Moj čajni svijet
Čajne kronike
Blog
Sva autorska i ostala prava na sadržaj objavljen na blogu su zadržana.
Sve fotografije i svi članci su autorski te je zabranjeno njihovo neovlašteno kopiranje i korištenje u komercijalne svrhe. Neovlašteno korištenje materijala s ovog bloga smatrati će se kršenjem autorskih prava.

Svi sadržaji objavljeni na blogu nastali su kao rezultat dugogodišnje ljubavi prema čaju te se osim na poznatim činjenicama temelje i na osobnom iskustvu. Stoga autor ne preuzima odgovornost za moguće zloupotrebe savjeta, prijedloga, nesporazuma ili pogrešnih tumačenja tekstova objavljenih na blogu.
Facebook
Facebook profil Čajnih kronika s još više slika, informacija i savjeta:

Čajne kronike

Kontakt

Sve upite, kritike, prijedloge, želje, možete slati na: cajne.kronike@gmail.com

Cvjetni čajevi
ČAJNE KRONIKE ONLINE TRGOVINA
Blog
utorak, ožujak 1, 2016
STRANICA ČAJNIH KRONIKA (BLOG I OSTALE INFORMACIJE) PRESELJENI SU NA ADRESU:

http://www.cajne-kronike.com/

 

cajnekronike @ 14:18 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, siječanj 26, 2016
Naziv: Malawi Zomba Pearls White Tea
Prodavač: What-Cha
Proizvođač: Satemwa (Malavi)
Vrsta: malavijski bijeli čaj

Kako je ovo drugi afrički bijeli čaj kojeg sam ikad imala prilike probati, a prvi iz Malavija, upustila sam se u malo istraživanje o čajnoj industriji ove zemlje. Podaci koje sam pronašla i više su nego šokantni. S druge strane, radi se o Africi, bilo je i za očekivati. Tako su priče berača čaja iz Malavija uglavnom vrlo teške. Dugi radni sati bez gotovo ikakvih povlastica i samo s najobičnijim ručkom izuzetno niske kvalitete, česti su u zemlji koja je druga po redu afrička zemlja u izvozu čaja - nakon Kenije. Povijest čaja u Malaviju nije duga, tek nešto više od sto godina, a potekla je iz Velike Britanije.

 

malawi tea, malavijski čaj, bijeli čaj, zomba, satemwa, assamica, what cha

 

Satemwa tvornica čaja predstavlja koncept poslovanja koji je netipičan za azijske zemlje. I dok je u Aziji čaj dio kulture (Kina, Japan, Koreja, posebno), u afričkim je zemljama čaj više posao nego bilo što drugo. I Satemwa čajevi završavaju u mnogim fiter vrećicama poznatih europskih marki čajeva (kao npr Lipton Yellw Label). I jedna i druga činjenica ne iznenađuju, Malawi je bio britanska kolonija do prije pedeset godina. Ono što je ipak prilično nepoznato je da se i u afričkim zemljama proizvode svakakvi čajevi, ne samo crni. Moguće je pronaći i zelene, i bijele, i oolong čajeve (itd.). No, do njih je prilično teško i doći. Vjerujem da je razlog ograničenoj popularnosti činjenica da je afričko stanovništva previše siromašno da bi se bavilo čajem kao luksuznim i brendiranim proizvodom, ali i nepostojanje snažne kulture ispijanja čaja. Najpopularniji su ipak crni čajevi, no ni ti običaji nisu dovedeni do stupnja do kojeg su dovedene kineska, japanska i korejska čajna ceremonija. A i kava tu ipak ima prednost nad čajem. No, bez obzira na ove činjenice, afrički čajevi nikako nisu manje vrijedni ili manje kvalitetni od onih azijskih. Jednostavno se nalaze na nekoj drugoj razini. Predstavila sam prije dvije-tri godine jedan kenijski crni čaj koji je (meni osobno) bio jedan od najboljih jakih crnih čajeva koje sam ikad pila. Sama lokacija, način proizvodnje, klimatski uvjeti, tradicija, i mnogi drugi čimbenici utječu na konačan rezultat. Stoga smatram kako je skroz nemoguće i neprimjereno uspoređivati čajeve neke zemlje s čajevima neke druge zemlje. Može ih se uspoređivati isključivo unutar istih kategorija prema određenim kriterijima.

malawi tea, malavijski čaj, bijeli čaj, zomba, satemwa, assamica, what cha

Da se vratim na čaj. Listići izgledaju jako neobično - kao male čahure, kukuljice različite veličine i vrlo šarene. Sadrže i listiće i pupoljke i grančice, svih boja, os zelene do smeđe i bijelih dlačica. Neke su izuzetno velike, neke sitne, no sve su vrlo čvrsto zarolane. Izgledom (i bojom kasnije i okusom), neodoljivo su me podsjetile na Bai Mu Dan čaj. Potražila sam još nekoliko informacija o sortama i lokacijama, i nisam se prevarila. Ista tvornica proizvodi i Bai Mu Dan (afričku varijantu). Ono što je još više zanimljivo da se bijeli čajevi proizvode od varijeteta assamica, koja se tipično koristi za crne čajeve. I je je vrlo lako uočljivo u mirisu i okusu čaja.

malawi tea, malavijski čaj, bijeli čaj, zomba, satemwa, assamica, what cha

Suhi listići mirisom neodoljivo podsjećaju kombinaciju crnog čaja i Bai Mu Dana, s dodatnom toplom slatkom prigušenom notom. Priprema: voda 80 stupnjeva, oko 5-7 čahurica, 3 minute pa postupno povećavanje za pola minute i na kraju jedno dugo od deset minuta. Zanimljivo je kako se čahurice izuzetno sporo otvaraju i cijelo vrijeme plutaju na površini. Čaj je blagi ali pun arome, žute boje. Ostavlja slatki podokus, a okusom također podsjeća na Bai Mu Dan, pomalo na sijeno, ali s naznakama da se radi o drugoj sorti lista. Kako i sami navode, ima u okusu naznaka krastavaca, tj. te kombinacije svježine i zelenila krastavaca. Čim se malo ohladi, okus sve više podsjeća na krastavce, tikvice i crni čaj. Nakon drugog prelijevanja (+30 sekundi), okus je još više izražen. Kompleksan, blag, ali ne previše dubok.Već nakon drugog prelijevanja listići počinju dobivati miris koji je kombinacija sijena i prženog šećera. Treći je jako interesantan, kao spoj prva dva,  još uvijek prilično jaki.Sva tri imaju određenu dozu slatkoće, dok se u četvrtom gubi. Okus počinje hlapiti i gubiti karakter. Ovaj čaj suši usta i izaziva blagi slatki okus tek nekoliko minuta nakon ispijanja. Četvrto prelijevanje od 5 minuta, peto od 10 minuta. Kako listići još uvijek imaju jak miris, odlučila sam ostatak prelijati litrom vode i ostaviti u hladnjaku do jutra. Listići se ipak nisu do kraja otvorili, čaj je bio gotovo neutralan, a samo vrijeme od deset minuta za peto prelijevanje jasno je govorilo da je čaju kraj. Ipak, ostavljaju neobičan jaki miris, iako su iskorišteni. Mokri listići su izuzetno interesantni, kao kombinacija Bai Mu Dana, tajvanskih zarolanih oolonga (cijele grančice s listićima) i pupoljaka.


Ovaj čaj je idealan za osvježenje tijekom dana, s vrlo interesantnim okusom koji bi se mogao dopasti i ljubiteljima crnog čaja. Baš iz tog razloga bio bi i dobar izbor kao jutarnji bijeli čaj.cajnekronike @ 22:55 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, siječanj 9, 2016
Naziv: Da Yu Ling
Prodavač: Tea From Taiwan
Vrsta: tajvanski oolong čaj

Da Yu Ling (kin: 大禹嶺, pinyin:da4yu3ling3) jedan je od najpoznatijih ali i najskupljih tajvanskih oolong čajeva. Raste na visini iznad 2000 metara pa sve do 2700, u Tajvanu, područje Da Yu Ling. Smatra se jednim od najkvalitetnijih gao shan čajeva i raste na najvišim nadmorskim visinama od svih gao shan čajeva i bere se dva puta godišnje - u proljeće i zimu. Stoga ni cijena ne bi trebala čuditi.  
da yu ling, dayuling, tea from taiwan, gao shan, taiwanese tea, tajvanski čaj, oolong, wulong, high mountain
Ovaj na slici dolazi iz čajoteke Tea From Taiwan, koja se uz Teamountains smatra vrlo pouzdanom tajvanskom čajotekom za kupovinu tajvanskih čajeva. Berba koju su nudili prije ove koju nude sad, koštala je oko 200 kuna za 100 grama. Trenutno je cijena Da Yu Linga (zimska berba 2015) oko 325 kuna za 75 grama (46 USD). Kako ovo neće biti recenzija već samo opis i uvod u Da Yu Ling čajeve, izostavit ću neke informacije. Na slikama se nalazi čaj čajoteke Tea From Taiwan i navest ću samo neke osnovne opise. Nažalost, recenziju nisam pisala jer sam ga fotografirala u žurbi i zagubila sam točne bilješke pa se neću izvlačiti na pamćenje. No reći ću kako mi je ovaj čaj ostao u izuzetno lijepom sjećanju, Za oko 150ml vode trebalo bi koristiti barem 7 grama čaja, iako količina može doći i na dobrih 10. Voda oko 95 stupnjeva, i početno prelijevanje oko 45 sekundi. To naravno može varirati - od 20 prema minuti, sve ovisno o preferencijama. Obavezno je prvo ispiranje listića, kao i zagrijavanje čajnika. Različit čajnik dati će različit okus - osim ako vam pri ruci nisu pravi čajnici (zhuni ili zhisha), najbolje je koristiti gaiwan. Prekrasan kremasti i zeleni miris instantno puni nosnice - čak i kod suhih listića. Kuglice su prilično ujednačene boje, mat žuto zelene boje, čvrste, s grančicama. Boja je intenzivna, limun žuta, čaj je izuzetno kremasti, puni, slatki s okusom koji ostaje nevjerojatno dugo. Možda je ovo idealan čaj za predstavljanje pojma hui gan (kin: 回甘, pinyin: hui2gan1) ili Hui Tian (kin: 回甜, pinyin: hui2tian2), koji se odnosi na slatki okus koji se javlja u ustima nakon ispijanja čaja. Hui znači "povratak, vratiti se", a gan i tian znače "slatko".

Oprez kod kupovine zhuni i zhisha čajnika - mnogi su lažni. Povremeno znam kupiti jednu od tih izuzetno jeftinih varijanti, ali isključivo kao modni dodatak fotografijama, nikako za korištenje. Budite na oprezu - osim što ćete platiti više, kod jako sumnjivih prodavača postoji opasnost korištenja raznih kemikalija i boja. Ako je čajnik tako jeftin da to nije istina - onda ste u pravu - nije istina. Kao da kupujete svilu za 1 kunu. Pisat ću uskoro o toj temi, ali i zašto je kod nas nemoguće kupiti jeftine čajnike i ostali pribor.
da yu ling, dayuling, tea from taiwan, gao shan, taiwanese tea, tajvanski čaj, oolong, wulong, high mountain
Treba napomenuti da se pravi Da Yu Ling ipak teško nabavlja. Gotovo je sigurno da će oni prodavači koji imaju prave čajeve često imati manjak na "skladištu", uvijek će pisati iz koje točno berbe čaj dolazi i gdje je ubran. Drugi problem koji se javlja u vezi Da Yu Linga je da je tajvanska vlada odlučila preuzeti natrag plantaže kako bi obnovila prirodni krajolik. Plantaže Da Yu Ling čaja poznate su po nazivima broja pokraj ceste broj 8. Pogledate li ponudu čajeva čajoteke Teamountains, vidjet ćete da je njihov Da Yu Ling obilježen brojevima 95, 98, 101, 102, 105... Plantaža na 103. kilometru je npr. nestala baš zbog odluke tajvanske vlade. Stoga neće čuditi sve manja količina Da Yu Ling čaja i sve viša cijena, a zasigurno će se pojavljivati i mnoge "lažne verzije ovog čaja. Teamountains Da Yu Ling čajeve nudi po vrlo različitim cijenama - od 400 kuna za 50 grama do 700 kuna za 30 grama.

Da Yu Ling se može pronaći s različitim opisima lokacije. Pravi je isključivo onaj koji dolazi iz područja Dayuling. Gaoshan čajevi uvijek će nositi sve potrebne informacije, od dodatnog imena do mjesta ubiranja, vremena ubiranja, načina itd. Ako je naziv samo npr. Alishan čaj ili Taiwan gaoshan čaj, uglavnom se radi o "generičkom čaju" koji zadovoljava osnovne kriterije (visina, način ubiranja i obrade) i ne mora nužno biti loš  - probala sam nekoliko prekrasnih varijanti. Tu naravno morate voditi računa o kredibilitetu prodavača, koji možda ne nudi vrhunski čaj vezan za točno određeno područje neke planine, ali nudi dobar svakodnevni gaoshan čaj. Svaki proizvođač ima pravo nazvati svoj čaj kako god želi i napraviti ga kako kod želi - no većina će se držat standarda radi konkurentnosti i cijene.
 

Vrijedi li Da Yu Ling tih novaca? Vrijedi svakako, no onima koji se tek upuštaju u avanturu s gao shan čajevima, dostupne su i druge mnogo jeftinije, a izuzetno kvalitetne varijante koje će biti i više nego dobar uvod u čajeve. Da cijena itekako određuje okus čaja opće je poznata činjenica, zbog kvalitete uzgoja (raznih prirodnih pojava na koje čovjek nema utjecaja) i kvalitete listića, do kvalitete i pažnje prilikom proizvodnje. A tu veliki utjecaj ima i sama činjenica da čaj koji pijete poprilično košta, što isto tako ovisi o načinu na koji ćete ga percipirati ali i pripremati. Ipak, jedno je sigurno, probajte dok još možete - možda ga uskoro više neće biti, a cijena će sasvim sigurno rasti kako će se gasiti farme.

cajnekronike @ 14:58 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, siječanj 7, 2016
Naziv: Daoli Divlji vrh
Prodavač: Daoli
Vrsta: kineski tamni čaj
Miris/Okus: divlji, cigleni, dimljeni, slatko-gorki, zeleni
Karakter: Odvažan i kompleksan

Prvi put u gotovo četiri godine pišem i o sirovom pu'er čaju. Čajeva je toliko puno, vremena premalo. Odlično iskustvo sa sirovim pu'erom dugujem kineskim čajotekama. Iako ovo sigurno nije najbolji čaj za početak pisanja o sirovom pu'eru, svakako je jedan od najposebnijih. Radi se naime o pupoljcima divljeg drva čaja. Drva, a ne grmića. Divlja drva pu'er čaja stara su više od sto godina, doslovno izgledaju kao veliko razgranato staro drvo, bez uplitanja čovjeka na njihov rast. Pu'er čajevi nastali od listića takvih drva smatraju se među najkvalitetnijima.
slovenska čajoteka,sheng pu'er,daoli,wild pu'er,maocha,divlji vrh,pu'er buds,bud tea,sirovi pu'er,zeleni pu'er
Koja je razlika između sirovog i tamnog pu'era? Sirovi ili zeleni (sheng) pu'er dopušta prirodnu fermentaciju kroz godine. Iako su neki napravljeni za konzumaciju odmah, druge je bolje čuvati barem pet godina da dozu. Obično su slabe do jake gorčine, a oni koji se piju odmah ne bi trebali biti pregorki. Kvalitetnom sirovom pu'eru koji kvalitetno dozrijeva godinama cijena raste.

slovenska čajoteka,sheng pu'er,daoli,wild pu'er,maocha,divlji vrh,pu'er buds,bud tea,sirovi pu'er,zeleni pu'er
Okus sirovog i tamnog pu'era je različit. Sirovi pu'er čaj može loše utjecati na želudac, stoga bi bilo dobro piti ga tek nakon jela, i to ne odmah. Sirovu pu'er nije čaj koji će se sigurno dopasti svima, poželjno je prvo upoznavanje s ostalim vrstama čaja pa prelazak na pu'er. Možda je dobar uvod i tamni pu'er.
slovenska čajoteka,sheng pu'er,daoli,wild pu'er,maocha,divlji vrh,pu'er buds,bud tea,sirovi pu'er,zeleni pu'er
Daoli Pu'er Yesheng Gucha (kin: 道理普洱野生古茶, pinyin: da4oli3 pu3’er3 ye3sheng1 gu3cha2) 100 grama oko 115 kuna (15 eura) dolazi iz slovenske čajoteke Daoli. Uglavnom ga je teško pronaći u online trgovinama, iako ne i nemoguće, pod nazivom Wild pu'er buds, wild maocha buds ili sličnim. Listići, tj. pupoljci ovog čaja su posebni. Dugi do otprilike dva centimetra, od smeđe, zelene do ljubičaste boje, oštri, čvrsti, kao male bodljice. Zadržavaju oblik i kad se iskoriste, boja postane od svijetlo zelene, zelene prema smeđoj, postanu samo malo veći, teški i puni, ali i dalje čvrsti.
slovenska čajoteka,sheng pu'er,daoli,wild pu'er,maocha,divlji vrh,pu'er buds,bud tea,sirovi pu'er,zeleni pu'er
slovenska čajoteka,sheng pu'er,daoli,wild pu'er,maocha,divlji vrh,pu'er buds,bud tea,sirovi pu'er,zeleni pu'er
Smješteni u vrući čajnik daju miris koji je duboko, lagano citrusno, ciglasto, po dimu, i zeleno, što još jače dolazi do izražaja nakon ispiranja listića. Odmah je jasno da se radi o sheng pu'eru.
Priprema: 6 grama listića na 100,max 150ml vode 90 stupnjeva, prvo ispiranje, zatim 20,30,40,50, 120 sekundi.
20 sekundi je ipak premalo za ovaj čaj, 25 bi bilo optimalno, 30 već daje malo gorčine. No, prvo prelijevanje ionako shvaćam tek kao zagrijavanje. Boja je blijedo žuta, više oker. prema zelenoj.
Nakon prvog prelijevanja Jače se osjeti zemljani miris. Listići koji ostanu na poklopcu izgledaju kao male štrige. Izgledom je stvarno fascinantan, i boja i oblik.
Nakon drugog prelijevanja opet dolazi do izražaja lagano citrusno, cigleni dimljeni miris. 30 sekundi daje čaj mnogo tamnije boje, žuto smeđe, iako niti približno kao crni čaj. 30 sekundi je idealno, nekoliko sekundi više izvuklo bi iz njega gorčinu. Mirisom nije tako jak, Okus je zaista teško opisati, kao niti jedan drugi čaj na svijetu. Ovaj čaj više vuče na biljne čajeve oporog okusa nego na bilo koji drugi zeleni čaj, iako cijelo vrijeme zadržava balans između slatkog i gorkog čaja. Sirovi pu'er i tamni pu'er sasvim su različitog okusa. Baršunasti cigleni, dimljeni, zeleni i zemljani okus ovog čaja još dugo dugo ostaje u ustima.
slovenska čajoteka,sheng pu'er,daoli,wild pu'er,maocha,divlji vrh,pu'er buds,bud tea,sirovi pu'er,zeleni pu'er
Ne znam jeste li prije čuli za pojam čajnog pijanstva. Osjećaj kad vam se pomalo vrti, pomalo ste hiperaktivni, pomalo izgubljeni. Neke vrste sirovog pu'era izazivaju fenomen pijanstva. Prvi put kad sam ga doživjela bila sam prilično iznenađena. I ovaj Yesheng izaziva sličan osjećaj. Izuzetno je stimulirajući, pola litre moglo bi biti previše za one koji nisu navikli na ovakav čaj.
 

slovenska čajoteka,sheng pu'er,daoli,wild pu'er,maocha,divlji vrh,pu'er buds,bud tea,sirovi pu'er,zeleni pu'er

Ovo je jedan od boljih sirovih pu'er čajeva koje sam probala - što zbog okusa, što zbog izgleda, što zbog posebnog doživljaja koje sve komponente čine.

slovenska čajoteka,sheng pu'er,daoli,wild pu'er,maocha,divlji vrh,pu'er buds,bud tea,sirovi pu'er,zeleni pu'er

cajnekronike @ 22:22 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, siječanj 4, 2016
Prodavač: Jing Tea Shop
Vrsta: kineski dan cong oolong
Miris/Okus: med, začini, breskva, intenzivan, baršunasti
Karakter: sofisticiran, intenzivan, kompleksanGorčina: Da, izuzetna ako se ne priprema pažljivo, u protivnome je nema
mi lan dan cong, dan cong, guangdong, kineski čaj, oolong, wulong, feng huang, chinese tea
Tako mi je dugo bila želja pisati o Dan Cong čajevima da me ova tema nevjerojatno veseli. Moram priznati da sam se u početku prilično mučila s pripremom, tako dugo dok je nisam savladala i izvukla iz čaja ono najbolje što može pružiti. A dan cong definitivno može pružiti najbolje od kineskih oolong čajeva.

Dan Cong (kin: 单枞, hrv: zasebno drvce) je posebna vrsta oolong čaja iz provincije Guangdong, planine Feng Huang. Kod nas je gotovo nepoznat. Njegov naziv govori da se radi o jednom drvu, tj. jednom deblu ili jednom mirisu, a ta su drva često stara i po 300 godina i svako ima svoju posebnu aromu.

mi lan dan cong, dan cong, guangdong, kineski čaj, oolong, wulong, feng huang, chinese tea

Izuzetno su komplicirani za pripremu i zahtijevaju puno pažnje i znanja. Tek nekoliko sekundi previše može ih uništiti. Smatraju ih najboljim oolong čajevima na svijetu. Mirisom i okusom su posebni, a postoji ih mnogo - med, orhideja, iris, magnolija, badem, itd. Ulaganje pažnje i vremena u pripremu Dan Cong čaja vratit će se kao vrhunac okusa koji jedan čaj može pružiti.

Ovdje je potreban izuzetan oprez, padne li bilo kome na pamet pripremiti ga na zapadnjački način, dobit će izuzetno loš rezultat i pomislit će da nema goreg čaja na svijetu od dan conga. No, probajte eksperimentirati, s izuzetno kratkim vremenom prelijevanja, pa postupno povećavati prema vlastitom ukusu ili dok ne izvučete najbolje od ovog čaja. Preporuka je čak i od 5,5,10,15,30,60 sekundi, no za prvo prelijevanje nikako nemojte prijeći granicu od 15 sekundi. Obavezno je prvo ispiranje listića od 10-ak skundi.
mi lan dan cong, dan cong, guangdong, kineski čaj, oolong, wulong, feng huang, chinese tea

Najpopularniji Feng Huang Dan Cong (kin: 凤凰単丛, hrv: Feniksov dan cong) je vjerojatno Mi Lan Dan Cong (kin: 蜜兰单枞, hrv: Medena orhideja dan cong).

Legenda kaže da je jednom prilikom mladi vladar iz dinastije Song s vojnicima bježao pred neprijateljima u planine. Ožednio je ali ponestalo im je vode. Feniks je preletio iznad njega i ispustio listiće čaja u njegove ruke. On ih je pojeo i utažio žeđ. Tako je, nakon spašavanja vladara,  planina Feng Huang (kin: 凤凰, hrv: Feniks) dobila ime.
mi lan dan cong, dan cong, guangdong, kineski čaj, oolong, wulong, feng huang, chinese tea
Cijena oko 120 kuna za 50 grama.

Već sam pogled na suhe listiće i miris govore da se radi o nečemu sasvim posebnom. Gusti medeni miris odmah je očit.Dugi igličasti listovi su tamno smeđe tople boje, cijeli, nisu polomljeni, dužine 2-3 cm. U vrućem čajniku imaju intenzivan miris začina, voća meda s laganom cvjetnom notom.Priprema 7 grama čaja na 100ml vode, gaiwan, temperatura oko 90 stupnjeva, 15, 20, 25, 45, 60, 130 sekundi. Na ovaj način se može iskoristiti bare, 5 puta, dok će šesti već prilično oslabiti. Zanimljivo je kako je svako prelijevanje drugačije. U prvom i drugom do izražaja jako dolaze začinske note, i zreli voćni koktel s medom, breskva i liči, u trećem se začinska nota polako gubi. Boja je u početku pomalo isprana što je za očekivati, i postaje sve tamnija prema narančastoj. Iako se u šestom okus prilično gubi, ipak je vrlo lako otkriti o kojem čaju se radi. Ovaj čaj nudi tako puno okusa, punoće i slatkoće da je to teško za povjerovati. Za razliku od gui fei čaja koji sam često uspoređivala s medom, ovaj je lagan, mnogo kompleksniji ali i više istančane arome. Mi Lan Dan Cong je profinjeni i elegantan čaj, dok bih gui fei nazvala tromim, veselim i medenim i  svrstala u čajeve za posebno grijanje uz šalicu čaja dok vani pada snijeg.

Isplati li se? Svakako. Ako ste spremni uložiti trud i vrijeme u pravilnu pripremu, ovaj čaj će vas višestruko nagraditi. Pobrinite se da imati dobar gaiwan, kvalitetan čaj, štopericu za početak i dobru vodu.
Još jedna prednost mu je što se jako dobro drži s godinama. Moram priznati da mi je ova vrećica zaostala od prije, i kako nije uopće bila otvarana, zadržao je apsolutno sav miris i okus, što nije uvijek slučaj s čajevima, bez obzira kako dobro bili zapakirani i skladišteni.
cajnekronike @ 00:27 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, siječanj 3, 2016
Prodavač: Nannuoshan, Berlin, Njemačka
Vrsta: kineski bijeli čaj
Okus/Miris: sijeno, menta, intenzivan, slatki
Gorčina: moguća

Već dugo nisam pisala o bijelim čajevima, ima više od godinu dana, i nekako se poklopilo da ću ovog mjeseca pisati o tri - i to tri najpoznatije vrste kineskog bijelog čaja - Bai Hao Yin Zhen (Silver Needle), Bai Mu Dan (White Peony) i Shou Mei (Longevity Eyebrow).

shou mei, bijeli čaj, nannuoshan, čajoteka, white tea, gong mei, shaqing, kineski čaj

Ovaj čaj dobila sam iz jedne njemačke čajoteke koju svakako treba spomenuti - Nannuoshan. Nannuoshan nije tipična europska čajoteka s prekopiranom ponudom čajeva - sadrže gotovo isključivo kineske čajeve (uz poneki tajvanski), i to nearomatizirane. Cijene su im nešto veće nego kod drugih europskih čajoteka - ali kvaliteta košta nešto više. Sve čajeve dobavljaju iz Kine, ne preko posrednika iz kataloga, i aktivno se bave održavanjem seminara i čajanki. Opisi čajeva su im opširni, a za svaki imaju točno opisan postupak pripreme.

Shou Mei (kin:寿眉 pinyin: shou4 mei2) bijeli kineski čaj, nešto je manje poznat ali itekako popularan i rasprostranjen. Zanimljivo je kako se Shou Mei čaj često prodaje pod Bai Mu Dan. To je odmah vidljivo kod listića. Bai Mu Dan dobre kvalitete rijetko kad izgleda kao onaj kojim smo okruženi. Shou Mei s druge strane spada u čajeve niže kvalitete od Bai Mu Dana. Često je smeđi, razlikuju se razine kvalitete i ima malo ili nimalo bijelih dlačica. Shou Mei sadrži pupoljak i dva ili tri listića, puno grančica i širok raspon boja - od bijele preko zelene do smeđe, s velikim listićima ali i potrganim sitnijim, grančicama, pupoljcima. Na prvi pogled izgleda vrlo zanimljivo, a čak i miris suhih listića govori o posebnom karakteru čaja.

Bijeli čaj prolazi najmanje koraka obrade. Listići se puste da povenu i samo se suše (iako su mogući i dodatni koraci). Dolazi iz Fudinga, provincije Fujian, iz sorte Da Bai. Zanimljivo je kako u Fujianu postoje dva mjesta poznata po bijelom čaju, time i po vlastitim Da Bai sortama - Fuding i Zhenghe. Ovaj bijeli čaj često dolazi i u "aged" varijanti i kompresiranim "tortama".

Cijena oko 70 kuna (9 EUR) 50 grama.
shou mei, bijeli čaj, nannuoshan, čajoteka, white tea, gong mei, shaqing, kineski čaj
3 grama čaja na najviše 100ml vode, priprema u gaiwanu, temperatura oko 90 stupnjeva (može i malo niža), 45, 60,75 sekundi. Ili do dvije minute za vodom oko 80 stupnjeva pa produžiti. Izrazito miiše na sijeno, šumu u jesen nakon kiše. Ima nečeg svježeg u čaju, baš kao što se sijeno suši prirodno, tako je očito u ovom čaju da nema nikakvih dodatnih obrada listića. Boja je žuta, prema sunčano-narančasto ispranoj žutoj, bistra. Boja bi se lako mogla usporediti s onom crnih čajeva, samo mnogo svjetlija.

Treba napomenuti da je zabluda kako kod svih bijelih čajeva nema oksidacije. To je jasno vidljivo kod boje, a ona se kreće od 8-15% i uglavnom je spontana. Razlika između bijelih i zelenih je u nedostatku glavnog koraka proizvodnje zelenog čaja, u doslovnom prijevodu ubiti-zeleno ili fiksiranju (kin: 殺青, sha1qing1) koje kod zelenog čaja uključuje "pečenje" ili "parenje".
shou mei, bijeli čaj, nannuoshan, čajoteka, white tea, gong mei, shaqing, kineski čaj
Mislim da je ovaj čaj odličan u kombinaciji s čokoladom. Čokolada u njemu izvlači okus mente, izaziva novi podražaj, doslovno blage trnce na jeziku. Ostaje snažan okus, srednje slatki, ali s pomalo trpkog, onaj koji isušuje usta i traži čašu vode.
Miris ovog čaja je intenzivan, baš kao i miris suhih listića i miris listića u vrućem čajniku, sva tri su u apsolutnom skladu. Drugo prelijevanje daje malo tamniju boju, prema narančasto oker, s nešto tek blažim mirisom. manje izražen okus sijena ali možda tek malo više opor, no to mu samo daje poseban karakter. Moguće ga je iskoristiti i do pet puta. Zadnje prelijevanje daje najviše mekanog slatkog okusa, bez slamnatih nota s čak osjetnom notom koja podsjeća na zimsku banchu.
Kineskih bijelih čajeva ima mnogo: Yin Zhen, Bai Mu Dan, New Technique White Tea, Yue Guang Bai, Shou Mei, Gong Mei, itd... Tu je i mnogo prijelaznih varijanti kao npr. Anji Bai Cha koji je idealan prijelaz između bijelih i zelenih čajeva. Ovaj čaj nije za one koji žele potpuno blagi čaj, ali mogao bi oduševiti ljubitelje intenzivnih mirisa i okusa i one kojima se sviđaju tamniji oolong čajevi. Vjerujem da bi odličan bio i hladan.
cajnekronike @ 20:39 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, siječanj 2, 2016
Jednom davno, otprilike 5000 godina ranije, u šalici nije bilo čaja.

 povijest čaja, shen nong, kineske dinastije, kineski čaj, vrste čaja

Prije 4700 godina  Kinom je vladao car Shen Nong (神农). Shen Nong bio je neizmjerno zainteresiran za proučavanje biljaka i njihove ljekovitosti. Legenda kaže da je imao prozirno tijelo i zbog toga je lako mogao vidjeti što se događa unutar njegovih organa. Shen Nong je često testirao biljke na sebi. Godine 2737 prije naše ere, dok su na jednom putovanju sluge za cara zagrijali vruću vodu kako bi je pročistili, slučajno je u nju upao listić zelenog čaja. Kako je bio znatiželjan u vezi biljaka, Shen Nong je tekućinu popio.

 

Kina je prva zemlja u svijetu u kojoj je otkriven čaj. Čaj se u početku koristio kao medicina te u budističkim hramovima kako bi redovnike održavao budnima. Tek se u vrijeme Sui (581-618) i Tang (618-907) dinastija počeo koristiti kao piće a pojavile su se i prve čajanke. I dok je u vrijeme Sui dinastije još uvijek uglavnom bio korišten u medicinske svrhe, u vrijeme dinastije Tang, čaj je počeo dobivati ozbiljnu pažnju. Za vrijeme dinastije Song (960-1279), kultura ispijanja čaja doživjela je pravi procvat. Čaj se počeo cijeniti u svim područjima – od književnosti do slikarstva. Pojavlile su se nove vrste čaja (posebno kompresiran čaj), literatura i organizirala natjecanja u poznavanju i kvaliteti. Glavna promjena u vrijeme dinastije Ming (1368-1644) bila je korištenje čaja u listićima umjesto u kopresiranom obliku. Čaj je postao svakodnevica u životu običnih ljudi tek u vrijeme dinastije Qing (1644-1912).

 

Danas je čaj neizostavan dio kulture Kine. Tisuće vrsta, načina obrade i lokacija gdje se uzgaja dokazuju da je kultura ispijanja čaja vrlo važna u životu kineskog naroda. Vruća voda se i dalje u Kini često pije. No, to je neka zasebna tema. Kina ima nebrojeno mnogo čajeva, ali osnovnih vrsta je šest. Svaka nosi naziv prema nekoj boji – osim jednog. Njegov je naziv crni zmaj. 

白茶baicha  - bijeli čaj
黄茶huangcha – žuti čaj
绿茶lücha – zeleni čaj
红茶hongcha – crveni čaj
乌龙茶wulongcha – oolong čaj
黑茶heicha – crni čaj

 

Svaki od tih čajeva može se još dodatno usitniti, pomiješati s drugom vrstom, prepržiti, aromatizirati, ili pustiti da odstoji nekoliko godina. Osim toga, provincija iz koje čaj dolazi je također važna, kao i sorta čajnog grmića. Proces proizvodnje svake vrste također se može razlikovati. Opisivanje baš svih vrsta kineskih čajeva bilo bi nemoguće.

povijest čaja, shen nong, kineske dinastije, kineski čaj, vrste čaja

Povijest kineskog čaja izuzetno je zanimljiva o opširna. Postoje mnoge razne legende i priče o nastanku čaja. Gotovo svaka zemlja u kojoj je čaj dio kulture, ima svoju priču vezanu uz čaj. No, niti jedna nije toliko stara kao kineska. Kina je prva zemlja u kojoj je čaj "otkriven".

cajnekronike @ 10:37 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, siječanj 1, 2016
Novu godinu posebno volim, čekaju nove prilike, veselim se novim ljudima, novim čajevima i sretna sam da je toliko starih, dobrih (i ljudi i čajeva) uz mene dočekalo novih dvanaest mjeseci. Isto želim i vama, uz novogodišnju čajanku i fine čajeve.

čajne kronike

cajnekronike @ 17:13 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, prosinac 30, 2015
Prodavač: Eco-Cha
Vrsta: tajvanski oolong
 
Nakon Jin Xuan čaja iz tajvanske trgovine Eco-Cha, na red dolazi još jedan njihov čaj - Dong Ding. Morat ćete mi oprostiti što poveznica ne odgovara točno čaju koji predstavljam, razlika je u vremenu ubiranja listića. Radi se srednje oksidiranom (oko 30%-40%), jako prženom oolong čaju iz prošlogodišnje jesenske berbe. Cijena mu je oko 100 kuna za 75 grama (14 dolara).

Moram priznati da je ovaj čaj izazvao podvojene osjećaje.
dong ding, eco-cha, artisan tea, taiwanese tea, tajvanski čaj, roasted tea
Priprema, oko 5 grama na 200ml vode. Prvo prelijevanje oko 50 sekundi, zatim 40, pa 55.

Dong Ding je nastao prije više od 120 godina kad je sorta qing xin donesena iz kineske provincije Fujian. Najpopularnija je ipak zelena varijanta, dok se prženjem često nastoje prikriti listići loše kvalitete. Najbolji Dong Ding dolazi iz proljetne i zimske berbe, a beru se 3-4 listića i pupoljak.
dong ding, eco-cha, artisan tea, taiwanese tea, tajvanski čaj, roasted tea
Dong Ding čaj raste na planini Dongding, tajvanskoj pokrajini Nantou, i uglavnom raste na visini iznad 1000 metara. Ovaj je ručno ubran na 750 metara. No, treba biti posebno oprezan prilikom kupovine, jer neki Dong Ding čajevi možda uopće nisu rasli na izvornom mjestu te će cijena biti neopravdano visoka. Može doći u dvije varijante, prženoj i zelenoj, a ubire se u proljeće, ljeto, jesen i zimu. Dong Ding (kin: 凍頂, pinyin: dong4 ding3) ili Tung Ting, dva su naziva za isti čaj. Izuzetno je zanimljiv naziv ove planine: dong znači smrznuti, ding znači vrh.
 
dong ding, eco-cha, artisan tea, taiwanese tea, tajvanski čaj, roasted tea
Kod suhih listića smještenih u vrući čajnik do izražaja dolazi prženi miris, ali blago, nije napadan. Miriši slatko, duboko, prezrelo voće. Prvo prelijevanje 50 sekundi. oko 5 grama listića na 200ml vode. Boja je jantarno narančasto smeđa, bistra. U mirisu sad dolazi do izražaja pečeni miris. Iako je miris mokrih listića dosta sličan Gui Fei čaju, okus je u potpunosti drukčiji. U okusu jako do izražaja dolazi da se radi o pečenom čaju. Dosta je blag, bez mnogo slatkoće, idealan bi bio za vrijeme jesenskih pljuskova. Nakon prvog prelijevanja, miris zrelog voća se postupno gubi i do izražaja dolazi mnogo više zelena i pržena nota. Drugo prelijevanje (kraće, oko 40 sekundi) ostavilo je neki loš okus, pomalo blijedi, pomalo ishlapjeli, pomalo ustajali, pomalo gorki. I to sam se ponovno prisjetila zašto mi ovaj čaj nikako nije odgovarao. U slučaju da se prelijeva više puta i sve ulije u veliku šalicu, rezultat nikako neće biti dobar. Također, rezultat je jako loš ako odstoji i samo malo se ohladi. Treće je već nešto malo bolje (oko 55 sekundi) ali ponovno se previše okusa bori za prevlast a svi gube.

dong ding, eco-cha, artisan tea, taiwanese tea, tajvanski čaj, roasted tea

I ovaj čaj ostavlja slatki okus u ustima koji traje dugo. To je vrlo dobar pokazatelj kvalitete, ipak, okusom me malo razočarao. Nisam preveliki ljubitelj pečenih/prženih čajeva, osim ako se ne radi o Wuyi čajevima. Ovdje je toliko okusa pomiješano da se na kraju spajaju u nešto što mi nikako ne odgovara. Kvaliteta je neupitna, svi listići ovog prodavača su ručno ubirani, posebna pažnja  je posvećena čajevima, no, meni osobno nikako ne odgovara. Puno mi je draža zelenija varijanta Dong Dinga. Medeno slatki miris, intenzivan, pikantan, zrele marelice i meda, davao je puno veća obećanja no što ih je uspio ispuniti.

Poslužiti uz suho voće, idealan za vlažne i hladne jeseni. Ima nešto posebno u odabiru čaja prema sezoni ubiranja.Nema boljeg od jesenske berbe u jesen i proljetne u proljeće.
Ipak, ovo nije jedan od mojih favorita. Čim sam otvorila vrećicu bilo je nešto posebno u njemu, ali nedovoljno dobro da bih rado posezala za vrećicom. Balansiralo je između oduševljenja i razočaranja, slegnuo se negdje između.

cajnekronike @ 08:59 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, prosinac 29, 2015
Vrsta: tajvanski oolong čaj

Još jedan gao shan ili high mountain čaj iz tajvanske čajoteke specijalizirane za gao shan čajeve. Ako se pitati zašto naručivati čajeve preko interneta, pravi odgovor leži u tome da je tako kvalitetne čajeve direktno iz izvora nemoguće kupiti kod nas, poštarina je niska ili je nema, dostava je vrlo brza a čajevi su odlični. Naravno, tu je i činjenica da će specijalizirane prodavaonice prodavati i probrane čajeve, baš kao što je to slučaj s Teamountains.

dongyanshan, dongyan oolong, gao shan, taiwan, tea, čaj, teamountains, tea mountains, nantou, chun lan, high mountain

Cijena je 185 kuna (26.5 USD) za 50 grama ili 370 kuna za 100 grama. Ovaj čaj dolazi s planine Dongyan (Nantou) u Tajvanu. Raste na visinama od 1350-1500 metara. Dongyanshan Chun-Lan (kin: 東眼山春嵐 pinyin: dōng yǎn shān chūn lán) ili u doslovnom prijevodu Proljetna maglica s planine Dongyan.
dongyanshan, dongyan oolong, gao shan, taiwan, tea, čaj, teamountains, tea mountains, nantou, chun lan, high mountain
"Kuglice" se ovaj put teško mogu nazvati kuglicama. Izuzetno su velike, lijepo se vide grančice i da su listovi veliki čitavi i puni. Tamnije zelene mat boje, ujednačene. U vrućem čajniku mirišu prekrasno, puno toplo i slatko. Ovaj oolong bih okarakterizirala kao punokrvni čisti gao shan oolong. 5-7 grama čaja na 150ml vode, pustiti da zavrije i pustiti da se ohladi 30-120 sekundi. Prvo prelijevanje 45 sekundi, zatim postupno povećanje. Blijede sunčano žute boje. Grančice su izuzetno duge, i jako lijepo izgledaju kad se iskoriste u potpunosti. Duge su i do 15 centimetara s listićima, a same čak i 8. Jako lijep doživljaj za vidjeti kako se kuglice mogu raširiti, pogotovo onima koji nisu imali prilike piti ovakve čajeve. Nakon drugog prelijevanja okus je još topliji i kremasti, sve više žuti sa svakim prelijevanjem, ali one žive svježe boje. Do izražaja dolaze cvjetne podnote ali tekstura mu je u prvom planu. Ovaj čaj se može preliti barem 5-6 puta, niti jednom neće izgubiti svoju punoću i kremastu teksturu. Boja je tako lijepa, intenzivno žuto-sunčana, punija nakon drugog prelijevanja kad se listići još malo otvore. Odličan je za sve one koji bi željeli probati pravi gao-shan čaj, bez dodatnih prevladavajućih okusa i mirisa, samo u čistom obliku. I nakon petog zadržava tu svoju čistu toplu punoću okusa ali i svježi cvjetni miris, ni trunke naznakama lošeg čaja. Pravi kvalitetni oolong čaj trebao bi se moći iskoristiti barem pet puta. Čaj ne mijenja bitno karakter s prelijevanjem, dosljedan je, svjež i neporemećen, sa sitnim razlikama u prelijevanjima, očitima, no tek toliko da sadrži staloženost.

dongyanshan, dongyan oolong, gao shan, taiwan, tea, čaj, teamountains, tea mountains, nantou, chun lan, high mountain

Ovo čudo od čaja ostavlja tako dobar slatki okus u ustima, još barem 20 minuta nakon ispijene šalice. Kad kažem šalica, mislim na onu od 50-ak ml. Dok taj okus još traje, probajte popiti mali gutljaj mlake vode, dogodit će se doslovno eksplozija. Okusni pupoljci doslovno se mogu osjetiti kako još više živnu, gotovo kao trnci. Čaj nikad ne bi trebao biti zadovoljstvo samo taj trenutak dok se pije, trebao bi biti zadovoljstvo i prije prelijevanja vrućom vodom, za vrijeme, za vrijeme pijenja ali i nakon. Jedna mala šalica čaja može uljepšati barem 30 minuta života. Čaj bi također trebalo piti dok je još vrući, ne puštati ga da se ohladi kao što mi to često radimo.

Kineski zarolani oolong čajevi i tajvanski se razlikuju. I dok kod kineskih ne bi trebalo biti grančica i njihov nedostatak ukazuje na višu kvalitetu čaja, u tajvanskim gao shan čajevima one moraju postojati. Beru se isključivo ručno na visokim nadmorskim visinama.

dongyanshan, dongyan oolong, gao shan, taiwan, tea, čaj, teamountains, tea mountains, nantou, chun lan, high mountain

Ovaj čaj vežem na zimu, snijeg, sporo uživanje i čekanje proljeća. Teamountans me nikada ne razočaraju svojim čajevima.

Ako se pitati je li 185 kuna puno za čaj, moj odgovor je - nije. 30 kuna je puno za 100 grama čaja ako je čaj nekvalitetan. No ponekad vrijedi dati novac za pravo iskustvo ispijanja čaja koje će doslovno pružiti sreću. Oni koji tek ulaze u svijet pravih čajeva možda još ne vide sve aspekte. No jednom kad pred sobom imate čaj visoke kvalitete, teško ćete se moći vratiti na jeftinije varijante. 5 grama listića bit će dovoljno za 1-1.5 litre vode - ali ne odjednom. Takve čajeve obaveze pripremajte u pravim čajnicima na pravi način. Toplo preporučam izdatak za gaiwan i barem dvije male šalice, bez ostalog pribora se još moguće snaći. Takav pribor vrlo brzo postane navika i nužnost, i jedini zadovoljavajući način pripremanja čaja. Gaiwan je izuzetno jednostavan za korištenje jednom kad se na njega naviknete. Puno je jednostavniji od bilo kakvih filtera, papirnatih ili metalnih, ne treba vam nikakva žlica, vaga niti bilo što drugo. Oni najjeftiniji mogu se kupiti i za 50-ak kuna. Uglavnom su između 100-200 ml, dovoljno za jednostavnu pripremu čaja za jednu osobu i vrlo jednostavna višestruka prelijevanja.

dongyanshan, dongyan oolong, gao shan, taiwan, tea, čaj, teamountains, tea mountains, nantou, chun lan, high mountain

Nedavno sam u jednoj našoj trgovini potrošila taj isti iznos za 200 grama čaja koji je prilično loš. Ovdje sve dvojbe prestaju - svih tih 200 grama čaja neće pružiti niti stotinku zadovoljstva koje će pružiti jedna mala šalica od 50 ml ovog Dongyanshan oolonga. Podijelimo li cijenu s količinom "serviranja", dobit ćemo 18 kuna po količini za jednu pripremu s bar pet prelijevanja (1-1.5 litri vode). Šalica kave u Zagrebu košta barem 10 kuna.

Zapamtite, kvaliteta košta.
cajnekronike @ 02:25 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, prosinac 28, 2015
Naziv: Žuti čaj
Prodavač: Čajevi.hr
Vrsta: kineski žuti čaj

Dugo sam se trudila izbjegavati recenzije čajeva naših čajoteka. Povremeno sam spomenula neku aromatiziranu varijantu koja je, iako ne spada u prave čiste čajeve, ipak ispala prilično dobro. Kako dobivam sve više upita vezanih uz naše čajoteke, a misija Čajnih kronika je od početka bila predstaviti najkvalitetnije čajeve i vrste koje postoje kako bi svi čajoljupci dobili najviše za svoj novac, došao je vrijeme i za neke recenzije čajeva koji se mogu kupiti kod nas. Ono što često napominjem i čime se ponosim je da niti jedna od recenzija nije plaćena, sve su isključivo moje vlastito mišljenje temeljeno na godinama bavljenja čajem, tisućama vrsta i velikim entuzijazmom. Pravu vrijednost čaja i kvalitetu upoznala sam tek posjetivši zemlje u kojima se oni proizvode i to je postao temelj Čajnih kronika i svih recenzija i predstavljanja. Također, napominjem da cilj recenzija nije da budu pjesničke, već da daju realan, što manje subjektivan a što više profesionalan opis čaja prema kriterijima koji su važni za ocjenu. Sad, na upit čitatelja, izlažem svoje (ne tako pozitivno) mišljenje na milost i nemilost.

žuti čaj, anhui, yellow tea, huang da cha, prženi čaj, čajevi.hr, kineski čaj, čajoteka
Žuti čaj je kod nas nemoguće nabaviti, barem onaj kvalitetni. Kod kupovine čajeva koji se navode kao izuzetno rijetki, treba obratiti pažnju na činjenicu zašto je tome tako. Glavni razlog je često jednostavno nedostatak interesa za određenim čajem pa nema potrebe proizvoditi ga u većoj količini, kompliciran postupak izrade ako se radi na pravi tradicionalan način, ili ograničeno područje uzgoja. No, sve to znaju i trgovci čajem. Zato se često pod skupim čajem prodaje varijanta koja je uzgojena na nekom drugom mjestu, pod drugim uvjetima i lošije kvalitete. To je čest slučaj kod Da Hong Pao čaja, Tie Guan Yin čaja, Long Jing čaja itd. Žuti čaj nije ponovno doživio procvat, nego je tek nedavno predstavljen kod nas, ali nikad nije bio posebno omiljen kao zeleni, oolong ili crni.

žuti čaj, anhui, yellow tea, huang da cha, prženi čaj, čajevi.hr, kineski čaj, čajoteka

Čajoteci Čajevi.hr priznajem veliku ljubaznost. Kako već dugo nisam kupila niti jedan čaj, ponukana pitanjima mnogih čitatelja, odlučila sam dati priliku "našima". Sad s tugom gledam u čajnik koji sam mogla kupiti umjesto čajeva, a čajevi stoje i čekaju da vrijeme odradi svoje.

Prva zamjerka je nepotpuni naziv čaja. Žuti čaj je naziv cijele jedne skupine čajeva, nikako samo jednog čaja. Ipak, slika kaže kako se radi o žutom čaju imena Huang Da Cha (kin:黄大茶, pinyin:huang2 da4 cha2), žutom čaju velikih listova, jako prženom. Uglavnom dolazi iz pokrajine Anhui. Cijena, 40 kuna za 50 grama. 

žuti čaj, anhui, yellow tea, huang da cha, prženi čaj, čajevi.hr, kineski čaj, čajoteka

Listići su i veliki, i sitni, od milimetra do 2 centimetra, s puno polomljenih i grančicama, od ispranih svijetlosmeđih do tamnosmeđih i tamno zeleno sivih ispranih. Na slici se može vidjeti čaj i nešto što nema veze s čajem, dio nekih posušenih travčica kojima u čaju nikako nije mjesto.
Miris suhih listića je zagušen. Za 7 grama čaja treba oko 150 ml vode, oko 95 stupnjeva. U vrućem čajniku listići imaju intenzivan jako prženi miris, pomalo na kestene, duboki. Prvo prelijevanje trebalo bi biti oko 20 sekundi, svako sljedeće duže. Ovaj se čaj često opisuje kao kava među čajevima, no to u ovom slučaju nije istina.Nadala sam se da će dati dobre rezultate i da ću se pokunjeno ispričati na svim ovim godinama lošeg iskustva s ponudom čajeva kod nas.
Nakon prvog prelijevanja listići imaju pomalo kiselo-zeleni miris, nakon drugog on se gubi i vraća se prženi blaži miris, no nakon trećeg ostaje samo miris vlažnog starog papira. Ovaj bi se čaj trebao moći iskoristiti i preko pet puta na ovaj način. Okus je prvi put prženi i pomalo gorki, drugi blaže pržen s još malo gorčine koja se ne razvija u ništa dodatno, a svako sljedeće tek ustajali blijedi okus. U petom je on u potpunosti mlaka voda. Boja je narančasto crvena, pomalo mutna.


Druga je zabluda da ćete od žutog čaja smršaviti 8 kilograma u mjesec dana, kako jedna druga naša čajoteka reklamirala svoj čaj. Svi čajevi su dobri i zdravi, ako su kvalitetni, i jako dobro utječu na zdravlje, no bez ozbiljne brige za prehranu i tjelovježbe, nema tog čaja koji će vas napraviti top modelom.

žuti čaj, anhui, yellow tea, huang da cha, prženi čaj, čajevi.hr, kineski čaj, čajoteka
Osim nepotpunih naziva, pregledavši ostali sadržaj stranice, ne mogu ne reagirati. Nebuloze kako milky oolong nastaje tako da se listići izlažu mliječnoj pari je zabluda. No, pogledate li malo pažljivije, to je podatak koji prenose sve hrvatske čajoteke, slijepo kopirajući tekstove jedni od drugih, baveći se trgovinom a ne čajem.
žuti čaj, anhui, yellow tea, huang da cha, prženi čaj, čajevi.hr, kineski čaj, čajoteka
No, kad se u obzir uzme cijena čaja, i da ovaj čaj vjerojatno košta barem duplo manje kod posrednika od kojih sve naše čajoteke nabavljaju čajeve, ova razina kvalitete je i očekivana. Kila čaja loše kvalitete može se kupiti i za 20-ak kuna u izvornoj zemlji.

Ako se ipak odlučite upustiti u avanturu, predlažem jedno dugo namakanje, baš kao što navode, od 3 minute, koje će ujedinititi postupna prelijevanja i dati čaj prihvatljivog okusa. Ipak, ono što mu najviše nedostaje je karakter. A ono što našim čajotekama nedostaje je entuzijazam, točne informacije i istinska ljubav prema čaju.

Veselim se skorom predstavljanju nekih drugih žutih čajeva.

cajnekronike @ 00:32 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, prosinac 27, 2015
Naziv: Jasminov vrh (Jasmin Power)
Prodavač: Daoli Ljubljana
Vrsta: aromatizirani tamni čaj

Otkrila sam prije nekih godinu dana jednu čajoteku u našem susjedstvu koja mi se činila prilično dobrom. Tek nedavno, kad sam trebala naručiti neke čajeve, a nezadovoljna ponudom koju imamo kod nas, odlučila isprobati je li me osjećaj prevario. Pronaći dobru čajoteku u Europi je uglavnom izuzetak, nikako pravilo, a toga su svjesni svi oni koji su čajeve imali prilike piti u Aziji.

gong ting, pu'er, zreli pu'er, shu pu'er, daoli, jasmin, molihua, čajoteke, kvaliteta čaja

Jasminov vrh ili Molihua wei shu pu'er (kin:茉莉花味熟普洱, pinyin: mo4li4hua1 wei4 shu2 pu3er3, hrv: zreli pu'er s okusom jasmina) sasvim je neuobičajeni pu'er (za naše pojmove). 140 grama košta 14.95 eura tj. oko 115 kuna. Prilično puno za jedan pu'er, mnogi bi pomislili, pogotovo onaj s dodatkom jasmina. Nažalost, dok se kod nas čajevi uglavnom aromatiziraju kako bi se prikrila loša kvaliteta, to nije uvijek slučaj vani. Subjektivno zaključujem kako je ovo jedan od najboljih pu'er čajeva u listićima koje sam imala prilike probati. Vezana stranica Teaspotting navodi ga pod imenom Jasmin Power i nudi u količini 100 grama za 12 eura.

gong ting, pu'er, zreli pu'er, shu pu'er, daoli, jasmin, molihua, čajoteke, kvaliteta čaja

Ovaj čaj nije samo za ljubitelje čajeva s jasminom, već i za istinske ljubitelje pu'er čaja. Iako aroma jasmina dolazi do izražaja, ona ne prevladava i ne ubija okus čaja, a potpuno se gubi nakon petog prelijevanja i ostaje samo puni okus pu'er čaja. Ovaj čaj ima dvostruki karakter, i više nego dobro balansira između čistog i aromatiziranog. I dok smo navikli na zelene čajeve s dodatkom jasmina, ovaj pu'er se savršeno nosi s cvjetićima. Daoli ovaj čaj opisuje apsolutno točno, jasmin ne dominira, samo ga obogaćuje.

gong ting, pu'er, zreli pu'er, shu pu'er, daoli, jasmin, molihua, čajoteke, kvaliteta čaja

Da nisu svi pu'er čajevi u listićima isti, pravi je dokaz ovaj čaj. I dok za sve one koji se prodaju kod nas ne možete saznati baš nikakve dodatne informacije, osim da je iz Yunnana (a pu'er čajevi su iz Yunnana), Daoli za svoj navodi još. Radi se o gong ting čaju (kin: 宫庭, pinyin: gong1ting2, hrv: carski dvor), starom tri godine. Listići su sitni, tamno smeđi, s nekoliko cvjetića jasmina i latica. Taman toliko koliko treba. Gong ting je najviša kategorija pu'er čaja. Treba napomenuti i da se za shu (zreli) pu'er uglavnom koriste listići s grmića koji rastu pod nadzorom. Gong ting razred trebao bi sadržavati što više pupoljaka bez grančica, koji će davati blagi puni okus. Pu'er u listićima koji sadrži puno grančica, veće listiće, isprane smeđe sive boje, uvijek je lošije kvalitete. Treba također voditi računa da nije svaki gong ting čaj jednake kvalitete.

gong ting, pu'er, zreli pu'er, shu pu'er, daoli, jasmin, molihua, čajoteke, kvaliteta čaja
Pu'er čaj je najbolje pripremati u gaiwanu ili malom Yixing čajniku (Yixing zisha). 6 grama čaja dovoljno je za 100-250 ml vode. Za veću količinu vode, preporučam malo duže namakanje, za manju kraće. Prvo i obavezno listiće je potrebno isprati, tek nekoliko sekundi. Pu'er se može pripremati na više načina - izuzetno kratka prelijevanja s postupnim produživanjem ili, kao što Daoli preporuča, prva tri po minutu, sljedeća duplo duže. Kod iskusnih i profesionalnih prodavača kojima je čaj važna stavka u životu, slijediti preporuku će uvijek biti najbolja opcija. Kod ostalih prodavača, tj. čajoteka kojima je čaj samo posao a ne i ljubav, preporuke je potrebno izbjegavati.

gong ting, pu'er, zreli pu'er, shu pu'er, daoli, jasmin, molihua, čajoteke, kvaliteta čaja

Kako prepoznati profesionalnog prodavača?
Probajte prodavaču postaviti pitanje vezano uz čaj - iz koje je berbe čaj, koja je posebnost tog čaja, koji je izvorni naziv čaja, od kud je čaj uvezen, itd. Profesionalci će vam uvijek moći ispričati neku zanimljivost koja se ne odnosi na mršavljenje ili ostale zdravstvene probleme i njihovo liječenje čajem, uvijek će vam točno znati reći dolazi li čaj iz ljetne ili zimske berbe i nadovezati se s još pokojom informacijom kako je prijašnja bila bolja/lošija, profesionalni prodavač nekoliko je puta i sam posjetio farme čaja ili mjesta proizvodnje u izvornoj zemlji ili barem razgovarao sa stručnjacima diljem svijeta, a moći će vam reći i nekoliko naziva za čaj koji vas zanima, kao i još poneku informaciju. Izbjegavajte one koji ponavljaju "naš je čaj svježi i vrhunski, izuzetno rijedak, i jako pomaže pri mršavljenju".
gong ting, pu'er, zreli pu'er, shu pu'er, daoli, jasmin, molihua, čajoteke, kvaliteta čaja
Kod pripreme koja počne od desetak sekundi i povećava se za početnih 5-10 pa prema minuti (i duže), drugo i treće prelijevanje dati će najintenzivniju aromu jasmina. Nakon četvrtog, puni miris pu'era počinje dolaziti do izražaja a jasmin se gubi. Nakon petog, ovaj čaj ima prekrasan miris i okus vrlo dobrog pu'er čaja, bez onih aluzija na prljave čarape. Samo topli zemljani (ali ne onaj robusni okus mokre ustajale zemlje), puni ali blagi okus s intenzivnom tamnom narančasto-crvenom bojom. Zanimljivo je kako miris listića ostaje gotovo nepromijenjen i nakon 15-tog prelijevanja, samo boja, dužina prelijevanja i okus govore da su listići na izdisaju.
gong ting, pu'er, zreli pu'er, shu pu'er, daoli, jasmin, molihua, čajoteke, kvaliteta čaja
Ovo je jedan od čajeva za istinske ljubitelje pu'era koji žele uzeti pauzu i sat vremena uživati u višestrukim prelijevanjima, aromama i bojama koje će ovaj čaj dati. Uz pravi pribor, nema boljeg opuštanja za kraj tjedna.
cajnekronike @ 02:31 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, prosinac 26, 2015
Pu'er (kin: 普洱, hrv: Puer) čaj spada u skupinu post-fermentiranih čajeva a dolazi iz provincije Yunnan. Pu'er čaj nastaje od biljke Camellia sinensis var. Assamica.

U Kini postoji grad koji nosi ime ovog čaja. Pu'er grad je nekadašnje ime grada Simao, koji je ime promijenio 2007. godine. Glavni proizvod ovog grada je - pu'er čaj.

Dijeli se prema načinu fermentacije i izgledu.

Prva vrsta je "sirovi" pu'er čaj (kin: 生) koji fermentira duži niz godina na prirodan način. Sirovi pu'er sličniji je zelenom čaju nego onome što se kod nas podrazumijeva pu'er čajem. Čaj je žuto-zelene boje.  Svježi sirovi pu'er priprema se na način drugačiji nego zeleni čaj i potrebno je savladati tehniku pripremanja kako bi se iz njega izvukao najbolji okus. Što je stariji to mu je cijena viša, a oni najstariji posjeduju kolekcionarsku vrijednost. Druga je vrsta "zreli" (kin: 熟) pu'er čiji je proces fermentacije znatno ubrzan.pu'er, bingcha, tuocha, maocha, fermentirani čaj, heicha, tamni čaj, kineski čaj

Prema izgledu može biti komprimiran ili ne. Čaj može biti stisnut u različite oblike: zhuancha (kin: 砖茶, hrv: cigla), bingcha  (kin: 饼茶, hrv: pita), tuocha (kin: 沱茶, hrv: tuocha), fangcha (kin:方茶, hrv: kvadrat), jincha (kin: 紧茶, hrv: jincha) i jinguacha (kin: 金瓜茶, hrv: bundeva), pu'er u tankom valjku od bambusa... Postoje i minijaturni oblici navedenih čajeva.

Postoji stotine vrsta, stotine tvornica (među kojima su najpoznatije Menghai, Xiaguan, Haiwan, Kunming), stotine okusa i vrlo mnogo oblika pu'er čaja.

Svi ti oblici i vrste nastaju od listića koji se nazivaju maocha (kin: 毛茶, hrv: sirovi/nekompresirani/grubi čaj).

Pu'er čaj se često uspoređuje s vinima. Postoji nebrojeno mnogo vrsta pu'er čaja. Pu'er bez dodatnih informacija je kao vino bez ikakve etikete.

 Kod nas je moguće pronaći uglavnom pu'er u listićima i mini tuocha pu'er lošije do srednje kvalitete. Najučestaliji i jedni od najranijih oblika su listići kompresirani u "pite" tj. "frizbi", (bingcha) koji uglavnom imaju 357 grama. Pu'er čaj se obavezno ispire, a listići se često mogu iskoristiti i preko 10 puta. Vrijeme namakanja je izuzetno kratko, počinje od tek nekoliko sekundi, s vodom odmah nakon što zavrije. Kod pu'er čajeva treba biti oprezan, na tržištu postoje i mnoge lažne verzije čajeva popularnih tvornica.

Najskuplji  pu'er prodan je 2007. godine u gradu Guangzhou, provincija Guangdong  za 300000 yuana (300 000 kuna). Riječ je o čaju starom 60 godina, težine 100 grama.

cajnekronike @ 20:10 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, prosinac 10, 2015
15. prosinca otvaramo izložbu fotografija kineskih i tajvanskih čajeva "Priča o čaju" u Galerijskom centru Varaždin. Otvorenje je 15. prosinca, na Internacionalni dan čaja. Izložba će biti otvorena do 24. prosinca 2015.

Obilježavamo Internacionalni dan čaja izložbom fotografija kineskih i tajvanskih čajeva bloga Čajne kronike. Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu pobrinuo se za prezentaciju kineske čajne ceremonije i kineske kaligrafije. Uz kineski čaj, probat ćemo i tajvanske, za što se pobrinula tajvanska čajoteka Tea Mountains, poslavši nam jedne od najboljih gaoshan (high mountain) oolong čajeva. Prvi put u Varaždinu imat ćemo priliku upoznati se s kineskom čajnom ceremonijom, vidjeti kako se pišu kineski znakovi vezani uz čaj, probati kvalitetne prave gaoshan čajeve i uz sve to saznati puno zanimljivosti o čaju. Nećemo se zadržati samo na tome, pripremili smo vam poseban ugođaj i čajanku u znaku Kine i kineske kulture.

 

priča o čaju, izložba fotografija, kineski čaj, tajvanski čaj


cajnekronike @ 16:45 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
četvrtak, listopad 15, 2015
20. listopada u 19 sati održava se još jedna Pričljiva čajanka u Varaždinu.

Vrijeme je da vas upoznamo s konceptom Pričljive čajanke!

Pričljiva čajanka je poseban čajno-književni događaj - druženje uz odlične mlade pisce i vrhunske prave čajeve. Na Pričljivoj čajanci ne dopuštamo prosječnost. Izvanrednu posjećenost prošlogodišnje Pričljive čajanke možemo zahvaliti varaždinskim autorima i neobičnim čajnim specijalitetima. Ove smo se godine proširili izvan granica Varaždina, a razveselit će nas gosti iz CeKaPe-a. Sanja Vučković (predsjednica) pričat će nam o CeKaPe-u, Centru za kreativno pisanje, koji organizira najpoznatije radionice pisanja u Hrvatskoj. Jelena Zlatar (potpredsjednica) iza sebe ima već nekoliko knjiga s izvanrednim kritikama. Denis Špičić (tajnik) uz pisanje se bavi i glazbom, a imamo čast ugostiti ga netom prije izdavanja knjige. Nikako ne smijemo zaboraviti spomenuti i jako mlade (a već zapažene i nagrađivane) članove literarne grupe Prve gimnazije Varaždin – LIT. Tu su i čajevi, koje sasvim sigurno niste još nikada imali prilike probati – stižu direktno iz Tajvana i Japana, zahvaljujući uspješnoj suradnji Čajnih kronika i dviju stranih čajoteka: tajvanske Taiwan Tea Crafts i japanske Yunomi.us. I naravno, imamo najbolju publiku. Kao što smo rekli – ne dopuštamo prosječnost. Prošle godine nam je ponestalo stolica, zato dođite na vrijeme.


čajanka, čajevi, književnost, cekape, varaždin, lit, pisci, yunomi, taiwan tea crafts

cajnekronike @ 01:21 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, listopad 4, 2015
Vrsta: tajvanski oolong

Iako mu ime zvuči egzotično, radi se ni više ni manje, o već nekoliko puta spomenutom, Gui Fei oolong čaju. Ista vrsta čaja, drugi naziv (zapravo, ovo je direktan prijevod s kineskog na engleski), ali ovaj put u gao shan varijanti. Shan Lin Xi planina dom je ovog čaja. Cijena mu je, baš kao što je i za očekivati kod gao shan čajeva, visoka - 240 kuna za 75 grama.

gui fei, high mountain oolong, oolong, wulong, tajvanski čaj, shan lin xi, concubine tea, eco-cha

Drugi nazivi koji se koriste su Gui Fei, Gui Fei Royal Courtesan, Gui Fei Mei Ren, Noble Concubine ...

Zavoljela sam Gui Fei čajeve još od trenutka kad sam probala prvi. Ovaj je, okusom odličan baš kao i svi do sad, a najveća razlika i najuočljivija svakako su listići. I boja i okus ponešto su drukčiji, no listići odmah govore da se radi o nečem posebnom. Ovaj čaj već na prvi pogled stvarno zadivljuje listićima, grubim, velikim, s puno grančica koje strše iz kuglica. Iako slika ne daje dobar osjećaj za veličinu, one se kreću od nešto sitnih i polomljenih zasebnih listića, do kuglica veličine centimetar. Iz baš svake viri grančica koja nosi uglavnom tri listića i pupoljak.

gui fei, high mountain oolong, oolong, wulong, tajvanski čaj, shan lin xi, concubine tea, eco-cha

I tu se javlja problem mirisa ambalaže, no neću im to zamjeriti. On se mijenja istog trenutka kad se čaj stavi u zagrijani čajnik.

Nikako nemojte zaboraviti zagrijati čajnik prije korištenja. Ako to niste do sad prakticirali, krajnje je vrijeme da počnete. Čisti čajnik isperite kipućom vodom kako i ga pripremili na listiće koje ćete staviti unutra.

gui fei, high mountain oolong, oolong, wulong, tajvanski čaj, shan lin xi, concubine tea, eco-cha

Očekivala sam od ovog čaja više nego od drugih Gui Fei čajeva, baš iz razloga jer se radi o gao shan čaju. Naravno, nije me razočarao. Gui Fei čajevi su posebni, izuzetno aromatični, pravo otkriće za sve ljubitelje čajeva. To je čaj za uživanje, polako ispijanje i po mogućnosti pripremu u gaiwanu. Nikako ga ne bih stavila u filter vrećicu i jednostavno polijala vrućom vodom. Listići mirišu tako dobro da bi bilo šteta duže ne uživati u njihovom mirisu.

Priprema je jednostavna, ne treba puno opreza, a preporučuje se nekoliko načina. Jedan od njih je sljedeći: 5 grama čaja, prvo prelijevanje 1 minutu, drugo 30 sekundi, pa 50, 70, 90. Mogu se iskoristiti barem pet puta. Ono što zadivljuje je prvotni prženi miris, pa topli miris meda jednom kad ih stavite u vrući čajnik. Drugo će otkriti intenzivnu začinsku notu koja ne blijedi ni nakon nekoliko prelijevanja. Tako je poseban i drukčiji od svih ostalih čajeva da mu se uvijek rado vraćam. Jedan od onih čiji miris budi uspomene. I ovdje je dakle, izražena intenzivna nota meda i začina s orašastim plodovima. Jako zanimljiva i intenzivna kombinacija. U ovom je čaju izražena i cvjetna nota. Iako se radi o srednje prženom čaju, taj je okus gotovo potisnut intenzivnim okusom meda i začina.

Sestra Concubine oolong čaja je ni više ni manje nego Oriental Beauty oolong. U procesu rasta listića, kukci su imali glavnu ulogu u obje varijante. Očita razlika je u obliku - Gui Fei je oolong zarolani u kuglice, dok Oriental Beauty ima duge listiće.

gui fei, high mountain oolong, oolong, wulong, tajvanski čaj, shan lin xi, concubine tea, eco-cha

Boja je svijetlo smeđa. Iako na prvi pogled možda i izgleda samo kao obojena vodica, izgled itekako vara. Moram napomenuti da sam kod svih Gui Fei čajeva primijetila kako je najbolje koristiti manje šalice i čista zasebna prelijevanja, nego ih sve pomiješati u jedno. Jedno zajedničko će rezultirati puno lošijim i nekim lagano ustajalim čudnim okusom, dok će svako zasebno prelijevanje biti odlično. Ovo vrijedi i za mnoge druge oolong čajeve. Taj je način najbolje koristiti kod senche. Dalje, ovaj čaj je najbolje biti vrući, okus mu se bitno mijenja s dugim stajanjem.

Žao mi je samo što nisam mogla poslikati listiće u krupnom planu. Razbio se objektiv i poremetio mi planove. No, mislim da je vidljivo kako su izuzetno veliki, oko jednog centimetra, mnogo veći od svih do sada predstavljenih čajeva. Grančice strše iz gotovo svih kuglica. Ono što će se razviti iz njih je grančica s listićima, nešto sasvim drukčije za sve one koji su do sad imali priliku piti jedino čajeve iz filter vrećica. Baš iz tog razloga, mislim kako je ovo idealan čaj za početnike i ljubitelje oolong čaja, onakvog kakav se uglavnom može kupiti kod nas. Nudi puno okusa, puno mirisa, a vizualno je toliko poseban da mu se morate diviti.

gui fei, high mountain oolong, oolong, wulong, tajvanski čaj, shan lin xi, concubine tea, eco-cha

Vrijedi li toliko novaca? Postoje mnoge jeftinije varijante Gui Fei čaja, no uzmemo li u obzir mjesto od kud dolazi, cijena je opravdana. Ovaj čaj je jednostavan za pripremu, dobro reagira i na tri minute, ali nije za one koji sporo piju čaj. Ohlađen gubi većinu karaktera i završava kao hrana za sobne biljke. Imam osjećaj da bi se jako dobro uklopio u zimske snježne večeri, kad umjesto kuhanog vina poželite šalicu čaja.

cajnekronike @ 20:34 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, listopad 3, 2015
Vrsta: tajvanski crni čaj

Još nisam stigla predstaviti Li Shan gao shan oolong čajeve, no tri već čekaju svoj red. I dok su oolong čajevi s planine Li vrlo poznati, postoji i crni čaj s iste te planine. Može se naći u nekoliko online prodavaonice, a danas predstavljam onaj iz Green Terrace Teas. Cijena mu je oko 135 kuna za 50 grama (19.50 dolara). Ovaj čaj raste na izuzetno visokoj nadmorskoj visini - 2000 metara. Ta je visina rezervirana gotovo isključivo za neke od najskupljih tajvanskih oolong čajeva kao što je Da Yu Ling, Cui Fong, itd. i to gotovo isključivo na planini Li.

li shan black tea, crni čaj, green terrace teas, gaoshan, gao shan čaj, hong cha, lishan, čaj, kineski čaj, tajvanski čaj

Li Shan Hong Cha (kin: 梨 山紅茶, pinyin: li2 shan1 hong2 cha2) u prijevodu ima vrlo zanimljivo ime. Lishan ili Li Shan naziv je planine, tj. Li znači kruška, dok Shan znači planina. Hong, kao što sam više puta napominjala znači crveno, a označava čaj - crveni čaj. Crveni čaj u kineskom je jeziku ono što mi zovemo crni čaj.
 

li shan black tea, crni čaj, green terrace teas, gaoshan, gao shan čaj, hong cha, lishan, čaj, kineski čaj, tajvanski čaj

Već sam predstavila nekoliko crnih tajvanskih čajeva, i svi su redom bili odlični. Ipak, razlika je očita odmah nakon otvaranja vrećice. Miris neodoljivo podsjeća na jače indijske ili afričke crne čajeve, a na pamet mi je odmah pao Twiningsov čaj Prince of Wales. No, to je samo prvi doživljaj. Kasnije se mnogo toga mijenja. Listići su prekrasni, dugi, sivo crni sa svjetlijim grančicama.

Glavno pravilo kod pripreme crnog čaja je sljedeće: što su veći listići, potrebno je više čaja.

Kako se crni čaj našao u carstvu oolong čajeva? Odgovor je vrlo jednostavan i zanimljiv. Kad kvaliteta berbe nije bila dovoljno dobra za proizvodnju oolong čaja, tj. ti čajevi su bili previše gorki i nisu zadovoljavali visoke kriterije gao shan čajeva, proizvodnja crnog čaja bila je logičan odgovor. Ne samo da su uspjeli napraviti odličan crni čaj, već je on jedan od boljih koje svijet čaja ima za ponuditi.

li shan black tea, crni čaj, green terrace teas, gaoshan, gao shan čaj, hong cha, lishan, čaj, kineski čaj, tajvanski čaj

Priprema:
Voda temperature 90-95 stupnjeva. Za ovaj sam čaj iskoristila vrlo zanimljiv način pripreme, svaki puta po 30 sekundi. Rezultat me oduševio. Ne samo da listići mijenjaju karakter svakim novim prelijevanjem, već je ono tako puno i aromatično da bi se vrlo vjerojatno dopalo i onima koji ne vole crni čaj. Svaki put kad imam prilike piti ovakve čajeve, obećam samoj sebi da više nikad neću dati 8 kuna za "cenzura" crni čaj u kafiću, Priznajem, i ja nekad popustim, pa u trenutku ludila popijem takav čaj. Prvo prelijevanje rezuultirat će blagim čajem, bez trunke gorčine ali punog slatkog okusa. mješavina grožđa, šljiva i meda. Drugo će istaknuti više cvjetne note. U trećem je začudo prisutna čak i citrusna nota, iako blaga, uočljiva je. Boja je isprana karamela, no teško se može predočiti slikama. Na slici je očito i kako boja uvelike ovisi o vrsti šalice koja se koristi - boja i volumen igraju veliku ulogu. Listići se mogu iskoristiti bar šest puta. Zanimljivo je kako nakon svakog prelijevanja, ne gube intenzitet. Može se pripremiti i sa dužim prelijevanjima, od minute, dvije minute itd. No šteta bi ga bilo samo prelijati vrućom vodom i ostaviti pet minuta. Ovo je čaj za uživanje u pripremi i raznolikosti okusa i mirisa.U njemu nema ni trunke gorčine, samo bezbroj okusa.

li shan black tea, crni čaj, green terrace teas, gaoshan, gao shan čaj, hong cha, lishan, čaj, kineski čaj, tajvanski čaj

Ne bih ga nazvala svakodnevnim čajem, zato što mi je uvijek žao koristiti one najkvalitetnije čajeva kad nemam previše vremena za pomnu pripremu. U toplu ljetnu ili jesensku večer, kad je potrebno opuštanje uz nešto slatko ali zdravo, ovaj čaj je idealan. Cijena mu je itekako opravdana, zbog uzgoja, okusa, ali i broja prelijevanja koje se iz njega može izvući. Green Terrace Teas navodi jednu odličnu preporuku - za sve one koji nikad nisu probali kvalitetan crni čaj, ovaj čaj je idealan. U potpunosti se slažem, nema konkurenta u niti jednom čaju dostupnom na našem tržištu.

cajnekronike @ 16:07 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, rujan 24, 2015
Proizvođač:Chakouan
Vrsta: japanski zeleni čaj

Ochatama, tamacha ili gyokucha, tri su naziva koja skrivaju jedan unikatni japanski zeleni čaj. Riječ tama znači lopta. On je poseban i po izgledu i po okusu, i jedan od onih koje je prilično teško pronaći. Izuzetno mi je drago da su dvije čitateljice Čajnih kronike dobile priliku probati ovaj čaj, koji sam i sama prvi put probala. Yunomi.us (Yunomi.life) je najsusretljivija čajoteka s kojom sam imala prilike surađivati. Uvijek su spremni razveseliti i mene ali i čitatelje Čajnih kronika novim i neobičnim čajevima. Podsjećam vas da je u tijeku i nagradna igra u kojoj imate priliku dobiti matcha čaj.

ochatama, tamacha, gyokucha, zeleni čaj, čaj, japanski čaj, yunomi.us, yunomi.life, sencha, gyokuro

Da se vratim na ochatama čaj. Ochatama je već na prvi pogled neobičan. Listići su formirani u kuglice koje čine 90 posto čaja. Drugi 10 posto otpada na listiće zarolane u iglice. Vizualno je poseban, kao niti jedan drugi zeleni čaj. Ta kombinacija djeluje vrlo skladno i posebno. Listići su tamno zelene boje, sjajni ali grube površine. Cijena je oko 80 kuna (12 dolara) za 100 grama.

ochatama, tamacha, gyokucha, zeleni čaj, čaj, japanski čaj, yunomi.us, yunomi.life, sencha, gyokuro

Priprema je jednostavna. 5 grama čaja na 200 ml vode, prvo prelijevanje minutu, drugo i treće tek nekoliko sekundi s vodom do maksimalno 80 stupnjeva. Suhi listići mirišu slično senchi, no stavljeni u vrući čajnih sasvim će promijeniti miris. Duboki slatki miris je jako izražen, i tek u pozadini se osjeti onaj tipičan miris japanskih zelenih čajeva. Prvo će prelijevanje dati čaj žuto zelene boje, zaokruženog punog okusa. Često dajem čajeve na isprobavanje onima koji ne znaju koji čaj piju, radi vrlo dobrih opisa i usporedba. Tako je ovaj čaj opisan kao "okrugli", da podsjećana grožđe, s tek malo gorčine. Jako me razveselila ta usporedba jer ona savršeno opisuje i sam izgled suhih listića. Drugo i treće prelijevanje dat će čaj zelenije boje i blažeg okusa, s dobro ujednačenim i blagim umamijem na kraju. Najbolji opis bio bi kombinacija senche i gyokura nakon prvog prelijevanja, s manje gorčine i u blagom obliku - biljne zelene note i naznaka mora. Četvrto i peto i četvrto prelijevanje bit će znatno blaže, no još uvijek dobro. Bez umamija, više biljno. Nikako ne zaboravite koju kuglicu i pojesti, jer je ovaj čaj siguran i za konzumiranje na taj način, a konzumirati se mogu i iskorišteni listići. Možete probati i drugi način pripreme, s vodom od 70 stupnjeva i to: 30 sekundi, 45 sekundi, minuta i dvadeset sekundi.

ochatama, tamacha, gyokucha, zeleni čaj, čaj, japanski čaj, yunomi.us, yunomi.life, sencha, gyokuro

Ovo je jako dobro ujednačen čaj, i vizualno i okusno. Sam čaj je nusprodukt proizvodnje senche. što je očito nakon prelijevanja. Ovaj čaj je jedan od najposebnijih japanskih zelenih čajeva. Vrlo lako može postati jedan od najomiljenijih svakodnevnih čajeva. Idealan je za svako doba dana, a najidealniji za prohladno kišno poslijepodne.


cajnekronike @ 17:56 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, rujan 23, 2015
Proizvođač: NaturaliTea
Vrsta: japanski zeleni čaj

Prije gotovo dvije godine, pisala sam o čaju hojicha. Ukratko, hojicha (houjicha) je japanski zeleni čaj s vrlo malo teina. Za razliku od ostalih japanskih zelenih čajeva, hojicha je smeđe boje - zbog prženja.

Hojicha i kukicha (shiraore) su japanski zeleni čajevi s vrlo niskim udjelom teina i mogu se piti u bilo koje doba dana i noći. Kaga bocha je naziv za prženi kukicha čaj.

Cijena ovog čaja je oko 90 kuna za 200 grama što ga čini izuzetno povoljnim. Dolazi iz Shizuoke, Japana iz jesenske berbe. Suhi listići su blijede, zeleno smeđe boje, dugi i prešani, s dosta grančica. Jasno se vidi kako se radi o čaju bancha. Mirišu slatko i prženo, no ne pregoreno kao što to može biti slučaj s nekim prženim čajevima.

"Prženje" se ne odnosi na prženje čaja na ulju u tavi, već prženje iznad ugljena koje daje specifičan okus čaju. Houjicha čaj možete napraviti i sami kod kuće - dobra je čaj i bancha kojoj se okus već lagano promijenio. Potrebna je samo obična tava i malo vremena i pažnje.

hojicha, houjicha, zeleni čaj, japanski čaj

Priprema hojicha čaja je izuzetno jednostavna i gotovo je nemoguće pokvariti ovaj čaj. 5 grama čaja, 200 ml vode temperature oko 90 stupnjeva. Za hojicha čaj temperatura vode trebala bi biti od 80-90 stupnjeva, no nekoliko stupnjeva više-manje, neće tako lako pokvariti ovaj čaj. Prvo prelijevanje 2 minute, drugo 3 minute, treće 5. Ovaj čaj nudi novu nijansu prženog okusa sa svakim prelijevanjem. Prvo je izuzetno slatko, drugo ima puno kremasti okus s manje slatkoće. Treće će biti prilično blago s okusom koji već vuče na papir. Houjicha je odličan čaj za ljeto i to za hladnu pripremu.

hojicha, houjicha, zeleni čaj, japanski čaj

Hojicha čaj nema dugu povijest. Pojavio se u Kyotu prije stotinjak godina. Hojicha je naziv za vrstu proizvodnje čaja - prženjem. Ponekad će riječ bancha obuhvatiti više vrsta čajeva - yanagi čaj (zelena tipična bancha), hojicha (pržena bancha) i genmaicha (bancha s dodatnom prženom rižom).

hojicha, houjicha, zeleni čaj, japanski čaj

Za sve one kojima je važno porijeklo čaja, treba napomenuti da ovaj čaj dolazi iz organskog uzgoja. U svakom slučaju, jedan dobar svakodnevni čaj. Iako po ničemu pretjerano poseban, daje dva odlična prelijevanja punog kremastog okusa kvalitetno prženog čaja. Odličan izbor za ovakve jesenske večeri kad se želite ugrijati uz šalicu toplog aromatičnog čaja.
cajnekronike @ 00:27 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
četvrtak, rujan 3, 2015
Ne znam kako mi je promaklo predstaviti i jednu od najvećih kineskih online čajoteka - Teavive.

Teavivre se razvila munjevito, od prilično nepoznate postala je jedna od vodećih online čajoteka. S vrlo velikim izborom čajeva i pregršt dodatnih informacija i recenzija, postala je jedno od omiljenih mjesta za kupovinu kineskih čajeva. Količina informacija, videa, recenzija i fotografija zaista je impresivna. Trude se ugoditi zapadnjačkim kupcima i preporukama za pripremu čaja na zapadnjački način. Ipak, te preporuke je bolje preskočiti i orijentirati se samo na one kineske.

teavivre, čajoteka, online čajoteka, zeleni čaj, kineski čaj, kupovina čajeva

Vrlo često nude posebne popuste, besplatne poštarine, nagradne igre i sve druge pogodnosti. Poštarina je besplatna iznad 30 dolara (što i nije tako teško potrošiti), a uz svaku narudžbu šalju i besplatne testere. Čajevi stižu vrlo brzo i lijepo zapakirani. Nude preko 150 različitih vrsta zelenih, crnih, oolong, biljnih i voćnih, aromatiziranih i pu'er čajeva te nekoliko tajvanskih i preko sto različitih proizvoda potrebnih za pripremu čaja.

Za sve svoje čajeve nude detaljne opise, mjesto, vrijeme i vrstu berbe. sortu, način pripreme, karakteristike, recenzije, dodatna pitanja i još toliko informacija da ćete se čuditi kako neke čajoteke uopće prodaju čajeve samo s nazivom i osnovnim (često krivim) opisom. Za svaki čaj nude i opciju kupovine testera po izuzetno povoljnim cijenama.

Čajevi čajoteke Teavivre na Čajnim kronikama:
- Bi Luo Chun Green Tea (Pi Lo Chun) (zeleni čaj)
- Fengqing Dragon Pearl crni čaj i kineska Nova godina (crni čaj, Fengqing Dragon Pearl Black Tea)
- Liu'an Gua Pian – kineski zeleni čaj (zeleni čaj, Liu An Gua Pian Green Tea)
- Lv Shan Yun Wu - Teavivre - i što napraviti kad gorčina prevlada (zeleni čaj)
- Monkey Picked Tie Guan Yin – kineski oolong čaj (oolong čaj)
- Nonpareil Anxi Yun Xiang TieGuanYin Oolong Tea (oolong čaj)
- Premium grade Dragon Well Green Tea (Long Jing) (zeleni čaj)
- Premium Huang Shan Mao Feng Green Tea (zeleni čaj)
- Xin Yang Mao Jian Green Tea (zeleni čaj)
cajnekronike @ 08:03 |Komentiraj | Komentari: 0
Arhiva
« » ruj 2016
 • p
 • u
 • s
 • č
 • p
 • s
 • n
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
Brojač posjeta
24784
Index.hr
Nema zapisa.