Moj čajni svijet
Čajne kronike
Blog
Sva autorska i ostala prava na sadržaj objavljen na blogu su zadržana.
Sve fotografije i svi članci su autorski te je zabranjeno njihovo neovlašteno kopiranje i korištenje u komercijalne svrhe. Neovlašteno korištenje materijala s ovog bloga smatrati će se kršenjem autorskih prava.

Svi sadržaji objavljeni na blogu nastali su kao rezultat dugogodišnje ljubavi prema čaju te se osim na poznatim činjenicama temelje i na osobnom iskustvu. Stoga autor ne preuzima odgovornost za moguće zloupotrebe savjeta, prijedloga, nesporazuma ili pogrešnih tumačenja tekstova objavljenih na blogu.
Facebook
Facebook profil Čajnih kronika s još više slika, informacija i savjeta:

Čajne kronike

Kontakt

Sve upite, kritike, prijedloge, želje, možete slati na: cajne.kronike@gmail.com

Cvjetni čajevi
Blog
petak, travanj 17, 2015

Čajne kronike preživjele su pune tri godine. 120 tema, puno puno čajeva, onih predstavljenih i onih koje tek moram predstaviti. Održane su i dvije besplatne čajanke, jedno književno druženje, podijeljeni su i neki čajevi, objavljeno je gotovo 500 fotografija čajeva a još ih barem toliko čeka. Danas je na redu još jedna nagradna igra. Zahtjeva nešto malo više truda, a potaknuta je fotografijom o "kraju pu-er čaja". Vodila nas je jednostavna logika - vi ćete uživati u čajankama, svi ćemo uživati u fotografijama, a barem jedan će uživati u novom čaju.

čajne kronike,čaj, nagradna igra, zeleni čaj, rođendan


Dakle, od danas pa do 17.5.2015., primam fotografije vaših čajanka - na Facebook profilu ili na email adresu cajne.kronike@gmail.com . Sve će biti objavljene pod brojem i s nazivom čaja u posebnoj galeriji. Amaterske, profesionalne, one pravih čajeva i čaja iz kafića, sasvim svejedno - a sve u nadi za promicanjem čajne kulture. Jedna će fotografija osvojiti mali paket čajnih testera koji uključuju svijetli i tamni Tieguanyin, Rizhao zeleni čaj i jedan crni - cijelu osnovnu paletu pravih čajeva. Pobjednička će slika biti ona koju čajoljupci odrede kao najbolju - lajkovima.

Čajne kronike zadržavaju pravo dodijele još jedne nagrade prema osobnom mišljenju.

Pravila:
- Poslikajte svoju "čajanku", jednostavnu ili otmjenu, nije važno - važno je da se radi o čaju i samo čaju
- Uz čaj obavezno ispišite tekst na papiru "čajne kronike" koji se mora naći na fotografiji
- U prijavi navedite i vrstu čaja na fotografiji ili druge napomene koje želite da se nalaze uz vašu fotografiju
- Nagradna igra otvorena je samo za one u Hrvatskoj (nažalost)

Napominjem, Čajne kronike su u potpunosti neprofitan blog. Ne bavim(o) se prodajom, već promicanjem čajeva i čajne kulture. Čajne kronike povremeno imaju pomagače kojima puno zahvaljujem.

cajnekronike @ 13:06 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
četvrtak, travanj 16, 2015
Naziv: Taiwan Muzha Ti Kuan Yin
Prodavač: Nuvola Tea
Vrsta: tajvanski oolong

Muzha Tie Guan Yin ili  Muzha Tieguanyin (kin: 木栅铁观音, pinyin: mu4zha4 tie3guan1yin1) jedan je od malo poznatih čajeva.

Muzha, nekad zaseban okrug grada Taipei-a, danas je dio okruga Wenshan, također grada Taipei-a. Ako vam Wenshan zvuči poznato, u pravu ste - o jednom čaju iz ovog područja bilo je riječi prije nekoliko dana - Wenshan Baozhong.

muzha, taiwan, tieguanyin, ti kuan yin, tie guan yin, oolong, čaj, tajvanski čaj, kineski čaj, prženi čaj

Kako je Tieguanyin originalno iz kineske pokrajine Anxi, postavlja se pitanje kako se našao u Tajvanu? U Tajvanu je u Muzhi u to vrijeme bilo mnogo onih koji su potjecali iz pokrajine Anxi. Jedan od njih, donio je preko 100 izdanaka sorte tieguanyin u Muzhu. Muzha Tie Guan Yin proizvodila se na kineski način i do danas je zadržala tradicionalan način. Zeleni Tieguanyin čajevi moderne su varijante onih izvornih.

Tradicionalan način dobivanja Tieguanyin čaja uključuje ugljen i sušenje listića u košarama od bambusa iznad žara. Ova se metoda koristi za jače oksidirane čajeve i daje specifičan miris i okus čaju. Tradicionalan Tieguanyin teže je pronaći nego modernu zelenu varijantu koja je mnogo jednostavnija i sasvim drugačija od tradicionalne. Također, nisu svi tamni Tieguanyin čajevi i tradicionalni. Danas postoji mnogo vrsta i okusa. Ovaj se čaj, kako sam prodavač navodi, dobiva kroz 20 koraka za koje je potrebno 24-30 sati od ubiranja do konačnog proizvoda.

muzha, taiwan, tieguanyin, ti kuan yin, tie guan yin, oolong, čaj, tajvanski čaj, kineski čaj, prženi čaj
Zanimljiva je i ironija u popularnosti Tieguanyin čaja. Dok je tradicionalan način prenesen iz Kine zadržan u Tajvanu, u Kini je postao popularniji moderan način, tj. zeleni Tieguanyin nastao pod utjecajem tajvanskih zelenih čajeva. No, Tieguanyin čaj može se pronaći čak i u Indoneziji.


Ako ste naučeni na okus tamnog ooong čaja često prodavanog kod nas, zaboravite bilo kakvu sličnost. Ovaj čaj nudi mnogo orašastih nota uz cvjetni okus i slatkoću. Odlična i zanimljiva kombinacija. I to je najveći plus ovome čaju. 3-4 prelijevanja trebao bi svako moći izvući. Gaiwan ili Yixing zisha čajnik bili bi najbolji odabir. Barem 5 grama čaja na najviše 200ml vode, oko 90-95 stupnjeva, 55 sekundi, 45, 55, 65 itd. Iako je za ovakve oolong čajeve kod nas ustaljeno pravilo dužeg namakanja, oko 3 minute, bolje je probati se igrati s vodom i sekundama. I dalje tvrdim da ustaljenog pravila nema, ima tek smjernica koje mogu spriječiti neželjeni rezultat (preslabi okus, gorki okus, itd.) a sve ostalo je na pojedincu. Miris je apsolutno vezan na okus, intenzivan, više cvjetni i voćni nego "pržen". Slatkoća smeđeg šećera isto je dobra opaska na ovaj čaj. Kod ovakvih čajeva nikako nemojte zaboraviti početno ispiranje.

muzha, taiwan, tieguanyin, ti kuan yin, tie guan yin, oolong, čaj, tajvanski čaj, kineski čaj, prženi čaj

I dok uvijek u vidu imam da je kod nas čajni pribor uglavnom nedostupan i malo tko ima vremena za "pravilno" pripremanje čaja, imam u planu i jednu temu o pravilnim i pravim pripremama za sve one koje zanima dodatni "ugođaj", okusi i eksperimentiranje. U svim ostalim temama, preporuke su općenite kako se listići ne bi upropastili. Isplati se investirati u barem jedan kyusu za japanske čajeve (jednostavan za korištenje) i barem jedan gaiwan za kineske čajeve (malo kompliciraniji za rukovanje).

cajnekronike @ 09:15 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, travanj 13, 2015
Proizvođač: Obubu Tea
Prodavač: Yunomi.us
Vrsta: japanski zeleni čaj

Evo nam na redu i još jedne vrste japanskog zelenog čaja. Ne bi se konachu baš moglo nazvati vrstom, više je to ostatak neke druge vrste. Konacha je naziv za oblik u kojem dolazi zeleni čaj - prah i sitni sitni komadići. Izgledom je slična mechi. Podsjetimo, kukicha, konacha i mecha su ostaci u proizvodnji senche, gyokura (ili u ovom slučaju banche) i obično su niže cijene ili kvalitete iako mogu biti itekako skupi i kvalitetni.

yanagi bancha, bacha, sencha, konacha, čajni prah, zeleni čaj, japanski čaj, čaj, obubu, obubu tea farm, obubu tea, kyoto, japan, japanese tea

Ova konacha dolazi od Yanagi Banche a temu možete pogledati ovdje: Yanagi Bancha -japanski zeleni čaj.

yanagi bancha, bacha, sencha, konacha, čajni prah, zeleni čaj, japanski čaj, čaj, obubu, obubu tea farm, obubu tea, kyoto, japan, japanese tea
Yanagi Bancha Konacha

Konacha je zapravo ostatak čaja, sitni komadići listića i prah koji ostaje nakon procesuiranja a koji se inače redovito puni u filter vrećice. Konacha je dakle "čajni otpad" koji nastaje nakon procesuiranja gyokura, senche, banche...7 dolara za sto grama izuzetno je niska cijena, pogotovo kad se prisjetimo tečaja dolara od prije nekoliko mjeseci. Sad je to otprilike 50 kuna. Dostupna je i u pakiranju od pola kile i košta 29 dolara. Napominjem da je cijena Yanagi Banche trenutno oko 60-ak kuna za 80 grama u dolarima ili 40-ak kuna za 80 grama u yenima, dok je u vrijeme pisanja teme bila 40-ak za 100 grama.

yanagi bancha, bacha, sencha, konacha, čajni prah, zeleni čaj, japanski čaj, čaj, obubu, obubu tea farm, obubu tea, kyoto, japan, japanese tea

Konacha (jap: 粉茶, romaji konacha) u doslovnom prijevodu znači čaj od prašine. Jednostavan za pripremu i vrlo se često poslužuje u japanskim sushi barovima. Yanagi bancha konacha (jap: やなぎ番茶粉茶, romaji yanagi bancha konacha) dolazi kao nusproizvod od proizvodnje banche. Podsjetimo, bancha je čaj niže kvalitete od senche a nastaje od istih grmića samo ubiran kasnije.

Priprema je nešto drugačija za konachu. 5 grama čaja na oko 180-200ml vode, 30 sekundi i temperatura oko 80 stupnjeva, drugi puta minuta. Moram priznati da od ovog čaja nisam očekivala previše jer me se ni Yanagi Bancha nije posebno dojmila. No, ovaj mi je čaj bolji od same Yanagi banche. Boja je mutna, žuto zelene s nataloženim komadićima. Preporučam korištenje čajnika s metalnim sitom i sitnijim rupicama. Miris je slatkast, tek s nešto malo zelenila ali bez svježine. Okus više odgovara jeseni nego proljeću ili ljetnu, duboki i prigušeni, s tek minimalno osjetljivom gorčinom u pozadini i dugim dugim slatkim okusom nakon. Najbliži je okusom onim čajevima koje kod nas prodaju pod "kinesku senchu" slamnatog mutnog okusa. Ne bih ovaj čaj nikako podredila Yanagi Banchi, možda je čak i bolji izbor gledano na cijenu.

yanagi bancha, bacha, sencha, konacha, čajni prah, zeleni čaj, japanski čaj, čaj, obubu, obubu tea farm, obubu tea, kyoto, japan, japanese tea

Iako izgledom itekako otkriva svoje porijeklo, sa svim tim neurednim grančicama, žilicama, sitnim komadićima, nedostatak mu je da nije pretjerao vizualno atraktivan. Konacha od senche ili gyokura mnogo je efektnija, prilično ujednačene boje i komadića.

yanagi bancha, bacha, sencha, konacha, čajni prah, zeleni čaj, japanski čaj, čaj, obubu, obubu tea farm, obubu tea, kyoto, japan, japanese tea
Yanagi Bancha

Tražite li vrlo jeftini čaj za svakodnevno ispijanje i jednostavnu pripremu, ovaj čaj može biti dobar odabir. Jedna odlična preporuka za uživanje u jeftinom zelenom čaju preko ljeta je priprema ove konache na klasičan način i hlađenje za potpuno drugačiji i svježiji okus.
cajnekronike @ 09:03 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, travanj 12, 2015
Naziv: Taiwan Wenshan Pouchong Tea
Prodavač: Nuvola tea
Vrsta: tajvanski oolong

Veselim se ovome čaju već tako dugo da ne mogu vjerovati da je konačno došao red i na njega. Wenshan Pouchong ili Wenshan Baozhong pravi je mali biser među inače tako tipičnim zarolanim tajvanskim oolong čajevima. Već sam izgled izduženih trakastih listića tamnozelene boje govori da je riječ o nečem sasvim drugačijem.

tajvan, taiwan, formosa, oolong, baozhong, pouchong, wenshan, wenshan baozhong, formosa oolong, wulong

tajvan, taiwan, formosa, oolong, baozhong, pouchong, wenshan, wenshan baozhong, formosa oolong, wulong

Baozhong čajevi proizvode se u Tajvanu, okrugu Pinglin. Wenshan Baozhong (kin:文山包種 pinyin: wen2shan1 bao1zhong3). Riječ baozhong odnosi se dakle na način obrade čaja a wenshan na mjesto od kuda dolazi. Ova vrsta oolong čajeva i više je nego tradicionalna - prethodila je eri zarolanih čajeva po kojima je Tajvan danas poznat. Raste na visinama od oko 600 metara (+- stotinjak) i uz Oriental Beauty, jedan je od najpopularnijih čajeva izvan Tajvana ali i u Tajvanu.

tajvan, taiwan, formosa, oolong, baozhong, pouchong, wenshan, wenshan baozhong, formosa oolong, wulong

Baozhong ili pouchong ili u doslovnom prijevodu - zamotana vrsta. Dok jedni tvrde da naziv dolazi iz nekad korištenog a danas zaboravljenog načina proizvodnje kada su se listići zamatali u papir u procesu proizvodnje, drugi tvrde da naziv dolazi iz starog običaja zamatanja čaja (150 grama) u papir koji se još uvijek može pronaći u starim tajvanskim čajotekama. Ne mogu naći nikakve podatke vezane uz ovaj prvi podatak i čini se kako ga prenose mnoge čajoteke i stranice a rezultat je krivog prijevoda ili greške, drugi je podatak istinit. Novi zadatak za neke buduće dane svakako je posjetiti Tajvan i saznati više.


Postotak oksidacije je vrlo nizak - 8-10%. Kad bi ga trebali smjestiti među druge oolong čajeve, a uzimajući u obzir činjenicu da su oolong čajevi između zelenih i crnih, smjestili bi ga odmah do zelenih. Ono što mu nedostaje svakako je "zeleni" okus zelenih čajeva. Cijena je 75 kuna za 50 grama (Nuvola tea).

tajvan, taiwan, formosa, oolong, baozhong, pouchong, wenshan, wenshan baozhong, formosa oolong, wulong

Tajvanska čajna povijest duga je oko 200 godina. Iako su postojale divlje sorte čaja, on se počeo uzgajati tek nakon što je donesen iz Kine, Fujian-a, planine Wuyi. Zanimljivo je da je uzgoj čaja, ali i prepoznatljivost tajvanskog čaja na zapadu, pokrenuo ni više ni manje nego Škot - John Dodd. Od tada je tajvanski čaj poznat pod imenom Formosa, imenu koje je Tajvan nekad imao.

tajvan, taiwan, formosa, oolong, baozhong, pouchong, wenshan, wenshan baozhong, formosa oolong, wulong

Mirisom je prekrasan i to mu je ujedno i najbolja osobina iza koje slijedi izgled listića - dugi i cijeli (baš kao i oni s planine Wuyi), zeleni s ponekim svjetlijim žućkastim, odličan sklad oblika i boje. Pun je cvjetnog voćnog mirisa, najbliži opis bio bi voćni sirup ili slatko zrelo voće. Miris samog čaja kao i okus mnogo su blaži. Boja je blijedo žuto-zelena, bistra. Blaži je od većine oolong čajeva na koje smo mi naviknuti no okusa koji se ne gubi tako lako. Priprema je jednostavna, 5 grama čaja na 200ml vode, temperature oko 95 stupnjeva. Prvo namakanje 45 sekundi do najviše minutu, svako sljedeće po 15-ak sekundi duže. Nakon drugog, rezultat će slabiti a moguće je izvući do 4-5 namakanja.
Ovaj čaj je dobar izbor za one koji preferiraju zelene oolong čajeve i blaže okuse. Svakako jedan od upadljivih ali nenametljivih čajeva dobrih i za one koji su tek počeli s eksperimentiranjem, ali i za one koji žele biti oduševljeni mirisom.
cajnekronike @ 09:15 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, travanj 11, 2015
Razveselili me iz yunomi.us lijepim čajnim paketićem uz podsjetnik na sakuru. 

Yunomi.us, yunomi, sakura, zeleni čaj, japan, trešnja

Yunomi.us, yunomi, sakura, zeleni čaj, japan, trešnja

A da sakura i čaj idu itekako skupa, podsjetite se ovdje:

- Sakura čaj - čaj od usoljenih cvjetića japanske trešnje
- Sakura Komachi - matcha čaj s japanskom trešnjom i jedan odličan recept

I to naravno nije sve, mogu se pronaći mnoge druge mješavine senche i cvjetića ili listića sakure.

Više o yunomi.us pogledajte ovdje: Yunomi.us - online čajoteka i čajevi o kojim možete pronaći informacije

cajnekronike @ 15:28 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, travanj 10, 2015
Naziv: Royal Tea – Earl Grey Tea
Prodavač: The Lawn
Vrsta: crni aromatizirani čaj

Ova je čaj pravo malo oduševljenje u odličnoj i praktičnoj ambalaži! Teško je očekivati livadu u "staklenci", ali ovaj čaj je svakako ispunio očekivanja. Tako tipičan miris earl grey čaja s prilično intenzivnim mirisom bergamota, pomiješan s cvjetnim notama. Navuklo me na pomišljanje o putovanju na neko lijepo rascvjetano mjesto. (Giverny, znam da sam te spojila u uz krivu zemlju, ali vidjet ćemo se kad tad...)

earl grey, bergamot, uva, šri lanka, crni čaj, the lawn, royal tea, različak, ruža, the lawn, aromatizirani čaj

I ponovno moram zahvaliti svojoj Ivi na čaju (donese mi čaj iz apsolutno svakog grada i zemlje). Praktično pakiranje od 75 grama u malim vizualno efektnim "staklenkama" koje su iznimno praktične jer su zapravo od - plastike. Jedini nužan oprez je čuvanje dalje od sunca. Čaj ima toliko intenzivan miris da se osjeti i kad je posudica zatvorena. Vizualno savršen, s bojama koje točno pašu na jednu proljetnu livadu.

earl grey, bergamot, uva, šri lanka, crni čaj, the lawn, royal tea, različak, ruža, the lawn, aromatizirani čaj

Sastav: Šri Lanka Uva, bergamot, različak, ruža. Uva čaj nije onaj naš uvin čaj već crni čaj iz Šri Lanke iz područja Uva.

Uva se nalazi u unutrašnjosti Šri Lanke i jedno je od sedam područja uzgoja čaja na Šri Lanki. Mogla bi se povući paralela s tajvanskim gao shan čajevima, jer i Uva čajevi rastu na visokim nadmorskim visinama. Jaki čajevi s puno karaktera odlično podnose mlijeko, a koriste se i za mnoge mješavine.

earl grey, bergamot, uva, šri lanka, crni čaj, the lawn, royal tea, različak, ruža, the lawn, aromatizirani čaj

Cijena je 80 kuna za 75 grama. Dolazi u odličnim pakiranjima, 75 grama u "staklenci" ili kao 20 filtera piramidica (55 kuna). Osim ovog, nude još četiri vrste čajeva - Rose Garden, Rhubarb Patch. Green & Pleasant i English Breakfast. Sviđa mi se taj prepoznatljiv britanski dizajn, pastelne boje, nešto malo neozbiljnosti i visoka kvaliteta bez guranja tipičnih vizualnih elemenata karakterističnih za luksuzne proizvode ali i one koji pokušavaju biti luksuzni. Dakle, neopterećenost, zaigranost i visoka kvaliteta. Idealan spoj u čokoladnom svijetu ovom bi prodavaču bio Choc on choc. Preporučam zaviriti, svakakve domaće životinje u čokoladnom obliku dobro pašu na čajnu livadu. Da se vratim na čaj...

Prvo prelijevanje kraće, dvije do maksimalno tri minute, po mogućnosti s vodom malo ispod 100 stupnjeva. Drugo oko 5 minuta. U drugom prelijevanju do izražaja više dolazi ruža nego bergamot dok je u prvom baš obrnuta situacija. Da, može se iskoristiti još jednom s lošijim ali podnošljivim rezultatom. Intenzivan u svakom pogledu, bojom, mirisom i okusom, a odličan i s mlijekom. Okus je intenzivan ali ne i napadan, dobro usklađen. Osjeti se jačina ali bez neizdržive gorčine. Ovo je jedna sasvim drugačija varijanta aromatiziranog čaja, pogotovo kad su ružine latice u pitanju ali i earl grey čaj. Earl grey aromatiziran je sam po sebi - bergamotom. Uglavnom se ne koristi za "stvaranje" drugih aromatiziranih čajeva jer je sam po sebi intenzivan i prevladava. No ova je kombinacija jako uspjela. Za temu o čistom Earl Grey čaju pretražite arhivu Čajnih kronika.

earl grey, bergamot, uva, šri lanka, crni čaj, the lawn, royal tea, različak, ruža, the lawn, aromatizirani čaj
Prvo prelijevanje

earl grey, bergamot, uva, šri lanka, crni čaj, the lawn, royal tea, različak, ruža, the lawn, aromatizirani čaj
Drugo prelijevanje

Ispadne li vam crni čaj gorak, uvijek ga možete ublažiti dodavanjem mlijeka. Odlično odgovara i u cvjetne arome crnih čajeva.

Dakle, jedan odličan proljetni čaj, s karakterom i sofisticiranošću a opet bez napadnosti i svakodnevan. Kod čajeva vrijedi isto što i kod vina - može se upotrijebiti gomila nepotrebnih i čudnih epiteta da ih se opiše, no, iako nekad zvuče kao pretjerivanje i izmišljotina, često su čaj potpuno istiniti. Nakon gomile ispijenih čajeva, tisuće vrsta i aroma, svaki novi već na prvi pogled počinje dobivati karakter.

earl grey, bergamot, uva, šri lanka, crni čaj, the lawn, royal tea, različak, ruža, the lawn, aromatizirani čaj

cajnekronike @ 17:04 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
petak, ožujak 13, 2015
Proizvođač: Chakoan Yamaguchi Seichaen Co., Ltd.
Prodavač:yunomi.us
Vrsta: japanski zeleni čaj

Ovo mi je bilo jedno od najvećih iznenađenja. Kako kupujem mnogo čajeva i pritom i dobivam velike količine testera, bacila sam ovaj čaj u kutiju vidjevši da na njemu piše sencha. Sad kad je došlo vrijeme za recenziju jedne senche, i više nego ugodno sam se iznenadila. Dakle, na redu nije sencha već tamaryokucha. Kako je došlo do ovog nesporazuma? Zapravo, objašnjenje je vrlo jednostavno.

tamaryokucha, guricha, zeleni čaj, japanski čaj, sencha, kamairicha, čaj, japan, ureshino, yunomi.us

Tamaryokucha (jap: 玉緑茶, romaji tamaryokucha) donosi vrlo zanimljiv prijevod. Tama znači lopta dok ryokucha znači zeleni čaj. Tamaryokucha se dakle odnosi način procesuiranja čaja. Tamaryokucha može biti i kabusecha, dakle ovdje naziv označava vrstu procesuiranja ali i način uzgoja listića. Postoje dvije vrste tamaryokuche. Obična ili ona koja se proizvodi baš na identičan način kao sencha, osim završnog koraka - rolanja listića u iglice. Naziv joj je još i guricha (jap: ぐり茶)  ili samo tamaryokucha. Druga vrsta je kamairi tamaryokucha i to je verzija koja je sličnija kineskom zelenom čaju. Drugi naziv je jednostavno kamairicha ili kamaguri ali o ovome u nekoj drugoj temi.

tamaryokucha, guricha, zeleni čaj, japanski čaj, sencha, kamairicha, čaj, japan, ureshino, yunomi.us

Dakle, možemo reći da je tamaryokucha jednostavno naziv za postupak dobivanja zelenog čaja tj završni korak. Razlika je u tome što se listići ne rolaju u iglice kao kod senche. Kamairicha je s druge strane naziv za vrstu obrade u smislu da to nije pareni zeleni čaj kao većina drugih, ali listići mogu biti nalik onima senchi. Komplicirano, no vrlo jednostavno kad se shvate osnovni pojmovi. Tamaryokucha se proizvodi uglavnom na otoku Kyushu, pokrajinama Saga, Kumamoto i Nagasaki.

tamaryokucha, guricha, zeleni čaj, japanski čaj, sencha, kamairicha, čaj, japan, ureshino, yunomi.us

Ureshino Select "Oku" dolazi iz Sage. Mješavina je sorti yabukita i saemidori. Jedan od prilično skupih čajeva, 100 grama košta 260 kuna (36 dolara). Nažalost, veliko razočaranje je slijedilo u pogledu listića... većinom polomljeni.... Vjerujem da to nije tako u normalnoj. Miris podsjeća na slatku zelenu travu.

tamaryokucha, guricha, zeleni čaj, japanski čaj, sencha, kamairicha, čaj, japan, ureshino, yunomi.us
Priprema je slična pripremi senche. 10 grama čaja na 150ml vode, 45 sekundi prvo prelijevanje. Temperatura vode nikako ne bi smjela biti viša od 70 stupnjeva. E sad, priprema tamaryokuche može naravno varirati no najbolje je slijediti upute proizvođača/prodavača. Ipak, maksimalna temperatura vode ne bi trebala prelaziti 80 stupnjeva a maksimalno trajanje prvog namakanja jednu minutu ili dvije minute sa 70 stupnjeva ili kao u ovom slučaju 70 stupnjeva 45 sekundi. Od kuda takvo odstupanje? Odgovor možete pronaći na početku ovog članka - dvije vrste tamaryokuche. Nakon tri puta gotovo je neiskoristiva, intenzivne je zelene boje dok je drugo prelijevanje još zelenije sa mnogo taloga. Prvo je odlično, s taman dovoljno umamija. Ovaj čaj jako dobro kombinira slatkoću i gorčinu. Trebalo bi itekako paziti na temperaturu vode tako da ovo možda i nije čaj za svakodnevno ispijanje i za one koji više vole bezbrižnost u pripremi. Drugo će biti više gorko i zato oprez.

tamaryokucha, guricha, zeleni čaj, japanski čaj, sencha, kamairicha, čaj, japan, ureshino, yunomi.us

Dakle, ponovimo. tamaryokucha ili guricha, često će biti nazvana i sencha i uvijek se odnosi na parenu verziju čaja. Tamayokucha ili kamairi tamaryokucha ili kamairicha, uvijek će se odnositi na pan-fired verziju i sličnija je kineskom zelenom čaju.

cajnekronike @ 09:43 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, ožujak 9, 2015

Naziv: Mimasaka Bancha
Proizvođač: Furyu
Prodavač: yunomi.us

Mimasaka Bancha (jap: 美作番茶, romaji: mimasaka bancha) je još jedan u nizu neobičnih japanskih čajeva. Lagano fermentirani zeleni čaj iz Okayame, grada Mimasaka. Fermentirani su čajevi, podsjetimo, uobičajeni za Kinu (tamni čajevi od kojih je najpoznatiji pu'er) ali ne i za Japan.

mimasaka bancha, bancha, japanski čaj, zeleni čaj, čaj, yunomi.us, furyu

Uvijek me posebno vesele čajevi koji u pozadini skrivaju priču - istinitu ili samo legendu, nije važno. Priča čaj čini još više posebnim, za mene je to nešto kao još jedan elemenat u osjenjivanju kvalitete čaja ali i pozicioniranje na osobnoj ljestvici omiljenih čajeva.

Tako i ovaj čaj ima i određenu povijesnu težinu. Kažu kako je baš on bio omiljeni čaj poznatog ratnika ronina Miyamoto Musashija.

Miyamoto Musashi rođen je u 16. stoljeću u selu Miyamoto koje je dio današnjeg grada Mimasaka (iako drugi izvori pa čak i sami zapisi Miyamoto Musashija govore drugačije). Miyamoto Musashi autor je nezaobilazne knjige u proučavanju japanske kulture - Knjige pet prstenova.

mimasaka bancha, bancha, japanski čaj, zeleni čaj, čaj, yunomi.us, furyu

Listići se beru u ljeto, pare i kuhaju te suše na suncu. Korištena voda u prethodnom koraku sada se ponovno koristi kako bi se listići povremeno poprskali. Cijena čaja ovog proizvođača je 60 kuna za 30 grama. Moguće je pronaći i jeftiniji čaj no ako živite izvan Japana i ne govorite japanski, gotovo nemoguće. (za one koji ispunjavaju barem drugi kriterij, okušajte sreću na rakutenu). Listići su jantarno smeđe boje.

Jedna mala zanimljiva činjenica je da u gradu Mimasaka postoji park Saint Valentin, "sveto mjesto za zaljubljene" proizašlo iz uspostave odnosa sa sadašnjim sestrinskim gradom istog imena iz Francuske. Danas Mimasaka, tj. točnije Sakutou ima je dva sestrinska grada istog imena - Sain Valentin - iz Austrije i Kanade.

mimasaka bancha, bancha, japanski čaj, zeleni čaj, čaj, yunomi.us, furyu

Moram napomenuti da se čaj ovog proizvođača može pronaći i u drugim internet trgovinama po znatno višoj cijeni - iznad 120 kuna. Toplo preporučam yunomi.us za kupovinu japanskih čajeva s kojima imam i više nego pozitivna iskustva (preko desetak narudžbi u godini dana). Poštarina je i više nego poštena (ponekad i besplatna!), izbor čajeva ogroman a cijene odlične.

"Knjigu pet prstenova", koja je postala poznat klasik među poslovnim ljudima i koja se proučava zbog svojih uvida u japanski pristup poslovnoj strategiji, napisao je 1643. godine proslavljeni duelant i neporaženi samuraj Miyamoto Musashi. Predstavlja i proučava na prvi pogled prvenstveno tehnike rukovanja mačem, no njezina vrijednost je u tome što je i danas aktualna, jer poučava još mnogo više o duhovnim stavovima u životu, putu ostvarivanje pobjede (na duhovnom i materijalnom nivou), nego o specifičnim tehnikama borenja. (Preuzeto iz opisa, Mozaik knjiga, 2008.g.)

mimasaka bancha, bancha, japanski čaj, zeleni čaj, čaj, yunomi.us, furyu

O bancha čajevima bilo je mnogo riječi, no većini će listići ove banche izgledati nepoznato. Tu treba spomenuti kyobanchu, bancha čaj specifičan za Kyoto. O njemu još nisam pisala no uskoro će svakako doći na red. Do tada, ponovno napominjem da bancha čajeva ima više vrsta, a nedostatak izbora u našim prodavaonicama navodi nas na krivo poimanje čajeva i krive predodžbe.

Priprema je drugačija od one na koju smo navikli kad je bancha čaj u pitanju. 10 grama listića na litru do litru i pol vode i to 7-8 minuta. Voda se može zagrijati a listići prokuhavati u zavreloj vodi tih 7-8 minuta.

mimasaka bancha, bancha, japanski čaj, zeleni čaj, čaj, yunomi.us, furyu

Listići su veliki, tamno smeđe-sivi skoro crni s nešto tamno zelenih i puno dugih grančica. Zanimljiva šačica boja, veličina i oblika. Čaj je tamnosmeđe jantarne boje. Miris neodoljivo podsjeća na houjichu no s odmah uočljivom razlikom a to je duboki okus tamnog a ne blagi i svježiji okus zelenog čaja. Opis mirisa listića jednak je opisu okusa. Mokri su gotovo crni. Ovo je jedan od čajeva koji bi savršeno odgovarao jeseni a ne proljeću.

Prije nekoliko mjeseci pisala sam o još jednom neobičnom bancha čaju istog prodavača - Tosa Bancha.
cajnekronike @ 16:14 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, veljača 27, 2015
Nakon uvoda o tajvanskim čajevima, donosim mali pregled isprobanih i odličnih internet trgovina. Napominjem da se ovdje radi o isključivo tajvanskim čajevima. Sve ove trgovine su brze, profesionalne i nude širok i različit izbor čajeva. Za ljubitelje oolong čajeva pravo malo carstvo okusa.

Tea from Taiwan
Odlična internet trgovina s velikim izborom čajeva i besplatnom poštarinom za kupovinu iznad 60 dolara. Dostava je brza (u roku dva tjedna) a nude i nekoliko kompleta čajnih testera za one koji žele isprobati što više čajeva. Nude i razni pribor, više članaka o čaju i svakakve zanimljivosti a ono što je posebno zanimljivo, i oolong čajeve u filter vrečicama. Gotovo uvijek je neki od čajeva na sniženju. Prodaju samo oolong čajeve.

Nuvola
Nuvola je jedna od prvih online čajoteka čije sam tajvanske čajeve probala. Oduševio me njihov Oriental Beauty čaj prije nekoliko godina i naveo da isprobam i druge čajeve iz ponude. Ne tako velik ali vrlo dobar izbor tajvanskih čajeva, zelenih, oolong i crnih po pristupačnim cijenama. Pakiranja od uglavnom 50 grama dolaze s detaljnim uputama o pripremi. Poštarina počinje od 20-ak kuna, dostava vrlo brza (u roku 2 tjedna).

Taiwan Tea Crafts
Jedna od najdražih internet trgovina s tajvanskim čajevima. Nudi ogroman izbor čajeva u količini od 25 grama, 50, 75, 100 itd. Čajevi su vakuumirani, lijepo zapakirani. Gotovo uvijek nude različite popuste a cijene su i više nego prihvatljive, Poštarina je često besplatna za kupovinu iznad 25 dolara za čajeve od 25 grama. Veliki izbor prekrasnog čajnog pribora i mnoštvo informacija o čajevima. Osim oolong čajeva nude i nekoliko zelenih (kineskih - izuzetak) i crnih te aromatiziranih (tradicionalno aromatiziranih a ne na europski način). Topla preporuka.
cajnekronike @ 15:53 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, veljača 25, 2015
Na redu je jedna za mene najdraža tema - tajvanski čajevi. Moram priznati da su mi tajvanski čajevi do prije 4-5 godina bili potpuna nepoznanica i trebalo je dosta vremena da se sve činjenice, nazivi, karakteristike, okusi - poslože. Jednostavniji su nego japanski i sistematiziraniji od kineskih ali isto tako gotovo nepoznati kod nas. Oni popularniji su svakako Milky Oolong (naziv koji se koristi kod nas), Oriental Beauty i Formosa Oolong (što je naziv koji se koristi isključivo na zapadu za čaj koji je različit u čajotekama diljem zapadnih zemalja a u najispravnijem obliku uključuje sve tajvanske čajeve). Nažalost, Formosa Oolong standardni je čaj u gotovo svakoj ponudi na zapadu ali ne i najbolji predstavnik tajvanskih čajeva. Sama usporedba sa svim ostalim tajvanskim čajevima biti će i više nego dovoljna za zaključak. Više od pola kile ovog čaja vrlo se lako može dobiti i za manje od 200 kuna u maloprodaji. No, svaki je početak dobar, tako i ovaj čaj zasigurno ima puno obožavatelja.
Kako slijedi mnogo krasnih tajvanski čajeva, nije loše ponoviti osnove još jednom. Ova me tema neizmjerno veseli, baš kao i sami tajvanski čajevi. Još nisam probala niti jedan pravi tajvanski čaj koji nije bio odličan. Kratak članak bio je objavljen prije gotovo godinu dana i nalazi se ovdje: Tajvan - carstvo oolong čajeva

Za početak, dobro je reći da je Tajvan posebno poznat po oolong čajevima i to onima s visokih nadmorskih visina. Tu su još i crni (u mnogo manjoj mjeri ali vrlo dobri) i zeleni (najmanje zanimljivi) ali i noviji čajevi, poveznice između oolong i crnih čajeva kao što su Hong Oolong (crveni oolong) ili Luye Oolong, ili Black Oolong o kojem je bilo riječi. Zeleni tajvanski čajevi uglavnom se odnose bi luo chun ili long jing iz okruga Sanxia (New Taipei City). Crni su čajevi tek nešto malo više zastupljeni, Sun Moon Lake je već bio predstavljen, Fancy Black Tea (nešto kao Oriental Beauty u crnoj varijanti), Mi Xian Black Tea itd, neki su od njih.
Oolong čajevi sasvim su druga priča. Pravo malo bogatstvo vrsta i područja, kombinacije, nadmorskih visina i boja čine tajvanske čajeve prilično zanimljivima. Dvije su osnovne vrste i to zarolani i oni u izduženim listićima. Jedna zanimljiva činjenica o tajvanskim oolong čajevima su proljetne i zimske berbe. Oni proljetni odlikuju se svježinom i robustnošću dok oni zimski posjeduju određenu dozu zrelosti. Dakle, za razliku od drugih čajeva, ljetne i jesenske berbe ne postoji. To listićima daje dovoljno vremena za dvije odlične berbe visoko kvalitetnih čajeva.

Osim prema izgledu, tajvanske čajeve je moguće i odijeliti prema nadmorskoj visini. Gao shan čajevi rastu na visini iznad 1000 metara, gdje je područje nepovoljno za proizvodnju većih količina čajeva te im odakle i visoka cijena. High-mountain ili gao shan čajevi dolazi s više planina: Ali Shan, Shan Lin Xi i Li Shan...  Svi gao shan oolong čajevi su zarolani čajevi.

O sortama bi se također dalo pisati mnogo no možda je potrebno za sad izdvojiti samo najvažnije - a odnose se na oolong čajeve. Qing Xin - sorta od koje su gotovo svi gao shan čajevi, Cui Yu, Si Ji Chun, Jin Xuan od kojeg potječu 'milky' oolong čajevi, Qing Xin Da Mu specifična za Oriental Beauty čaj, Tie Guan Yin, itd. No, to je samo dio. Pripremam duži popis s nadmorskim visinama, sortama i nazivima tajvanskih oolong čajeva za lakše snalaženje.

Dakle, uskoro mnogo mnogo odličnih tajvanskih čajeva, za početak Shan Ling Xi i Cui Luan...
Do sada su bili predstavljeni Gui Fei, Oriental Beauty, Black Oolong i Sun Moon Lake.

cajnekronike @ 10:34 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
ponedjeljak, veljača 23, 2015
Jedan mali rezime čajeva koji se mogu kupiti na stranici yunomi.us. Ovo je jedna od boljih i pristupačnijih stranica sa vrlo velikim izborom i niskom poštarinom i svim mogućim vrstama japanskih čajeva. Tema o drugim internet trgovinama s japanskim čajevima bila je prije nekoliko mjeseci i može se pronaći u arhivi. Yunomi.us svakako zaslužuje još jedno spominjanje u zasebnoj temi.
Yunomi (jap: 湯のみ, romaji: yunomi) je naziv za vrstu šalice za čaj. Razlikuje se od zdjela za matcha čaj i uobičajena je za svakodnevno ispijanje čaja. Uobičajena osnovna vrsta je tsutsu-gata, cilidričnog oblika.

Čajevi o kojima je bilo riječi su ovi sljedeći:

Aracha
- Aracha - japanski zeleni čaj i Sayama Aracha (Sayama Aracha, Morita Family Tea Garden)

Bancha
- Tosa Bancha i par riječi o čajevima koji su izuzetno rijetki (Tosa Bancha, Furyu)
Japanski crni čaj
- Yokota: #05 Sayamacha Black Tea First Flush

Japanski oolong
- Blue oolong tea - japanski oolong čaj (Blue Oolong Tea, Kaneban Higuchi Tea Factory)

Kamairicha
- #12 Ureshino Kamairicha, Chakouan Tea Shop
Konacha
Mecha
- Mecha i Gyokuro Mecha čaj i jedan mali savjet u vezi čajnika (Gyokuro Mecha, Nakamura Tea Shop)

Sencha
- Summer Sencha Hitotoki - buntovna Sencha (Summer Sencha Hitotoki, Takeo Family Tea Farm)
- #01 Premium Sayama Sencha Suiren, Morita Tea Garden
- #07 Imperial Sencha Hime Shizuku, Kurihara Tea Farm
Tamaryokucha
Ako link ne postoji, ne o-čaj-avajte, tema slijedi uskoro. :)cajnekronike @ 09:09 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, veljača 22, 2015
Proizvođač: Takeo Family Farm
Vrsta: japanski zeleni čaj

O senchi je na ovom blogu bilo najviše tema, što zbog toga jer je najrasprostranjeniji zeleni čaj u Japanu, ali i lako dostupan kod nas, što zbog toga jer je to jedan od onih čajeva na kojem je vrlo "muljati". Sencha je vrlo kompleksna vrsta zelenih čajeva, različitih sorti, iz različitih djelova Japana, ubiranih u različito vrijeme, različitog stupnja parenja, itd., itd.. Predstavljanjem što više vrsta sencha želja mi je ukazati da ne postoji samo jedna japanska sencha i da taj opis nije ni približno dostatan za jedan ovakav čaj. Sam pogled na sliku otkrit će cijeli novi svijet sencha čajeva onima koji su naviknuti na senche iz naših trgovina ili senche iz većine čajoteka.

organski čaj, čaj, zeleni čaj, japanski čaj, sencha, sencha kodawari, yunomi, yunomi.us

Ova sencha zadovoljit će one koji teže jačem gorkom okusu. O senchama Takeo obitelji bilo je riječi i prije. I ova spada u aracha čaj, tj čaj koji nije posebno sortiran za potrebe tržišta već dolazi u obliku koji se smatra "prostijim". U tome ima i nekog bunta, listići izgledaju drugačije nego kod profinjenijih sencha. Cijena ovog čaja iz organskog uzgoja je oko 65 kuna za 80 grama što je prilično niska cijena. Ove vrste buntovnih sencha bolje su za jutarnje razbuđivanje nego popodnevno uživanje ili često ispijanje. Također smatram da su i više nego dobre za hladnu pripremu čaja bez kuhanja.

organski čaj, čaj, zeleni čaj, japanski čaj, sencha, sencha kodawari, yunomi, yunomi.us

3 grama čaja na 100 ml vode, voda oko 65 stupnja. Prvo namakanje maksimalno minutu, svako sljedeće tek nekoliko sekundi. Ovaj čaj ima tendenciju postati gorak ako se krivo pripremi, stoga je pridržavanje uputa nužno neophodno kako bi stvarno mogli u njemu uživati. Priprema je gotovo standardna, no temperatura bi trebala biti oko 65 stupnjeva kako bi se gorčina izbjegla. Boja je intenzivno zelena, okus slatko-gorki. Najljepše kod ovog čaja je možda upravo boja koja savršeno odgovara suhim listićima. Ovo je bila još jedna savršena prilika za korištenje čajnika i ostalog čajnog posuđa iz vlastite izrade.

organski čaj, čaj, zeleni čaj, japanski čaj, sencha, sencha kodawari, yunomi, yunomi.us

Kako sam ovaj čaj poslikala još prije par mjeseci a tekst pišem iz bilješki tek sada, možda je dobro napomenuti da mi je najviše u sjećanju ostao okus - gorčina koja me odbila od ponovnog eksperimentiranja. Iako prilikom pisanja članaka i fotografiranja uvijek pazim na temperature i vrijeme, sve ostalo vrijeme ipak preferiram neku ležernost pri pripremi čajeva i jednostavnost kod onih za svaki dan. Onih najdražih čajeva uvijek se živo sjećam (kod sencha to je npr. Premium Sayama Sencha Suiren) i nakon više mjeseci pa i godina. No, ovo je svakako dobar izbor (pogotovo cijenom) za one željne hladnog zelenog čaja ljeti. U tom slučaju, topla preporuka. Još jedan sličan proizvođač ovome je Obubu tea koji prodaje arachu iz organskog uzgoja a već sam pogled na listiće otkriva karakter čaja. I jedni i drugi dostupni su na stranici yunomi.us.
cajnekronike @ 16:00 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, veljača 21, 2015
Iako kasnim dva dana, nikad nije kasno za predstaviti lijepe običaje i praznike drugih zemalja. Sve više i više spominjana i kod nas, kineska Nova godina započela je prekjučer. Godina ovce ili koze, kako kome drago, trajat će sve do početka veljača 2016. godine. Za tu priliku na redu je, izvanredno, jedan crni kineski čaj koji i nije potpuno nepoznat na Čajnim kronikama - Fengqing Dragon Pearl crni čaj (Teavivre). Zašto sam odabrala baš ovaj čaj? Red je da za ovu priliku predstavim jedan kineski čaj (iako sam se dvoumila između tajvanskog Long Feng Xia oolong čaja i ovog), no pobijedio je svakako zmaj u samom nazivu a ne u vrsti (za zašto i kako, nastavite čitati tekst).

fengqing, yunnan, crni čaj, kineski čaj, nova godina, fengqing dragon pearl, dragon pearl, čaj

Kineska Nova godina ili u doslovnom prijevodu Festival Proljeća (kin: 春节, pinyin: chun1jie2) obilježava se prema lunarnom kalendaru. Svaka godina obilježena je jednim znakom a ove je godine na redu ovca. Iako malo poznata kod nas, kineska Nova godina predstavlja najvažniji praznik za jednu trećinu svjetskog stanovništva.
 
fengqing, yunnan, crni čaj, kineski čaj, nova godina, fengqing dragon pearl, dragon pearl, čaj
O još jednom ovakvom čaju je već bilo riječi, no ovaj mi je ipak nešto draži. Fenqing u imenu potječe iz mjesta od kuda dolazi, iz pokrajine Yunnan. Kuglice su veće nego one u poznatoj varijanti zelenog čaja s jasminom, no manje nego prethodno spomenutog crnog čaja. Variraju od 8 do 12 milimetara i težine otprilike gram do gram i pol.. Cijena je 100 kuna za 100 grama. Predlažu zapadnjački i kineski način pripreme.

Vjerojatno ste primijetili da ovu godinu spominju kao godinu ovce ili godinu koze. I jedno i drugo je ispravno. Yang (znak) kineski je znak koji spajanjem s drugim znakovima znači ovcu (绵羊, pinyin: mian2yang2), kozu (羚羊, pinyin: ling2yang2) ili npr. gazelu (山羊, pinyin: shan1yang2). No, ja biram ovcu kao najispravniji naziv.

fengqing, yunnan, crni čaj, kineski čaj, nova godina, fengqing dragon pearl, dragon pearl, čaj

Preporučena priprema je korištenjem gaiwana sa vodom 100% i to čak pet puta. Četvrti put čaj već zasigurno gubi okus no i pet prelijevanja je moguće. 30, 50, 70, 90 i 120 sekundi redom, a otprilike 7 kuglica dovoljno je za 100ml vode. Ne znam zašto, no meni ovaj čaj lagano vuče mirisom na pivo. Bez gorčine, punog okusa s delikatnim čokoladnim podokusom, svakako predstavlja novo iskustvo za one koji su inače naučeni na indijske crne čajeve.

fengqing, yunnan, crni čaj, kineski čaj, nova godina, fengqing dragon pearl, dragon pearl, čaj

Zmaj je jedan od najprepoznatljivijih simbola Kine a nezaobilazan je kao simbol Nove godine. Smatra se da donosi sreću a treba spomenuti i zmajev ples (wulong). Najzanimljivije od svega je što zmajev ples nosi sličan izgovor kao i omiljeni čaj - oolong (wulong). Oprez kod izgovora... Iako je znak za zmaja (kin:龙, pinyin: long2) korišten i u jednoj i u drugoj riječi, razlika je u prvome znaku. Dok u znamevoj plesu to je wu3 () u oolong ili wulong čaju to je wu1 (乌).  Dakle, i predstavljanje oolong čaja u današnjoj temi također bi bilo i više nego prikladno.

fengqing, yunnan, crni čaj, kineski čaj, nova godina, fengqing dragon pearl, dragon pearl, čaj

Za koju nijansu bolji od prethodno spominjanog brata u kategoriji (Red Dragon Pearls od Teasenz) ovo je jedan od čajeva za uživanje a ne razbuđivanje. Kako drugačije u novu godinu nego s čajem...

新年快乐!

 

cajnekronike @ 17:41 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, veljača 16, 2015
Proizvođač: Obubu Tea Farm
Prodavač: yunomi.us
Vrsta: japanski zeleni čaj

Konačno je na red došao i jedan sasvim poseban japanski čaj koji je nemoguće nabaviti i kod nas. Srećom, tu su internet trgovine, vrlo brze dostave i čajevi odlične kvalitete. Već dugo želim pisati o ovom čaju no mislim da je prije ove teme obavezno bilo predstaviti gyokuro, (ali i kabusechu) i matchu. Zašto? Zato je je tencha na poveznica između ovih čajeva.

tencha, matcha, wagashi, japanski čaj, zeleni čaj, čaj, gyokuro, kyoto

tencha, matcha, wagashi, japanski čaj, zeleni čaj, čaj, gyokuro, kyoto


Tencha (碾茶, hiragana: てんちゃ, romaji: tencha) je čaj koji gotovo uopće nije dostupan i slabo rasprostranjen. No, samo za prodaju. Ovo je čaj od kojeg se dalje radi matcha. Najviše se proizvodi u Kyotu. Odudara od svih drugih japanskih čajeva i to već na prvi pogled - listići izgledaju kao sitni komadići, toliko različiti od standardnih igličastih listića japanskih zelenih čajeva. Razlog tome je što se listići ne rolaju, samo se pare i suše. Boja odmah ukazuje na povezanost s gyokuro čajem. Ovaj čaj raste, baš kao i gyokuro, natkriven 4 tjedna. Dakle, možda je dobro ponoviti da se od jedne sorte čajnog grma može dobiti više različitih vrsta čajeva - ovisno i načinu uzgoja, o vrsti obrade itd. Razlika je dakle u obradi. Tencha se kasnije koristi za proizvodnju matcha čaja tako da se listići usitnjavaju u prah. Okust tencha čaja različit je od svih drugih čajeva. Povezanost s gyokurom i matchom je očita i u izgledu i u uzgoju ali i u okusu.

tencha, matcha, wagashi, japanski čaj, zeleni čaj, čaj, gyokuro, kyoto

Jedan zanimljiv podatak o tenchi je da je njezin okus dugo bio tajna za sve osim za same proizvođače. Tencha nikada nije bila namijenjena kao finalan proizvod za upotrebu već isključivo kao čaj koji je tek prijelazni proizvod kojim se lakše barata u proizvodnji matche. Kako tencha ostaje duže svježa nego matcha, mrvljenje listića u prah tek je završni korak. Za mrvljenje 40-ak grama matche potreban je jedan sat.

tencha, matcha, wagashi, japanski čaj, zeleni čaj, čaj, gyokuro, kyoto

Cijena ove Tenche je 140 kuna za 30 grama. Obubu preporuča pripremu tenche s hladnom vodom. Meni je uglavnom žao koristiti kvalitetnije čajeve za pripremu s hladnom vodom te se u tom slučaju čaj priprema slično kao i gyokuro. Većina će ionako preporučiti pripremu s hladnom vodom no ako se odlučite na klasičan način, to može predstavljati problem. Može se slobodno reći da je ovaj čaj kompliciran za pripremu. Iako je prilično poseban, potrebno je shvatiti da je on u konačnici ipak tek poluproizvod i da nikad nije bio namijenjen za prodaju kao konačan proizvod. Listići su lagani i često će plutati po vodi. Temperatura bi trebala biti oko 60 stupnjeva, prvo namakanje minutu i pol. Moguće ih je iskoristiti četiri puta no rezultat će već nakon drugog biti mnogo slabiji. Boja je zelena, bistra, s nešto nataloženih sitnih mrvica. Okus poseban, dubok, dugotrajan ali lagan, bez gorčine. Često ovaj čaj nazivaju i elegantnim čajem, jer okus nije ekstreman kao okus matche, ne provocira kao okus metche, nije napadan kao onaj od gyokura ni običan i svakodnevan kao Sencha ali ni priprost kao bancha.

tencha, matcha, wagashi, japanski čaj, zeleni čaj, čaj, gyokuro, kyoto


A što odlično paše uz čaj i za opuštanje - naravno, nešto slatko. Nisam mogla odoljeti a da se tenchi uz slike pridruže i praline (Heilemann Confiserie). Pa ako se uz matchu tradicionalno poslužuje Wagashi (vrsta japanskih slatkiša/kolača), onda uz Tenchu savršeno odgovaraju praline. Za one koje zanima tema japanskih kolačića, toplo preporučam dorayaki ili daifuku, od kojih ove prve vrlo jednostavno možete pripremiti i kod kuće. Dorayaki se često poslužuje uz matchu u tradicionalnim čajanama. Vrsta Wagashija naravno ovisi i o vrsti matche - usucha ili koicha, svaka zahtjeva određenu pažnju prilikom izbora slatkiša... a da ne govorimo o sezoni i drugim kriterijima. Jako zanimljiva tema, no o tome nekom drugom prilikom.

tencha, matcha, wagashi, japanski čaj, zeleni čaj, čaj, gyokuro, kyoto

Kao čaj koji nije nikad bio namijenjen za prodaju, prilično je zanimljiv i poseban. Ipak, ne bih ga nazvala čajem za svakodnevno ispijanje. Ako ste u mogućnosti, probajte svakako, u protivnome, preporučam matchu za potpunije uživanje.
cajnekronike @ 09:01 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
subota, veljača 14, 2015
Inspiracija za čajanku pronađena u današnjem danu... :)

Valentinovo, čaj, zeleni čaj, grijač za šalicu

Valentinovo, čaj, zeleni čaj, grijač za šalicu

Valentinovo, čaj, zeleni čaj, grijač za šalicu

cajnekronike @ 15:07 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Naziv:Basilur Tea Book Volume II
Prodavač/proizvođač: Basilur Tea
Vrsta: crni aromatizirani čaj

Malo što volim više od knjiga i čaja (no dobro, spadaju tu još i pisanje, čokolada, sunce i pijesak, aerodromi, teretane, trešnjin cvijet...) pa je tako ovaj čaj bio i više nego velika želja za probati. ( Hvala sestri na odličnom poklonu! )

basilur, tea book, crni čaj, aromatizirani čaj, božićni čaj, kličnić, cimet

Basilur Tea predstavlja se kao firma koja prodaje vrhunske cejlonske čajeve. Ono što me najviše privlači svakako su pakiranja kojima opravdano postavljaju cijene svojim čajevima. Moram napomenuti da preferiram čiste crne čajeve, po mogućnosti kineske, no dobar aromatizirani čaj zasigurno neću propustiti. Kao što sam već napomenula, ambalaža Basilur čajeva zaslužuje svaku pohvalu. Posebna edicija čajeva u pakiranju knjige i više me nego oduševila, a čajna knjiga dolazi u trinaest različitih varijanti. Metalna kutija s otisnutim reljefom skriva lijepo dizajniranu vrećicu sa tekstom o cejlonskom čaju u Basilur čajevima i zatvaračem  na pritisak. 100 grama čaja tako će ostati duže svježe nego oni pakirani u običnoj papirnatoj vrećici. Tea Book Volume II božićna je edicija s intenzivnim mirisom klinčića. Ovom crnom čaju dodani su komadići papaje, šafranika, suncokret, neven i okus "Christmas night" (naranče, cimeta, klinčića i vanilije). Cijena je 95 kuna za 100 grama.

basilur, tea book, crni čaj, aromatizirani čaj, božićni čaj, kličnić, cimet

Iako je filozofija firme definitivno privući kupca ambalažom nego detaljnim opisima, nema im se previše toga za zamjeriti. Cijena im je nešto skuplja nego drugih čajeva u rinfuzi iz raznih čajoteka, ali tu je opet to fascinantna ambalaža. Naručivanje preko interneta pokazalo se i više nego dobro iskustvo. Profesionalizam i ljubaznost uz testere i dodatnu ambalažu gotovo su izuzetak u poslovanju većine drugih čajoteka kod nas. Dakle, veliki plus za Basilur. Smatram da se čajni testeri nikad ne bi trebali kupovati već bi trebali biti dostupni, naravno besplatno, na zahtjev (u razumnim količinama naravno i pogotovo za redovne kupce). No, to uglavnom nije praksa kod nas ali ni u nekim drugim europskim zemljama. Od ostalih čajeva Basilur u svojoj ponudi nudi i različite aromatizirane crne čajeve za one kojima se baš i ne da mučiti s listićima, i mix različitih vrsta za one koji žele probati što više različitih čajeva.

basilur, tea book, crni čaj, aromatizirani čaj, božićni čaj, kličnić, cimet

No, da se vratim na čaj. Preporuka pripreme je 3-5 minuta, voda 100% i jedna žličica čaja na 200ml vode. Ovaj čaj ipak ne podnosi dobro dugo namakanje na tako visokoj temperaturi, te vrijeme nikako ne bi trebalo biti duže od 3 minute, možda i dvije, jer će postati izuzetno gorak. Iako sasvim dobar i kao čisti, pogotovo za one koji preferiraju tropsko-začinske note, meni je ipak draži uz dodatak par kapi mlijeka. Dobra preporuka za pripremu crnog čaja je da se voda ipak pusti 30-ak sekundi kako se bi malo ohladila da čaj ne ispadne gorak. S ovim je čajem moguće i drugo prelijevanje, nešto slabijeg intenziteta i gotovo nikad preporučljivo za crne aromatizirane čajeva, no u ovom slučaju prolazi. Za ljubitelje božićnih čajeva s dodatkom tropske note, ovaj će čaj biti dobar izbor.

cajnekronike @ 14:10 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
nedjelja, veljača 8, 2015

Nakon jako duge pauze, slijedi dobra isprika. Iako je ovo blog o čajevima, knjiga i čaj uvijek si dobro pašu. Nedostatak slobodnog vremena nije mi dopuštao nove teme na blogu (što mislim nadoknaditi sljedećih mjeseci), a vrijeme je utrošeno na... knjigu. Moja prva samostalna zbirka možda će pronaći čitatelja i među čajoljupcima.

Više detalja ovdje:
http://www.algoritam.hr/?m=1&p=proizvod&kat=592&id=165240


100% društveni uzgoj


Uskoro slijede nove teme, Basilur Tea Book, sasvim prikladan čaj za opuštanje uz knjigu (u prekrasnom pakiranju), nekoliko tajvanskih, i još mnogo toga. Nakon duge pauze zagrijavanje je i više nego potrebno. Usput, rado bih napomenula da me iznenadio jedan čaj u filter vrećici (iako takve ni ne volim zvati čajevima) a to je Franck čaj Limeta Acai Cimet, i jedan odličan pravi zeleni čaj, Sayama Sencha (Morita Family Tea Garden). Oni su mi ovih mjeseci ostali pogotovo zapamćeni. Veselim se novim temama, novim čajevima... novoj nagradnoj igri? Sve prijedloge, želje, upite, kritike, slobodno podijelite...


cajnekronike @ 02:19 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
utorak, listopad 28, 2014
Naziv: Blended Herbal Tea ‘Grandma’
Proizvođač: Nakazen
Prodavač: yunomi.us
Vrsta: biljna mješavina

Nakon dedinog, tu je i bakin čaj. Isti princip, drugačiji naziv i slični sastojci. Kao i prva mješavina i ovdje je iskombinirano osam raznih biljaka a dolazi s Okinawe. Odmah je vidljiva sličnost, tj. mješavina izgleda gotovo isto kao i prethodno spomenuti čaj, što pogled na sastojke i potvrđuje.
Često napominjem kako na Čajnim kronikama najviše pišem o "pravim" čajevima, no tu i tamo se nađe i neka zanimljiva biljna mješavina ili čisti biljni čaj koji je dobro spomenuti.

bakin čaj, grandma tea, biljni čaj, šafranika, uvarak, japanski čaj, okinawa, nakazen, čaj

bakin čaj, grandma tea, biljni čaj, šafranika, uvarak, japanski čaj, okinawa, nakazen, čaj

Sastojci:
- Hrastova sjajnica (Ganoderma lucidum)
- Nešpula (Eriobotrya japonica)
- Guava (Psidium guajava)
- Šafranika (Carthamus tinctorius L.)
- Mačji brk (Orthosiphon aristatus)
- Srce-list (Houttuynia cordata)
- Jobove suze (Coix lacryma-jobi)
- Sena (Senna obtusifolia)

bakin čaj, grandma tea, biljni čaj, šafranika, uvarak, japanski čaj, okinawa, nakazen, čaj

Jedina je zapravo razlika između bakinog i dedinog čaja u jednom sastojku. Umjesto kurkume, bakin čaj sadrži šafraniku. Možda bi bilo dobro napomenuti da se čaj od šafranike na istoku koristi za ublažavanje bolova, pogotovo menstrualnih i poboljšavanje cirkulacije. Možda baš od tuda i naziv čaju. Cijena je 70 kuna za 130 grama čaja, trenutno na sniženju košta 50 kuna.

bakin čaj, grandma tea, biljni čaj, šafranika, uvarak, japanski čaj, okinawa, nakazen, čaj

Priprema je i više nego jednostavna. 250ml kipuće vode za 5 grama čaja, 10 minuta, poklopljeno. E sad, duboko udahnite. Miris listića podsjeća na borovu šumu koja okružuje apartmanska naselja na moru u ljeto. Bez pretjerivanja. No, sam miris i okus čaja nešto je drugačiji. Boja je intenzivno narančasta (šafranika!). Miriše mnogo blaže, biljno, a okusom podsjeća na crni čaj, tj. kombinaciju biljnog i crnog čaja. Pomalo čokoladno, pomalo karamelasto, pomalo začinsko. Ovo je sasvim sigurno dobar biljni čaj za one koji vole crne čajeve i začine.

bakin čaj, grandma tea, biljni čaj, šafranika, uvarak, japanski čaj, okinawa, nakazen, čaj

cajnekronike @ 23:47 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, listopad 27, 2014
Naziv: Naturally Grown Kabusecha #1
Vrsta: Japanski zeleni čaj
Proizvođač: Shinichi Kihara
Prodavač: yunomi.us

Kabusecha ili Kabuse sencha, japanski je zeleni čaj koji se pokriva 7-20 dana prije ubiranja. Kako se gotovo svaki čaj može smjestiti između neka druga dva, tako je i kabusecha  veza između senche i gyokura. U doslovnom prijevodu "pokriveni čaj" (jap: かぶせ茶, ili 冠茶, romaji: kabuse cha).

kabusecha, kabuse sencha, zeleni čaj, japan, uji, japanski čaj, gyokuro, sencha, organski čaj, kihara, yunomi
 
E sad, postoje mnoge verzije o danima pokrivenosti, od tjedan dana do deset dana do dva tjedna do 20 dana. No za kabusechu je to uvijek manje od 20 dana dok je za gyokuro minimalno 20. Postotak sunca koji se želi "ukloniti" također je drugačiji, on je oko 60% pa sve do 90%. Dakle, s pravom se može reći da se kabusecha točno na sredini između senche i gyokura. Također, tu je vrsta koja naginje prema senchi i vrsta koja naginje prema gyokuro čaju, ovisno o natkrivenosti. Prednost natkrivanja čaja je da smanjuje udio katehina tj. gorak okus čaja. Kabusecha glasi kao čaj s puno umami-ja a jako malo gorčine ili shibumi-ja (uskoro više o ovome). Zanimljiv je i podatak koji navodi prodavač: kabusecha često miješaju u senchu kako bi podigli kvalitetu senche ili s gyokurom kako bi povećali količinu gyokura. Ova kabusecha nastala je od sorte Gokou, koja je poznata po okusu, kvaliteti i skuplja od vrlo uobičajene Yabukite. O sortama je već bilo riječi.

kabusecha, kabuse sencha, zeleni čaj, japan, uji, japanski čaj, gyokuro, sencha, organski čaj, kihara, yunomi

Kabusecha visoke kvalitete može premašiti i cijenu i kvalitetu gyokuro čaja. Gotovo uvijek napominjem važnost poznavanja detalja o čaju koji kupujete kako ne bi platili samo naziv čaja. Cijena ovog čaja je 220 kuna za 80 grama a trenutno se može kupiti (prošlogodišnja!) po cijeni od 120 kuna za 80 grama. Uzgojena je bez upotrebe pesticida i umjetnih gnojiva i dolazi iz grada Uji, najpoznatijeg čajnog grada u Japanu, pokraj jezera Biwa.


Kabusecha se priprema na gotovo isti (ili isti) način kao i sencha. 70 stupnjeva 1 minutu. Uvijek je najbolje pratiti upute proizvođača (ne prodavača) obzirom oni najbolje poznaju svoj čaj. Listići se mogu iskoristiti 3-4 puta. Iskorišteni listići, zdravi i poznatog porijekla, kasnije se mogu i pojesti.

kabusecha, kabuse sencha, zeleni čaj, japan, uji, japanski čaj, gyokuro, sencha, organski čaj, kihara, yunomi

5 grama do 7 grama dovoljno je za oko 200 ml vode. Temperatura oko 65 stupnjeva, ne idete iznad 70. Vrijeme namakanja, oko minute, maksimalno dvije. Višestruko prelijevanje obavezno. Moja preporuka je 5 grama čaja, 200ml vode, 65 stupnjeva temperatura, minutu prvo, malo malo toplija voda za drugo i tek desetak sekundi,treće isto (iako ovo jako ovisi o preferencijama) i četvrto sa još toplijom vodom. Dakle, čaj je bistri, lijepe blijedo zelene boje s tek nešto nataloženih listića  ( tu činjenicu pripisujem svojstvu testera ), no zelenije no uobičajene senche ( ovdje ne nikako ne ubrajam fukamushi senchu). Listići su dugi, zeleni, iako ne mogu reći da je boja ujednačena, baš kao ni izgled. Suhi mirišu zeleno i slatko, taman između senche i gyokuro čaja. Uvijek čaj stavim pod nos i sestri. Volim je svaki put pitati za mišljenje, ima specifične mirisne usporedbe. Ovaj ju tako podsjeća na sušeno voće. Zanimljiva usporedba.

Prvo prelijevanje daje poseban okus, nikako kao gyokuro, ali ni kao sencha. Drugo će dati čaj s malo gorčine, no gotovo neznatno, taman toliko koliko je potrebno, treće blagi s gotovo nestalom gorčinom (zato navodim da ovisi o preferencijama). Listići se također mogu pojesti, iz njih nestane sva gorčina. Prema mojem mišljenju, nakon tri prelijevanja ova kabusecha gubi zanimljivost.

kabusecha, kabuse sencha, zeleni čaj, japan, uji, japanski čaj, gyokuro, sencha, organski čaj, kihara, yunomi

Duboki miris, zeleni, slatki, teško ga je povezati s bojom koja je prilično bistra i svijetla, zelena. Slatki okus ostaje još dugo nakon ispijanja čaja. Iako sam proizvođač navodi kako je ovo čaj s puno umami-ja, ja bih rekla da je glavna karakteristika ovog čaja baš slatkoća. Tri okusa, umami, shibumi i amami, "izvlače" se iz čajeva svaki na određeni način. Ovaj je čaj za mene svakako zaslužio "izvlačenje" amami-ja, slatkoće.

Meni osobno ovo je jedan od najdražih čajeva. Ima taman dovoljno svega što bi čaj trebao imati, obuhvaća sve dobre strane i senche i gyokura, izgledom, mirisom, okusom i bojom, točno sredina između i jednog i drugog. Gyokuro je za mene čaj za posebne prilike, sencha uglavnom za svakodnevno ispijanje (ovisi koja, naravno). Kabusecha je dobar čaj za poslužiti nekome tko bi želio piti zeleni čaj ali nije dovoljno upoznat s čajevima. Blagi ali čisti slatki okus vrlo će vjerojatno privući čajoljupce koji nisu navikli na zeleni čaj ali imaju najbolju dobru volju da se navuku. Ipak, cijena je bez popusta prilično visoka, no ovaj čaj svakako može biti svakodnevni čaj ako cijena nije kriterij.


cajnekronike @ 17:22 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, listopad 17, 2014

Naziv: Red Dragon Pearls
Prodavač: Teasenz.com
Vrsta: kineski crni čaj

Na red je došao i jedan crni čaj posebnog izgleda - Red Dragon Pearls čaj. Mnogi su već imali prilike vidjeti Jasmin Dragon Pearls čaj (jedan od naziva pod kojim se može pronaći), zeleni čaj s jasminom zarolan u sitne kuglice koje izgledom podsjećaju na bisere. No, crna varijanta "bisernog" čaja dolazi u većem formatu. Kuglice na slikama, prodavača Teasenz, velike su otprilike kao i kuglice zelenog čaja koji se rascvjetava. Napominjem i kako je čajni pribor uradi-sam izrade Čajnih kronika, a Krtek je odabran na zahtjev drage prijateljice.

red dragon pearl, crni čaj, kineski čaj, čaj, teasenz, pearl tea

Ovaj čaj dolazi iz pokrajine Yunnan koja je poznata po crnim i pu'er čajevima (u pokrajini Yunnan postoji i grad naziva Pu'er). Cijena je 60 kuna za 70 grama. Jedna kuglica teži otprilike 5 grama. Dakle, jedna je dovoljna za oko 200 ml vode. Druge varijante dolaze i u manjim kuglicama koje više izgledaju kao poznati zeleni čaj s jasminom težine otprilike od jednog do jednog i pol grama.

Listići su sitni ali lijepi, s nešto zlatnih vrškova. Kuglica se rastepe u gomilu sitnih ali pravilnih listića intenzivne smeđe boje. Suhi listići mirisom pomalo podsjećaju na suhe šljive a istovremeno zadržavaju i cvjetnu notu, dok čaj ima prekrasnu čokoladnu notu, jako izraženu, duboki kremasti čokoladni miris, pomalo začinski, izrazito crni. Smatram da je miris puniji nego okus. U okusu nema gorčine ali je blaži nego miris. Jedan dobar crni čaj za one koji vole mirišljave ali čiste crne čajeve za razbuđivanje.

red dragon pearl, crni čaj, kineski čaj, čaj, teasenz, pearl tea

Ovo je dobar čaj za razbuđivanje zbog visokog udjela kofeina. Ovo je jedan od onih čajeva koje bi bilo lijepo pripremati u čaši i gledati kako se kuglica rastvara. Iskorišteni listići (i vršci) su sitni, pravilni, nepotrgani, dugi, s nekoliko sitnih grančica i nešto većih listića. Jedna mala kuglica dovoljna je za 200ml vode. Temperatura vode trebala bi biti 100 stupnjeva, a namakanje tri do četiri minute. Predlažem četiri minute i  200ml vode za početak a za dalje eksperimentiranje prema ukusu.

red dragon pearl, crni čaj, kineski čaj, čaj, teasenz, pearl tea

Drugi puta produžite na 6 minuta, treći na 10. I dalje nema apsolutno nikakve gorčine u ovom čaju. I miris i aroma su svaki put nešto slabiji no još uvijek sasvim odlični za jedan crni čaj. Crni čajevi često ne trpe mnogostruka prelijevanja. I nakon prvog, drugog pa i trećeg prelijevanja, listići još uvijek imaju odličan miris.

red dragon pearl, crni čaj, kineski čaj, čaj, teasenz, pearl tea

Ovaj je čaj idealan za jesenska poslijepodneva kad želite razbuđivanje i malo mirisne topline. Ne bih ga nazvala svakodnevnim čajem zbog posebnog izgleda i mirisa, no okusom bi to svakako mogao biti. Uskoro slijedi još jedan ovakav čaj, u nešto sitnijoj varijanti, no jednako dobar. Preporučam svim ljubiteljima kineskih crnih čajeva.

red dragon pearl, crni čaj, kineski čaj, čaj, teasenz, pearl tea

cajnekronike @ 18:32 |Komentiraj | Komentari: 0
Arhiva
« » tra 2015
 • p
 • u
 • s
 • č
 • p
 • s
 • n
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
Brojač posjeta
21968
Index.hr
Nema zapisa.