bilo da se ... nisu potrudili napraviti lijepu ambalažu. Slažem se, vrećice su jako zgodne, odstupaju od većine ponude. Zahvaljujem Ines i drago mi je da je u stalnoj potrazi za vizualnim savršenstvom, zbog kojeg sam ovaj čaj i dobila.

opg čižmek, aronija, čaj od aronije, orac, uvarak, biljni čaj, bobice, antioksidansi

Aronija postaje sve dostupnija i sve popularnija, kao još jedan u nizu antioksidansa kojima nas zatrpavaju. Da se odmah izjasnim, i sama padam na različite novopopularne bobice koje nude čuda za zdravlje, kožu, kosu, energiju, itd. No, ništa u svemu tome nije loše kad čovjek pazi na cijenu i zadrži malo zdravog razuma u količini pripravaka koji su danas dostupni.

Nakon brusnica, acai i goji bobica, i maqui bobice koje tek čekaju da dožive "boom" kod nas, aronija je sljedeća super popularna biljka koja se nudi. Sve je to odlično i dobro, ni niti jedna bobica neće učiniti čuda. Svi dodaci prehrani dobri su kad pazite na prehranu, vježbate, vodite računa o svojem zdravlju. Zdravlje i ljepota su način života a nikako ne dolaze od raznih dodataka prehrani ili kozmetičkih preparata. Oni su samo "plus".

Aronija (za čaj) može biti u obliku sušenih i mljevenih bobica i lišća. Kao biljka, plodove daje u ljeto, iako pravo sazrijeva tek u kolovozu. Ipak, može se brati od lipnja do rujna, samo će većina bobica biti ili nezrela ili osušena. Izgleda kao grmić s mnogo tamno ljubičastih bobica. Trpkog je okusa iako neki navode slatkoću, svakodnevno isprobavanje bobica nije me u to uspjelo uvjeriti - ni na početku ali ni na kraju ljeta. Tome je poslužio grmić za kojeg se više ni ne sjećam kako je dospio u dvorište. Što duže dozrijevaju, bobice su boljeg okusa. Ne može se usporediti niti s jednim standardnim bobičastim voćem popularnim kod nas. Vrlo dobro uspijeva na našim područjima, i jedan grmić bit će dovoljan da vas svakodnevno opskrbljuje aronijom, a svake je godine sve veći i veći.

opg čižmek, aronija, čaj od aronije, orac, uvarak, biljni čaj, bobice, antioksidansi

Posebno se navodi kao izvrstan i najbolji izvor antioksidansa koji su pak povezanima sa svim mogućim i nemogućim zdravstvenim stanjima (no maqui bobicama već dodjeljuju epitet bobica s maksimalnom količinom antioksidansa). Zovu je čudesnom biljkom, baš kao i većinu drugih biljaka koje kod nas nisu bile tako uobičajene i poznate. Za aroniju kažu da objedinjuje dobre strane crnog vina i zelenog čaja. Da svaka od ovih vrsta bobica, ili čaja, ima velikog utjecaja, slažem se, no ništa neće učiniti čuda uz mali dodatni trud. ( Osim možda čaja od islandskog lišaja, ali i za popiti taj čaj treba mnogo truda! ) Jedna zanimljivost kod usporedbe svih tih bobica je i ORAC test (Oxygen radical absorbance capacity). E sad, dok mnogi navode superiornost jednih nad drugim bobicama, malo tko čita što se točno uspoređuje, tj. bobice u kojem obliku.

opg čižmek, aronija, čaj od aronije, orac, uvarak, biljni čaj, bobice, antioksidansi

Čaj od listova i čaj od plodova dva su načina za iskoristiti ovu biljku. Čaj od ploda dobiva se sušenjem i mljevenjem bobica. Intenzivne je tamno crvene boje i nema okus ni približno jednak svježim bobicama. Uglavnom ga uspoređuju s crnim vinom ili crnim čajem, ni niti jedno ni drugo nije u potpunosti točno jer je okus više neutralan i od jednog i od drugog, ali još uvijek poseban ali ne intenzivan. Boja je tamna, ljubičasto-crvena, bogata. Uglavnom se u čaj od sušenih bobica dodano i sušeno lišće u mnogo manjem omjeru. Priprema je vrlo jednostavna, dvije žličice čaja u 200ml vode i ostaviti 5-10 minuta. Može se sasvim sigurno preliti još jednom.

Ako tražite nešto zdravo, nešto neutralno, a ponajprije nešto hrvatsko, preporučam ovaj čaj. Obitelj Čižmek sve pohvale na ideji, ambalaži i promociji aronije kao biljke (sok, čaj i voćni namaz), umjesto još jednog uvoza zdravlja.

cajnekronike @ 11:48 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, rujan 23, 2014
Da čaj i kozmetika idu ruku po ruku, već je svima jasno. Obasipaju nas sa svim strana s kozmetikom sa zelenim čajem - od parfema do sapuna, gelova za umivanje i raznih losiona. Za svakoga se sigurno može pronaći ponešto. Možda najpoznatiji od svih čajnih sastojaka u parfemima je zeleni čaj a gotovo svaka kozmetička kuća koja imalo drži do svojeg ugleda, već je lansirala cijelu liniju sa zelenim čajem.


No ono što je meni zanimljivije, to su ostale vrste čajeva o kojima se gotovo i ne govori u kontekstu kozmetike. Kad govorim o čajevima, mislim naravno na prave čajeve, no ima mjesta i za rooibos ili npr. chai. Ovo dakle nije pregled, jer pregled bi bio gotovo nemoguć, ovo su samo neki od naziva i proizvoda koji su mi zapeli za oko a navedeni su kako bi se stekla cjelokupna slika.


Zeleni čaj u parfemima i kozmetici gotovo da je stekao kultni status. Potpuna lista bila bi beskonačna, gotovo da nema dizajnera, proizvođača, pojedinca, koji nije u nekom od parfema iskoristio čaj, pogotovo zeleni. Neki nose i nazive u kojima se čaj ističe, kao popularni Elizabeth Arden Green Tea (u svim mogućim kombinacijama) ali i Bvlgari au the vert ali i u verziji s bijelim i crnim čajem. Tu je i nezaobilazni L'occitane i linija sa zelenim čajem (ali i dodacima) dok onim jeftinijih, manje poznatih ima nebrojeno mnogo. Posebno je nezaobilazan u azijskoj kozmetici gdje se posebno ističu korejske kozmetičke marke. Dakle, zeleni čaj postao je neka vrsta klasika, ali popularnost pokušavaju steći i drugi.


Da se ide toliko daleko i odabire posebna vrsta čaja, dokaz je parfem La Petite Robe Noire (Guerlain) koji odabire crni čaj Lapsang Souchong. No, taj čaj je ujedno i odabir za Bvlgari Black, već spominjani parfem, kako navode, kombinaciju crnog čaja i dimljenog drva.

Iako ne spada u prave čajeve, ali uvijek ga volim spomenuti kao jedan od finih i posebnih čajeva koji su kod nas u potpunosti nepoznati, navodim i osmant. Osmant. cvjetić vrlo intenzivnog mirisa pomalo na breskvu, omiljen je miris u parfemima i sapunima. Izdvajam Roger & Gallet Fleur d' Osmanthus u parfemu i sapunu, The Different Company Osmanthus i nezaobilazni L`Occitane Rose & Osmanthus.
.
Popularan je i rooibos čaj, a može se pronaći u mnogi parfemima. No, nabrajanje ne bi imalo smisla, posebno su me zainteresirali samo proizvodi koji navodno točno određenu vrstu čaja. Tribal Black Tea (Iluminium) sa Assam crnim čajem i Bergamotom (između ostalog) čini ni više ni manje nego Earl Gray čaj. I još jedan, po mojem mišljenju ultimativan spoj čaja u bočici parfema - Osmanthus Oolong (Providence Perfume), objedinjujući osmant, oolong čaj, rooibos čaj, crni čaj i zeleni čaj. Oolong čaj može se pronaći i u sapunima (npr. Teehaus Bath & Body), kombucha čaj u maskama za lice (npr. Black Tea Instant Perfecting Mask, Fresh), bijeli čaj u losionima (npr. A Perfect World, Origins) ili crni čaj u balzamima za usnice (npr. Intense Therapy Lip Balm with Black Tea & Blackberry, Jack Black). No, svih ovih proizvoda ima toliko da ih je nemoguće nabrojiti.

Možda je zgodno spomenuti i posebnu američku parfemsku kuću Demeter Fragrance koja proizvodi parfeme prema koktelima, Jelly Belly bombonima, kolačima ali i čajevima. Tako se mogu pronaći Chai Tea, Great Tea, Earl Grey Tea ali i mnogi drugi čajevi. (Usput, postoji i miris Prašine!). Zamislite kako bi to bilo mirisati po Chai čaju! (Pretpostavljam da ni miris prašine ponekad ne bi bio naodmet.)

Ova tema je neiscrpna, a služi kao malo podsjetnik na nepregledan svijet čaja i njihovo korištenje. Ipak, bez obzira na sve te kozmetičke proizvode, uvijek prednost dajem šalici dobrog čaja.
cajnekronike @ 19:17 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, rujan 6, 2014

Naziv: Gyokuro Mecha
Vrsta: Japanski zeleni čaj
Proizvođač: Nakamura Tea Shop
Prodavač: yunomi.us

Mecha (jap: 芽茶 , romaji: me cha) čaj je ništa drugo nego polomljeni pupoljci listova i vršci čaja, u doslovnom prijevodu pupoljak-čaj. Mecha je zapravo, baš kao i kukicha, nusproizvod u procesu proizvodnje čaja. Kao što naziv kaže, sastav ovog čaja je zapravo gyokuro čaj te će i priprema biti slična kao i kod gyokuro čaja. Drugi naziv za mecha čaj koji se može pronaći je jinko. Podsjetimo, gyokuro čaj se uzgaja na način da se zadnjih 3 tjedna grmići natkriju kako bi količina svjetlosti koja do njih dopire bila smanjena. Oni sami navode kako je ovo idealan čaj za uvod u gyokuro čajeve. Ipak, kao jedan od vrlo prilagodljivih čajeva, pretrpjet će odudaranja od temperature vode i duljine namakanja što ga stvarno čini dobrim uvodom - priprema gyokuro čaja traži puno pažnje. Mecha se dobiva i prilikom proizvodnje senche visoke kvalitete, no uglavnom se odnosi na gyokuro čaj.

čaj,zeleni čaj,kyusu,japanski čaj,gyokuro,mecha,gyokuro mecha,houhin,nakamura tea

Cijena ovog čaja je 130 kuna za 100 grama. Ova, kao i većina odličnih japanskig čajeva, dolazi iz grada Uji. Shvatila sam kako većina čajeva koje predstavljam na blogu ima prilično visoku cijenu. Ako si želite priuštiti čaj u zdravstvene svrhe ili iz čistog užitka, nemojte na njemu štedjeti. Japanski čajevi koji se mogu pronaći na internetu u japanskim online trgovinama gotovo svi su iznimno visoke kvalitete i odgovarajuće cijene. Jednom sam postavila popis internet trgovina koje su pouzdane i u kojima možete pronaći sve vrste čajeva svih mogućih cijena.

čaj,zeleni čaj,kyusu,japanski čaj,gyokuro,mecha,gyokuro mecha,houhin,nakamura tea

Postoji nekoliko uputa za pripremu mecha čaja. Prvi se odnosi na pripremu kakva vrijedi za arachu, a drugi se odnosi na pripremu kakva vrijedi za gyokuro. Ono što je zanimljivo za pripremu gyokuro čajeva je količina vode i količina listića. Količina listića je prilično velika dok je količina vode prilično mala - barem 1 gram na 10ml vode - često i duplo. Čaj se poslužuje u jednako tako malim šalicama od 30-40 ml. Zašto je tomu tako, shvatit ćete čim otvorite vrećicu. 10 grama čaja zapravo je jako mala količina, kao što se vidi i na slikama. Ta količina ujedno i odgovara trima vrhnatim čajnim žličicama.

čaj,zeleni čaj,kyusu,japanski čaj,gyokuro,mecha,gyokuro mecha,houhin,nakamura tea
Jasno vidljiva intenzivna zelena boja - čajni set vlastite izrade

Gyokuro se obično priprema u posebnim čajnicima za gyokuro koji se zovu houhin ili shiboridashi. Oni su sličniji kineskom gaiwanu nego standardnom japanskom čajniku koji se zove kyusu i mnogo su manjeg volumena. Houhin je zbog sita praktičniji za upotrebu, dok je shiboridashi najsličniji gaiwanu. Ako ste ozbiljni u naumu kupovanja i ispijanja skupljih čajeva preporučam na nabavite po jedan od svih tih čajnika - i kineskih i japanskih - kyusu, gaiwan i houhin - i moći ćete pripremiti gotovo sve vrste čajeva na pravilan i jednostavan način. Svi se mogu naći po prihvatljivoj cijeni a služit će vas godinama i sasvim sigurno natjerati da čajeve pijete češće. Postoji još mnogo vrsta čajnika no ova tri će sasvim sigurno biti dovoljni za čajne početnike. Zašto se ovaj čaj ne može pripremati u bilo kojem čajniku, postat će vam jasno već prilikom prvog prelijevanja. Količina mokrih listića na slici tek je četvrtina one iz čajnika.

čaj,zeleni čaj,kyusu,japanski čaj,gyokuro,mecha,gyokuro mecha,houhin,nakamura tea

Izgledom listići ne podsjećaju na niti jedan drugi čaj. Oni su sitni i lagano uvijeni, gotovo kao mrvice, tamnozelene boje. No nakon upotrebe, jasno je da se ne radi samo o sitnim mrvicama. Priprema je dakle slična pripremi gyokuro čaja. 10 grama listića na 80 ml vode ohlađene na 60 stupnjeva. Kako bi skratila ovu temu, o pravilnom hlađenju vode bit će riječi u temi o gyokuro čaju (uskoro). Prvo prelijevanje, minutu i pol, dvije. Sljedeće tek 20-30 sekundi s vodom oko 80-95 stupnjeva. Dakle, za više stupnjeva, manje sekundi. Ovaj bi se čaj mogao nazvati i čudom. Svaka je šalica drugačija, a miris gotovo da ne odaje ništa neobično, tek intenzivan zeleni miris s naznakama slatkoće. Prvo prelijevanje izazvat će šok. Intenzivne zelene boje, s tek nešto malo mrvica na dnu. Okus podsjeća na alge (i to ne u lošem kontekstu), zeleni čaj, more, puni i duboki okus u kojem se tek mrvicu kasnije osjeti gorčina. I zato voda mora biti temperature tek 50-60 stupnjeva. Možda ga je najbolje opisati kao baršunasto slani okus. Taj okus ima svoje ime a zove se umami. No o tome će tek biti riječi. Drugo, kraće prelijevanje s vodom oko 90 stupnjeva izazvat će ponovni šok. Jako izražena gorčina, gotovo isti umami okus, zeleni, puni koji se kasnije pretvara u slatkoću. Treće će prelijevanje također dati slični okus, no čišći, s još uvijek izraženom gorčinom, mnogo manje izraženim umami-jem, sad već bliži senchi ako je takva usporedba uopće moguća. A četvrto ponovno daje iznenađenje. Matcha u svojem drugom čistom bistrijem obliku, s tek nešto malo gorčine. I tu postoji jednostavno objašnjenje - matcha se dobiva drobljenjem tencha čaja a tencha je ništa drugo no gyokuro koji dolazi u ljuskicama tj. komadićima bez žilica. Ne bih ga nikako preporučila hladnoga, s jako izraženim mirisom sad već onim koji dobro odgovara okusu. Nakon četiri prelijevanja, listići izgube gorčinu i mogu se slobodno pojesti. Recepata ima mnogo, no ovaj članak je već ionako predugi.

čaj,zeleni čaj,kyusu,japanski čaj,gyokuro,mecha,gyokuro mecha,houhin,nakamura tea

Vrlo važna napomena za potpuno uživanje u ovom čaju je da ga nikako ne pripremate na način da sva prelijevanja samo izlijete u jedan čajnik i izmiješate. Svako je posebno, svako je drugačije i kao takvo zaslužuje posebnu šalicu. Miješanje će rezultirati čajem okusa najsličnijeg onom koji se dobije drugim prelijevanjem. Morala sam probati i peto, ono koje obično nije navedeno i rezultat je sličan prethodnome. Listiće uvijek možete koristiti tako dugo dok ste zadovoljni okusom.

čaj,zeleni čaj,kyusu,japanski čaj,gyokuro,mecha,gyokuro mecha,houhin,nakamura tea

Ovaj čaj možda nije najbolji čaj za svačija nepca. Šok koji izaziva može se i negativno odraziti na želju za ispijanjem zelenog čaja. No onima željnima isprobavanja i uživanja u čaju, svakako bih ga preporučila. Jedno posebno iskustvo koje predstavlja i više nego odličan način da saznate što je zapravo umami okus.

cajnekronike @ 20:45 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, rujan 5, 2014

Naziv: Premium Gyokuro Tea
Vrsta: Japanski zeleni čaj
Proizvođač: Kurihara Seicha Ltd.
Prodavač: yunomi.us

Gyokuro (jap: 玉露, romaji: gyoku ro) čaj slovi za jedan od najboljih japanskih čajeva. Gyokuro često nazivaju superiornom senchom ili senchom vrhunske kvalitete. No, gyokuro i sencha dva su različita čaja. Iako se proizvode na gotovo isti način, iz gotovo istih sorta, kod proizvodnje gyokuro čaja uveden je vrlo važan korak - natkrivanje čajnih grmića. Prije branja, čaj se pokriva crnim najlonskim, bambusovim ili slamnatim pokrovima na 20-30 dana. Količina svjetlosti koja dopire do listića znatno je smanjena. Za razliku od senche, gyokuro se proizvodi od listića ubranih samo prilikom prve berbe. Ona može biti kasnija i ranija, ovisno o pokrovu, veličini listića itd. Beru se tri listića i pupoljak lista, uvijek i obavezno. Listići se zatim pare rolaju, suše na zraku te rolaju u završni oblik iglica.

Premium Gyokuro Kurihara

Tako nastaje aracha ili grubi nesortirani čaj. Gyokuro aracha također se prodaje, no uobičajeni je način da se listići zatim sortiraju i osim čistog gyokura, dobiva se gyokuro mecha, gyokuro karigane i gyokuro konacha (gyokuro ko). Cijenom, gyokuro konacha je i više no prihvatljiva, sto grama čaja može se pronaći i za dvadesetak kuna, dok je cijena gyokura ponekad iznimno visoka. No, s čajevima je cjenovna klasifikacija nemoguća. Gotovo uvijek vlada mišljenje kako je bancha najjeftinija, sencha srednje skupa a gyokuro najskuplji. Tu su naravno i druge vrste čaja, no kod nas su gotovo nepoznate. Ponekad i bancha može biti skuplja od gyokura (iako iznimno rijetko), a kod senche i gyokura razlika u cijeni je često gotovo minimalna i postoji mnogo sencha koje su puno skuplje od mnogih gyokuro čajeva. Čemu onda takva halabuka oko gyokuro čaja?

Premium Gyokuro Kurihara
Čajnik vlastite izrade

Prvo, treba voditi računa da je proizvodnja senche u Japanu izrazito velika - preko 70% svih čajeva. Drugo, sencha je uglavnom svakodnevni čaj dok gyokuro to nije. Razlog tomu može osjetiti svatko tko je probao i jedan i drugi kvalitetan čaj. Treće, velika većina senchi koje su nama dostupne su one koje se proizvode u Kini ili Tajvanu a ne u Japanu i one koje su puno niže kvalitete. Zato su trgovci na zapadu dobili prostora predstavljati i najgori gyokuro čaj kao onaj izuzetno visoke kvalitete, tj. posebno čajno čudo koje moraju probati svi pravi čajoljupci. Istina je zapravo da gyokuro nema nikakve veze sa senchom i da možda neće odgovarati svačijem nepcu. Gyokuro je poznat po posebnom okusu koji se zove umami (nije isključiv samo za čaj) i koji se teško može opisati ali itekako osjetiti. Okus gyokura može se usporediti i s algama i morem, no nikako u negativnom kontekstu.

Premium Gyokuro Kurihara

Najviše gyokuro čaja, polovica, proizvodi se u području Kyota. Gyokuro čaj je izuzetno zelene boje zbog visoke razine klorofila. Bogat je mnogim mineralima - onaj proizveden tradicionalno mnogo je bolji.

Čaj na slikama je jedan od onih "jeftinijih" gyokuro čajeva, naziva Premium Gyokuro Tea i dolazi iz pokrajine Fukuoka. Listići su pokriveni plastičnim pokrovom na tri tjedna smanjivši tako svjetlost za 85% i strojno brani. Cijena je ipak, prilično visoka - 210 kuna za 100 grama. Kad se uzme u obzir koliko čaja treba za pravilnu pripremu, gyokuro je prilično skupi čaj. Zamislite tek onda cijene onih koji su bili natkriveni bambusovim pokrovima i ubirani ručno.

Premium Gyokuro Kurihara

Priprema gyokuro čaja razlikuje se od standardne pripreme drugih zelenih čajeva - bilo japanskih bilo kineskih. Niti slučajno se ne smije pripremati na klasičan zapadnjački način jer ste inače novac bacili u smeće. Priprema se s vodom od oko 50 stupnjeva (+-10 je dopušteno) i to 90 sekundi. Moguća je i priprema gyokuro čaja s hladnom vodom na 30-40 minuta ali o tome će još biti riječi. Ovakve je čajeve najbolje iskoristiti najviše mjesec dana nakon otvaranja, po mogućnosti i u kraćem roku ili dobro zatvoriti i spremiti u hladnjak. Drugo prelijevanje može biti s vodom iste temperature ili s vodom od oko 85 stupnjeva i više i to 20-30 sekundi. Listići se mogu iskoristiti barem 4 puta a svaka je šalica drugčija.

Premium Gyokuro Kurihara

Listići su tamno zeleni, sitni, igličasti, s dosta polomljenih i prašine no treba voditi računa da se ovdje radi samo o testeru a ne većoj količini a testeri zelenih čajeva uglavnom i nastradaju prilikom pakiranja i transporta. Miris suhih listića je duboki, izuzetno slatki s izraženim zelenim mirisom ispod slatkoće.

Svaki je čaj drukčiji, drukčije podnosi različitu temperaturu, količinu listića i vode. Okus ovog čaja možda je dobar uvod u gyokuro čajeve. Izbalansirani okus umamija i gorčine neće biti preveliki šok za one koji poznaju samo senchu. Ipak, ovaj čaj teže podnosi visoku temperaturu. Najbolje bi vodu bilo ohladiti na 45 stupnjeva i namakati 90 sekundi. 1 gram listića dovoljan je 10ml vode, maksimalno 20. O najboljem čajniku za pripremu bit će riječi još ovaj tjedan u temi o gyokuro mecha čaju. Ukratko, najbolji je onaj sa što sitnijim sitom ili dvije posebne vrste - houhin i shiboridashi.

Premium Gyokuro Kurihara

Prvo prelijevanje rezultirat će čajem s blagim ali izraženim umami okusom, i osjetljivom gorčinom, kako je to moja sestra nazvala, klorofilno gorki. Zato je važno da temperatura ne bude visoka. Ono što je često prepoznatljivo kod gyokuro čaja je da okus ostaje još dugo. Čaj je intenzivne zelene boje. Za drugo prelijevanje voda može malo toplija, oko 60 stupnjeva, ili puno toplija, oko 85 stupnjeva. Preporučam ipak prvu varijantu jer ovaj gyokuro ima dosta izraženu gorčinu. Boja je zelena, čašice daju drugi dojam no u prozirnima se jasnije vidi.

Bih li ga preporučila drugima? I da i ne. Tražite li poseban čaj i dobar uvod u gyokuro čajeva, vrlo dobar izbor je Gyokuro Mecha o kojoj ću pisati sutra. No, ona nije i za početnike općenito, koji još nisu upoznati sa svih okusima čaja. Za gyokuro čajeve treba mnogo strpljenja i truda i pažnje inače će rezultat biti jako loš. Ako ste naviknuti na jaču senchu i ne smeta vam malo gorčine u čaju, ovaj čaj može biti jako dobar izbor.

cajnekronike @ 23:30 |Komentiraj | Komentari: 0
Arhiva
« » ožu 2015
 • p
 • u
 • s
 • č
 • p
 • s
 • n
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
Brojač posjeta
21808
Index.hr
Nema zapisa.