Moj čajni svijet
Čajne kronike
Blog
Sva autorska i ostala prava na sadržaj objavljen na blogu su zadržana.
Sve fotografije i svi članci su autorski te je zabranjeno njihovo neovlašteno kopiranje i korištenje u komercijalne svrhe. Neovlašteno korištenje materijala s ovog bloga smatrati će se kršenjem autorskih prava.

Svi sadržaji objavljeni na blogu nastali su kao rezultat dugogodišnje ljubavi prema čaju te se osim na poznatim činjenicama temelje i na osobnom iskustvu. Stoga autor ne preuzima odgovornost za moguće zloupotrebe savjeta, prijedloga, nesporazuma ili pogrešnih tumačenja tekstova objavljenih na blogu.
Facebook
Facebook profil Čajnih kronika s još više slika, informacija i savjeta:

Čajne kronike

Kontakt

Sve upite, kritike, prijedloge, želje, možete slati na: cajne.kronike@gmail.com

Cvjetni čajevi
Blog
nedjelja, srpanj 5, 2015

Gao shan ili high mountain čajevi prilično su nepoznati u našim krajevima. Radi se o oolong čajevima iz Tajvana koji svi redom rastu na nadmorskoj visini iznad 1000 metara. O tajvanskim čajevima na Čajnim kronikama bilo je nekoliko tema, po zavirite u arhivu ili popis svih tema.

teamountains, qilaishan, dongyanshan, oolong tea, oolong, wulong, tajvan, tajvanski čaj, kineski čaj, zarolani oolong, gao shan, high mountain, čaj

Teamountains je čajoteka koja nudi samo gao shan čajeve visoke kvalitete. Listići su ručno ubrani, čajevi su bez ikakvih dodataka, dolaze zapakirani u vakuumiranim vrećicama. Nude 30-ak različitih čajeva sa 7 različitih područja - Alishan, Sunlinksea, Dongyanshan, Qilaishan, Hehuanshan, Lishan i Dayuling. Neke od ovih čajeva gotovo je nemoguće kupiti bilo gdje drugdje. Osim što nude odlične čajeve, nude i mnoštvo informacija o čajevima, vrlo su profesionalni i susretljivi. Nude i Jinxuan čajeve, tj. poznatije kod nas kao milk ili milky oolong. Raspon cijena širok je kao i raspon čajeva, no, sasvim opravdano. Za svoje čajeve dobivaju i najviše nagrade, a poštarina je - besplatna. Moram napomenuti i da dolaze i u simpatičnim lijepim kutijicama. Dostava iz Tajvana gotovo nikad ne traje dulje od dva tjedna.

Predstavit ću dva čaja, i to:
- Qilaishan Song-Hsueh high mountain oolong
- Dongyanshan Chun-Lan high mountain oolong

Za sve ljubitelje oolong čajeva, tajvanskih čajeva, kvalitetnih i luksuznih čajeva, one koji uživaju u zelenijem oolong čaju ali žele puno čisti, specifičan okus, Teamountains je svakako čajoteka koju trebate isprobati. Većina čajeva koje nude gotovo je nedostupna preko interneta za zapadnjake, a kvaliteta koju nude je izvrsna.

cajnekronike @ 11:57 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, srpanj 4, 2015
Naziv: Mate IQ
Prodavač: Svet čaja Maribor
Vrsta: aromatizirani mate čaj

Neću se previše zadržavati na ovom čaju, želim samo predstaviti jednu dobru aromatiziranu verziju za sve one kojima ne odgovara okus čistog mate čaja a htjeli bi ga piti zbog zdravlja/energija. Kod nas je vrlo popularna i varijanta s limunskom travom, no ona mnogima ne odgovara. Ovo je jedna i više nego uspješna kombinacija koja daje sasvim novi okus mate čaju. Ono što mi se najviše sviđa, gotovo je nemoguće predugo namakanje, tj. čaj se neće uništiti, ali treba voditi računa da mate čaj brzo potamni i izgubi okus ako stoji duže vrijeme pripremljen.

mate čaj, mate iq, aromatizirani čaj, čaj, svet čaja. mate, yerba mate, guarana, guava, sljez

Sastav čine mate čaj, list ginka, komadići guave, guarana, narančina kora, cvjetovi sljeza i prirodne arome. Cijena je izuzetno niska, 9 kuna za 50 grama. Priprema se s vodom oko 80 stupnjeva, na 2-3 minute. Ako slučajno zaboravite na vrećicu, neće nastati gotovo nikakva šteta. Miriši citrusno.Čaj je tupog okusa, citrusnog ali ne kiselog. Nema gorčine kao pravi mate čaj. Boja je žuta. Miriši samo u suhom izdanju, skuhani i nema neki miris.

mate čaj, mate iq, aromatizirani čaj, čaj, svet čaja. mate, yerba mate, guarana, guava, sljez

Ovo je dobar čaj za one koji vole biljne čajeve, ili one koji žele piti mate ali im on ne odgovara okusom a žele jedno čajno razbuđivanje.

cajnekronike @ 12:43 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, srpanj 1, 2015
Već sam davno napomenula da mi je jedan od najvećih ciljeva predstavljanje online čajoteka s kvalitetnim čajevima po pristupačnim cijenama. Zašto? Zato jer nigdje nećete kupiti tako kvalitetan i jeftin čaj kao direktno iz zemlje u kojoj se uzgaja/proizvodi i gdje, između ostalog, postoji intenzivna kultura ispijanja čajeva. Kineski je čaj najbolje kupovati u Kini, japanski u Japanu, tajvanski u Tajvanu... No, ne treba zbog toga kupovati avio kartu, dovoljno je imati pristup internetu i fizički poštanski sandučić. Svakih nekoliko mjeseci donosim preglede provjerenih online trgovina. Kakve koristi imam od svega toga? Zadovoljstvo da mogu predstaviti odlične čajeve, te možda navući nekog da promjeni mišljenje o čajevima - iz lošeg u dobro. Ako cijele nacije svakodnevno uživaju u čajevima, a mi uporno osjećamo averziju prema ČISTOM zelenom čaju, je li problem u našim okusnim pupoljcima, kulturi ili kvaliteti čaja koja nam se servira? Zasigurno sve troje ima veze, a ja ću dati sve od sebe da ispravim treću pogrešku. Djelila sam prije već neke testere, u budućnosti će toga biti još, a sad krenimo na predstavljanje još jedne trgovina - Green Terrace Teas.

čaj,zeleni čaj,crni čaj,wulong,kineski čaj,tajvan,tajvanski čaj,oolong čaj,green terrace teas,gao shan čaj

Green Terrace Teas, tajvanska online trgovina nudi nekoliko crnih, zelenih i oolong čajeva, većinom tajvanskih. Njihova je misija, kako kažu, ponuditi izbor kvalitetnih čajeva zapadnim zemljama. Njihovi su čajevi svi ručno brani, bez ikakvih umjetnih aroma. Asortiman, iako nije širok, nudi baš one čajeve koje dobro predstavljaju Tajvan. Ističu se i pozitivnim primjerom doniranja novčanih priloga u svrhu poboljšanja zajednice i pomoći ugroženim obiteljima.

Poštarina je (trenutno) besplatna, pošiljka stiže brzo, čajevi dolaze u odličnom vakuumiranom pakiranju kako bi se održala svježina. Cijenom i više nego pristupačni, vodite računa da se radi o kvalitetnim čistim čajevima a ne aromatiziranim mješavinama.

Green Terrace Teas opremili su me cijelim svojim asortimanom čajeva.

Ali Shan High Mountain Oolong - oolong čaj (gao shan)
Bi Luo Chun Green Tea - zeleni čaj
Eastern Beauty Oolong - oolong čaj
Four Seasons Spring Oolong - oolong čaj
Gui Fei Oolong - oolong čaj
Honey Black Tea - crni čaj
Jasmine Green Tea - zeleni čaj
Li Shan Black Tea - crni čaj
Li Shan High Mountain Oolong - oolong čaj
Medium Roast Dong Ding Oolong - oolong čaj
Premium Jin Xuan Milk Oolong - oolong čaj
Shan Lin Xi Premium High Mountain Oolong - oolong čaj

Ako vas zanima standardna ponuda tajvanskih čajeva, svakako provjerite njihovu trgovinu. Uskoro ću predstaviti jednu tajvansku trgovinu s bitno drukčijim konceptom i posebnim čajevima, te još jednu koja me oduševila pakiranjima.

cajnekronike @ 18:19 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, lipanj 16, 2015

Naziv: Honey Black Tea
Prodavač: Green Terrace Teas
Vrsta: tajvanski crni čaj

Honey Black Tea je odličan crni čaj koji svakako zaslužuje biti prvi na Čajnim Kronikama nakon tako duge pauze. Prije mjesec dana dobila sam desetak testera odlične tajvanske čajoteke za koju vjerojatno kod nas nitko nije ni čuo. Vrijeme je da se nepravda ispravi i da predstavim prvi u nizu njihovih odličnih čajeva.

black tea, crni čaj, honey black tea, tajvanski čaj, čaj, crveni čaj, med, green terrace teas

Tajvan je, kao što sam već više puta pisala, poznat po oolong čajevima i to gao shan oolong čajevima. Da imaju i odlične crne čajeve, dokaz su Sun Moon lake čaj a sada i ovaj, odličan crni čaj za svakog poklonika crnih čajeva. Oprez, ne očekujte mlaku vodicu lošeg okusa kojima nas obasipaju u filtar vrećicama. Ovo je jedan sasvim drukčiji čaj, punog okusa i karaktera. Cijena je 90-ak kuna za 50 grama.

Zanimljiv je naziv ovog čaja - 蜜香紅茶 (pinyin: mi4xiang1 hong2cha2). Prvi znak 蜜 (mi4) nosi značenje "med, nektar, slatko" i to je svakako najbolji opis ovog čaja.
Kako sam naziv govori, okusom bi trebao podsjećati na med. No, ja ga nikako ne bih ograničavala tim - engleskim - nazivom. Rascvjetale lipe možda je najbolji opis. Ima nečeg blago kiselog, nektarskog, više nego okusa sasvim čistog meda. Dugi crni listići također se uvelike razlikuju od čajne prašine koju tako često možemo vidjeti.

black tea, crni čaj, honey black tea, tajvanski čaj, čaj, crveni čaj, med, green terrace teas

Kod pripreme sam se oslanjala na intuiciju. 3 minute, i voda tek malo ohlađena, bila je pun pogodak. Listići se mogu iskoristiti više puta što je karakteristika kineskih/tajvanskih crnih čajeva. Ovaj čaj nema ni trunke gorčine. Iznimno aromatičan čaj koji nije jakog okusa kao crni čajevi uobičajeni za razbuđivanje. Miris čaja najbolje se može opisati mirisom tvrdih bombona - višnja s karamelom. Taj okus dugo ostaje u ustima što je svakako plus.

black tea, crni čaj, honey black tea, tajvanski čaj, čaj, crveni čaj, med, green terrace teas

Zanimljiv izgledom, odličan okusom, jednostavan za pripremu, ovaj čaj je topla preporuka svim ljubiteljima crnih čajeva koji traže nešto za uživanje i razbuđivanje a preferiraju slatke čajeve.

cajnekronike @ 01:05 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, svibanj 6, 2015
Naziv: Goji Kokos
Prodavač: Svet čaja Maribor
Vrsta: aromatizirani zeleni/crni čaj

goji, kokos, čaj, aromatizirani čaj, svet čaja, crni čaj, zeleni čaj, sencha, guava, neven, različak

Radim malu inventuru čajeva, obzirom sam ovaj tjedan primila već 30-ak novih. Tko bi to sve popio. Sasvim je logično zaključiti da kod kuće nitko ne smije piti ništa drugo osim čaja, u bilo kojem obliku. Neki se čak usuđuju i žaliti na čajeve koji "i nisu baš previše fini". Što je tu je, treba napraviti mjesta za nove. Bacati čaj jednako je strašno kao bacati hranu. Tako se tu našao i ovaj čaj. Uglavnom, nakon Japonske bele češnje, također iz Sveta čaja, ovaj dobiva tek nekoliko redova dva. Miris odličan, po agrumima, kandiranom voću i kokosu, ali okus sasvim blijed. Kineska sencha, sijeno i blagi kokos. Cijena niska, oko 17 kuna za 50 grama. Sastav čine zeleni i crni čaj, kokos, goji bobice, guava, neven i različak, te naravno, arome. Miris je obećavao, slutilo je ovo na jedan dobar aromatizirani čaj za hladnu pripremu, no iako je miris i dalje ostao odličan, okus je ipak malo podbacio... Nekako pretpostavljam da ne bi bio poseban čak ni onim velikim ljubiteljima kokosa, možda tek prosječan.
Drugi pokušaj nakon još četiri sata stajanja je ispao dobar. Kokos, kokos i kokos, bez trunke onog slamnatog okusa jeftine senche. Dakle, ovaj je čaj jako dobar za ljubitelje kokosa, a iako miris može zavarati, nema u okusu ničeg kiselog. Jako dobar za hladnu pripremu pod uvjetom da stoji preko noći.

goji, kokos, čaj, aromatizirani čaj, svet čaja, crni čaj, zeleni čaj, sencha, guava, neven, različak

goji, kokos, čaj, aromatizirani čaj, svet čaja, crni čaj, zeleni čaj, sencha, guava, neven, različak
cajnekronike @ 18:29 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, svibanj 4, 2015
Nije još bilo te nagradne igre na kojoj bih ja nešto dobila. Nema veze, sestra dobiva kao od šale. Dakle, hvala ti na polovici nagrade! Teavivre proljetni zeleni čajevi, redom - Long Jing, Huang Shan Mao Feng, Lu Shan Yun Wu, Xin Yang Mao Jian, Bi Luo Chun... I ponedjeljak može dobro početi!

TeaVivre, thank you.

(A ovo je i jako dobro obrazloženje zašto igrati i nagradne igre - nekad se ipak nešto i dobije)

A sve ostale podsjećam da i vi možete dobiti čaj, od Čajnih kronika. Treba se samo malo malo malo angažirati i - popiti čaj. Ovdje: TREĆI ROĐENDAN ČAJNIH KRONIKA

teavivre, proljetni čaj, zeleni čaj, kineski čaj, fujian, long jing, biluochun, mao jian

O drugim Teavivre čajevima možete vidjeti ovdje:
- Bai Mu Dan - bijeli kineski čaj, usporedba dva različita Bai Mu Dan čaja i još nekoliko informacija
- Fengqing Dragon Pearl crni čaj i kineska Nova godina
- Liu'an Gua Pian – kineski zeleni čaj
- Monkey Picked Tie Guan Yin – kineski oolong čaj

cajnekronike @ 16:18 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, svibanj 3, 2015
Što je matcha?
Matcha (jap: 抹茶) je japanski zeleni čaj u prahu. Dobiva se iz čajnih grmića koji su rasli pokriveni, a prije usitnjenja u prah zove se tencha. O tenchi možete čitati ovdje: Tencha - gotovo nepoznati japanski zeleni čaj ili čajni poluproizvod.

Može li matcha biti jako jeftina?
Odgovor je - ne. Matcha je komplicirani čaj za proizvodnju i ako naiđete na 100 grama čaja za 50 kuna, to vrlo vjerojatno neće biti matcha nego usitnjena sencha. Ako se dobro sjećam, najjeftinija matcha bila je oko 40 kuna za 40 grama, najnajnajjeftinija, i to u Japanu. Sve one ebay verzije matche, nisu prava matcha

ecceko, matcha, premium matcha, zeleni čaj, japanski čaj, čaj

Ima li više vrsta matcha?
Odgovor je - da. Matcha ima mnogo vrsta i cijena će im ovisiti o kvaliteti. Kupujete li proizvod označen samo kao "matcha", nikad ne znate što zapravo kupujete. Postoje tri osnovna razreda - ceremonijalna matcha, svakodnevna matcha i matcha za kuhanje. Ovu prvu nemoguće je pronaći u trgovinama kod nas. Druga oznaka koju možete vidjeti je usucha ili koicha - koicha je vrlo visoke kvalitete i prvenstveno namijenjena za čajnu ceremoniju.

Ima li matcha rok trajanja?
Da. Rok trajanja trebao bi svakako biti naveden na pakiranju. Ovisno o pakiranju, najbolje bi je bilo čuvati u dobro zatvorenoj posebnoj posudici za matchu. Prije otvaranja može se čuvati i smrznuta ali onda je nikako nemojte koristiti odmah nakon "odmrzavanja". Nakon što se pakiranje otvori, može se čuvati u hladnjaku (dobro zatvorena) ili na hladnom i tamnom mjestu, a trebala bi se iskoristiti u najviše 12 tjedana. Matcha može vrlo lako promijeniti okus i boju ako se ne skladišti na pravilan način. Boja bi trebala biti zelena - upadljivo zelena, intenzivno zelena, nikako blijeda ili žuta ili maslinasto zelena.

ecceko, matcha, premium matcha, zeleni čaj, japanski čaj, čaj

Kako se priprema matcha?
Priprema matche može biti hladna ili topla. Tradicionalna je svakako topla.S vrućom vodom, pripremiti se može na dva načina - usucha ili koicha. Usucha ili rijedak čaj i koicha ili gusti čaj. Tipična i učestalija svakako je usucha. Potrebna vam je prava zdjelica - chawan, žličica - chashaku i metlica - chasen. Ovo je najosnovniji pribor. Bez žličice možete, no služi kao mjera, bez zdjelice također - no doživljaj će sigurno biti lošiji (i rezultat), no bez chasena ne možete nikako. Usucha se priprema s oko 60-90ml vode od oko 80 stupnjeva, s jednim do dva grama čaja, brzim pokretima u obliku slova W dok se ne zapjeni. Koicha s druge strane može tražiti do 4 grama čaja na 30ml vode, nema pjene i koristi se matcha najviše kvalitete. No, najbolje je isprobavati i naći svoj savršeni omjer.
cajnekronike @ 23:35 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, svibanj 2, 2015
Naziv: Japonska bela češnja
Prodavač: Svet Čaja Maribor
Vrsta: aromatizirani zeleni čaj

Obraćam pažnju na jedan vrlo jeftin aromatizirani čaj odličan za hladnu pripremu. Ljeto stiže, a hladni čajevi uvijek su bolji odabir od hladnih sokova. Ime ovog čaja je Japanska bijela trešnja, iako ne znam čemu naziv japanska kad baš niti jedan čaj nije japanski a samo je jedan bijeli. Četiri kineska čaja i jedan indijski čine sastav ove mješavine. Cijenom i više nego prihvatljiv - 13 kuna za 50 grama, čini ovaj čaj idealnim za svakodnevno korištenje - kao ledenog čaja.

zeleni čaj, aromatizirani čaj, fog tea, bai mu dan, pai mu tan, jade pearls, jasmin, long jing, lung ching, višnja, kokos, ružini pupoljci

Sastav čine bijeli kineski čaj Bai Mu Dan, zeleni indijski Darjeeling, zeleni kineski Fog tea, zeleni kineski Long Jing, zeleni kineski Jasmin Jade Pearls, sušene višnje, komadići kokosa, ružine latice i cijeli ružini pupoljci te aroma.

zeleni čaj, aromatizirani čaj, fog tea, bai mu dan, pai mu tan, jade pearls, jasmin, long jing, lung ching, višnja, kokos, ružini pupoljci

Ovaj čaj okusom dosta podsjeća na Bamboo Sprants iz Kuće zelenog čaja (ali uz naglašeni miris i okus višnje), a sam Svet Čaja ima još nekoliko sličnih čajeva za sve one kojima bi se ovaj mogao dopasti. Toplu pripremu nisam ni pokušavala, ovakvi čajevi najbolji su za hladnu pripremu. Kako dolazi ljeto, ovo je i više nego dobar odabir za sve ljubitelje voda s okusom i sokova koji žele nešto bez kalorija a fino.

zeleni čaj, aromatizirani čaj, fog tea, bai mu dan, pai mu tan, jade pearls, jasmin, long jing, lung ching, višnja, kokos, ružini pupoljci

Jedna do dvije čajne žlice dovoljne su za litru i pol vode. Listiće stavite u čajnik i prelijte mlakom vodom i ostavite u hladnjaku barem tri sata. Čaj (i listići u vodi) može stajati i do 24 sata u hladnjaku. Odličan je za ljeto jer je okus vrlo intenzivan baš kao i miris. Jaka aroma višnje svakako prevladava. Dobro je napomenuti da za hladnu pripremu ne morate kupovati čajeve koji imaju posebne oznake te stoga mogu biti i skuplji, dovoljni su jako aromatizirani čajevi a dobra je i bilo koja sencha (i ona najjeftinija) i neke vrste oolong čajeva. Čaj pripremljen na ovaj način također ima visoki udio antioksidansa (najbolje ostaviti preko noći u hladnjaku) a nema ni trunke gorčine. Aromatizirani zeleni čajevi pripremljeni na tradicionalan način s vrućom vodom, okusom se ne mogu mjeriti s kvalitetnim čistim zelenim čajevima pa su i više nego idealni za hladnu pripremu.

Za sve ljubitelje Hubba Bubbe s okusom višnje!

cajnekronike @ 20:01 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, travanj 29, 2015
Naziv: Basilur Tea
Prodavač/proizvođač: Basilur Tea
Vrsta: (kineski?) aromatizirani oolong

Prvo veliko hvala mami na ovome čaju. Malo što može više razveseliti od 100 grama novog čaja! Basilur čajevi postaju sve rasprostranjeniji i popularniji kod nas. Bilo je riječi o jednoj čajnoj knjizi koja mi se jako dopala obzirom se radi o aromatiziranom čaju, isti je slučaj i s ovim. Kako volim napomenuti, nisam pobornik aromatiziranih čajeva, no tu i tamo neki od njih mi se dopadnu. Treba uvijek voditi računa i o kakvoj se vrsti radi te kakvom su tržištu namijenjeni čajevi.

basilur, white magic, oolong, wulong, milky oolong, milk tea, šri lanka, kineski čaj, oolong, aromatizirani čaj

Ovaj čaj dolazi u listićima ili u filter vrećicama. U listićima je dostupan u metalnoj kutiji (70kn) ili u papirnatoj ambalaži (55kn) po 100 grama (naravno, sve u folijama koje se mogu zatvoriti) ili u filter vrećicama po 30 grama (30kn) ili 150 grama (75kn).

Prije bilo kakvih komentara, jedno mora biti jasno - ovo je AROMATIZIRANI čaj, bez obzira što na kutiji piše "čisti listići" - to znači da nema dodataka drugih sušenih listića, cvjetića, voća, itd. ali ne znači da nema dodanih aroma. I to je očito odmah. Dobro iskorištena igra riječi za reklamu. Ovo nije ni zeleni čaj, već zeleni oolong. O milky oolongu mislim da nisam pisala, karakterističan je za Taiwan gdje je moguće pronaći one prirodne i one aromatizirane. Treba napomenuti da oni prirodni dolaze iz Tajvana,od sorte jin xuan, Alishana, dok se oni aromatizirani mogu pronaći na mnogim drugim mjestima. Ako vaš milky oolong ima intenzivnu aromu i ako nije točno navedena sorta i mjesto, velika je šansa da se radi upravo o umjetno aromatiziranom čaju. No, ni to nije loše. Postoji i među takvima mnogo odličnih čajeva. Sve naravno ovisi o ukusu.

basilur, white magic, oolong, wulong, milky oolong, milk tea, šri lanka, kineski čaj, oolong, aromatizirani čaj

Listići ovog čaja odmah pokazuju kvalitetu. Izdvojila sam nekekao vrlo dobar primjer raznolikosti listića, ali su nažalost završili u smeću. Ovaj čaj visoke je kvalitete ako se pogleda segment tržišta kojem je namijenjen. Strogo gledano, postoji nekoliko vrsta proizvođača/prodavača čaja. Prvi su oni za masovnu prodaju, vrlo jeftini, u filter vrećicama i uglavnom niske kvalitete koje možete pronaći u svim trgovinama a proizvode i druge proizvode osim čajeva. Drugi su oni također vrlo rasprostranjeni i mogu se pronaći u većim supermarketima ili imaju zasebne trgovine a to su Basilur, Lipton, Twinnings, Ahmad, The Lawn itd. Oni imaju cijele serije proizvoda, vode računa o ambalaži i kvaliteti a cijena je vrlo dobar pokazatelj kvalitete - oni skuplji su uglavnom i kvalitetniji. Među njima postoje velike razlike i možda ih jenepravedno sve svrstati u jednu kategoriju, no trenutno neka ostane tako. Među takvima se može naći i odličnih čajeva a ako ništa drugo, svi su zadovoljavajući. Treća vrsta je prodaja u rinfuzi u raznim čajotekama koje zapravo preprodaju čajeve od drugih čajoteka uglavnom iz Europe koje se bave veleprodajom. To su čajevi koji su uglavnom aromatizirani, dolaze s vrlo malo ili uopće informacija osim eventualno o sastavu i među njima se može naći kvalitetnih čajeva ali su gotovo uvijek preskupi, uz naravno izuzetke. Veliki problem je i skladištenje i mnogo krivih informacija o čajevima jer su i oni sami tek posrednici što često dovodi do igre pokvarenog telefona. Četvrta i najbolja kategorija su trgovine ili proizvođači iz zemlje porijekla koji uvijek nude uglavnom čiste čajeve sa svim informacijama, od sorte do mjesta uzgoja, vremena ubiranja i svega onoga što bi jedan kupac trebao znati. Neki čak i sami proizvode svoj čaj, nema posrednika, svježina je zagarantirana, a u ponudi se mogu naći i razne razine kvalitete - i sukladna cijena. Među takvim se vrlo rijetko može kupiti loš čaj jer uvijek točno znate što kupujete, iako naravno, i tu su mogući izuzeci.

basilur, white magic, oolong, wulong, milky oolong, milk tea, šri lanka, kineski čaj, oolong, aromatizirani čaj

Da se vratim na ovaj čaj. Vrlo intenzivna aroma odmah je primjetljiva nakon otvaranja vrećice. Vuče na nešto alkoholno ali slatko, pomalo cvjetno. Na kraju, nakon dugog mirisanja, shvatila sam da je idealan opis pina colada, i to ona prava a ne kupovna. Buket nije pravi naziv za ovaj čaj, ali White magic svakako jest. Listići su zarolani (baš kao i pravi milky oolong), no ovaj ne dolazi iz Tajvana. Zapravo, nigdje ne piše dolazi li iz Kine ili Šri Lanke. Kako je Šri Lanka poznata po crnim a ne oolong čajevima, ipak, može se  pronaći njihov oolong čaj baš s "mliječnim" notama. Kod opisa drugih proizvoda navode da je milky oolong kineski.  Ovo je maleni minus za Basilur čajeve.

Ovaj se čaj može iskoristiti više puta. Aroma kao da ne želi izaći iz listića. Ni nakon prvog, ni drugog, ni trećeg prelijevanja. Priprema može biti na zapadnjački način - 2-3 minute na 95 stupnjeva, jer čaj neće biti pregorki, ili kako bi se pripremao jedan milky oolong, 95 stupnjeva po minutu za prvo i drugo prelijevanje a zatim produžiti vrijeme. Na početku aroma intenzivna, kao pina colada, kasnije nakon prvog i drugog prelijevanja polako cvjetna, pomalo alkoholna, pomalo kisela, tek nakon trećeg na red dolazi i miris listića, dok se puno umjetnih aroma ispere. Plus naspram drugih aromatiziranih čajeva je da ovaj ipak malo duže traje. Okus nije tako intenzivan kao miris, no za one koji nisu ljubitelji umjetnih aroma, ovaj čaj je možda malo previše intenzivan. Za ljubitelje kokosa, mliječnih aroma, mpgao bi biti jako dobar izbor. A ima li mlijeko ili okus mlijeka bilo kakve veze s milky oolongom - uskoro. :)
cajnekronike @ 13:51 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, travanj 22, 2015
Ovdje je lista (abecednim redom) svih do sada objavljenih tema o čaju. Lista će se popunjavati redovito, radi lakšeg snalaženja. (Ažurirano: 5.7.2015)

A

- Afričko sunce u filtar vrećicama (Hofer, Slovenija)
- Alles Liebe Tee (Sonnentor)
- Anji Bai Cha - Bijelo-zeleni kineski čaj
- Aracha - japanski zeleni čaj i Sayama Aracha (yunomi.us, Japan)
- Aromatizirani čajevi

 

B

- Bai Mu Dan - bijeli kineski čaj, usporedba dva različita Bai Mu Dan čaja i još nekoliko informacija (Teavivre, Kina; Müller, Hrvatska)
- Bai Sha Lu - bijeli pijesak, zeleni čaj, otok Hainan, tropski raj (Jing Tea Shop, Kina)
- Baked Four Seasons Oolong - dobar okus u svim godišnjima dobima (Taiwan Tea Crafts, Taiwan)
- Bakin čaj - japanska biljna mješavina (yunomi.us, Japan)
- Bancha - najobičniji japanski čaj
- Basilur Tea Book Volume II - crna čajna knjiga (Basilur, Hrvatska (Šri Lanka))
- Basilur White Magic - aromatizirani milky oolong i četiri vrste prodavača čaja (Basilur, Hrvatska (Šri Lanka))
- Bazga (homemade, Bazga limun, Tekanne)
- Blue oolong tea - japanski oolong čaj (yunomi.us, Japan)

 

C

- Choco Power - aromatizirani crni čaj (kratka recenzija, CHA, Ljubljana) (CHA, Slovenija)
- Crveno i crno

 

Č

- Čaj, 茶, tea, thé, お茶, Tee, té...
- Čaj od aronije (OPG Čižmek, Hrvatska)
- Čaj od božura – Mudan cha
- Čaj od đumbira - recept i usporedba s čajem iz filtar vrećica
- Čaj od đumbira i limuna - zimski čaj za podizanje imuniteta
- Čaj od lavande
- Čaj od lista masline (Homemade)
- Čaj koji cvate
- Čajem protiv alergije - Benifuki zeleni čaj (Japanese Tea Farm, Japan)
- Čajevi i kozmetika
- Čajevi za ubrzavanje metabolizma
- Čajne kulture diljem svijeta

 

D

- Deset slavnih kineskih čajeva

 

E

- Earl Grey čaj
- English breakfast

 

F

- Fengqing Dragon Pearl crni čaj i kineska Nova godina (Teavivre, Kina)
- Fog tea  (Svet čaja, Maribor, Slovenija)

 

G

- Gao shan čajevi ili planinski čajevi na tajvanski način
- Gdje kupovati japanske čajeve – I. Dio
- Genmaicha – japanski čaj s rižom  (Ippodo Tea, Kyoto, Japan)
- Genmaicha iz kućne radinosti
- Guardian Angel oolong i nekoliko sitnica o mršavljenju uz pomoć oolong (wulong) čaja (Kuća čaja Split, Hrvatska)
- Gui Fei tajvanski oolong, čaj stvoren nakon potresa i savršeni primjer meda u čaju (Taiwan Tea Craft, Taiwan)
- Guihua čaj
- Goji kokos, zeleni aromatizirani čaj (Svet čaja Maribor, Slovenija)
- Green Terrace Teas - online trgovine
(Tajvan)

 

H

- Haru Bancha (Yuuki cha, Japan)
- Homemade kugle za kupanje od zelenog čaja
- Houjicha – japanski zeleni čaj
- Huang Jing Gui oolong čaj
- Honey Black Tea - odličan crni čaj iz Tajvana (Green Terrace Teas, Tajvan)

 

I

- Imaju li čajevi zaista tako mnogo okusa?
- Iznenađenje u pošti

J

- Japanski zeleni čaj Sencha Miyako i Ples stare prijestolnice (Maiko tea, Japan)
- Japonska bela češnja - aromatizirani zeleni čaj za hladnu pripremu (Svet Čaja, Maribor)
- Jedna mala podjela japanskih čajeva
- Jin Jun Mei – crni kineski čaj

 

K

- Kabusecha, još jedan zeleni čaj iz Japana i recenzija jedne kabuseche (yunomi.us, Japan)
- Kako pravilno izgovoriti nazive kineskih i japanskih čajeva – I. Dio
- Kako pripremati čajeve I.
- Keksi od zobenih pahuljica, banana, brusnica i goji bobica
- Kenijski crni čaj – Safari Pure Tea  (Ketapa, Kenija)
- Kineski crni čaj s ružinim laticama (Aszia, Mađarska)
- Koji je čaj najbolji za ljeto?
- Konacha - ostaci japanskog zelenog čaja i jedna recenzija konache (yunomi,us, Japan)
- Kukicha/Karigane/Shiraori – japanski zeleni čaj (Karigane, Uji no Kaori, Maiko tea, Japan)
- Kvalitetan i nekvalitetan čaj

 

L

- Lan Gui Ren – aromatizirani wulong čaj
- Lapsang Souchong (nedimljeni)
- Ledeni čaj – priprema kod kuće
- Liu'an Gua Pian – kineski zeleni čaj (Teavivre, Kina)
- Longjing čaj (Lung Ching) – najpopularniji zeleni kineski čaj

 

LJ

- Ljubav prema čaju

 

M

- Mala žuta sunca
- Matcha latte – čaj koji je htio biti kava
- Matcha latte – Sakura Komachi Matcha s rižinim mlijekom
- Mate čaj
- Mate IQ - aromatizirani mate čaj - kratki osvrt (Svet čaja, Maribor, Slovenija)
- Mecha i Gyokuro Mecha čaj i jedan mali savjet u vezi čajnika (yunomi.us, Japan)
- Mimasaka Bancha - čaj iz kategorije neobičnih japanskih čajeva i kakve veze s ovim čajem ima Miyamoto Musashi (yunomi.us, Japam)
- Mugicha – hladan čaj za ljeto (home-made)
- Monkey Picked Tie Guan Yin – kineski oolong čaj (Teavivre, Kina)
- Muzha Ti Kuan Yin - tradicionanan tieguanyin na tajvanski način

 

N

- Nekoliko redaka o pu'er čaju
- Nekoliko riječi o skladištenju čajeva

 

O

- Organic Spring Sencha Kodawari Superiror - komplicirana sencha (yunomi.us, Japan)
- Oriental Beauty čaj (Nuvola Tea, Hong Kong)
- Osnove o japanskom zelenom čaju Gyokuro i Premium Gyokuro Tea (Kurihara) (yunomi.us, Japan)

 

P

- Pet savjeta o kojima je dobro voditi računa prilikom kuhanja čaja
- Pričljiva čajanka
- Proljeće s pu'er čajem i kako mu ubiti okus (Pu'er Svet Čaja, Matibor; Marone-Karamell Mullers Tee Stube)
- Pet kratkih pitanja o matcha čaju

 

Q

- Qianrihong cvjetni čaj

 

R

- Recikliranje čaja
- Red Dragon Pearls - kineski crni čaj (Teasenz.com, Kina)
- Rtanjski čaj

 

S

- Sakura čaj - čaj od usoljenih cvjetića japanske trešnje (Obubu tea, Kyoto, Japan)
- Sakura Komachi - matcha čaj s japanskom trešnjom i jedan odličan recept (Shizen tea, USA)
- Sayama Sencha - zakašnjeli polu-osvrt (yunomi.us, Japan)
- Sencha - japanska ili kineska?
- Sencha of the Spring Sun - kvalitetan japanski zeleni čaj (Obubu, Kyoto, Japan)
- Sencha Wakame (CHA, Ljubljana, Slovenija)
- Sencha Yabukita - japanski zeleni čaj i nekoliko riječi o sortama (Japanese tea farm)
- Silver Needle ili Yinzhen čaj
- Shincha Sae Midori - najzeleniji zeleni čaj (Japanese Tea Farm, Japan)
- Shui Xian ili vodena vila na tajvanski način (Taiwan Tea Crafts, Taiwan)
- Summer Sencha Hitotoki - buntovna Sencha (yunomi.us, Japan)
- Sun Moon Lake crni čaj (Nuvola Tea) (Nuvola Tea, Hong Kong)
- Sunčani čaj
- Super jednostavan recept za homemade čokoladu sa zelenim čajem

 

Š

- Šifon torta s matcha čajem

 

T

- Tajvan - carstvo oolong čajeva
- Tajvanski crni oolong i dvije-tri riječi o boji čaja (Nuvola Tea, Hong Kong)
- Tajvanski čajevi
- Tajvanski čajevi - uvod za zagrijavanje
- Tamaryokucha - japanski čaj vrijedan pažnje i Ureshino Select "Oku" (yunomi.us, Japan)
- Tencha - gotovo nepoznati japanski zeleni čaj ili čajni poluproizvod (yunomi.us, Japan)
- Teamountains - specijalizirana čajoteka s odličnim gao shan čajevima (Tajvan)
- The Lawn - proljetna livada na engleski način - Royal Tea Earl Grey (The Lawn, UK)
- Tjedan japanskih čajeva
- Tosa Bancha i par riječi o čajevima koji su izuzetno rijetki (yunomi.us, Japan)
- Trebaju li oolong čajevi stajati u vodi 5 minuta i još nekoliko činjenica na koje treba obratiti pozornost prilikom kupovine čajeva
- TREĆI ROĐENDAN ČAJNIH KRONIKA
- Tri tipična pitanja o zelenom čaju

 

U

- U međuvremenu... (guihua čaj - recept)
- Uskoro nove teme

 

V

- Valentinovska čajanka u prigodnom tonu...
- Vrijeme sakure i čaja (yunomi.us, Japan)

 

 

W

- Wenshan Baozhong - tajvanski oolong (Nuvola, Hong Kong)
- Wulong ili oolong - dvije riječi za isti čaj
- Wulong Limone Basilico - oolong čaj na talijanski način (Te eteiere, Rim, Italija)
- Wuyi Rou Gui - kineski oolong čaj ili cimet oolong (Jing Tea Shop, Kina)

 

X

- Xin Yang Mao Jian - kineski zeleni čaj (Teasenz, Kina)

 

Y

- Yanagi Bancha - japanski zeleni čaj (Obubu tea, Kyoto, Japan)
- Yunnan green - recenzija (Svet čaja Maribor)
- Yunomi.us - online čajoteka i čajevi o kojim možete pronaći informacije

 

Z

- Zeleni čaj i mršavljenje - realne činjenice
- Zimski čaj - recept

cajnekronike @ 19:45 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, travanj 21, 2015
Naziv: Baguashan Baked Four Seasons Oolong
Prodavač i proizvođač: Taiwan Tea Craft
Vrsta: tajvanski oolong
Four Seasons Oolong (kin: 四季春茶, pinyin: si4ji4chun1cha2), tajvanski je oolong čaj nastao 1980-ih godina. Drugi nazivi koji se mogu vidjeti su Si Ji Chun oolong, Sijichun oolong, 4-Seasons oolong itd. Iako on spada u gao shan čajeve, ova je varijanta uzgojena na 350 metara nadmorske visine. Oni sami kažu da je zabavan za piti.

four season oolong, four seasons oolong, oolong čaj, wulong čaj, oolong, wulong, taiwanteacrafts, taiwan, tea, sijichun si ji chun, sijichuncha, zarolani oolong, baked oolong, nantou, zeleni oolong čaj, oolong čaj

50 grama košta oko 60 kuna. Spada u skupinu lagano oksidiranih i zarolanih oolong čajeva. Uzgaja se u pokrajini Nantou iz sorte Si Ji Chun. U doslovnom prijevodu "četiri godišnja doba proljeće" označava glavnu značajku ove sorte - listići se mogu ubirati cijele godine i to 4-6 puta. Ova je sorta vrlo rezistentna na nametnike. Obzirom se listići mogu ubirati više puta godišnje, čaj koji kupujete i njegova cijena također će ovisiti o godišnjem dobu kad je ubran. No, kvaliteta će uvijek biti na razini.

Naziv dolazi iz fraze sijiruchun (kin: 四季如春, pinyin: si4ji4ru2chun1) što znači - četiri godišnja doba kao proljeće, ili povoljna klima cijele godine. 

four season oolong, four seasons oolong, oolong čaj, wulong čaj, oolong, wulong, taiwanteacrafts, taiwan, tea, sijichun si ji chun, sijichuncha, zarolani oolong, baked oolong, nantou, zeleni oolong čaj, oolong čaj


Glatki i slatki okus može privući mnoge čajoljupce. Priprema ovog čaja može biti različita, i najbolje je isprobavati tako dugo dok ne pronađete svoj način. Sad prodavač/proizvođač savjetuje namakanje od 3 minute i korištenje listića 3-4 puta. Ipak, možda bi najbolje bilo za početak probati s 45 sekundi (oko 90 stupnjeva) s otprilike 7-8 grama listića na 180-200ml vode. Drugo neka bude minutu, itd. Dobar je za 3-5 puta. Ono što je posebno zanimljivo je okus. Iako se u nazivu navodi "baked", to je učinjeno u toliko blagoj mjeri da daje tek savršeni dodatni drvenasto-orašasti okus. Prilikom prvog namakanja listići su ti koji imaju takav miris, s cvjetnim podtonovima, a nakon drugog, on gotovo u potpunosti nestaje i prepušta mjesto cvjetnom mirisu koji se pretvara u zeleni. Boja je svijetlo žuto-zlatna. Ovaj je čaj dobar za one koji preferiraju blage ili zelene oolong čajeve a žele neki dodatan pomak u okusu. Ovo je svakako jedan od dobrih čajeva za svaki dan, i cijenom i okusom i jednostavnošću pripreme.

four season oolong, four seasons oolong, oolong čaj, wulong čaj, oolong, wulong, taiwanteacrafts, taiwan, tea, sijichun si ji chun, sijichuncha, zarolani oolong, baked oolong, nantou, zeleni oolong čaj, oolong čaj
Moram se složiti, okus ovog čaja je svakako zabavan. Kad bi ga se probalo predočiti s npr. slikom, to bi bile sve redom pastelne boje i to mnogo njih i crteži blagih ali očitih linija.

Još informacija o Four Seasons oolong čaju dolazi uskoro u temi o istom ovom čaju ali u Alishan i zelenoj varijanti.
cajnekronike @ 08:24 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, travanj 20, 2015
Naziv: Songboling Shui Xian Tea
Proizvođač: TaiwanTea Crafts
Vrsta: tajvanski oolong čaj

Taiwan Shui Xian, shui xian, shui hsien, taiwan tea, tajvanski čaj, water fairy, narcis, čaj, oolong čaj, wulong, wulong čaj, vodena vila

Napisala sam ovaj tekst još davno, ali nekako se uspio zagubiti među ostalim tekstovima. Ovaj čaj zaslužuje punu pažnju i krajnje je vrijeme da ispravim pogrešku.  Shui Xian je jedan od čajeva čiji naziv u potpunosti odgovara njegovom izgledu, mirisu, okusu i boji. Vodena vila ili Shui Xian, poznati kineski Wuyi čaj, ovog puta dolazi u tajvanskoj varijanti. I dok su u Kini preuzeli tajvanski način proizvodnje zelenih zarolanih oolong čajeva, ovo je jedan od onih koje su na Tajvanu pokupili iz Kine. I u tome su jako uspjeli.

Taiwan Shui Xian, shui xian, shui hsien, taiwan tea, tajvanski čaj, water fairy, narcis, čaj, oolong čaj, wulong, wulong čaj, vodena vila

Može se pronaći pod nazivima Shui Xian (kin: 水仙, pinyin: shui3xian1), Shui Hsien, Fairies’ Tears, Water Sprite, Narcissus ili Water Fairy. Zašto toliki nazivi? Prvi znak znači voda, drugi znak znači vila, a oba znaka zajedno naziv su za cvijet narcis. Cijena ovog čaja je 50 kuna za 50 grama. Dugi tamni listići možda pružaju dojam da se radi o teškom i jakom čaju a onda slijedi iznenađenje. Lagani okus koju pluta, savršeno opisuje ovaj čaj. Ovaj čaj je pravi dokaz kako miris i izgled mogu zavarati - u dobrom smislu. Ovaj je čaj pun karaktera, pun arome a lagan, doslovno kao da lebdi u zraku. Okus nije težak i pržen, ali čvrsti i čisti, pomalo vuče na kavu s karamelom, s drvenastim i mineralnim notama. Teško se može zaboraviti i nakon više mjeseci, toliko je poseban. Kad smo govorili o Muzha Tieguanyinu, spomenuto je "prženje" čajeva. Ovaj je čaj "pržen" u peći.

Taiwan Shui Xian, shui xian, shui hsien, taiwan tea, tajvanski čaj, water fairy, narcis, čaj, oolong čaj, wulong, wulong čaj, vodena vila

Taiwan Shui Xian, shui xian, shui hsien, taiwan tea, tajvanski čaj, water fairy, narcis, čaj, oolong čaj, wulong, wulong čaj, vodena vila

Zapravo po svemu prosječan, jedan od onih za koje mislimo da neće previše dati, na kraju će sasvim sigurno iznenaditi. Za pripremu ovog čaja bila bi prava šteta ne koristiti pravi čajnik i prave čašice. 8 grama listića na 200ml vode. Voda bi trebala biti oko 90-95 stupnjeva, prvo namakanje minutu a sljedeća produžiti. Ovaj čaj se može pripremiti i na zapadnjački način, može se pripremiti i sa kraćim namakanje ili kao ledeni čaj. Na pojedincu ostaje da odluči. Najgore što se jednom čaju može dogoditi je korištenje premalo listića ili predugo namakanje ili previsoka temperatura. Sve ostalo se može ispraviti.

Taiwan Shui Xian, shui xian, shui hsien, taiwan tea, tajvanski čaj, water fairy, narcis, čaj, oolong čaj, wulong, wulong čaj, vodena vila


Nazvala bih ga idealnim ljetnim večernjim čajem za doslovno uživanje u toploj večeri na laganom hladnijem vjetru ili, još idealnije, u ranu prohladnu jesen. Pravo malo savršenstvo. Mnogo je čajeva dostupno oko nas ali teško je pronaći onaj koji savršeno odgovara za neki trenutak.

tajvan, taiwan, formosa, oolong, baozhong, pouchong, wenshan, wenshan baozhong, formosa oolong, wulong
cajnekronike @ 09:06 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, travanj 19, 2015
Proizvođač: Morita Family Tea Garden
Vrsta: japanski zeleni čaj

Nažalost, više od jedne fotografije za ovaj čaj nemam jer nije dočekao fotografiranje. Iako mi nije praksa pisati o čajevima naknadno, za ovaj ću napraviti iznimku. Prošlo je već nekoliko mjeseci a budući mi je ostao u jako dobrom sjećanju, moram ga barem spomenuti.

Radi se o još jednoj senchi, punog slatkog ali zelenog okusa s minimumom gorčine, savršenoj za početnike ali i ljubitelje senchi. 135 kuna za 100 grama. Ono što mi preostaje je prenijeti informacije o ovom čaju sa stranice, i zaključiti da su sasvim točne. Ime ovog čaja je Kakurei što znači delikatan ždral a nosi simboliku dugovječnosti i sreće. Ovaj čaj svakako može pobuditi dobre osjećaje. Priprema je standardna za senchu a listići se mogu iskoristiti 3-4 puta. Jedan od odličnih čajeva s dobrom tendencijom da postane svakodnevni, ali iznad prosjeka.

čaj,zeleni čaj,sencha,japanski čaj,sayama,saitama,sayama sencha,kakurei

Sayama je bila pogođena katastrofom u Fukushimi 2011. godine i trenutno je na virtualnoj crnoj listi čajoljubaca. Kako stoji u izjavi, čaj je testiran i siguran i nadaju se da će ubrzo ponovno naći mjesto kod čajoljubaca. Za sve dodatne informacije i recenzije, preporučam posjetiti stranicu na yunomi.us.

cajnekronike @ 13:45 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, travanj 18, 2015
Sigurno ste već čuli za gaoshan čajeve ili high-mountain čajeve. Nude se i kod nas, dolaze iz Tajvana i jedni su od najpopularnijih tajvanskih čajeva. Ono što najčešće možete pronaći kod nas je jednostavni High-mountain tea ili Alishan tea. No, staje li tu priča? Izvukla sam nasumice neke od naziva gao shan čajeva i visina na kojima rastu. Ovo nipošto nije službena klasifikacija već kratak pregled nekih od čajeva koje se spremam predstaviti i podaci sa stranica proizvođača/prodavača, dakle, samo ogledan popis visina i čajeva.

1000 - Tai Xing Jin Xuan Milk Oolong (Tai Xing Village, Alishan, Nantou)
1000 - High Mountain Hong Shui Oolong (Meishan, Nantou)
1100 - Dong Ding High Mountain (Meishan, Chiayi)
1200 - Rui Feng Jin Xuan Milk Oolong (Ruifeng Village, Alishan, Chiayi )
1200 - Four Season Oolong (Alishan, Chiayi)
1200-1600 - Alishan Shizhuo (Shizhou, Alishan, Chiayi)
1250 - Alishan Xi Ding (Xi Ding, Alishan, Chiayi)
1500 - Sancengping High Mountain (Sancengping, Nantou)
500-1700 - Alishan Zhangshuhu (Zhangshuhu, Alishan, Chiayi)
1800 - Long Feng Xia (Shanlinxi, Nantou)
1800 - Wu Ling Oolong (Wuling Farm, Lishan, Taichung)
1800 - Alishan GABA (Alishan, Chiayi)
1800 - Lishan Cui Luan (Lishan, Nantou)
1800-1900 - Shan Ling Xi (Shanlinxi, Nantou)
2000 - Tsui Luan Oolong (Cuihua Village , Lishan, Nantou)
2100 - Fushoushan High Mountain Winter/spring Oolong (Lishan, Taichung)
2100 - Lishan Cui Fong High Mountain Spring Oolong (Lishan, Nantou)
2400 - Hua Gang Oolong ( Huagang Area, Lishan, Taichung)
2400 - Dayuling (Dayuling, Hualie)
2650 - GABA ( Alishan, Chiayi)
2650 - Da Yu Ling Oolong (Dayuling Area, Lishan, Taichung)


Gao shan (kin: 高山, pinyin: gao1shan1) u doslovnom prijevodu znači baš high mountain ili visoka planina. Svi gao shan čajeve obavezno rastu na visini iznad 1000 metara. Tu se mogu naći i "planinske" verzije nekih tajvanskih čajeva koje možemo naći i na nižim nadmorskim visinama i koji su tipični za niže nadmorske visine. No tu su i oni koji rastu isključivo iznad 1000 metara.

Gao shan čajevi uvijek su zarolani. Listići prolaze kroz deset do osamnaest koraka u procesu do finalnog proizvoda. Idealni klimatski uvjeti, razlike u dnevnim i noćnim temperaturama čine ovaj čaj izuzetkom među čajevima. Sama činjenica da rastu na visokim temperaturama logično garantira bolju kvalitetu zraka i manje štetnih utjecaja. Oni ručno brani još su skuplji,a cijena od sto solara za i manje od 50 grama nije začuđujuća. Ipak, mnogi se mogu pronaći po prihvatljivoj cijeni. Osim dobrog utjecaja na zdravlje, iznenađuju okusom - svaki je poseban i zasebna priča.

Za dobre čajeve uvijek se isplati dati malo više novaca. Zapamtite da je uvijek jako važno da znate što više činjenica o čaju prilikom kupovine. Ovo je posebno važno kod gao shan čajeva obzirom cijena može jako varirati i budite sigurno da uvijek kupujete svježe čajeve.

cajnekronike @ 18:43 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, travanj 17, 2015

Čajne kronike preživjele su pune tri godine. 120 tema, puno puno čajeva, onih predstavljenih i onih koje tek moram predstaviti. Održane su i dvije besplatne čajanke, jedno književno druženje, podijeljeni su i neki čajevi, objavljeno je gotovo 500 fotografija čajeva a još ih barem toliko čeka. Danas je na redu još jedna nagradna igra. Zahtjeva nešto malo više truda, a potaknuta je fotografijom o "kraju pu-er čaja". Vodila nas je jednostavna logika - vi ćete uživati u čajankama, svi ćemo uživati u fotografijama, a barem jedan će uživati u novom čaju.

čajne kronike,čaj, nagradna igra, zeleni čaj, rođendan


Dakle, od danas pa do 17.5.2015., primam fotografije vaših čajanka - na Facebook profilu ili na email adresu cajne.kronike@gmail.com . Sve će biti objavljene pod brojem i s nazivom čaja u posebnoj galeriji. Amaterske, profesionalne, one pravih čajeva i čaja iz kafića, sasvim svejedno - a sve u nadi za promicanjem čajne kulture. Jedna će fotografija osvojiti mali paket čajnih testera koji uključuju svijetli i tamni Tieguanyin, Rizhao zeleni čaj i jedan crni - cijelu osnovnu paletu pravih čajeva. Pobjednička će slika biti ona koju čajoljupci odrede kao najbolju - lajkovima.

Čajne kronike zadržavaju pravo dodijele još jedne nagrade prema osobnom mišljenju.

Pravila:
- Poslikajte svoju "čajanku", jednostavnu ili otmjenu, nije važno - važno je da se radi o čaju i samo čaju
- Uz čaj obavezno ispišite tekst na papiru "čajne kronike" koji se mora naći na fotografiji
- U prijavi navedite i vrstu čaja na fotografiji ili druge napomene koje želite da se nalaze uz vašu fotografiju
- Nagradna igra otvorena je samo za one u Hrvatskoj (nažalost)

Napominjem, Čajne kronike su u potpunosti neprofitan blog. Ne bavim(o) se prodajom, već promicanjem čajeva i čajne kulture. Čajne kronike povremeno imaju pomagače kojima puno zahvaljujem.

cajnekronike @ 13:06 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
četvrtak, travanj 16, 2015
Naziv: Taiwan Muzha Ti Kuan Yin
Prodavač: Nuvola Tea
Vrsta: tajvanski oolong

Muzha Tie Guan Yin ili  Muzha Tieguanyin (kin: 木栅铁观音, pinyin: mu4zha4 tie3guan1yin1) jedan je od malo poznatih čajeva.

Muzha, nekad zaseban okrug grada Taipei-a, danas je dio okruga Wenshan, također grada Taipei-a. Ako vam Wenshan zvuči poznato, u pravu ste - o jednom čaju iz ovog područja bilo je riječi prije nekoliko dana - Wenshan Baozhong.

muzha, taiwan, tieguanyin, ti kuan yin, tie guan yin, oolong, čaj, tajvanski čaj, kineski čaj, prženi čaj

Kako je Tieguanyin originalno iz kineske pokrajine Anxi, postavlja se pitanje kako se našao u Tajvanu? U Tajvanu je u Muzhi u to vrijeme bilo mnogo onih koji su potjecali iz pokrajine Anxi. Jedan od njih, donio je preko 100 izdanaka sorte tieguanyin u Muzhu. Muzha Tie Guan Yin proizvodila se na kineski način i do danas je zadržala tradicionalan način. Zeleni Tieguanyin čajevi moderne su varijante onih izvornih.

Tradicionalan način dobivanja Tieguanyin čaja uključuje ugljen i sušenje listića u košarama od bambusa iznad žara. Ova se metoda koristi za jače oksidirane čajeve i daje specifičan miris i okus čaju. Tradicionalan Tieguanyin teže je pronaći nego modernu zelenu varijantu koja je mnogo jednostavnija i sasvim drugačija od tradicionalne. Također, nisu svi tamni Tieguanyin čajevi i tradicionalni. Danas postoji mnogo vrsta i okusa. Ovaj se čaj, kako sam prodavač navodi, dobiva kroz 20 koraka za koje je potrebno 24-30 sati od ubiranja do konačnog proizvoda.

muzha, taiwan, tieguanyin, ti kuan yin, tie guan yin, oolong, čaj, tajvanski čaj, kineski čaj, prženi čaj

Zanimljiva je i ironija u popularnosti Tieguanyin čaja. Dok je tradicionalan način prenesen iz Kine zadržan u Tajvanu, u Kini je postao popularniji moderan način, tj. zeleni Tieguanyin nastao pod utjecajem tajvanskih zelenih čajeva. No, Tieguanyin čaj može se pronaći čak i u Indoneziji.


Ako ste naučeni na okus tamnog ooong čaja često prodavanog kod nas, zaboravite bilo kakvu sličnost. Ovaj čaj nudi mnogo orašastih nota uz cvjetni okus i slatkoću. Odlična i zanimljiva kombinacija. I to je najveći plus ovome čaju. 3-4 prelijevanja trebao bi svako moći izvući. Gaiwan ili Yixing zisha čajnik bili bi najbolji odabir. Barem 5 grama čaja na najviše 200ml vode, oko 90-95 stupnjeva, 55 sekundi, 45, 55, 65 itd. Iako je za ovakve oolong čajeve kod nas ustaljeno pravilo dužeg namakanja, oko 3 minute, bolje je probati se igrati s vodom i sekundama. I dalje tvrdim da ustaljenog pravila nema, ima tek smjernica koje mogu spriječiti neželjeni rezultat (preslabi okus, gorki okus, itd.) a sve ostalo je na pojedincu. Miris je apsolutno vezan na okus, intenzivan, više cvjetni i voćni nego "pržen". Slatkoća smeđeg šećera isto je dobra opaska na ovaj čaj. Kod ovakvih čajeva nikako nemojte zaboraviti početno ispiranje.

muzha, taiwan, tieguanyin, ti kuan yin, tie guan yin, oolong, čaj, tajvanski čaj, kineski čaj, prženi čaj

I dok uvijek u vidu imam da je kod nas čajni pribor uglavnom nedostupan i malo tko ima vremena za "pravilno" pripremanje čaja, imam u planu i jednu temu o pravilnim i pravim pripremama za sve one koje zanima dodatni "ugođaj", okusi i eksperimentiranje. U svim ostalim temama, preporuke su općenite kako se listići ne bi upropastili. Isplati se investirati u barem jedan kyusu za japanske čajeve (jednostavan za korištenje) i barem jedan gaiwan za kineske čajeve (malo kompliciraniji za rukovanje).

cajnekronike @ 09:15 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, travanj 13, 2015
Proizvođač: Obubu Tea
Prodavač: Yunomi.us
Vrsta: japanski zeleni čaj

Evo nam na redu i još jedne vrste japanskog zelenog čaja. Ne bi se konachu baš moglo nazvati vrstom, više je to ostatak neke druge vrste. Konacha je naziv za oblik u kojem dolazi zeleni čaj - prah i sitni sitni komadići. Izgledom je slična mechi. Podsjetimo, kukicha, konacha i mecha su ostaci u proizvodnji senche, gyokura (ili u ovom slučaju banche) i obično su niže cijene ili kvalitete iako mogu biti itekako skupi i kvalitetni.

yanagi bancha, bacha, sencha, konacha, čajni prah, zeleni čaj, japanski čaj, čaj, obubu, obubu tea farm, obubu tea, kyoto, japan, japanese tea

Ova konacha dolazi od Yanagi Banche a temu možete pogledati ovdje: Yanagi Bancha -japanski zeleni čaj.

yanagi bancha, bacha, sencha, konacha, čajni prah, zeleni čaj, japanski čaj, čaj, obubu, obubu tea farm, obubu tea, kyoto, japan, japanese tea
Yanagi Bancha Konacha

Konacha je zapravo ostatak čaja, sitni komadići listića i prah koji ostaje nakon procesuiranja a koji se inače redovito puni u filter vrećice. Konacha je dakle "čajni otpad" koji nastaje nakon procesuiranja gyokura, senche, banche...7 dolara za sto grama izuzetno je niska cijena, pogotovo kad se prisjetimo tečaja dolara od prije nekoliko mjeseci. Sad je to otprilike 50 kuna. Dostupna je i u pakiranju od pola kile i košta 29 dolara. Napominjem da je cijena Yanagi Banche trenutno oko 60-ak kuna za 80 grama u dolarima ili 40-ak kuna za 80 grama u yenima, dok je u vrijeme pisanja teme bila 40-ak za 100 grama.

yanagi bancha, bacha, sencha, konacha, čajni prah, zeleni čaj, japanski čaj, čaj, obubu, obubu tea farm, obubu tea, kyoto, japan, japanese tea

Konacha (jap: 粉茶, romaji konacha) u doslovnom prijevodu znači čaj od prašine. Jednostavan za pripremu i vrlo se često poslužuje u japanskim sushi barovima. Yanagi bancha konacha (jap: やなぎ番茶粉茶, romaji yanagi bancha konacha) dolazi kao nusproizvod od proizvodnje banche. Podsjetimo, bancha je čaj niže kvalitete od senche a nastaje od istih grmića samo ubiran kasnije.

Priprema je nešto drugačija za konachu. 5 grama čaja na oko 180-200ml vode, 30 sekundi i temperatura oko 80 stupnjeva, drugi puta minuta. Moram priznati da od ovog čaja nisam očekivala previše jer me se ni Yanagi Bancha nije posebno dojmila. No, ovaj mi je čaj bolji od same Yanagi banche. Boja je mutna, žuto zelene s nataloženim komadićima. Preporučam korištenje čajnika s metalnim sitom i sitnijim rupicama. Miris je slatkast, tek s nešto malo zelenila ali bez svježine. Okus više odgovara jeseni nego proljeću ili ljetnu, duboki i prigušeni, s tek minimalno osjetljivom gorčinom u pozadini i dugim dugim slatkim okusom nakon. Najbliži je okusom onim čajevima koje kod nas prodaju pod "kinesku senchu" slamnatog mutnog okusa. Ne bih ovaj čaj nikako podredila Yanagi Banchi, možda je čak i bolji izbor gledano na cijenu.

yanagi bancha, bacha, sencha, konacha, čajni prah, zeleni čaj, japanski čaj, čaj, obubu, obubu tea farm, obubu tea, kyoto, japan, japanese tea

Iako izgledom itekako otkriva svoje porijeklo, sa svim tim neurednim grančicama, žilicama, sitnim komadićima, nedostatak mu je da nije pretjerao vizualno atraktivan. Konacha od senche ili gyokura mnogo je efektnija, prilično ujednačene boje i komadića.

yanagi bancha, bacha, sencha, konacha, čajni prah, zeleni čaj, japanski čaj, čaj, obubu, obubu tea farm, obubu tea, kyoto, japan, japanese tea
Yanagi Bancha

Tražite li vrlo jeftini čaj za svakodnevno ispijanje i jednostavnu pripremu, ovaj čaj može biti dobar odabir. Jedna odlična preporuka za uživanje u jeftinom zelenom čaju preko ljeta je priprema ove konache na klasičan način i hlađenje za potpuno drugačiji i svježiji okus.
cajnekronike @ 09:03 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, travanj 12, 2015
Naziv: Taiwan Wenshan Pouchong Tea
Prodavač: Nuvola tea
Vrsta: tajvanski oolong

Veselim se ovome čaju već tako dugo da ne mogu vjerovati da je konačno došao red i na njega. Wenshan Pouchong ili Wenshan Baozhong pravi je mali biser među inače tako tipičnim zarolanim tajvanskim oolong čajevima. Već sam izgled izduženih trakastih listića tamnozelene boje govori da je riječ o nečem sasvim drugačijem.

tajvan, taiwan, formosa, oolong, baozhong, pouchong, wenshan, wenshan baozhong, formosa oolong, wulong

tajvan, taiwan, formosa, oolong, baozhong, pouchong, wenshan, wenshan baozhong, formosa oolong, wulong

Baozhong čajevi proizvode se u Tajvanu, okrugu Pinglin. Wenshan Baozhong (kin:文山包種 pinyin: wen2shan1 bao1zhong3). Riječ baozhong odnosi se dakle na način obrade čaja a wenshan na mjesto od kuda dolazi. Ova vrsta oolong čajeva i više je nego tradicionalna - prethodila je eri zarolanih čajeva po kojima je Tajvan danas poznat. Raste na visinama od oko 600 metara (+- stotinjak) i uz Oriental Beauty, jedan je od najpopularnijih čajeva izvan Tajvana ali i u Tajvanu.

tajvan, taiwan, formosa, oolong, baozhong, pouchong, wenshan, wenshan baozhong, formosa oolong, wulong

Baozhong ili pouchong ili u doslovnom prijevodu - zamotana vrsta. Dok jedni tvrde da naziv dolazi iz nekad korištenog a danas zaboravljenog načina proizvodnje kada su se listići zamatali u papir u procesu proizvodnje, drugi tvrde da naziv dolazi iz starog običaja zamatanja čaja (150 grama) u papir koji se još uvijek može pronaći u starim tajvanskim čajotekama. Ne mogu naći nikakve podatke vezane uz ovaj prvi podatak i čini se kako ga prenose mnoge čajoteke i stranice a rezultat je krivog prijevoda ili greške, drugi je podatak istinit. Novi zadatak za neke buduće dane svakako je posjetiti Tajvan i saznati više.


Postotak oksidacije je vrlo nizak - 8-10%. Kad bi ga trebali smjestiti među druge oolong čajeve, a uzimajući u obzir činjenicu da su oolong čajevi između zelenih i crnih, smjestili bi ga odmah do zelenih. Ono što mu nedostaje svakako je "zeleni" okus zelenih čajeva. Cijena je 75 kuna za 50 grama (Nuvola tea).

tajvan, taiwan, formosa, oolong, baozhong, pouchong, wenshan, wenshan baozhong, formosa oolong, wulong

Tajvanska čajna povijest duga je oko 200 godina. Iako su postojale divlje sorte čaja, on se počeo uzgajati tek nakon što je donesen iz Kine, Fujian-a, planine Wuyi. Zanimljivo je da je uzgoj čaja, ali i prepoznatljivost tajvanskog čaja na zapadu, pokrenuo ni više ni manje nego Škot - John Dodd. Od tada je tajvanski čaj poznat pod imenom Formosa, imenu koje je Tajvan nekad imao.

tajvan, taiwan, formosa, oolong, baozhong, pouchong, wenshan, wenshan baozhong, formosa oolong, wulong

Mirisom je prekrasan i to mu je ujedno i najbolja osobina iza koje slijedi izgled listića - dugi i cijeli (baš kao i oni s planine Wuyi), zeleni s ponekim svjetlijim žućkastim, odličan sklad oblika i boje. Pun je cvjetnog voćnog mirisa, najbliži opis bio bi voćni sirup ili slatko zrelo voće. Miris samog čaja kao i okus mnogo su blaži. Boja je blijedo žuto-zelena, bistra. Blaži je od većine oolong čajeva na koje smo mi naviknuti no okusa koji se ne gubi tako lako. Priprema je jednostavna, 5 grama čaja na 200ml vode, temperature oko 95 stupnjeva. Prvo namakanje 45 sekundi do najviše minutu, svako sljedeće po 15-ak sekundi duže. Nakon drugog, rezultat će slabiti a moguće je izvući do 4-5 namakanja.
Ovaj čaj je dobar izbor za one koji preferiraju zelene oolong čajeve i blaže okuse. Svakako jedan od upadljivih ali nenametljivih čajeva dobrih i za one koji su tek počeli s eksperimentiranjem, ali i za one koji žele biti oduševljeni mirisom.
cajnekronike @ 09:15 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, travanj 11, 2015
Razveselili me iz yunomi.us lijepim čajnim paketićem uz podsjetnik na sakuru. 

Yunomi.us, yunomi, sakura, zeleni čaj, japan, trešnja

Yunomi.us, yunomi, sakura, zeleni čaj, japan, trešnja

A da sakura i čaj idu itekako skupa, podsjetite se ovdje:

- Sakura čaj - čaj od usoljenih cvjetića japanske trešnje
- Sakura Komachi - matcha čaj s japanskom trešnjom i jedan odličan recept

I to naravno nije sve, mogu se pronaći mnoge druge mješavine senche i cvjetića ili listića sakure.

Više o yunomi.us pogledajte ovdje: Yunomi.us - online čajoteka i čajevi o kojim možete pronaći informacije

cajnekronike @ 15:28 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, travanj 10, 2015
Naziv: Royal Tea – Earl Grey Tea
Prodavač: The Lawn
Vrsta: crni aromatizirani čaj

Ova je čaj pravo malo oduševljenje u odličnoj i praktičnoj ambalaži! Teško je očekivati livadu u "staklenci", ali ovaj čaj je svakako ispunio očekivanja. Tako tipičan miris earl grey čaja s prilično intenzivnim mirisom bergamota, pomiješan s cvjetnim notama. Navuklo me na pomišljanje o putovanju na neko lijepo rascvjetano mjesto. (Giverny, znam da sam te spojila u uz krivu zemlju, ali vidjet ćemo se kad tad...)

earl grey, bergamot, uva, šri lanka, crni čaj, the lawn, royal tea, različak, ruža, the lawn, aromatizirani čaj

I ponovno moram zahvaliti svojoj Ivi na čaju (donese mi čaj iz apsolutno svakog grada i zemlje). Praktično pakiranje od 75 grama u malim vizualno efektnim "staklenkama" koje su iznimno praktične jer su zapravo od - plastike. Jedini nužan oprez je čuvanje dalje od sunca. Čaj ima toliko intenzivan miris da se osjeti i kad je posudica zatvorena. Vizualno savršen, s bojama koje točno pašu na jednu proljetnu livadu.

earl grey, bergamot, uva, šri lanka, crni čaj, the lawn, royal tea, različak, ruža, the lawn, aromatizirani čaj

Sastav: Šri Lanka Uva, bergamot, različak, ruža. Uva čaj nije onaj naš uvin čaj već crni čaj iz Šri Lanke iz područja Uva.

Uva se nalazi u unutrašnjosti Šri Lanke i jedno je od sedam područja uzgoja čaja na Šri Lanki. Mogla bi se povući paralela s tajvanskim gao shan čajevima, jer i Uva čajevi rastu na visokim nadmorskim visinama. Jaki čajevi s puno karaktera odlično podnose mlijeko, a koriste se i za mnoge mješavine.

earl grey, bergamot, uva, šri lanka, crni čaj, the lawn, royal tea, različak, ruža, the lawn, aromatizirani čaj

Cijena je 80 kuna za 75 grama. Dolazi u odličnim pakiranjima, 75 grama u "staklenci" ili kao 20 filtera piramidica (55 kuna). Osim ovog, nude još četiri vrste čajeva - Rose Garden, Rhubarb Patch. Green & Pleasant i English Breakfast. Sviđa mi se taj prepoznatljiv britanski dizajn, pastelne boje, nešto malo neozbiljnosti i visoka kvaliteta bez guranja tipičnih vizualnih elemenata karakterističnih za luksuzne proizvode ali i one koji pokušavaju biti luksuzni. Dakle, neopterećenost, zaigranost i visoka kvaliteta. Idealan spoj u čokoladnom svijetu ovom bi prodavaču bio Choc on choc. Preporučam zaviriti, svakakve domaće životinje u čokoladnom obliku dobro pašu na čajnu livadu. Da se vratim na čaj...

Prvo prelijevanje kraće, dvije do maksimalno tri minute, po mogućnosti s vodom malo ispod 100 stupnjeva. Drugo oko 5 minuta. U drugom prelijevanju do izražaja više dolazi ruža nego bergamot dok je u prvom baš obrnuta situacija. Da, može se iskoristiti još jednom s lošijim ali podnošljivim rezultatom. Intenzivan u svakom pogledu, bojom, mirisom i okusom, a odličan i s mlijekom. Okus je intenzivan ali ne i napadan, dobro usklađen. Osjeti se jačina ali bez neizdržive gorčine. Ovo je jedna sasvim drugačija varijanta aromatiziranog čaja, pogotovo kad su ružine latice u pitanju ali i earl grey čaj. Earl grey aromatiziran je sam po sebi - bergamotom. Uglavnom se ne koristi za "stvaranje" drugih aromatiziranih čajeva jer je sam po sebi intenzivan i prevladava. No ova je kombinacija jako uspjela. Za temu o čistom Earl Grey čaju pretražite arhivu Čajnih kronika.

earl grey, bergamot, uva, šri lanka, crni čaj, the lawn, royal tea, različak, ruža, the lawn, aromatizirani čaj
Prvo prelijevanje

earl grey, bergamot, uva, šri lanka, crni čaj, the lawn, royal tea, različak, ruža, the lawn, aromatizirani čaj
Drugo prelijevanje

Ispadne li vam crni čaj gorak, uvijek ga možete ublažiti dodavanjem mlijeka. Odlično odgovara i u cvjetne arome crnih čajeva.

Dakle, jedan odličan proljetni čaj, s karakterom i sofisticiranošću a opet bez napadnosti i svakodnevan. Kod čajeva vrijedi isto što i kod vina - može se upotrijebiti gomila nepotrebnih i čudnih epiteta da ih se opiše, no, iako nekad zvuče kao pretjerivanje i izmišljotina, često su čaj potpuno istiniti. Nakon gomile ispijenih čajeva, tisuće vrsta i aroma, svaki novi već na prvi pogled počinje dobivati karakter.

earl grey, bergamot, uva, šri lanka, crni čaj, the lawn, royal tea, različak, ruža, the lawn, aromatizirani čaj

cajnekronike @ 17:04 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
Arhiva
« » srp 2015
 • p
 • u
 • s
 • č
 • p
 • s
 • n
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
Brojač posjeta
22668
Index.hr
Nema zapisa.