Moj čajni svijet
Čajne kronike
Blog
Sva autorska i ostala prava na sadržaj objavljen na blogu su zadržana.
Sve fotografije i svi članci su autorski te je zabranjeno njihovo neovlašteno kopiranje i korištenje u komercijalne svrhe. Neovlašteno korištenje materijala s ovog bloga smatrati će se kršenjem autorskih prava.

Svi sadržaji objavljeni na blogu nastali su kao rezultat dugogodišnje ljubavi prema čaju te se osim na poznatim činjenicama temelje i na osobnom iskustvu. Stoga autor ne preuzima odgovornost za moguće zloupotrebe savjeta, prijedloga, nesporazuma ili pogrešnih tumačenja tekstova objavljenih na blogu.
Facebook
Facebook profil Čajnih kronika s još više slika, informacija i savjeta:

Čajne kronike

Kontakt

Sve upite, kritike, prijedloge, želje, možete slati na: cajne.kronike@gmail.com

Cvjetni čajevi
Blog
četvrtak, rujan 3, 2015
Ne znam kako mi je promaklo predstaviti i jednu od najvećih kineskih online čajoteka - Teavive.

Teavivre se razvila munjevito, od prilično nepoznate postala je jedna od vodećih online čajoteka. S vrlo velikim izborom čajeva i pregršt dodatnih informacija i recenzija, postala je jedno od omiljenih mjesta za kupovinu kineskih čajeva. Količina informacija, videa, recenzija i fotografija zaista je impresivna. Trude se ugoditi zapadnjačkim kupcima i preporukama za pripremu čaja na zapadnjački način. Ipak, te preporuke je bolje preskočiti i orijentirati se samo na one kineske.

teavivre, čajoteka, online čajoteka, zeleni čaj, kineski čaj, kupovina čajeva

Vrlo često nude posebne popuste, besplatne poštarine, nagradne igre i sve druge pogodnosti. Poštarina je besplatna iznad 30 dolara (što i nije tako teško potrošiti), a uz svaku narudžbu šalju i besplatne testere. Čajevi stižu vrlo brzo i lijepo zapakirani. Nude preko 150 različitih vrsta zelenih, crnih, oolong, biljnih i voćnih, aromatiziranih i pu'er čajeva te nekoliko tajvanskih i preko sto različitih proizvoda potrebnih za pripremu čaja.

Za sve svoje čajeve nude detaljne opise, mjesto, vrijeme i vrstu berbe. sortu, način pripreme, karakteristike, recenzije, dodatna pitanja i još toliko informacija da ćete se čuditi kako neke čajoteke uopće prodaju čajeve samo s nazivom i osnovnim (često krivim) opisom. Za svaki čaj nude i opciju kupovine testera po izuzetno povoljnim cijenama.

Čajevi čajoteke Teavivre na Čajnim kronikama:
- Bi Luo Chun Green Tea (Pi Lo Chun) (zeleni čaj)
- Fengqing Dragon Pearl crni čaj i kineska Nova godina (crni čaj, Fengqing Dragon Pearl Black Tea)
- Liu'an Gua Pian – kineski zeleni čaj (zeleni čaj, Liu An Gua Pian Green Tea)
- Lv Shan Yun Wu - Teavivre - i što napraviti kad gorčina prevlada (zeleni čaj)
- Monkey Picked Tie Guan Yin – kineski oolong čaj (oolong čaj)
- Nonpareil Anxi Yun Xiang TieGuanYin Oolong Tea (oolong čaj)
- Premium grade Dragon Well Green Tea (Long Jing) (zeleni čaj)
- Premium Huang Shan Mao Feng Green Tea (zeleni čaj)
- Xin Yang Mao Jian Green Tea (zeleni čaj)
cajnekronike @ 08:03 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, rujan 2, 2015
Naziv: Lu Shan Yun Wu Green Tea
Prodavač/proizvođač: Teavivre
Vrsta: kineski zeleni čaj

Možda se sjećate jedne od prvih tema, o čaju koji se zvao Fog tea. Detalje o ovom čaju možete pronaći na spomenutom linku.

lv ili lu, dva su načina koja se mogu pronaći za kineski znak 緑. Najispravniji izgovor je kao njemačku glas ü, a ispravan pinyin je lv4. Kod pisanja kineskih znakova, koriste se slova lv, dok će u nazivima gotovo uvijek pisati lu.

Fog tea, zeleni čaj, kineski čaj, Cloud & Mist tea, Lushan

Ovaj čaj je došao u kompletu zelenih proljetnih čajeva koje ja moja sestra osvojila na nagradnoj igri čajoteke Teavivre. Iako sam bila prilično nadobudna u početku, nisam tako jako oduševljena rezultatom. Izuzetno je zahtjevan za pripremu. Teavivre je imao nekoliko odličnih čajeva do sad recenziranih na Čajnim kronikama, i ovaj bih smjestila tek iza svih ostalih do sad predstavljenih njihovih čajeva. Vjerujem da bi se uz veći uzorak našla optimalna temperatura i vrijeme da ispadne savršeno, no često imam testere dostatne za samo jednu ili dvije pripreme. Prvo sam se vodila standardnom pripremom, zatim upola kraćim vremenom i znatno nižom temperaturom, no još uvijek nisam bila sasvim zadovoljna. Znatno manje gorčine, i nešto bolji okus, ali još uvijek ne dovoljno dobar da bih ovaj čaj nazvala dobrim odabirom za sve. Već sljedeća prelijevanja sadržavat će manje ili uopće gorčine. Kako se trudim biti iskrena i objektivna u svim opisima i recenzijama, nadam se da neću stvoriti previše lošu sliku o ovom čaju. Čitajući opise i recenzije na stranicama, vidim da većina spominje odličan čaj bez trunke gorčine i to uz pripremu od 3 minute i vodu od 80 stupnjeva. Neke su recenzije pisane prije godinu, dvije, tri, te je moguće da je ovogodišnji čaj nešto drukčiji. Ovo što svakako preporučam ako vam se dogodi slična situacija, vodite se radije gongfu pripremom u gaiwanu umjesto tipične zapadnjačke pripreme.

Fog tea, zeleni čaj, kineski čaj, Cloud & Mist tea, Lushan

Ako vam se dogodi slična situacija s bilo kojim drugim zelenim čajem, i ispadne gorki, možete učiniti sljedeće:
- sniziti temperaturu vodu
- skratiti vrijeme prelijevanja
- smanjiti količinu listića
U zelenim čajevima gorki okus ne bi trebao prevladavati. Prisutan - da (u nekima, različitog intenziteta), prevladavati - ne.
No, krenimo redom. Ono što je očaravajuće kod ovog čaja su njegovi listići. Prekrasni, zeleni, uvinuti "kovrčavi", ujednačeni i bojom i oblikom. Pravo malo čajno savršenstvo. Miris također očarava, intenzivan, zeleni. Ovo je još jedan tipičan kineski čaj, i "orašasti", "prženi" miris je prisutan. Ovo su sve vrlo dobre karakteristike ovog čaja. No, jedna minuta na 70 stupnjeva kao da je previše za ovaj čaj. Ipak, mogao bi biti jako dobar odabir za one željne zelenih čajeva jakog karaktera uz određenu dozu opreza.

Da se vratim na izgled listića. Mislim da ćete se složiti, kako i suhi i mokri listići izgledaju prekrasno. Ako ste otvorili link na početku, vidite očitu razliku između ova dva čaja. Superiorniji u kvaliteti je ovaj koji trenutno opisujem. Listići su sitniji, mlađi, i ovdje se radi o prvom proljetnom čaju. Kako su listići mlađi i sadrže visoku količinu polifenola, čaj je više gorki. Dakle, dobili smo i logično objašnjenje okusa ovog čaja. Dakle, oprez pri pripremi je obavezan. Ipak, svježina koja izvire iz njega, boja, slatki prženi okus, svakako su mu velike prednosti.

Cijena za 100 grama je oko 120 kuna (17.90 američkih dolara).

cajnekronike @ 19:40 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, kolovoz 31, 2015
Proizvođač: Kurihara Seicha Ltd.
Vrsta: japanski zeleni čaj

Konačno je stiglo vrijeme za čajeve koje možete i sami probati. Nakon ovog članka kreće prva nagradna igra u nizu, a dijelim dva testera ovog čaja, po 10 grama svaki. Sve je ovo omogućila odlična japanska čajoteka Yunomi.us, i više nego profesionalan i ljubazan vlasnik. Nemam dovoljno riječi hvale.

shiraore, matcha, kurihara, yunomi.us, zeleni čaj, čaj, japanski čaj, kukicha

O shiraore čaju bilo je riječi prije dosta mjeseci. Shiraore je naziv za čaj kukicha koji se koristi na otoku Kyushu. Isti čaj, drugi naziv. Za sve dodatne informacije o ovoj vrsti čaja pogledajte staru temu.

I ovo je yamecha, čaj iz Fukuoke, od istog proizvođača kao i nedavno recenzirana sencha.Ručno ubirani, s nadmorske visine 300-700 metara, još jedan po opisu sasvim uobičajen čaj. Ovaj shiraore čaj dolazi s dodatkom matcha čaja u pravu, matcha iri shiraore. Radi se o listićima senche. Cijena mu je oko 130 kuna (18.80 usd) za 100 grama.

shiraore, matcha, kurihara, yunomi.us, zeleni čaj, čaj, japanski čaj, kukicha


Stijenke vrećice prekrivene su zelenim prahom, no nažalost, listići su uglavnom čisti. Ovo je blaža verzija matcha iri čaja, tj. čaja s dodatnom matchom. Ipak, ovaj čaj je i više nego dobar. Mirisom odličan, podsjeća na kineske zelene čajeve više nego tipičnu senchu. Boja je blijedo zelena, gotovo kao isprana, sa svjetlijim peteljčicama i žilicama. Bojom izgleda jako lijepo, ujednačeno, svježe.

shiraore, matcha, kurihara, yunomi.us, zeleni čaj, čaj, japanski čaj, kukicha

Priprema je i više nego jednostavna, oko 5 grama čaja na oko 150 ml vode (do najviše 200), ohlađene na oko 70 stupnjeva, jednu minutu. Svako sljedeće malo duže, s malo toplijom vodom. Dobar je za oko 4 prelijevanja, nakon toga postaje previše blagi. Nije jako mutni kao što bi bilo s uobičajenim matcha iri čajevima. Okusom je blagi ali puni, svježi, s tek mrvicom izraženim umamijem, podjednako slatki i gotovo bez trunke gorčine, jako uravnotežen čaj. Nakon prvog prelijevanja ima jako izražen miris kuhanog povrća, pomalo na cvjetaču i špinat. Bojom je prilično intenzivno zelen. Svaka će sljedeća šalica biti znatno svjetlije boje, što je tipično za matcha iri čajeve kako nakon prvoj prelijevanja matcha nestaje. Druga priprema, ona koju preporuča prodavač je malo drukčija i bliža zapadnjacima. 3 minute, 90 stupnjeva i 3 grama čaja na jednu šalicu vode (oko 80ml). Ovakva će priprema rezultirati čajem koji će biti mnogo tamniji i mutniji, tamno zeleni prema žutoj, intenzivnog zelenog slatkog mirisa, s malo više gorčine ali i više slatkog podokusa. Za drugo prelijevanje produžite minute na barem 5.

shiraore, matcha, kurihara, yunomi.us, zeleni čaj, čaj, japanski čaj, kukicha

Ovaj čaj je savršeni odabir za svaki dan, pogotovo za ljeto. Okus mu nije napadan, bez prevelike slatkoće i bez gorčine, osvježavajuć. Jako je zahvalan za pripremu, gotovo ga je nemoguće krivo pripremiti, jednostavan je za eksperimentiranje s temperaturama i dužinom namakanja i neće rezultirati gorčinom. Odličan čaj za početnike i ljubitelje japanskih zelenih čajeva.

cajnekronike @ 18:39 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, kolovoz 29, 2015
Proizvođač:Kurihara Seicha Ltd.
Prodavač: yunomi.us
Vrsta: japanski zeleni čaj

Jedna od mojih najdražih vrsta čajeva - sencha - konačno je opet dobila malo prostora. Koristim ovu temu za nadolazeće zelene čajeve iz trgovine Yunomi.us, koje ću usporedo s recenzijama i predstavljanjem i poklanjati. No, za početak da se pozabavimo ovom senchom.

sencha, gyokuro, chumushi, chuumushi, japanski čaj, japan, fukuoka, yamecha, yunomi.us, hime shizuku, imperial sencha, čaj, kurihara

Tema o senchi bilo je već mnogo, no svaka zaslužuje svoje mjesto obzirom se radi o čaju koji je tako rasprostranjen, tako specifičan a opet tako različit. Svaka je posebna, dolaze iz mnogo različitih dijelova Japana, u mnogo različitih verzija. Po svim karakteristikama, ovo je jedna od običnih senchi. Strojno ubirana, miješana uglavnom od vrste yabukita, tako dugo dok se ne otvori vrećica.Ako se sjećate teme o parenju sencha i podjelama, dobro bi bilo spomenuti da je ovo chumushi sencha. Cijena joj je za 100 grama oko 170 kn (24 dolara).

sencha, gyokuro, chumushi, chuumushi, japanski čaj, japan, fukuoka, yamecha, yunomi.us, hime shizuku, imperial sencha, čaj, kurihara

Ova sencha dolazi iz prefekture Fukuoka, gdje se uzgaja polovica ukupne proizvodnje gyokuro čaja. Yame sencha naziv je za senchu koja dolazi iz grada Yame, prefekture Fukuoka, otok Kyushu.

Tekstura (usudim se reći u ovom slučaju) suhih listića je tako svilenkasta, glatka, doslovno kao tekuća svila iako se radi tek o običnim suhim listićima čaja. Dosta ih je polomljeno što je jako uobičajeno za čajeve u tako malim vrećicama. Ovdje je očita ona mutna linija između chumushi i fukamushi senche. Listići su sjajni, tamno zeleni, tanki igličasti. Suhi mirišu izuzetno slatko, stavljeni u zagrijani čajnik dobivaju još intenzivniji slatki miris, s jako izraženim mirisom zelenog povrća - špinata i kelja, ali i duboko skrivenim cvjetnim notama.

sencha, gyokuro, chumushi, chuumushi, japanski čaj, japan, fukuoka, yamecha, yunomi.us, hime shizuku, imperial sencha, čaj, kurihara
Priprema - 5 grama čaja na 200ml vode. Voda ne bi trebala biti toplija od 70 stupnjeva, može i koji stupanj manje. Prvo prelijevanje do max minutu, sljedeća vrlo kratka. Prvo će prelijevanje dati čaj s jako izraženim petim okusom - umamijem. Ovo je karakteristično za gyokuro čaj, ne za senchu. Zapamtite, ako koristite vodu niže temperature, namakanje može biti nekoliko sekundi duže, i obrnuto. Nikad nemojte senchu prelijevati s vodom temperature 100 stupnjeva i nikako je nemojte listiće namakati 3 minute, makar i s vodom niže temperature - barem ne za prvo prelijevanje. Ovo je vrlo česta greška prouzročena lošim generičkim uputama domaćih prodavača. Prva će šalica dati čaj najsličniji gyokuru. Zeleno žuti, malo mutni, s tek nekoliko sitnih čestica na dnu, okusa tako neodoljivo sličnog gyokuro čaju - šalica umamija. Okus vodi prema moru, algama, ali on postaje jači nakon drugog prelijevanja koje je i zelenije bojom, dok je u prvom jako izražena slatkoća, kao da se radi o slatkom korijenu. Treba još jednom napomenuti, da je osnovna razlika između senche i gyokura da listići za gyokuro čaj rastu natkriveni dok listići za senchu rastu izloženi suncu.

sencha, gyokuro, chumushi, chuumushi, japanski čaj, japan, fukuoka, yamecha, yunomi.us, hime shizuku, imperial sencha, čaj, kurihara

Ovaj čaj jedan je od zanimljivijih japanskih sencha koje sam imala prilike probati. Izražen umami, slatki kao slatki korijen, svaka je šalica drukčija. Ne bih ga nazvala čajem za svakodnevno ispijanje, već čajem za svakodnevno eksperimentiranje, čaj iznenađenja. Mijenjanje temperature vode, vremena namakanja, količine listića, čine širok raspon okusa ali i boja koje može dati. Idealan je za sve ljubitelje gyokuro čaja.
Zanima li vas još čajeva ovog proizvođača, pogledajte temu o gyokuro čaju.

cajnekronike @ 02:57 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, kolovoz 26, 2015

Stigli su čajevi iz odlične japanske čajoteke Yunomi.us. Yunomi.us je čajoteka posebnog koncepta koja okuplja male prodavače tj. proizvođače čajeva iz Japana. U kratkom vremenu postali su jedna od najvećih online čajoteka. Odličan izbor, brza dostava, izuzetno profesionalni i ljubazni. U suradnji s Yunomi.us slijedi i nagradna igra, očekuju vas odlični čajevi. Pratite Čajne kronike na Facebook stranici da vam ne promakne :)

Yunomi.us, yunomi, sakura, zeleni čaj, japan, trešnja

Recenzije čajeva iz čajoteke Yunomi.us nalaze se ovdje.

cajnekronike @ 12:42 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, kolovoz 20, 2015
Naziv: Ying De Hong Cha
Prodavač: Jing Tea Shop
Vrsta: kineski crveni/crni čaj

Jednom davno, pisala sam temu o ovom čaju i slučajno je obrisala. Pokušaj broj dva. Da prekinem na dan-dva lanac tema o oolong čajevima, nema boljeg od ovo zanimljivog crnog čaja. Ying De Hong ili Ying De crni čaj (u doslovnom prijevodu Ying De crveni čaj).

yingdehong, ying de hong, yindge, crni čaj, crveni čaj, guangdong, kineski čaj, čaj

Ying De Hong (kin: 英德红, pinyin ying1 de2 hong2) dolazi iz grada Yingde, kineske pokrajine Guangdong. Prvi je put predstavljen 1959. godine, a trenutno je vrlo poznati kineski crni čaj. Dolazi i pod drugim imenima koja sva redom uključuju riječi ying, hong, yingde ili Guangdong Black Tea. Ipak, vodite računa da nije svaki crni čaj iz pokrajine Guangdong - Yingde Hong. Drugi vrlo učestali naziv je Ying Hong No.9 ili Yind De No.9, Red Tea No.9. Naziv dolazi od sorte, Ying Hong  #9.

yingdehong, ying de hong, yindge, crni čaj, crveni čaj, guangdong, kineski čaj, čaj

Zanimljivi su znakovi za grad Yingde. Ying (英) znak je koji se (između ostalog) koristi za Englesku, dok je De (德), znak koji se korisi za Njemačku.

Cijena čaja ovog prodavača je oko 110 kuna za 100 grama. Priprema je s vrućim vodom, pustite za zavrije i ostavite nekoliko trenutaka da se ohladi. Prvi i drugi put jedna minuta, svako sljedeće nešto duže. Ovaj čaj je jako zahvalan za višestruko prelijevanje. (Napominjem, ovo nije pravilo već preporuka!).

yingdehong, ying de hong, yindge, crni čaj, crveni čaj, guangdong, kineski čaj, čaj

Suhi listići su tanki, narolani, dugi, od tamno smeđe prema žutoj boji. Stavljeni u zagrijani čajnik imaju neodoljiv miris na zrelo voće, čokoladu, karamelu, med, pomalo alkoholni, na crveno vino. Tek nakon drugog prelijevanja se taj alkoholni miris polako gubi i prevladava miris prezrelog voća i slatki čokoladni okus. Iznimno je zahvalan za pripremu, nema ni trunke gorčine i barem 4 prelijevanja biti će jednako izvrsna, punog okusa. Boja je intenzivno crvena prema smeđoj, posebna, guste teksture, zadnjih par kapi iz čajnika doslovno oboji ostatak, šireći se kao mrlja. U pravoj šalici jako je očit zlatni krug na površini oko stijenke šalice. Tek nakon četvrtog prelijevanja okus i miris malo izblijede. Ovo je vjerojatno jedan od "najdugovječnijih" crnih čajeva, s kojim možete postići jako puno prelijevanja.

yingdehong, ying de hong, yindge, crni čaj, crveni čaj, guangdong, kineski čaj, čaj

Cijena ovog čaja prilično je visoka za jedan crni čaj. Sasvim je dobar, zahvalan za pripremu i dobar s mlijekom. No, ne bi bio moj prvi izbor među crnim čajevima, posebno radi cijene. Dobar je za svakodnevno ispijanje, pogotvo ljubiteljima kineskih crnih čajeva (s izuzetkom onih koji preferiraju lapsang souchong varijantu koja se prodaje kod nas). Ako uzmemo u obzir način pripreme crnog čaja kod nas, i da nismo navikli na više od šalice, dvije crnom čaja, ovaj čaj je možda prevelika investicija. Napominjem, uzevši u obzir i cijene kod drugih čajoteka na internetu, ova cijena nije ni toliko visoka. cajnekronike @ 23:14 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, kolovoz 8, 2015
Prodavač: Teasenz.com
Vrsta: kineski zeleni čaj
Sjećate li se teme o Liu'an Gua Pian čaju?

Liu An Melon Seed ili Liu'an Gua Pian, kineski zeleni čaj, posebnog izgleda i nedovoljne zastupljenosti na zapadu, ponovno je došao na red, ovaj put iz čajoteke Teasenz. Ovaj sam tekstić zapravo napisala već davno davno. Imam tako još nekih 50-ak čajeva koji su ostali zaboravljeni u nizu slova i riječi. Ispravljam greške, nikad nije kasno za predstaviti dobre čajeve i dobre čajoteke.

čaj,zeleni čaj,kineski čaj,liu'an gua pian,melon seed,gua pian,teasenz

Detalje možete pronaći na prošlogodišnjoj temi o ovom čaju. Ponovno, najbolja karakteristika je miris listića. Zaboravite na teške mirise supermarketskih zelenih čajeva ili izuzetno svježe mirise. Ovo je kombinacija slatkog mirisa pomiješanog s tek dozom svježine i zelenim mirisom špinata, kelja, zeljastih sorti. Cijena je oko 170 kuna za 70 grama.

čaj,zeleni čaj,kineski čaj,liu'an gua pian,melon seed,gua pian,teasenz

Ovaj put priprema je prema preporukama prodavača, 2 minute, 78 stupnjeva, najviše 2-3 puta. Mala napomena nakon tolikih oolong čajeva, listiće zelenog čaja nemojte ispirati. Najbolja preporuka je korištenje staklenih čajnika, zbog ljepote listića. Listići su gotovo svi ujednačeni, i bojom i veličinom, tamno zeleni, zarolani i stisnuti.

čaj,zeleni čaj,kineski čaj,liu'an gua pian,melon seed,gua pian,teasenz

Delikatnog okusa, blagog i neupadljivog, bez gorčine. Ako ste imali prilike probati Long Jing (Lung Ching) ili Anji Bai Cha, i oni su vam se dopali, ovaj čaj bi vam se također mogao sviđati. Boja je žuta zelena, blijeda i transparentna. Nema čajnih mrvica jer su listići gotovo svi nepolomljeni (ono malo polomljenih prirodajem činjenici da se radilo o maloj vrećici). Ovaj je čaj tako dobar odabir za ove vrućine, nenametljiv i blagi a poseban.
cajnekronike @ 17:39 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, kolovoz 5, 2015

Iako je većini ovaj podatak potpuno nevažan, nije loše naučiti razliku između pojedinih vrsta sencha. Ovi su pojmovi već bili spomenuti, a sad su na redu i detalji.

Radi se zapravo o razini parenja senche prilikom proizvodnje. Japanski zeleni čajevi se za razliku od kineskih, pare (No, postoje izuzeci, npr. poznati kineski zeleni čaj En Shi Yu Lu). Ovo je vrlo važan pojam kad se govori o podjeli sencha čajeva i kad odlučujete koji čaj želite kupiti.

Razlikuju se tri osnovna pojma - asamushi, chuumushi i fukamushi. U početku su postojala dva pojma vezana uz parenje - futsuumushi i fukamushi, gdje je prvi označavao čajeve parene 20-30 sekundi a drugi one od minutu. No, kako se u svijetu čaja stvari brzo razvijaju, tako su nastale mnoge nedoumice vezane uz osnovne pojmove. Najbolje bi bilo reći da danas kategorija futsuumushi obuhvaća asamushi i chuumushi a kategorija fukamushi, fukamushi i tokumushi razine. Prva je ono klasično, kraće parenje, a drugo je duže, nestandardno.

Asamushi (浅蒸し) sencha je lagano parena sencha, 20-30 sekundi. Iako je vrlo teško odrediti razinu za većinu čajeva, ipak, kod ovo je to očito. Kao primjer asamushi senche navodim Sencha of the Spring Sun. Očito je kako su listići lijepog dugog igličastog oblika skoro bez imalo polomljenih komadića. Takva sencha će obično biti svijetle boje i čistog izgleda. Asamushi je zapravo "normalna" sencha i zove se još i futsuu ili futsuumushi (普通蒸し) sencha.

asamushi, sencha, futsuumushi, light steamed, japanski čaj, zeleni čaj

Fukamushi (深蒸し) senchu također je lako prepoznati. Iako će većina možda ipak biti nešto između prve i druge te druge i treće kategorije, ovu je kategoriju lako vidjeti. Sjećate li se teme o nazelenijem čaju ikad? Radilo se baš o fukamushi senchi. Listići su bili polomljeni, a čaj je bio intenzivno zelene boje i pun sitnih malih mrvica koje su se nakupile na dnu. Takvu boju čaja odmah ćete primijetiti bez obzira jeste li ga ikad prije probali. Nemojte misliti da se radi o čaju loše kvalitete zbog slomljenih listića, radi se samo o načinu obrade zbog koje se listići lakše lome. Omiljen je način proizvodnje senche u Shizuoki. U doslovnom prijevodu, fukamushi znači duboko parenje. Sekunde parenja, 60-120.

fukamushi, sencha, sae midori, deep steemed, japanski čaj, zeleni čaj
Chuumushi (中蒸し) je ona koja stvara probleme. Nekako je kod japanskih čajeva uvijek slučaj da postoji jedna vrsta, druga vrsta, i ona između. Uvijek postoji taj neki "između čaj". To je u ovom slučaju chuumushi. U sekundama, to bi bilo od 30-60.

Tokumushi (特蒸し) se uglavnom ne ubraja u posebnu vrstu već stavlja u kategoriju fukamushi. Ipak, označava posebnu kategoriju senche koja se pari duže od 120 sekundi.

Mushimushi nema baš nikakve veze s čajem. :) Mushi znači kukac a često je zamijenjen za moshi moshi, izraz koji u Japanu koriste prilikom javljanja na telefon. Moshi moshi u ušima stranaca često ispadne mushi mushi.

Naravno, za određenu vrstu senche koristi se i određeni čajnik. Pogotovo za fukamushi za koju je potreban čajnik koji neće propustiti previše listića. Asamushi je najzahvalnija za pripremu te se može prirpemiti u gotovo svakom čajniku.

cajnekronike @ 08:58 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, kolovoz 4, 2015
Naziv: Premium Jin Xuan Milk Oolong
Prodavač: Green Terrace Teas
Vrsta: tajvanski oolong

Nastavljamo s jin xuan čajevima, takozvanim milky oolong čajevima. Ovaj Jin Xuan Oolong Tea (kin: 金萱烏龍茶, pinyin: jin1 xuan1 wu1long2 cha2) dolazi iz tajvanske čajoteke Green Terrace Teas. Cijena mu je oko 80 kuna za 50 grama (12 dolara) i spada u gao shan čajeve. Dolazi s planine Alishan, s 1300 metara, listićima ubranima u proljeće. Radi se o potpuno prirodnom milky oolong čaju, bez dodanih mliječnih aroma.

jin xuan, green terace teas, gao shan, alishan, tajvanski čaj, tajvan, oolong, wulong, high mountain, milky oolong, milk oolong, nai xiang
O gao shan čajevima možete pročitati ovdje.

jin xuan, green terace teas, gao shan, alishan, tajvanski čaj, tajvan, oolong, wulong, high mountain, milky oolong, milk oolong, nai xiang

Kuglice su prilično ujednačene, teške, svjetlije zelene s jasno vidljivim grančicama i vršcima. Izgledaju mnogo ljepše od onih s niže nadmorske visine. teške su, ujednačene boje i veličine što je jasno kasnije kad se listići rašire. Cijele grančice s punim listićima i pupoljcima, s vrlo malo polomljenih listića. Nema ljepšeg nego kad se kuglice rašire u pravu malu čajnu livadu.

jin xuan, green terace teas, gao shan, alishan, tajvanski čaj, tajvan, oolong, wulong, high mountain, milky oolong, milk oolong, nai xiang

Suhi mirišu svježe, zeleno, biljno, a dok se stave u zagrijani čajnik odmah mijenjaju miris u kremasti, topli, što je najizraženije odmah nakon ispiranja. Kod ovog čaja najbolje dolazi do izražaja naziv "kremasta tekstura". Boja je žuta, puna, malo prema zelenoj. Moram napomenuti da je teško slikom predstaviti boju, jer ona ovisi i o volumenu šalice, i o boji šalice, ali i o načinu pripreme. Iako prodavač predlaže temperaturu vode 90-95 stupnjeva, ja sam ipak odabrala desetak stupnjeva nižu, alii duže vrijeme namakanja u nadi da će čaj pokazati mliječni karakter što više. I on postaje očit, iako nikako kao u aromatiziranih mliječnih oolong čajeva, a najviše je zamjetljiv u samoj teksturi. Sa svakim novim prelijevanjem sve više do izražaja dolaze cvjetne note i sve je duži slatki podokus koji ostaje nakon pijuckanja.

jin xuan, green terace teas, gao shan, alishan, tajvanski čaj, tajvan, oolong, wulong, high mountain, milky oolong, milk oolong, nai xiang

Ova gao shan verzija dobar je odabir za sve ljubitelje zelenih oolong čajeva koji teže punom okusu. Ovaj čaj ne bih nazvala osvježavajućim, već dobrim za grijanje i ispijanje uz knjigu. Ako tražite dobar uvod u milky oolong čajeve i želite probati nešto nearomatizirano, ovaj bi čaj mogao biti dobar odabir. Najveći mu je plus tekstura, koja se znatno razlikuje od ostalih zelenih oolong čajeva.

p.s. Hvala Željki na finom keksiću, dobro se uklopio! :)

cajnekronike @ 00:44 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, kolovoz 3, 2015
Naziv: Jin Xuan Oolong
Prodavač: Eco-Cha
Vrsta: tajvanski oolong

*AŽURIRANO*
Došlo je do male greške, zabunom sam stavila opis drugog čaja čija recenzija slijedi sutra. Greška je ispravljena.
Nakon jučerašnjeg uvoda u temu o jin xuan čajevima, slijedi recenzija prvog jin xuan čaja, onog s nižih nadmorskih visina. Cijena za 20 grama je 2 dolara a za 75 grama samo 50-ak kuna (7 dolara). Mala napomena u vezi linka na vrhu, kako na stranici ne mogu pronaći detalje o Jin Xuan oolong čaju iz zimske berbe (vjerojatno je rasprodan), stavila sam link na detalje o proljetnom.

Mehanički ubrani listići na nadmorskoj visini 400 metara, zimska berba, niskog stupnja oksidacije. Sama nadmorska visina i način ubiranja odmah su očiti i u cijeni čaja. Mehaničko ubiranje mnogo je jeftinije i kraće od ručnog ubiranja listića. No listići su često polomljeni, ne može se posvetiti određena pažnja pri ubiranju, te su takvi čajevi redoviti jeftiniji i smatraju se inferiornijima od onih ručno ubranih. Naravno, svaki će prodavač naći idealno opravdanje za metodu koju koristi. Ovo im nije zamjerka, jer cijena sasvim odgovara karakteristikama ovog čaja.

jin xuan, eco-cha, zimska berba, tajvanski čaj, tajvan, oolong, wulong, high mountain, milky oolong, milk oolong, nai xiang

Ovo je nearomatizirani jin xuan čaj, što znači da mu nisu dodane nikakve mliječne arome. Budući da raste na samo 400 metara, za očekivati je mnogo suptilniji okus nego u gao shan čajeva. Ako još niste, predlažem da pročitate temu o Milky oolong čajevima.
Jin xuan sorta ne koristi se samo za proizvodnju oolong čajeva. Postoje i crni i zeleni čajevi proizvedeni od iste sorte. Osim u Tajvanu, jin xuan sorta uzgaja se i u Kini, Tajlandu, Vijetnamu...

jin xuan, eco-cha, zimska berba, tajvanski čaj, tajvan, oolong, wulong, high mountain, milky oolong, milk oolong, nai xiang

Radi se dakle, tipično, o zarolanom oolong čaju, kuglice su svjetlije zelene boje, ujednačene boje, izgledaju svježe. Možda jedina zamjerka je to da prilikom otvaranja vrećice neće vas zapuhnuti nikakav miris čaja, već neki zagušljivi miris koji pridodajem ambalaži. 85-92 stupnjeva, 5 grama čaja na 200ml vode, dvije do tri minute (ja sam svoj pripremala dvije i pol minute). Svako sljedeće po 30 sekundi više. Najbolje bi bilo da koristite gaiwan ili pravi čajnik. Jednom stavljeni u zagrijani čajnik, listići imaju blagi miris kruha. Iako se radi o unroasted varijanti. ne mogu si pomoći a da ne osjetim blage blage arome roasted oolong čajeva. Kasnije, očita je blago mliječni miris pomiješan s cvjetnim notama i naznakama svježine na kraju. Takav mu je i okus, blagi ali puni, s jače izraženim cvjetnim notama. Miris sadrži više slatkoće od okusa a slatki podokus pomiješan sa zelenim, kratko traje. Čaj je žute boje, samo malo prema zelenoj, između transparentnog i mutnog. Listići se mogu iskoristiti tri-četiri puta. Imaju puno grančica, puno polomljenih listića, pupoljaka čajnih cvjetića, pupoljaka listića...

jin xuan, eco-cha, zimska berba, tajvanski čaj, tajvan, oolong, wulong, high mountain, milky oolong, milk oolong, nai xiang

Zimska berba za zimske dane, najbolja je preporuka za ovaj čaj. Ja bih ovaj čaj nazvala svakodnevnim zimskim čajem, nije jedan od onih koji zadivljuju, ali vas neće ni razočarati. Ovo je jedan od onih čajeva koji mogu biti vrlo dobar odabir za sve ljubitelje zelenih oolong čajeva, ali će vjerojatno razočarati one koji traže intenzivni mliječni okus ili su navikli na umjetno aromatizirane milky oolong čajeve.

jin xuan, eco-cha, zimska berba, tajvanski čaj, tajvan, oolong, wulong, high mountain, milky oolong, milk oolong, nai xiang

Žao mi je što nisam zabilježila dva umjetno aromatizirana jin xuan čaja koja sam imala prije dvije godine. Jedan je bio uspješno aromatiziran, drugi neuspješno. I dok je kod jednog aroma bila jaka, izuzetno mliječna, kasnije su prelijevanja ipak otkrivala i pravu narav čaja. Ono početno bilo je najjače. Već i sami listići toliko su jako mirisali da nije bilo zabune. No, drugi je bio loše aromatiziran, s isto tako intenzivnom aromom ali i ustajalim, malo i gorkim okusom.

jin xuan, eco-cha, zimska berba, tajvanski čaj, tajvan, oolong, wulong, high mountain, milky oolong, milk oolong, nai xiang

cajnekronike @ 07:55 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, kolovoz 2, 2015

Milky oolong postaje sve popularnija vrsta oolong čaja. Ime zvuči zanimljivo, primamljivo i neobično. Možda na prvi pogled izgleda kao da se radi o mliječnom čaju, ili čaju u kojije potrebno dodatni mlijeko. I jedno i drugo je netočno. Radi se zapravo o posebnoj sorti čaja koja je ime dobila zahvaljujući karakterističnom okusu. Kako su i trgovci prepoznali prednosti pobuđenog interesa u kupaca, tako su nastale i nove varijante ovog čaja - jače, intenzivnije, aromatizirane.

Prvo bi bilo dobro spomenuti nekoliko riječi o sorti jin xuan. Jin xuan sorta uzgaja se i na nižim ali i višim nadmorskim visinama (gao shan), uglavnom u Tajvanu. Daje specifičan oolong čaj, takozvani milky oolong. Neki jin xuan čajevi mogu imati jače ili slabije izraženu "mliječnu" aromu. Naziv se prvenstveno odnosi na teksturu čaja, na note koje odaju mliječni karakter, a nipošto isti okus kao okus mlijeka. Na tržištu postoji mnogo jin xuan čajeva od kojih su mnogi umjetno aromatizirani.

Jin xuan u doslovnom prijevodu znači zlatni dnevni ljiljan (kin: 金萱, pinyin: jin1xuan1)
Nai xiang u doslovnom prijevodu znači mliječni okus (kin:奶香 , pinyin: nai3xiang1)

jin xuan, milk oolong, milky oolong, nai xiang, tajvanski čaj, oolong, wulong, mlijeko, mliječna aroma

Moje dosadašnje iskustvo u kupovanju čajeva govori da je veća vjerojatnost da će čaj koji u nazivu nosi ime nai xiang ili milk flavour biti umjetno aromatiziran a onaj koji nosi ime jin xuan biti prirodan. No, to ne mora biti uvijek tako. Svaki će pošteni prodavač uvijek navesti radi li se o umjetnom ili prirodnom okusu. Jaki intenzivni okusi gotovo su uvijek umjetni. Prirodna se mliječna aroma često potiče i blagim prženjem/pečenjem.

Nazivi pod kojima se može pojaviti ovaj čaj su: milk oolong, milky oolong, milk flavour, jin xuan, silk oolong, #12, golden lily, itd.

Jin xuan kao sorta postoji dvadesetak godina i jedna je od četiri glavne sorte tajvanskih čajeva. Sad dolazimo do logičnih zaključaka u vezi arome. Skuplji, gao shan jin xuan čajevi imat će jače izraženu aromu. Tako će čajevi uglavnom biti prirodni, dok će oni koji rastu na nižim nadmorskim visinama imati slabije izraženu mliječnu aromu te će uglavnom biti umjetno aromatizirani. No, to je samo smjernica, nipošto i pravilo. Ipak, čini se da je umjetno aromatizirani mnogo popularniji, što obrazlažem činjenicom da od tolikih vrsta čajejva, blagi jin xuan i nije toliko poseban.

I ono najvažnije, mlijeko nije korišteno u procesu proizvodnje umjetno aromatiziranog milky oolong čaja, već su dodane umjetne arome. Mitove je uvijek teško pobiti, no logika govori da listići koje je potrebno aromatizirati jer nemaju prirodno izraženu aromu, moraju biti i niže kvalitete i jeftiniji, a mlijeko u Aziji više je luksuz nego svakodnevica. No, koji god odabrali, ako sadrži sve potrebne detalje, sigurno nećete zažaliti. Uskoro slijede recenzije dva milky oolong čaja, jednog s viših i jednog s nižih nadmorskih visina.

cajnekronike @ 12:06 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, kolovoz 1, 2015
Volim predstavljati online čajoteke više od svega. Uvijek profesionalni, uvijek spremni poslati testere, uvijek brzi, uvijek kvalitetni. Toliko divnih čajeva udaljeno je samo nekoliko klikova. Eco-cha me razveselio prekrasnim pakiranjem od tri čaja po njihovom izboru.

eco-cha, tajvanski čajevi, čajoteka, online čajoteka, čaj

Nude desetak tajvanskih čajeva, po vrlo pristupačnim cijenama. Čajevi dolazi s malih farmi koje koriste tradicionalne metode proizvodnje. Gotovi proizvodi pakiraju se u odličnu kartonsku ambalažu, nakon što su zapakirani u vakuumirane vrećice. Poštarina je izuzetno niska, samo 6 dolara, ili besplatna za narudžbe iznad 75 dolara. Čajevi stižu u roku dva tjedna. Vjerujem da ste primijetili kako predstavljam čajoteke s izuzetno niskim i prihvatljivim (ili čak besplatnim!) poštarinama, kako bih ukazala na činjenicu da su vrhunski i svježi čajevi i više nego dostupni čak i nama. Ono što me najviše oduševljava kod stranih čajoteka, a što nisam još doživjela kod nas, da su uvijek spremni poslati barem nekoliko testera, a vrlo često i cijeli asortiman.

eco-cha, tajvanski čajevi, čajoteka, online čajoteka, čaj

Poigrali su se i s imenom, uključujući riječ eco ali i kinesku riječ - 一口茶 ili yi kou cha. U doslovnom prijevodu gutljaj čaja. Svi njihovi čajevi uključuju sve potrebne informacije koje trebate znati prilikom kupovine: porijeklo, nadmorsku visinu, vrijeme ubiranja, način ubiranja - do u detalje.

eco-cha, tajvanski čajevi, čajoteka, online čajoteka, čaj

Čajevi:
- Jin Xuan Oolong Tea
- High Mountain Concubine Oolong Tea
- Dong Ding Oolong Tea

cajnekronike @ 08:57 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, srpanj 31, 2015
Proizvođač: Yokota Tea Garden
Prodavač: yunomi.us
Vrsta: crni japanski čaj

Japan je najpoznatiji po zelenim čajevima i to uglavnom senchi, te je svaki crni ili oolong čaj iz Japana posebno zanimljiv. Iako postoji sve više i više farmera koji uzgajaju svoje crne i oolong čajeve, čini se da zeleni čaj zbog snažne kulture i povijesti nikada neće sići s trona u Japanu.

sayamacha, sayama, japanski čaj, crni čaj, kocha, crveni čaj, darjeeling, benifuki, yunomi.us, čaj

Saitama se nalazi u regiji Kanto, istoj kao i Tokyo. Na Saitamu otpada manje od 5% ukupne proizvodnje čaja u Japanu (neki izvori kažu čak manje od 1%). Ipak, važna je kao jedna od sjevernijih čajnih regija Japana. Sorte koje se koriste prilagođene su podneblju a to su najčešće Yabukita, Sayamakaori, Benifuuki, itd.

Zanimljivo je da ovaj čaj dolazi od sorte benifuuki koja je izuzetno otporna ali i od koje se proizvodi jedina vrsta zelenog čaja posebno namijenjena sprečavanju simptoma alergija. No, treba napomenuti da crni čaj ne služi za borbu protiv simptoma alergije, već samo zeleni, jer spoja koji to učinkovito radi u zelenom čaju, u crnome gotovo i nema.

sayamacha, sayama, japanski čaj, crni čaj, kocha, crveni čaj, darjeeling, benifuki, yunomi.us, čaj

Benifuuki sorta registrirana je prije dvadesetak godina a dobivena je miješanjem dviju sorti - iz Šri Lanke i Indije. Benifuki, Benihikari, Hatsumomiji, Yamanami, Meiryoku, Sayamakaori, Benihomare, itd.

50 grama 80-ak kuna (12 usd) čini ovaj čaj skupljim od tako lako dobavljivih crnih čajeva. Dolazi iz prve godišnje berbe. Ipak, treba voditi računa da su japanski čajevi uglavnom nedostupni i ne baš standardni. Suhi listići imaju izrazito čokoladni, ali prigušeni miris, kao suha trava. No, već kad ih se stavi u zagrijani čajnik, miris se mijenja u potunosti. Zrelo voće s dozom svježine, i tek u pozadini onaj miris od prije. Lstići su sitni, polomljeni, tamno smeđi prema tamno zelenima.

sayamacha, sayama, japanski čaj, crni čaj, kocha, crveni čaj, darjeeling, benifuki, yunomi.us, čaj

Crni čaj u Japanu, baš kao i u Kini nosi naziv "crveni čaj" ili kocha (jap:紅茶 romaji: koucha) što dolazi od same boje čaja.

Voda treba zavreti, pustiti da se ohladi 2-3 minute, 95 stupnjeva, 2 minute namakati, oko 5 grama čaja za 200ml vode, do tri puta se mogu iskoristiti listići. Ono što je tipično za crni čaj je da prvo prelijevanje uvijek ima najbolji okus i uvijek je najintenzivnije boje. Miris je zanimljiv, izuzetno slatki, voćni, čokoladni s jasno raspoznatljivih porijeklom ove sorte - Darjeeling. Ako volite indijski darjeeling, ovaj je čaj zanimljiva alternativa. Čaj je crvene ali bistre boje a sam miris je neodoljivo intenzivan, slatki, zrelo voće. Nema gorčine, okusom je nešto blaži od svojeg mirisa, Nema ničeg voćnog, već duboki okus, pomalo biljni, pomalo suhi, pomalo duboki, nenametljiv, sa slatkim podokusom koji dugo dugo ostaje.

sayamacha, sayama, japanski čaj, crni čaj, kocha, crveni čaj, darjeeling, benifuki, yunomi.us, čaj

Ovaj kompleksni crni čaj je svakako poseban, kombinacija indijskih i kineskih crnih čajeva, no prevladavaju indijske note. Nudi kombinaciju toliko okusa i mirisa. Dobar je odabir za poslijepodnevnu čajanku i uživanje u jesenske kišovite dane, ali i za sve one kojima su dosadili indijski crni čajevi i traže nešto novo.

cajnekronike @ 23:17 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, srpanj 30, 2015
Prodavač: Tea Mountains
Vrsta: tajvanski oolong

Kad prođe nekoliko tjedana/mjeseci a da nisam pila određeni čaj, prvo po čemu ga se sjetim možda je i najbolja njegova karakteristika tj. osobnost. Naravno, nekih se ne sjećam po ničemu, iako je svaki dobar na svoj način, sad ipak govorim o onim posebnim čajevima, pravim malim čudima zarolanim u listiće. Ovo je jedan od takvih čajeva. Prvo čega sam se sjetila bili su listići - tj. njihova ljepota. Pitate se sigurno koliko lud mora biti čovjek da se divi listiću čaja - predlažem da saznate sami i isprobate ovaj čaj. Vrlo brzo postane jasno da je takva "ludost" neizbježna. Pravilni, puni, istobojni,....

qilaishan, qi lai shan, oolong, wulong, tajvanski čaj, tajvan, tea mountains, gao shan, high mountain, čaj

Ovo je jedan od gao shan čajeva, tj. onih tajvanskih čajeva koji rastu na nadmorskoj visini iznad 1000 metara. Ovaj raste na iznad 2000 metara, planini Qilai (kin: 奇萊山, pinyin: qi2lai2 shan1). Nadmorska visina, hladnije vrijeme, magla, uzrok su sporog rasta čaja, punim i lijepim listićima bogatim mineralima i slatkom posebnom okusu.

qilaishan, qi lai shan, oolong, wulong, tajvanski čaj, tajvan, tea mountains, gao shan, high mountain, čaj

Cijena ovog čaja je 250 kuna za 50 grama. Prilično je skup, ali vrijedi svake kune, a činjenica da su ručno ubirani na visokoj nadmorskoj visini također opravdava cijenu. Ovo je jedan od onih čajeva koje jednostavno morate imati kad želite dozu ljepote, dozu opuštanja, dozu uživanja, čaj za važne goste ili one koje stvarno volite.

qilaishan, qi lai shan, oolong, wulong, tajvanski čaj, tajvan, tea mountains, gao shan, high mountain, čaj

Već prilikom otvaranja vrećice shvatite koliko je poseban. Kuglice su teške, tamno zelene, sjajne s vidljivim peteljkama i svjetlijim vršcima. Bojom su ujednačene no ne toliko i veličinom kuglica. Ovo daje dobru predodžbu kako će izgledati rastvoreni listići. Dobar kontrast onim jeftinim Tie Guan Yin čajevima koje često možete kupiti ako ne znate razliku, a čije kuglice izgledaju bljedunjavo, lagano i lomljivo i lošeg su okusa.

qilaishan, qi lai shan, oolong, wulong, tajvanski čaj, tajvan, tea mountains, gao shan, high mountain, čaj

I više je nego zahvala za pripremu, moguće je višestruke prelijevanje ili npr. jedno dugo od 6 minuta. Iako takvu pripremu gotovo uvijek izbjegavam, neopisivo odgovara Qi Lai Shan oolong čaju. Čaj koji ćete dobiti teško je uopće opisati. Moram napomenuti da je ovaj čaj osvojio nagradu na natjecanju u Tajvanu, i više nego zasluženo. Apsolutno svi listići ovog čaja su savršeni. Boja je žuto-zelenkasta, puna ali transparentna. Miris je teško opisati, cvjetni, klementinasti, slatki, baš kao i okus, puni, ostavlja na trenutak suhoću u ustima i zatim se pretvara u slatki okus. Ovaj je čaj koncentracija okusa i mirisa. S dodatnim prelijevanjima gubi na intenzitetu, dobiva čak i sitnu notu gorčine, no jedva osjetljivu.

qilaishan, qi lai shan, oolong, wulong, tajvanski čaj, tajvan, tea mountains, gao shan, high mountain, čaj

qilaishan, qi lai shan, oolong, wulong, tajvanski čaj, tajvan, tea mountains, gao shan, high mountain, čaj

Uskoro stiže još jedan gao shan čaj istog prodavača, Tea Mountains. Treba napomenuti da dolaze u vakuumiranim vrećicama, s nekoliko jastučića za nakupljanje vlage, u roku od maksimalno dva tjedna uz - besplatnu poštarinu. Specijalizirani za gao shan tj. high mountain čajeve, nude veliki veliki izbor odličnih čajeva koji vrijede svake kune. Topla preporuka, Qi Lai Shan je možda jedan od najboljih čajeva koji su samo jedan klik miša udaljeni od nas.

cajnekronike @ 22:07 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, srpanj 28, 2015
Proizvođač: Chakouan Tea Shop
Vrsta: japanski zeleni čaj

Kamairicha (jap: 釜炒り茶, romaji: kamairi cha) je još jedan japanski zeleni čaj. Nakon nekoliko tema o japanskim zelenim čajevima koji prolaze uobičajene korake sve do onog rolanja listića, sad je na redu jedan sasvim nestandardni čaj za Japan. Listići ovog čaja se, za razliku od drugih japanskih zelenih čajeva, ne pare. Dakle, ovaj čaj je sličniji kineskim zelenim čajevima.

kamairicha, zeleni čaj, japanski čaj, ureshino, saga, čaj, tamaryokucha, guricha, kamairi tamaryokucha

Cijena je oko 100 kuna za 180 grama što je i više nego povoljno za jedan japanski zeleni čaj. Dolazi iz Ureshina, pokrajine Saga na otoku Kyushu.

Na otoku Kyushu proizvode se prvi proljetni čajevi zahvaljujući geografskom položaju. Početak proljeća u Japanu polazi od otoka Kyushu, seli se prema otoku Shikoku, Honshu i dolazi u Hokkaido.

Budući da okus sadrži zamućene note senche, mnogo bliži je japanskim nego kineskim zelenim čajevima. Za one koji su probali i jedne i druge, vrlo je lako kupovati nove nepoznate vrste prema vlastitim preferencijama. Kamairichu bi mogli smjestiti baš kao poveznicu, što ćemo kasnije saznati da je u potpunosti ispravan opis.

kamairicha, zeleni čaj, japanski čaj, ureshino, saga, čaj, tamaryokucha, guricha, kamairi tamaryokucha

Kagoshima, pokrajina na otoku Kyushu, druga je najveća pokrajina u Japanu u kojoj se uzgaja čaj.

Priprema: Voda od 80 stupnjeva, 5 grama čaja i po mogućnosti japanski čajnik. Listići su u principu sitni ali cijeli, iako u manjim pakiranjima može biti dosta polomljenih listića i prašine. Zato je najbolje koristiti čajnih sa sitom. Za "uzorak" s više čajne prašine, vrijeme namakanja bolje je smanjiti na tridesetak sekundi i postupno povećavati za svako sljedeće. Listići se mogu iskoristiti nekoliko puta.

Pokrajina Saga poznata je po čaju još od samih čajnih početaka u Japanu, u 15. stoljeću kad je čaj donesen iz Kine i počeo se uzgajati baš u pokrajini Saga. Stoga i ne čudi da je Kamairicha sličnija načinom proizvodnje kineskim čajevima.


Listići su tamno zelene boje, sitni, "kovrčavi", dužine do 5 milimetara. Možda ne izgledaju privlačno kao sencha, no okusom to svakako nadoknađuju. Boja čaja je žuto zelena, okusom podsjeća na mješavinu kineskih i zelenih čajeva. Ima nešto više zelenog, travnatog okusa japanskih čajeva i slatkoću kineskih zelenih čajeva. Gorčina se u potpunosti može izbjeći pravilnom pripremom. Travnati se okus postepeno otkriva višestrukim namakanjem dok se istodobno gubi slatkoća i unikatnost. Japanski zeleni čajevi gotovo uvijek će dati najbolji okus prilikom prvog namakanja.

Drugi naziv za kamairichu je guricha ili kamairi tamaryokucha.

Iako u nazivu kamairiche tipično stoji riječ "pan-fired", zaboravite na tipične pržene okuse npr. houjicha čajeva. Ta se riječ odnosi na proces izrade čaja koji dolazi iz Kine i tipičan je za kineske zelene čajeve. Ponovimo, japanski zeleni čajevi se, suprotno od kineskih, pare. Kamairicha ne sadrži korak "parenja" prilikom proizvodnje. Kamairicha i Tamaryokucha obje imaju isti izgled no razlikuju se u tom jednom koraku. Obje se uzgajaju u pokrajini Saga.

Dakle, ako govorimo o počecima čaja u Japanu, važno je spomenuti kineske zelene čajeve. Sasvim je logično da je od njih nastala kamairicha (kamairi tamaryokucha), čaj bez koraka parenja ali tipično oblika toliko različitog od popularne senche. Nakon nje, slijedila je parena tamaryokucha koja je zadržala oblik, Tek kasnije su na red došli pareni čajevi s tipičnim igličastim izgledom.

Kamairicha je svakodnevno dobar svakodnevni zeleni čaj, izuzetno povoljne cijene i okusa dovoljno posebnog a blagog da ne predstavlja opterećenje okusnim pupoljcima. Dakle, jako dobar odabir za svaki dan.

cajnekronike @ 17:17 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, srpanj 14, 2015
I tako prođe godinu dana... Sad ću na svoj tipičan način zahvaliti na čaju od prije godinu dana. Žao mi je slika, koje stoje tako neiskorištene.

tiger. danska, aromatizirani čaj, zeleni čaj, čaj s narom

Hvala seki na čaju s putovanja u Amsterdama!

tiger. danska, aromatizirani čaj, zeleni čaj, čaj s narom

Tiger je danski lanac trgovina, a nudi i nekoliko super povoljnih aromatiziranih čajeva u vrlo zgodnom pakiranju. U limenoj kutijici nalazi se vrećica unutar koje je čaj, koja je vrlo praktična radi boljeg čuvanja čaja.

tiger. danska, aromatizirani čaj, zeleni čaj, čaj s narom

tiger. danska, aromatizirani čaj, zeleni čaj, čaj s narom

cajnekronike @ 23:52 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, srpanj 9, 2015
Vrsta: tajvanski oolong čaj

Evo nas opet na tajvanskom Gui Fei oolong čaju. Već daaavno sam pisala o ovom finom finom, a nepoznatom čaju. Nedavno sam dobila novi tester (zelenija varijanta), pa je vrijeme da se podsjetimo. Gui Fei (kin: 貴妃, pinyin: gui4 fei1), je sestra Oriental Beauty čaja, obzirom i ovaj izgrizaju male napasti - insekti, specifični za uzgoj Oriental Beauty čaja. Ovaj čaj ima manji stupanj oksidacije od Oriental Beauty čaja.

gui fei, oolong, green terrace teas, tajvanski čaj, oolong čaj, wulong, oriental beauty

Cijena je nešto viša od prethodno predstavljenog čaja, 110 kuna za 50 grama. (Trenutno nude besplatnu poštarinu a uz svaku kupovinu i dva besplatna testera!)

gui fei, oolong, green terrace teas, tajvanski čaj, oolong čaj, wulong, oriental beauty

Listići izgledaju šareno, stisnuti u kuglice koje više liče na grumenčiće, žuto-zeleni do smeđih, s vidljivim bijelim vršcima. Neke kuglice su prilično velike i razviju se u "grančicu" s 3-4 listića i pupoljkom. Barem 60% čaja je nepolomljeno. Ovaj čaj je jedan od onih specifičnih, koji bi se mogao dopasti mnogima.

gui fei, oolong, green terrace teas, tajvanski čaj, oolong čaj, wulong, oriental beauty

Priprema: 5 grama čaja na 200 ml vode, iako količina izgleda mala, listići se jako razviju. Prvo prelijevanje minutu s vodom od 95 stupnjeva, drugo 30 sekundi, svako sljedeće dodanih dvadesetak sekundi. Čaj ima intenzivan miris. po zrelom voću, nektaru, lagano citrusni. Slatki miris dolazi još više do izražaja nakon prvog prelijevanja. Boja je intenzivno žuta, prema narančastoj. Okus je, baš kao i miris, slatki, s notom nečeg začinskog, i specifičnim podokusom kojeg se nećete moći riješiti dugo. Svakako dobrodošlim. 4-5 šalica mogu se izvuči bez problema pravilnom pripremom.

gui fei, oolong, green terrace teas, tajvanski čaj, oolong čaj, wulong, oriental beauty

Green Terrace Teas prodaje čajeve samo ručno ubirane, po prihvatljivim cijenama, vakuumirane. Miris je odmah prisutan, nakon otvaranja vrećice. Ovo je dobar čaj za sve ljubitelje oolong čajeva, mislim da bi se mogao posebno dopasti onima koji vole milky oolong. Okus je sasvim drugačiji, ali teksturom bi se i intenzitetom i specifičnošću svakako mogao dopasti.
cajnekronike @ 23:41 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, srpanj 8, 2015
Naziv: Eastern Beauty Oolong
Prodavač: Green Terrace Teas
Vrsta: tajvanski oolong

Eastern Beauty Oolong već je dobro poznati čaj na Čajnim kronikama, no nije loše ponoviti. Oriental Beauty ili Dongfang meiren (kin: 東方美人茶,  pinyin: Dong1 fang1 mei3 ren2 cha2) čaj spada u oolong čajeve. U doslovnom prijevodu ovaj se čaj zove istočna ili orijentalna ljepotica, a koriste se još i nazivi Baihao wulong cha (kin: 白毫烏龍茶, pinyin: Bai2 hao2 wu1 long2 cha2) zbog bijelih vrhova. Ovaj čaj dolazi iz Tajvana iz pokrajine Hsinchu . Stupanj fermentacije ovog čaja je oko 60-70% te je bliže crnim nego zelenim čajevima što je vidljivo i po boji listića te aromi.

wulong, oolong, tajvanski čaj, oriental beauty, baihao, eartern beauty oolong, dongfang meiren, green tea terrace
Eastern Beauty Oolong jedan je od naziva ovog čaja. Možete ga pronaći i pod nazivom Oriental Beauty Oolong, Baihao Wulong, Baihao Oolong, Champagne Formosa, Dongfang Meiren, itd.)
Suhi su listići smeđi s jasno vidljivim bijelim vrhovima. Miris podsjeća na crni čaj i bijeli Baimudan, budući da se radi o jače fermentiranom oolong čaju. Legenda kaže da je ovaj čaj dobio ime od same engleske kraljice na kraju 19. stoljeća, koja mu je dala ime Orijentalna ljepotica. Nastao je sasvim slučajno, na usjevima koje su izjeli cvrčci kao čaj napravljen od otpada kojeg je jedan farmer uspio prodati za visoku cijenu trgovcu John Doddu.

wulong, oolong, tajvanski čaj, oriental beauty, baihao, eartern beauty oolong, dongfang meiren, green tea terrace

Volim izdvojiti ono po čemu mi svaki čaj ostaje u sjećanju, u ovom slučaju to su mokri listići. U prethodnoj recenziji Oriental Beauty Oolong čaja to je bio miris prilikom otvaranja vrećice. U ovom slučaju to su listići ali i okus u kojem nema ni trunke gorčine. Listići imaju intenzivan slatkasti miris s malom podnotom svježine. Prilikom drugog prelijevanja karakterističniji je čokoladni miris. Priprema je jednostavna, ovo je jedan od zahvalnijih oolong čajeva i nije potreban preveliki oprez. Voda bi trebala biti oko 80-90 stupnjeva, 1-2 minute, predlažem dvije. Svako sljedeće neka bude bar minutu duže. Okusom podsjeća na crni čaj ali bez one podnote tipične za crne čajeve i bez trunke gorčine. I bojom ovaj čaj podsjeća na crni. Ono što zadivljuje je slatki miris. Smeđi šećer, med, trunka voćnog okusa.Ono što je još jedan veliki plus za ovaj čaj je mogućnost višestrukog prelijevanja - najmanje pet puta.

wulong, oolong, tajvanski čaj, oriental beauty, baihao, eartern beauty oolong, dongfang meiren, green tea terrace

Oprez! Ako listiće koristite za višestruka prelijevanja, za ovakvih vrućih dana, nemojte ih ostavljati u čajniku cijeli dan, bez obzira o kojem čaju se radi. Probajte listiće iskoristiti u roku od 1-6 sati maksimalno. Pazite da sve čajeve ne držite na direktnom suncu.

wulong, oolong, tajvanski čaj, oriental beauty, baihao, eartern beauty oolong, dongfang meiren, green tea terrace

Ponovno moram napomenuti da se radi o čajevima iz organskog uzgoja, ručno ubiranih i procesuiranih, s Fair Trade certifikatom. Za ostale čajeve ovog proizvođača, pratite temu: Green Terrace Teas.

wulong, oolong, tajvanski čaj, oriental beauty, baihao, eartern beauty oolong, dongfang meiren, green tea terrace
cajnekronike @ 08:55 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, srpanj 7, 2015
Naziv: Obubu #15 Kyobancha Winter-grown
Proizvođač: Obubu Tea Farm
Prodavač: yunomi.us

Evo je konačno, kyobancha (jap: 京番茶, romaji: Kyoubancha), jedan od tri japanska čaja koja još nisu predstavljena. Iako spada u banchu, sasvim se razlikuje od banche koju smo navikli gledati domaćim prodavaonicama. Prvi pogled na listiće odmah objašnjava zašto ova bancha zaslužuje kategoriju sa sebe.

kyobancha, iribancha, bancha, japanski čaj, zeleni čaj, akabancha, yunomi.us, yunomi, japan, hortenzija

Razlikuje se od standardne banche u sljedećem:
- listići nisu zarolani u iglice već su čitavi, posušeni u prirodnom obliku
- listići u "prženi", na visokoj temperaturi što je korak tipičan za houjicha čaj a ne za banchu

Nije loše ni ponoviti gradivo o banchi.

kyobancha, iribancha, bancha, japanski čaj, zeleni čaj, akabancha, yunomi.us, yunomi, japan, hortenzija

Zanimljivo je da prvi znak u nazivu čaja - 京 (kyou) predstavlja grad Kyoto. Od tog znaka dolazi i naziv ovom čaju. 100 grama košta oko 70 kuna. Dolazi iz zimske berbe, što znači da su listići prezimili na grmiću, te bili ubrani u ožujku. Ima nešto posebno u takvoj vrsti banche, odmah mi na pamet pada Haru Bancha iz zimske berbe, jedan od najposebnijih čajeva koje sam ikad probala.

Što se tiče klasifikacije, mogli bi ju smjestiti između banche i houjiche, iako tehnički spada u houjichu. Listići su veliki (zimska berba), ubrani pa pareni, sušeni i prženi.

kyobancha, iribancha, bancha, japanski čaj, zeleni čaj, akabancha, yunomi.us, yunomi, japan, hortenzija

Kyobacha dolazi i pod imenom iribancha ili akachan bancha. Akachan (jap: 赤ちゃん) znači dijete, a taj naziv ovaj čaj nosi zbog izuzetno niskog udjela teina pa je primjeren i za djecu ali i navečer. Iribancha je čaj koji se podrazumijeva pod nazivom bancha u Kyotu.

Dobar savjet prilikom kupovine ove banche je da ga je povoljnije kupiti u velikim količinama. Kyobancha, mecha, konacha, genmaicha... uvijek dolaze i u velikim pakiranjima po mnogo povoljnijim cijenama. Pazite kod skladištenja takvih čajeva, pogotovo prženih kako se ne izgubili aromu i probajte ih potrošiti u maksimalno mjesec dana (čak i ranije!).
Priprema je vrlo jednostavna, ali oprez s čajnikom. Najbolji će biti tetsubin ili dobin, u ovom slučaju kyusu ili houhin otpadaju. Dakle, ono što vam je potrebno je veliki čajnik u koji će stati barem litra vode. Dok tetsubini nisu nešto što se lako može pronaći kod nas, dobin je i više nego pristupačan.

kyobancha, iribancha, bancha, japanski čaj, zeleni čaj, akabancha, yunomi.us, yunomi, japan, hortenzija

5 grama čaja na 200-500 ml vode ili 10 grama čaja na litru vode u velikom čajniku. 2-3 minute. Moguće ju je iskoristiti 3 puta, no rezultat je svaki put drukčiji i slabiji. Voda temperature 100 stupnjeva.

Hortenzija ili hydrangea simbol je kišne sezone u Japanu. Cvijeta krajem šestog, početkom sedmog mjeseca.

kyobancha, iribancha, bancha, japanski čaj, zeleni čaj, akabancha, yunomi.us, yunomi, japan, hortenzija

Listići izgledaju baš kao sušeno lišće, kao šumsko tlo. Dugi su, plosnati, zeleno smeđi, s grančicama. Prisustvo grnčica, žilica i tepelji tipično je za banchu. Mirisom podsjećaju na netom ispiljeno drvo i žitarice, uz blagi prženi miris i neku skrivenu slatkoću. Čim se preliju jako potamne i spljošte se, izgledaju baš kao i mokro šumsko tlo prekrito lišćem. Nakon prvog prelijevanja imaju dublji ugljenasti miris. Ovaj čaj ima okus kao da bi trebao biti gorak a to nije. Ima prženi okus ali drukčiji od drugih prženih čajeva. U drugom prelijevanju osjeća se i tipičan zeleni okus banche uz blagi prženi okus. Boja je jantarna prema crvenoj.

Kyobancha odličan je čaj za svakodnevno ispijanje ako volite "pržene" čajeve. Neka ni trunke gorčine, nema intenzivnog zelenog okusa. Zbog izuzetno niskog udjela teina, savršena je za cijelodnevno ispijanje.
cajnekronike @ 18:39 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, srpanj 5, 2015

Gao shan ili high mountain čajevi prilično su nepoznati u našim krajevima. Radi se o oolong čajevima iz Tajvana koji svi redom rastu na nadmorskoj visini iznad 1000 metara. O tajvanskim čajevima na Čajnim kronikama bilo je nekoliko tema, po zavirite u arhivu ili popis svih tema.

teamountains, qilaishan, dongyanshan, oolong tea, oolong, wulong, tajvan, tajvanski čaj, kineski čaj, zarolani oolong, gao shan, high mountain, čaj

Teamountains je čajoteka koja nudi samo gao shan čajeve visoke kvalitete. Listići su ručno ubrani, čajevi su bez ikakvih dodataka, dolaze zapakirani u vakuumiranim vrećicama. Nude 30-ak različitih čajeva sa 7 različitih područja - Alishan, Sunlinksea, Dongyanshan, Qilaishan, Hehuanshan, Lishan i Dayuling. Neke od ovih čajeva gotovo je nemoguće kupiti bilo gdje drugdje. Osim što nude odlične čajeve, nude i mnoštvo informacija o čajevima, vrlo su profesionalni i susretljivi. Nude i Jinxuan čajeve, tj. poznatije kod nas kao milk ili milky oolong. Raspon cijena širok je kao i raspon čajeva, no, sasvim opravdano. Za svoje čajeve dobivaju i najviše nagrade, a poštarina je - besplatna. Moram napomenuti i da dolaze i u simpatičnim lijepim kutijicama. Dostava iz Tajvana gotovo nikad ne traje dulje od dva tjedna.

Predstavit ću dva čaja, i to:
- Qilaishan Song-Hsueh high mountain oolong
- Dongyanshan Chun-Lan high mountain oolong

Za sve ljubitelje oolong čajeva, tajvanskih čajeva, kvalitetnih i luksuznih čajeva, one koji uživaju u zelenijem oolong čaju ali žele puno čisti, specifičan okus, Teamountains je svakako čajoteka koju trebate isprobati. Većina čajeva koje nude gotovo je nedostupna preko interneta za zapadnjake, a kvaliteta koju nude je izvrsna.

cajnekronike @ 11:57 |Komentiraj | Komentari: 0
Arhiva
« » ruj 2015
 • p
 • u
 • s
 • č
 • p
 • s
 • n
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
Brojač posjeta
23245
Index.hr
Nema zapisa.