Moj čajni svijet
Čajne kronike
Blog
Sva autorska i ostala prava na sadržaj objavljen na blogu su zadržana.
Sve fotografije i svi članci su autorski te je zabranjeno njihovo neovlašteno kopiranje i korištenje u komercijalne svrhe. Neovlašteno korištenje materijala s ovog bloga smatrati će se kršenjem autorskih prava.

Svi sadržaji objavljeni na blogu nastali su kao rezultat dugogodišnje ljubavi prema čaju te se osim na poznatim činjenicama temelje i na osobnom iskustvu. Stoga autor ne preuzima odgovornost za moguće zloupotrebe savjeta, prijedloga, nesporazuma ili pogrešnih tumačenja tekstova objavljenih na blogu.
Facebook
Facebook profil Čajnih kronika sa još više slika, informacija i savjeta:

Čajne kronike

Kontakt

Sve upite, kritike, prijedloge, želje, možete slati na: cajne.kronike@gmail.com

Cvjetni čajevi
Blog
utorak, listopad 28, 2014
Naziv: Blended Herbal Tea ‘Grandma’
Proizvođač: Nakazen
Prodavač: yunomi.us
Vrsta: biljna mješavina

Nakon dedinog, tu je i bakin čaj. Isti princip, drugačiji naziv i slični sastojci. Kao i prva mješavina i ovdje je iskombinirano osam raznih biljaka a dolazi s Okinawe. Odmah je vidljiva sličnost, tj. mješavina izgleda gotovo isto kao i prethodno spomenuti čaj, što pogled na sastojke i potvrđuje.
Često napominjem kako na Čajnim kronikama najviše pišem o "pravim" čajevima, no tu i tamo se nađe i neka zanimljiva biljna mješavina ili čisti biljni čaj koji je dobro spomenuti.

bakin čaj, grandma tea, biljni čaj, šafranika, uvarak, japanski čaj, okinawa, nakazen, čaj

bakin čaj, grandma tea, biljni čaj, šafranika, uvarak, japanski čaj, okinawa, nakazen, čaj

Sastojci:
- Hrastova sjajnica (Ganoderma lucidum)
- Nešpula (Eriobotrya japonica)
- Guava (Psidium guajava)
- Šafranika (Carthamus tinctorius L.)
- Mačji brk (Orthosiphon aristatus)
- Srce-list (Houttuynia cordata)
- Jobove suze (Coix lacryma-jobi)
- Sena (Senna obtusifolia)

bakin čaj, grandma tea, biljni čaj, šafranika, uvarak, japanski čaj, okinawa, nakazen, čaj

Jedina je zapravo razlika između bakinog i dedinog čaja u jednom sastojku. Umjesto kurkume, bakin čaj sadrži šafraniku. Možda bi bilo dobro napomenuti da se čaj od šafranike na istoku koristi za ublažavanje bolova, pogotovo menstrualnih i poboljšavanje cirkulacije. Možda baš od tuda i naziv čaju. Cijena je 70 kuna za 130 grama čaja, trenutno na sniženju košta 50 kuna.

bakin čaj, grandma tea, biljni čaj, šafranika, uvarak, japanski čaj, okinawa, nakazen, čaj

Priprema je i više nego jednostavna. 250ml kipuće vode za 5 grama čaja, 10 minuta, poklopljeno. E sad, duboko udahnite. Miris listića podsjeća na borovu šumu koja okružuje apartmanska naselja na moru u ljeto. Bez pretjerivanja. No, sam miris i okus čaja nešto je drugačiji. Boja je intenzivno narančasta (šafranika!). Miriše mnogo blaže, biljno, a okusom podsjeća na crni čaj, tj. kombinaciju biljnog i crnog čaja. Pomalo čokoladno, pomalo karamelasto, pomalo začinsko. Ovo je sasvim sigurno dobar biljni čaj za one koji vole crne čajeve i začine.

bakin čaj, grandma tea, biljni čaj, šafranika, uvarak, japanski čaj, okinawa, nakazen, čaj

cajnekronike @ 23:47 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, listopad 27, 2014
Naziv: Naturally Grown Kabusecha #1
Vrsta: Japanski zeleni čaj
Proizvođač: Shinichi Kihara
Prodavač: yunomi.us

Kabusecha ili Kabuse sencha, japanski je zeleni čaj koji se pokriva 7-20 dana prije ubiranja. Kako se gotovo svaki čaj može smjestiti između neka druga dva, tako je i kabusecha  veza između senche i gyokura. U doslovnom prijevodu "pokriveni čaj" (jap: かぶせ茶, ili 冠茶, romaji: kabuse cha).

kabusecha, kabuse sencha, zeleni čaj, japan, uji, japanski čaj, gyokuro, sencha, organski čaj, kihara, yunomi
 
E sad, postoje mnoge verzije o danima pokrivenosti, od tjedan dana do deset dana do dva tjedna do 20 dana. No za kabusechu je to uvijek manje od 20 dana dok je za gyokuro minimalno 20. Postotak sunca koji se želi "ukloniti" također je drugačiji, on je oko 60% pa sve do 90%. Dakle, s pravom se može reći da se kabusecha točno na sredini između senche i gyokura. Također, tu je vrsta koja naginje prema senchi i vrsta koja naginje prema gyokuro čaju, ovisno o natkrivenosti. Prednost natkrivanja čaja je da smanjuje udio katehina tj. gorak okus čaja. Kabusecha glasi kao čaj s puno umami-ja a jako malo gorčine ili shibumi-ja (uskoro više o ovome). Zanimljiv je i podatak koji navodi prodavač: kabusecha često miješaju u senchu kako bi podigli kvalitetu senche ili s gyokurom kako bi povećali količinu gyokura. Ova kabusecha nastala je od sorte Gokou, koja je poznata po okusu, kvaliteti i skuplja od vrlo uobičajene Yabukite. O sortama je već bilo riječi.

kabusecha, kabuse sencha, zeleni čaj, japan, uji, japanski čaj, gyokuro, sencha, organski čaj, kihara, yunomi

Kabusecha visoke kvalitete može premašiti i cijenu i kvalitetu gyokuro čaja. Gotovo uvijek napominjem važnost poznavanja detalja o čaju koji kupujete kako ne bi platili samo naziv čaja. Cijena ovog čaja je 220 kuna za 80 grama a trenutno se može kupiti (prošlogodišnja!) po cijeni od 120 kuna za 80 grama. Uzgojena je bez upotrebe pesticida i umjetnih gnojiva i dolazi iz grada Uji, najpoznatijeg čajnog grada u Japanu, pokraj jezera Biwa.


Kabusecha se priprema na gotovo isti (ili isti) način kao i sencha. 70 stupnjeva 1 minutu. Uvijek je najbolje pratiti upute proizvođača (ne prodavača) obzirom oni najbolje poznaju svoj čaj. Listići se mogu iskoristiti 3-4 puta. Iskorišteni listići, zdravi i poznatog porijekla, kasnije se mogu i pojesti.

kabusecha, kabuse sencha, zeleni čaj, japan, uji, japanski čaj, gyokuro, sencha, organski čaj, kihara, yunomi

5 grama do 7 grama dovoljno je za oko 200 ml vode. Temperatura oko 65 stupnjeva, ne idete iznad 70. Vrijeme namakanja, oko minute, maksimalno dvije. Višestruko prelijevanje obavezno. Moja preporuka je 5 grama čaja, 200ml vode, 65 stupnjeva temperatura, minutu prvo, malo malo toplija voda za drugo i tek desetak sekundi,treće isto (iako ovo jako ovisi o preferencijama) i četvrto sa još toplijom vodom. Dakle, čaj je bistri, lijepe blijedo zelene boje s tek nešto nataloženih listića  ( tu činjenicu pripisujem svojstvu testera ), no zelenije no uobičajene senche ( ovdje ne nikako ne ubrajam fukamushi senchu). Listići su dugi, zeleni, iako ne mogu reći da je boja ujednačena, baš kao ni izgled. Suhi mirišu zeleno i slatko, taman između senche i gyokuro čaja. Uvijek čaj stavim pod nos i sestri. Volim je svaki put pitati za mišljenje, ima specifične mirisne usporedbe. Ovaj ju tako podsjeća na sušeno voće. Zanimljiva usporedba.

Prvo prelijevanje daje poseban okus, nikako kao gyokuro, ali ni kao sencha. Drugo će dati čaj s malo gorčine, no gotovo neznatno, taman toliko koliko je potrebno, treće blagi s gotovo nestalom gorčinom (zato navodim da ovisi o preferencijama). Listići se također mogu pojesti, iz njih nestane sva gorčina. Prema mojem mišljenju, nakon tri prelijevanja ova kabusecha gubi zanimljivost.

kabusecha, kabuse sencha, zeleni čaj, japan, uji, japanski čaj, gyokuro, sencha, organski čaj, kihara, yunomi

Duboki miris, zeleni, slatki, teško ga je povezati s bojom koja je prilično bistra i svijetla, zelena. Slatki okus ostaje još dugo nakon ispijanja čaja. Iako sam proizvođač navodi kako je ovo čaj s puno umami-ja, ja bih rekla da je glavna karakteristika ovog čaja baš slatkoća. Tri okusa, umami, shibumi i amami, "izvlače" se iz čajeva svaki na određeni način. Ovaj je čaj za mene svakako zaslužio "izvlačenje" amami-ja, slatkoće.

Meni osobno ovo je jedan od najdražih čajeva. Ima taman dovoljno svega što bi čaj trebao imati, obuhvaća sve dobre strane i senche i gyokura, izgledom, mirisom, okusom i bojom, točno sredina između i jednog i drugog. Gyokuro je za mene čaj za posebne prilike, sencha uglavnom za svakodnevno ispijanje (ovisi koja, naravno). Kabusecha je dobar čaj za poslužiti nekome tko bi želio piti zeleni čaj ali nije dovoljno upoznat s čajevima. Blagi ali čisti slatki okus vrlo će vjerojatno privući čajoljupce koji nisu navikli na zeleni čaj ali imaju najbolju dobru volju da se navuku. Ipak, cijena je bez popusta prilično visoka, no ovaj čaj svakako može biti svakodnevni čaj ako cijena nije kriterij.


cajnekronike @ 17:22 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, listopad 17, 2014

Naziv: Red Dragon Pearls
Prodavač: Teasenz.com
Vrsta: kineski crni čaj

Na red je došao i jedan crni čaj posebnog izgleda - Red Dragon Pearls čaj. Mnogi su već imali prilike vidjeti Jasmin Dragon Pearls čaj (jedan od naziva pod kojim se može pronaći), zeleni čaj s jasminom zarolan u sitne kuglice koje izgledom podsjećaju na bisere. No, crna varijanta "bisernog" čaja dolazi u većem formatu. Kuglice na slikama, prodavača Teasenz, velike su otprilike kao i kuglice zelenog čaja koji se rascvjetava. Napominjem i kako je čajni pribor uradi-sam izrade Čajnih kronika, a Krtek je odabran na zahtjev drage prijateljice.

red dragon pearl, crni čaj, kineski čaj, čaj, teasenz, pearl tea

Ovaj čaj dolazi iz pokrajine Yunnan koja je poznata po crnim i pu'er čajevima (u pokrajini Yunnan postoji i grad naziva Pu'er). Cijena je 60 kuna za 70 grama. Jedna kuglica teži otprilike 5 grama. Dakle, jedna je dovoljna za oko 200 ml vode. Druge varijante dolaze i u manjim kuglicama koje više izgledaju kao poznati zeleni čaj s jasminom težine otprilike od jednog do jednog i pol grama.

Listići su sitni ali lijepi, s nešto zlatnih vrškova. Kuglica se rastepe u gomilu sitnih ali pravilnih listića intenzivne smeđe boje. Suhi listići mirisom pomalo podsjećaju na suhe šljive a istovremeno zadržavaju i cvjetnu notu, dok čaj ima prekrasnu čokoladnu notu, jako izraženu, duboki kremasti čokoladni miris, pomalo začinski, izrazito crni. Smatram da je miris puniji nego okus. U okusu nema gorčine ali je blaži nego miris. Jedan dobar crni čaj za one koji vole mirišljave ali čiste crne čajeve za razbuđivanje.

red dragon pearl, crni čaj, kineski čaj, čaj, teasenz, pearl tea

Ovo je dobar čaj za razbuđivanje zbog visokog udjela kofeina. Ovo je jedan od onih čajeva koje bi bilo lijepo pripremati u čaši i gledati kako se kuglica rastvara. Iskorišteni listići (i vršci) su sitni, pravilni, nepotrgani, dugi, s nekoliko sitnih grančica i nešto većih listića. Jedna mala kuglica dovoljna je za 200ml vode. Temperatura vode trebala bi biti 100 stupnjeva, a namakanje tri do četiri minute. Predlažem četiri minute i  200ml vode za početak a za dalje eksperimentiranje prema ukusu.

red dragon pearl, crni čaj, kineski čaj, čaj, teasenz, pearl tea

Drugi puta produžite na 6 minuta, treći na 10. I dalje nema apsolutno nikakve gorčine u ovom čaju. I miris i aroma su svaki put nešto slabiji no još uvijek sasvim odlični za jedan crni čaj. Crni čajevi često ne trpe mnogostruka prelijevanja. I nakon prvog, drugog pa i trećeg prelijevanja, listići još uvijek imaju odličan miris.

red dragon pearl, crni čaj, kineski čaj, čaj, teasenz, pearl tea

Ovaj je čaj idealan za jesenska poslijepodneva kad želite razbuđivanje i malo mirisne topline. Ne bih ga nazvala svakodnevnim čajem zbog posebnog izgleda i mirisa, no okusom bi to svakako mogao biti. Uskoro slijedi još jedan ovakav čaj, u nešto sitnijoj varijanti, no jednako dobar. Preporučam svim ljubiteljima kineskih crnih čajeva.

red dragon pearl, crni čaj, kineski čaj, čaj, teasenz, pearl tea

cajnekronike @ 18:32 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, listopad 13, 2014
Naziv: Premium Taiwan Oolong Black Tea
Prodavač: Nuvola tea
Vrsta: crni oolong čaj

Crni oolong čaj gotovo uopće poznat kod nas a najrasprostranjeniji, ako se ta riječ uopće može koristiti u vezi s ovim čajem, je vjerojatno u Japanu i Tajvanu. Čaj odličan za ljubitelje oolong čajeva koji ipak traže nešto jači okus ali bez gorčine crnog čaja. Crni oolong čaj je čaj, kao što mu i ime kaže, između oolong i crnog čaja. Bolja je definicija da je to oolong čaj oksidiran 90%, više od ijednog oolonga ali manje od crnog čaja.

black oolong, oolong, wulong, crni čaj, crveni čaj, tajvan, tajvanski čajevi, nuvola

Oolong čajeve možemo podijeliti u dvije grube kategorije prema stupnju oksidacije - oni oko 30% koji su zeleniji, boja čaja je vrlo svjetla (moderan Tieguanyin, mnogo tajvanski oolong čajevi - Alishan, Lishan, Dong Ding, Da Yu Ling, Four Seasons...) te oni sa stupnjem oksidacije oko 70%. Tu spadaju tajvanski Oriental Beauty na do 70%, Gui Fei, poznati Wu Yi kineski čaj Da Hong Pao (čak 80%) itd. Dakle, stupanj oksidacije i okus može se vrlo lako prepoznati prema boji čaja (i boji listića). Svjetliji su manje oksidirani i imaju blagi, uglavnom cvjetni okus, dok su oni tamniji "teži", više oksidirani i okusom bliže crnim čajevima. Crni oolong je tako poveznica između oolong čaja i crnog čaja. Crni čajevi su potpuno oksidirani čajevi, no, i tu postoje izuzeci kao i razlike u boji listića (no, one se odnose uglavnom na indijske čajeve te ih ovaj put preskačem u želji da se ograničim na tajvanske i kineske čajeve). Još jedna karakteristika (iako ne i pravilo) je da je većina blago oksidiranih oolong čajeva uglavnom oblikovana u čvrsto stisnute kuglice dok ovi drugi uglavnom dolaze u obliku listića.

black oolong, oolong, wulong, crni čaj, crveni čaj, tajvan, tajvanski čajevi, nuvola
Taiwan Oolong Black Tea (kin: 台灣烏龍紅茶) Listići su dugi, tamno smeđi, gotovo crni s nešto svijetlih vrhova, s malo polomljenih komadića. Suhi mirišu na crni čaj, prigušeno, jako, no već prilikom prelijevanja otkriva se pravi karakter ovog čaja. Voćne slatke note odmah dolaze do izražaja. Okus je možda najsličniji kineskom crnom Lapsang Souchong čaju, ali ne onoj dimljenoj šunkastoj verziji koja je sveprisutna kod nas, već čaju voćnog okusa. Čaj nije gorak, tamne smeđe-narančaste boje, s okusom koji dugo ostaje.

black oolong, oolong, wulong, crni čaj, crveni čaj, tajvan, tajvanski čajevi, nuvola

Listići se mogu iskoristiti više puta. Voda bi trebala biti oko 90 stupnjeva, prvo prelijevanje minutu, drugo minutu i pol, treće 3 minute, a četvrto 5. Prednost ovog čaja pred crnim čajevima svakako je iskoristivost listića. Iskorišteni listići su dugi, srednje široki i pravilnog oblika.

50 grama ovog čaja košta oko 60 kuna a može se naći na stranicama Nuvola Tea. Volite li okus crnog čaja ali tražite malo blažu varijantu i veću iskoristivost listića, ovo je idealan čaj. Isto tako, tražite li čaj koji se može piti hladan, ovakve vrste oolong čajeva su dobar odabir.

cajnekronike @ 13:13 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, rujan 28, 2014

Kao stota tema na čajnim kronikama stiže recept koji sam obećala prije nekoliko tjedana. Šifon torta s matcha čajem koju ste imali prilike probati na Pričljivoj čajanci (hvala još jednom mami, i hvala sestri na receptu).


Sastojci:


70 gr oštrog brašna
10 gr matcha čaja
5 žumanjaka
20 gr šećera u prahu
2 velike žlice vode
2 velike žlice ulja

5 bjelanjaka
90 gr šećera u prahu
10 gr kukuruznog brašna

zeleni čaj, matcha čaj, zeleni čaj u prahu, recept, šifon torta, šifon torta sa zelenim čajem 


Priprema:

 1. zagrijati pećnicu na 160°C
 2. prosijati zajedno matchu i brašno
 3. istući žumanjke sa šećerom
 4. dodati vodu i ulje mješavini žumanjaka i dobro promiješati
 5. dodati mješavinu brašna i matche u smjesu žumanjaka i miješati dok smjesa ne postane ljepljiva
 6. u drugoj posudi pomiješati šećer i kukuruzno brašno
 7. čvrsto istući bjelanjke i dodati im pola mješavine šećera  i kukuruznog brašna i nastaviti tući bjelanjke
 8. polagano dodati preostalu smjesu šećera i tući bjelanjak dok smjesa ne postane glatka i sjajna, ali ne i suha
 9. dodati 1/3 smjese bjelanjaka u žumanjke i lagano pomiješati
 10. uliti ostatak mješavine žumanjaka i lagano miješati dok smjesa ne postane jednolika
 11. uliti smjesu u kalup za kuglof promjera 20 cm  i peći 40-50 minuta
 12. izokrenuti kolač iz kalupa na metalnu rešetku i ostaviti da se hladi 2 sata prije posluživanja
cajnekronike @ 22:11 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, rujan 26, 2014

Proizvođač: OPG Čižmek
Naziv: Čaj od ploda aronije

Ne bi ove teme bilo da se ... nisu potrudili napraviti lijepu ambalažu. Slažem se, vrećice su jako zgodne, odstupaju od većine ponude. Zahvaljujem Ines i drago mi je da je u stalnoj potrazi za vizualnim savršenstvom, zbog kojeg sam ovaj čaj i dobila.

opg čižmek, aronija, čaj od aronije, orac, uvarak, biljni čaj, bobice, antioksidansi

Aronija postaje sve dostupnija i sve popularnija, kao još jedan u nizu antioksidansa kojima nas zatrpavaju. Da se odmah izjasnim, i sama padam na različite novopopularne bobice koje nude čuda za zdravlje, kožu, kosu, energiju, itd. No, ništa u svemu tome nije loše kad čovjek pazi na cijenu i zadrži malo zdravog razuma u količini pripravaka koji su danas dostupni.

Nakon brusnica, acai i goji bobica, i maqui bobice koje tek čekaju da dožive "boom" kod nas, aronija je sljedeća super popularna biljka koja se nudi. Sve je to odlično i dobro, ni niti jedna bobica neće učiniti čuda. Svi dodaci prehrani dobri su kad pazite na prehranu, vježbate, vodite računa o svojem zdravlju. Zdravlje i ljepota su način života a nikako ne dolaze od raznih dodataka prehrani ili kozmetičkih preparata. Oni su samo "plus".

Aronija (za čaj) može biti u obliku sušenih i mljevenih bobica i lišća. Kao biljka, plodove daje u ljeto, iako pravo sazrijeva tek u kolovozu. Ipak, može se brati od lipnja do rujna, samo će većina bobica biti ili nezrela ili osušena. Izgleda kao grmić s mnogo tamno ljubičastih bobica. Trpkog je okusa iako neki navode slatkoću, svakodnevno isprobavanje bobica nije me u to uspjelo uvjeriti - ni na početku ali ni na kraju ljeta. Tome je poslužio grmić za kojeg se više ni ne sjećam kako je dospio u dvorište. Što duže dozrijevaju, bobice su boljeg okusa. Ne može se usporediti niti s jednim standardnim bobičastim voćem popularnim kod nas. Vrlo dobro uspijeva na našim područjima, i jedan grmić bit će dovoljan da vas svakodnevno opskrbljuje aronijom, a svake je godine sve veći i veći.

opg čižmek, aronija, čaj od aronije, orac, uvarak, biljni čaj, bobice, antioksidansi

Posebno se navodi kao izvrstan i najbolji izvor antioksidansa koji su pak povezanima sa svim mogućim i nemogućim zdravstvenim stanjima (no maqui bobicama već dodjeljuju epitet bobica s maksimalnom količinom antioksidansa). Zovu je čudesnom biljkom, baš kao i većinu drugih biljaka koje kod nas nisu bile tako uobičajene i poznate. Za aroniju kažu da objedinjuje dobre strane crnog vina i zelenog čaja. Da svaka od ovih vrsta bobica, ili čaja, ima velikog utjecaja, slažem se, no ništa neće učiniti čuda uz mali dodatni trud. ( Osim možda čaja od islandskog lišaja, ali i za popiti taj čaj treba mnogo truda! ) Jedna zanimljivost kod usporedbe svih tih bobica je i ORAC test (Oxygen radical absorbance capacity). E sad, dok mnogi navode superiornost jednih nad drugim bobicama, malo tko čita što se točno uspoređuje, tj. bobice u kojem obliku.

opg čižmek, aronija, čaj od aronije, orac, uvarak, biljni čaj, bobice, antioksidansi

Čaj od listova i čaj od plodova dva su načina za iskoristiti ovu biljku. Čaj od ploda dobiva se sušenjem i mljevenjem bobica. Intenzivne je tamno crvene boje i nema okus ni približno jednak svježim bobicama. Uglavnom ga uspoređuju s crnim vinom ili crnim čajem, ni niti jedno ni drugo nije u potpunosti točno jer je okus više neutralan i od jednog i od drugog, ali još uvijek poseban ali ne intenzivan. Boja je tamna, ljubičasto-crvena, bogata. Uglavnom se u čaj od sušenih bobica dodano i sušeno lišće u mnogo manjem omjeru. Priprema je vrlo jednostavna, dvije žličice čaja u 200ml vode i ostaviti 5-10 minuta. Može se sasvim sigurno preliti još jednom.

Ako tražite nešto zdravo, nešto neutralno, a ponajprije nešto hrvatsko, preporučam ovaj čaj. Obitelj Čižmek sve pohvale na ideji, ambalaži i promociji aronije kao biljke (sok, čaj i voćni namaz), umjesto još jednog uvoza zdravlja.

cajnekronike @ 11:48 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, rujan 23, 2014
Da čaj i kozmetika idu ruku po ruku, već je svima jasno. Obasipaju nas sa svim strana s kozmetikom sa zelenim čajem - od parfema do sapuna, gelova za umivanje i raznih losiona. Za svakoga se sigurno može pronaći ponešto. Možda najpoznatiji od svih čajnih sastojaka u parfemima je zeleni čaj a gotovo svaka kozmetička kuća koja imalo drži do svojeg ugleda, već je lansirala cijelu liniju sa zelenim čajem.


No ono što je meni zanimljivije, to su ostale vrste čajeva o kojima se gotovo i ne govori u kontekstu kozmetike. Kad govorim o čajevima, mislim naravno na prave čajeve, no ima mjesta i za rooibos ili npr. chai. Ovo dakle nije pregled, jer pregled bi bio gotovo nemoguć, ovo su samo neki od naziva i proizvoda koji su mi zapeli za oko a navedeni su kako bi se stekla cjelokupna slika.


Zeleni čaj u parfemima i kozmetici gotovo da je stekao kultni status. Potpuna lista bila bi beskonačna, gotovo da nema dizajnera, proizvođača, pojedinca, koji nije u nekom od parfema iskoristio čaj, pogotovo zeleni. Neki nose i nazive u kojima se čaj ističe, kao popularni Elizabeth Arden Green Tea (u svim mogućim kombinacijama) ali i Bvlgari au the vert ali i u verziji s bijelim i crnim čajem. Tu je i nezaobilazni L'occitane i linija sa zelenim čajem (ali i dodacima) dok onim jeftinijih, manje poznatih ima nebrojeno mnogo. Posebno je nezaobilazan u azijskoj kozmetici gdje se posebno ističu korejske kozmetičke marke. Dakle, zeleni čaj postao je neka vrsta klasika, ali popularnost pokušavaju steći i drugi.


Da se ide toliko daleko i odabire posebna vrsta čaja, dokaz je parfem La Petite Robe Noire (Guerlain) koji odabire crni čaj Lapsang Souchong. No, taj čaj je ujedno i odabir za Bvlgari Black, već spominjani parfem, kako navode, kombinaciju crnog čaja i dimljenog drva.

Iako ne spada u prave čajeve, ali uvijek ga volim spomenuti kao jedan od finih i posebnih čajeva koji su kod nas u potpunosti nepoznati, navodim i osmant. Osmant. cvjetić vrlo intenzivnog mirisa pomalo na breskvu, omiljen je miris u parfemima i sapunima. Izdvajam Roger & Gallet Fleur d' Osmanthus u parfemu i sapunu, The Different Company Osmanthus i nezaobilazni L`Occitane Rose & Osmanthus.
.
Popularan je i rooibos čaj, a može se pronaći u mnogi parfemima. No, nabrajanje ne bi imalo smisla, posebno su me zainteresirali samo proizvodi koji navodno točno određenu vrstu čaja. Tribal Black Tea (Iluminium) sa Assam crnim čajem i Bergamotom (između ostalog) čini ni više ni manje nego Earl Gray čaj. I još jedan, po mojem mišljenju ultimativan spoj čaja u bočici parfema - Osmanthus Oolong (Providence Perfume), objedinjujući osmant, oolong čaj, rooibos čaj, crni čaj i zeleni čaj. Oolong čaj može se pronaći i u sapunima (npr. Teehaus Bath & Body), kombucha čaj u maskama za lice (npr. Black Tea Instant Perfecting Mask, Fresh), bijeli čaj u losionima (npr. A Perfect World, Origins) ili crni čaj u balzamima za usnice (npr. Intense Therapy Lip Balm with Black Tea & Blackberry, Jack Black). No, svih ovih proizvoda ima toliko da ih je nemoguće nabrojiti.

Možda je zgodno spomenuti i posebnu američku parfemsku kuću Demeter Fragrance koja proizvodi parfeme prema koktelima, Jelly Belly bombonima, kolačima ali i čajevima. Tako se mogu pronaći Chai Tea, Great Tea, Earl Grey Tea ali i mnogi drugi čajevi. (Usput, postoji i miris Prašine!). Zamislite kako bi to bilo mirisati po Chai čaju! (Pretpostavljam da ni miris prašine ponekad ne bi bio naodmet.)

Ova tema je neiscrpna, a služi kao malo podsjetnik na nepregledan svijet čaja i njihovo korištenje. Ipak, bez obzira na sve te kozmetičke proizvode, uvijek prednost dajem šalici dobrog čaja.
cajnekronike @ 19:17 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, rujan 6, 2014

Naziv: Gyokuro Mecha
Vrsta: Japanski zeleni čaj
Proizvođač: Nakamura Tea Shop
Prodavač: yunomi.us

Mecha (jap: 芽茶 , romaji: me cha) čaj je ništa drugo nego polomljeni pupoljci listova i vršci čaja, u doslovnom prijevodu pupoljak-čaj. Mecha je zapravo, baš kao i kukicha, nusproizvod u procesu proizvodnje čaja. Kao što naziv kaže, sastav ovog čaja je zapravo gyokuro čaj te će i priprema biti slična kao i kod gyokuro čaja. Drugi naziv za mecha čaj koji se može pronaći je jinko. Podsjetimo, gyokuro čaj se uzgaja na način da se zadnjih 3 tjedna grmići natkriju kako bi količina svjetlosti koja do njih dopire bila smanjena. Oni sami navode kako je ovo idealan čaj za uvod u gyokuro čajeve. Ipak, kao jedan od vrlo prilagodljivih čajeva, pretrpjet će odudaranja od temperature vode i duljine namakanja što ga stvarno čini dobrim uvodom - priprema gyokuro čaja traži puno pažnje. Mecha se dobiva i prilikom proizvodnje senche visoke kvalitete, no uglavnom se odnosi na gyokuro čaj.

čaj,zeleni čaj,kyusu,japanski čaj,gyokuro,mecha,gyokuro mecha,houhin,nakamura tea

Cijena ovog čaja je 130 kuna za 100 grama. Ova, kao i većina odličnih japanskig čajeva, dolazi iz grada Uji. Shvatila sam kako većina čajeva koje predstavljam na blogu ima prilično visoku cijenu. Ako si želite priuštiti čaj u zdravstvene svrhe ili iz čistog užitka, nemojte na njemu štedjeti. Japanski čajevi koji se mogu pronaći na internetu u japanskim online trgovinama gotovo svi su iznimno visoke kvalitete i odgovarajuće cijene. Jednom sam postavila popis internet trgovina koje su pouzdane i u kojima možete pronaći sve vrste čajeva svih mogućih cijena.

čaj,zeleni čaj,kyusu,japanski čaj,gyokuro,mecha,gyokuro mecha,houhin,nakamura tea

Postoji nekoliko uputa za pripremu mecha čaja. Prvi se odnosi na pripremu kakva vrijedi za arachu, a drugi se odnosi na pripremu kakva vrijedi za gyokuro. Ono što je zanimljivo za pripremu gyokuro čajeva je količina vode i količina listića. Količina listića je prilično velika dok je količina vode prilično mala - barem 1 gram na 10ml vode - često i duplo. Čaj se poslužuje u jednako tako malim šalicama od 30-40 ml. Zašto je tomu tako, shvatit ćete čim otvorite vrećicu. 10 grama čaja zapravo je jako mala količina, kao što se vidi i na slikama. Ta količina ujedno i odgovara trima vrhnatim čajnim žličicama.

čaj,zeleni čaj,kyusu,japanski čaj,gyokuro,mecha,gyokuro mecha,houhin,nakamura tea

Gyokuro se obično priprema u posebnim čajnicima za gyokuro koji se zovu houhin ili shiboridashi. Oni su sličniji kineskom gaiwanu nego standardnom japanskom čajniku koji se zove kyusu i mnogo su manjeg volumena. Houhin je zbog sita praktičniji za upotrebu, dok je shiboridashi najsličniji gaiwanu. Ako ste ozbiljni u naumu kupovanja i ispijanja skupljih čajeva preporučam na nabavite po jedan od svih tih čajnika - i kineskih i japanskih - kyusu, gaiwan i houhin - i moći ćete pripremiti gotovo sve vrste čajeva na pravilan i jednostavan način. Svi se mogu naći po prihvatljivoj cijeni a služit će vas godinama i sasvim sigurno natjerati da čajeve pijete češće. Postoji još mnogo vrsta čajnika no ova tri će sasvim sigurno biti dovoljni za čajne početnike. Zašto se ovaj čaj ne može pripremati u bilo kojem čajniku, postat će vam jasno već prilikom prvog prelijevanja. Količina mokrih listića na slici tek je četvrtina one iz čajnika.

čaj,zeleni čaj,kyusu,japanski čaj,gyokuro,mecha,gyokuro mecha,houhin,nakamura tea
Jasno vidljiva intenzivna zelena boja - čajni set vlastite izrade

Izgledom listići ne podsjećaju na niti jedan drugi čaj. Oni su sitni i lagano uvijeni, gotovo kao mrvice, tamnozelene boje. No nakon upotrebe, jasno je da se ne radi samo o sitnim mrvicama. Priprema je dakle slična pripremi gyokuro čaja. 10 grama listića na 80 ml vode ohlađene na 60 stupnjeva. Kako bi skratila ovu temu, o pravilnom hlađenju vode bit će riječi u temi o gyokuro čaju (uskoro). Prvo prelijevanje, minutu i pol, dvije. Sljedeće tek 20-30 sekundi s vodom oko 80-95 stupnjeva. Dakle, za više stupnjeva, manje sekundi. Ovaj bi se čaj mogao nazvati i čudom. Svaka je šalica drugačija, a miris gotovo da ne odaje ništa neobično, tek intenzivan zeleni miris s naznakama slatkoće. Prvo prelijevanje izazvat će šok. Intenzivne zelene boje, s tek nešto malo mrvica na dnu. Okus podsjeća na alge (i to ne u lošem kontekstu), zeleni čaj, more, puni i duboki okus u kojem se tek mrvicu kasnije osjeti gorčina. I zato voda mora biti temperature tek 50-60 stupnjeva. Možda ga je najbolje opisati kao baršunasto slani okus. Taj okus ima svoje ime a zove se umami. No o tome će tek biti riječi. Drugo, kraće prelijevanje s vodom oko 90 stupnjeva izazvat će ponovni šok. Jako izražena gorčina, gotovo isti umami okus, zeleni, puni koji se kasnije pretvara u slatkoću. Treće će prelijevanje također dati slični okus, no čišći, s još uvijek izraženom gorčinom, mnogo manje izraženim umami-jem, sad već bliži senchi ako je takva usporedba uopće moguća. A četvrto ponovno daje iznenađenje. Matcha u svojem drugom čistom bistrijem obliku, s tek nešto malo gorčine. I tu postoji jednostavno objašnjenje - matcha se dobiva drobljenjem tencha čaja a tencha je ništa drugo no gyokuro koji dolazi u ljuskicama tj. komadićima bez žilica. Ne bih ga nikako preporučila hladnoga, s jako izraženim mirisom sad već onim koji dobro odgovara okusu. Nakon četiri prelijevanja, listići izgube gorčinu i mogu se slobodno pojesti. Recepata ima mnogo, no ovaj članak je već ionako predugi.

čaj,zeleni čaj,kyusu,japanski čaj,gyokuro,mecha,gyokuro mecha,houhin,nakamura tea

Vrlo važna napomena za potpuno uživanje u ovom čaju je da ga nikako ne pripremate na način da sva prelijevanja samo izlijete u jedan čajnik i izmiješate. Svako je posebno, svako je drugačije i kao takvo zaslužuje posebnu šalicu. Miješanje će rezultirati čajem okusa najsličnijeg onom koji se dobije drugim prelijevanjem. Morala sam probati i peto, ono koje obično nije navedeno i rezultat je sličan prethodnome. Listiće uvijek možete koristiti tako dugo dok ste zadovoljni okusom.

čaj,zeleni čaj,kyusu,japanski čaj,gyokuro,mecha,gyokuro mecha,houhin,nakamura tea

Ovaj čaj možda nije najbolji čaj za svačija nepca. Šok koji izaziva može se i negativno odraziti na želju za ispijanjem zelenog čaja. No onima željnima isprobavanja i uživanja u čaju, svakako bih ga preporučila. Jedno posebno iskustvo koje predstavlja i više nego odličan način da saznate što je zapravo umami okus.

cajnekronike @ 20:45 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, rujan 5, 2014

Naziv: Premium Gyokuro Tea
Vrsta: Japanski zeleni čaj
Proizvođač: Kurihara Seicha Ltd.
Prodavač: yunomi.us

Gyokuro (jap: 玉露, romaji: gyoku ro) čaj slovi za jedan od najboljih japanskih čajeva. Gyokuro često nazivaju superiornom senchom ili senchom vrhunske kvalitete. No, gyokuro i sencha dva su različita čaja. Iako se proizvode na gotovo isti način, iz gotovo istih sorta, kod proizvodnje gyokuro čaja uveden je vrlo važan korak - natkrivanje čajnih grmića. Prije branja, čaj se pokriva crnim najlonskim, bambusovim ili slamnatim pokrovima na 20-30 dana. Količina svjetlosti koja dopire do listića znatno je smanjena. Za razliku od senche, gyokuro se proizvodi od listića ubranih samo prilikom prve berbe. Ona može biti kasnija i ranija, ovisno o pokrovu, veličini listića itd. Beru se tri listića i pupoljak lista, uvijek i obavezno. Listići se zatim pare rolaju, suše na zraku te rolaju u završni oblik iglica.

Premium Gyokuro Kurihara

Tako nastaje aracha ili grubi nesortirani čaj. Gyokuro aracha također se prodaje, no uobičajeni je način da se listići zatim sortiraju i osim čistog gyokura, dobiva se gyokuro mecha, gyokuro karigane i gyokuro konacha (gyokuro ko). Cijenom, gyokuro konacha je i više no prihvatljiva, sto grama čaja može se pronaći i za dvadesetak kuna, dok je cijena gyokura ponekad iznimno visoka. No, s čajevima je cjenovna klasifikacija nemoguća. Gotovo uvijek vlada mišljenje kako je bancha najjeftinija, sencha srednje skupa a gyokuro najskuplji. Tu su naravno i druge vrste čaja, no kod nas su gotovo nepoznate. Ponekad i bancha može biti skuplja od gyokura (iako iznimno rijetko), a kod senche i gyokura razlika u cijeni je često gotovo minimalna i postoji mnogo sencha koje su puno skuplje od mnogih gyokuro čajeva. Čemu onda takva halabuka oko gyokuro čaja?

Premium Gyokuro Kurihara
Čajnik vlastite izrade

Prvo, treba voditi računa da je proizvodnja senche u Japanu izrazito velika - preko 70% svih čajeva. Drugo, sencha je uglavnom svakodnevni čaj dok gyokuro to nije. Razlog tomu može osjetiti svatko tko je probao i jedan i drugi kvalitetan čaj. Treće, velika većina senchi koje su nama dostupne su one koje se proizvode u Kini ili Tajvanu a ne u Japanu i one koje su puno niže kvalitete. Zato su trgovci na zapadu dobili prostora predstavljati i najgori gyokuro čaj kao onaj izuzetno visoke kvalitete, tj. posebno čajno čudo koje moraju probati svi pravi čajoljupci. Istina je zapravo da gyokuro nema nikakve veze sa senchom i da možda neće odgovarati svačijem nepcu. Gyokuro je poznat po posebnom okusu koji se zove umami (nije isključiv samo za čaj) i koji se teško može opisati ali itekako osjetiti. Okus gyokura može se usporediti i s algama i morem, no nikako u negativnom kontekstu.

Premium Gyokuro Kurihara

Najviše gyokuro čaja, polovica, proizvodi se u području Kyota. Gyokuro čaj je izuzetno zelene boje zbog visoke razine klorofila. Bogat je mnogim mineralima - onaj proizveden tradicionalno mnogo je bolji.

Čaj na slikama je jedan od onih "jeftinijih" gyokuro čajeva, naziva Premium Gyokuro Tea i dolazi iz pokrajine Fukuoka. Listići su pokriveni plastičnim pokrovom na tri tjedna smanjivši tako svjetlost za 85% i strojno brani. Cijena je ipak, prilično visoka - 210 kuna za 100 grama. Kad se uzme u obzir koliko čaja treba za pravilnu pripremu, gyokuro je prilično skupi čaj. Zamislite tek onda cijene onih koji su bili natkriveni bambusovim pokrovima i ubirani ručno.

Premium Gyokuro Kurihara

Priprema gyokuro čaja razlikuje se od standardne pripreme drugih zelenih čajeva - bilo japanskih bilo kineskih. Niti slučajno se ne smije pripremati na klasičan zapadnjački način jer ste inače novac bacili u smeće. Priprema se s vodom od oko 50 stupnjeva (+-10 je dopušteno) i to 90 sekundi. Moguća je i priprema gyokuro čaja s hladnom vodom na 30-40 minuta ali o tome će još biti riječi. Ovakve je čajeve najbolje iskoristiti najviše mjesec dana nakon otvaranja, po mogućnosti i u kraćem roku ili dobro zatvoriti i spremiti u hladnjak. Drugo prelijevanje može biti s vodom iste temperature ili s vodom od oko 85 stupnjeva i više i to 20-30 sekundi. Listići se mogu iskoristiti barem 4 puta a svaka je šalica drugčija.

Premium Gyokuro Kurihara

Listići su tamno zeleni, sitni, igličasti, s dosta polomljenih i prašine no treba voditi računa da se ovdje radi samo o testeru a ne većoj količini a testeri zelenih čajeva uglavnom i nastradaju prilikom pakiranja i transporta. Miris suhih listića je duboki, izuzetno slatki s izraženim zelenim mirisom ispod slatkoće.

Svaki je čaj drukčiji, drukčije podnosi različitu temperaturu, količinu listića i vode. Okus ovog čaja možda je dobar uvod u gyokuro čajeve. Izbalansirani okus umamija i gorčine neće biti preveliki šok za one koji poznaju samo senchu. Ipak, ovaj čaj teže podnosi visoku temperaturu. Najbolje bi vodu bilo ohladiti na 45 stupnjeva i namakati 90 sekundi. 1 gram listića dovoljan je 10ml vode, maksimalno 20. O najboljem čajniku za pripremu bit će riječi još ovaj tjedan u temi o gyokuro mecha čaju. Ukratko, najbolji je onaj sa što sitnijim sitom ili dvije posebne vrste - houhin i shiboridashi.

Premium Gyokuro Kurihara

Prvo prelijevanje rezultirat će čajem s blagim ali izraženim umami okusom, i osjetljivom gorčinom, kako je to moja sestra nazvala, klorofilno gorki. Zato je važno da temperatura ne bude visoka. Ono što je često prepoznatljivo kod gyokuro čaja je da okus ostaje još dugo. Čaj je intenzivne zelene boje. Za drugo prelijevanje voda može malo toplija, oko 60 stupnjeva, ili puno toplija, oko 85 stupnjeva. Preporučam ipak prvu varijantu jer ovaj gyokuro ima dosta izraženu gorčinu. Boja je zelena, čašice daju drugi dojam no u prozirnima se jasnije vidi.

Bih li ga preporučila drugima? I da i ne. Tražite li poseban čaj i dobar uvod u gyokuro čajeva, vrlo dobar izbor je Gyokuro Mecha o kojoj ću pisati sutra. No, ona nije i za početnike općenito, koji još nisu upoznati sa svih okusima čaja. Za gyokuro čajeve treba mnogo strpljenja i truda i pažnje inače će rezultat biti jako loš. Ako ste naviknuti na jaču senchu i ne smeta vam malo gorčine u čaju, ovaj čaj može biti jako dobar izbor.

cajnekronike @ 23:30 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, rujan 2, 2014
Naziv: Sencha Yabukita
Prodavač: Japanese tea farm
Vrsta: Japanski zeleni čaj

Sencha čiji opis dugujem već neko vrijeme obzirom su slike postavljene prije mnogo mnogo tjedana pa i mjeseci. Ovo je još jedna jeftinija Sencha za svakodnevno ispijanje. Spada u sortu Yabukita koja čini i 77% svih vrsta sencha. Dakle, jedan najobičniji čaj a ipak odličnog okusa. Kao što postoje sorte grožđa, tako postoje i sorte čajeva. Biljka Camellia sinesis prvo se dijeli na podvrste sinensis (uglavnom se pronalaze u Kini i Japanu) te podvrstu assamica (uglavnom se pronalaze u Indiji i Šri Lanki). Sjećate li koji se poznati kineski čaj proizvodi od podvrste assamica? Dalje se te podvrste dijele na određene sorte. Obzirom na vremenske uvjete u pojedinom području, ponašanje biljke pod određenim uvjetima (npr. natkrivanje za gyokuro i kabusechu), koriste se određene sorte. Trenutno postoji oko 50 sorti čaja koje se uzgajaju u Japanu.

sencha, sencha yabukita, zeleni čaj, sorte čaja, čaj, japanski čaj, asamushi

Yabukita spada u sortu koja se uzgaja pod normalnim uvjetima. Nastala je prije više od 100 godina u Shizuoki. Kao sorta registrirana je 1953. godine i koristi se za zelene čajeve. Izdržljiva je na hladnoću, daje veliki prinos, i listiće za čaj visoke kvalitete (više je kvalitete npr. Saemidori dok je niže npr. Yutakamidori). U Shizuoki, 93% svih nasada čajeva čini upravo sorta Yabukita. U Japanu najveći postotak čajeva čine upravo zeleni čajevi dok su crni i oolong (i pogotovo bijeli) tek neznatno zastupljeni.

sencha, sencha yabukita, zeleni čaj, sorte čaja, čaj, japanski čaj, asamushi

Sencha Yabukita (jap: 茶やぶきた, romaji: sencha yabukita) spada u asamushi čajeve, tj. lagano parene čajeve. Cijenom i više nego prihvatljiva, 45 kuna za 100 grama čaja. Kao yabukita i kao asamushi, ovo je zapravo jedna od najstandardnijih, najobičnijih sencha na tržištu. Pogodna je za korištenje u svim čajnicima a okusom i više nego odlična usporedimo li je sa svim senchama koje su nama lako dostupne.

sencha, sencha yabukita, zeleni čaj, sorte čaja, čaj, japanski čaj, asamushi

Osim Yabukite, najpoznatije japanske sorte su Saemidori, Yutakamidori, Okumidori, Benifuuki koje čine ostalih 23% nasada zelenih čaja. Izvoz zelenog čaja izuzetno je nizak zbog visoke potrošnje unutar Japana. Izvan Japana, gotovo je nemoguće pronaći bilo koju drugu sortu osim Yabukite, a veliku većinu senchi na zapadnom tržištu čine one iz Kine i Tajvana. Internet trgovine dobro su mjesto za naručivanje svih drugih vrsta.

sencha, sencha yabukita, zeleni čaj, sorte čaja, čaj, japanski čaj, asamushi

sencha, sencha yabukita, zeleni čaj, sorte čaja, čaj, japanski čaj, asamushi

Priprema je vrlo jednostavna - 1 gram čaja na 100 ml vode, temperatura 80 stupnjeva. Ovo se naravno može malo izmijeniti. Prvo u količini listića, 1 gram na svakih 50ml vode, a drugo, temperatura vode još više ohlađena na 73-75 stupnja što je i tipična temperatura za pripremu senche. Prvo prelijevanje minutu, sljedeće nek nekoliko sekundi do najviše pola minute a zatim duže. Najbolji čajnik za pripremu senche je japanski kyusu (iako se ovisno o prodavaču/proizvođaču mogu vidjeti i druge preporuke. Potrebno je voditi računa da senchi treba mnogo prostora. Listići, širi glatki s mnogo polomljenih ali ne presitnih komadića prigodni su za korištenje u gotovo svim čajnicima. Čaj je više žute nego zelene, svjetle boje, bistrog izgleda s tek jako malo listića tj. prašine na dnu. Okusom mnogo blaža od nekih drugih sencha ali itekako dobra s ujednačenim "zelenim" okusom i tek malo gorčine. Potrebno je paziti na vrijeme kako čaj ne bi postao gorak. O razinama "parenja", asamushi, chumushi i fukamushi bit će uskoro više riječi. Za one koji preferiraju čišći, blaži i ujednačeniji okus zelenog čaja, asamushi je najbolji odabir.

sencha, sencha yabukita, zeleni čaj, sorte čaja, čaj, japanski čaj, asamushi
cajnekronike @ 10:20 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, rujan 1, 2014
Naziv: China Black Rose
Prodavač: Azsia (Budimpešta)
Vrsta: aromatizirani kineski crni čaj

Prvi kišni dan rujna sigurno se može uljepšati sa šalicom dobrog čaja. Na redu je kineski crni čaj s ružinim laticama, kupljen u Budimpešti. Hvala Ivi koja nikad ne zaboravi posjetiti čajoteke u stranim gradovima.

crni čaj, qimen, keemun, ruža, ružine latice, čaj, kineski čaj, aromatizirani čaj

Sastav ovog čaja čine crni čaj (Qimen ili Keemun), ružine latice i prirodne arome. Iako spada u aromatizirane čajeve, ne bih ga svrstala u europsku kategoriju aromatiziranih čajeva već u "kinesku", onu u koju spada i zeleni čaj s jasminom, rascvjetani čajevi, crni čaj s ličijem itd.. To su čajevi u koje nije dodavana velika količina aroma ili drugih čajeva/biljaka/voća i time nije u potpunosti ubijen svaki okus čaja (što je često slučaj kod nas) i slobodno se mogu nazvati i klasičnim aromatiziranim čajevima. Uz to, ovakav je čaj vrlo lako naći u mnogim čajotekama diljem svijeta.

crni čaj, qimen, keemun, ruža, ružine latice, čaj, kineski čaj, aromatizirani čaj

Da crni čaj i ruža skladno idu list pod list, dokaz je ovaj čaj. Ruže kao cvijet imaju svakako jednu od važnijih uloga u povijesti uljepšavanja i njege. Iako u teoriji ideja o ovom čaju možda ne zvuči dobro zbog straha da će aroma ruže prevladati, u praksi je izvedba savršena. Taman toliko latica, boje, okusa i mirisa koliko treba za savršenu mješavinu crnog čaja i ružinih latica.

O crnom je čaju bilo riječi i bit će riječi, no ružine se latice ovdje spominju prvi put. Pa ukratko, iako nam je čaj od ružinih latica gotovo uvijek nadohvat ruke (u svojoj čistoj domaćoj verziji), malo tko zna čemu zapravo služi. Miris nije jedno od njegovih najvažnijih svojstava. Prvo razlog za ispijanje čaja od ružinih latica je ublažavanje menstrualnih bolova, zatim činjenica da je bogat vitaminom C i mnogim mnogim antioksidansima.

crni čaj, qimen, keemun, ruža, ružine latice, čaj, kineski čaj, aromatizirani čaj

Priprema je jednostavna. Voda, oko 95 stupnjeva, 5 grama čaja i 2-3 minute (bolje dvije), potrebne su za čajno-cvjetnu čaroliju. Okus i miris su sklad čistog crnog čaja i ruže, i jednog i drugog ni previše ni premalo. I dok ruža ipak dominira, okus crnog čaja nije ubijen. Okus je izbalansiran u toj mjeri da ovaj čaj može itekako odgovarati i onima koji inače nisu ljubitelji čistog intenzivnog mirisa ruže. Nema ni trunke naznake umjetnom parfemskom mirisu ruže, već samo blagi ali dominirajući okus. Može postati gorak s predugim namakanjem. Bojom je baš onakav kakav mora biti, duboke čiste tamnocrvene boje.

crni čaj, qimen, keemun, ruža, ružine latice, čaj, kineski čaj, aromatizirani čaj

Ovo je jedan od onih čajeva koji vam mogu uljepšati naporan dan. Ne bih rekla da je za svakodnevno ispijanje već više za povremeno uživanje. Uz prave šalice i malo prigodne dekoracije, mala ružina čajanka nikoga ne bi ostavila ravnodušnim. Čaj za opuštanje, ili uživanje u trenutku, u samoći ili u ugodnom društvu. Jedan od onih čajeva za čije ispijanje poželite obući najbolju odjeću i srediti frizuru.

crni čaj, qimen, keemun, ruža, ružine latice, čaj, kineski čaj, aromatizirani čaj

Cijenu ovog čaja ne znam ali dovoljno je samo reći (a to mi je dopušteno) da nije skupi. U takvih se trgovinama uvijek mogu naći čajevi po vrlo prihvatljivim cijenama a kvalitetom i više no zadovoljavajući. Nađete li se u Budimpešti, posjetite ovu trgovinu. Čujem da imaju mnogo vrsta na biranje. A ako se zateknete tamo, preko puta je i odličan bar, svojevrsni zaštitni znak Budimpešte - For Sale Bar. Zašto, pogledajte sami. :) No, prvo čaj!

cajnekronike @ 10:37 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, kolovoz 28, 2014

Naziv: Choco Power
Prodavač: Cha Ljubljana
Vrsta: crni aromatizirani čaj

choco power, cha maribor, crni čaj, aromatizirani čaj, čokolada, kakao

Nedavno čišćenje među čajevima natjeralo me da bacim barem 50-ak čajeva. No isto tako "izvukla" sam neke na koje sam sasvim zaboravila. Primi me ponekad ta zaluđenost pa umjesto jednog, kupim odmah 30. Tu su onda još i svi testeri i svi oni čajevi koje redovito primam na poklon ( svima najljepše zahvaljujem <3 ), i tako ih se skupi više stotina. Jedan od tih zaboravljenih ali itekako dragih čajeva je i Choco Power.

choco power, cha maribor, crni čaj, aromatizirani čaj, čokolada, kakao

Kao pobornika čajnog puritanizma, imam neočekivane sklonosti prema crnim aromatiziranim čajevima. Možda je to stoga što je izbor dobrih crnih čajeva ne baš velik ali i arome mnogo bolje pašu u crne nego zelene čajeve. Crni čaj i komadići kakaovca nikako ne može biti loša kombinacija. Uvijek tvrdim kako su arome za čajeve loše kvalitete kako bi zamaskirali ono što nam prodaju. Činjenica koja tome govori u prilog je i sama cijena aromatiziranih čajeva ali i okus. Pravom kvalitetnom čaju umjetna aroma ne treba - već listići sami "oponašaju" razne arome. Ponavljam, to ne mora biti nužno loše, svaki čaj ima svoju svrhu, namjenu i kupca, i ne postoji čajoljubac koji pije isključivo skupe ili isključivo jeftine čajeve (iako ponekad volimo glumiti čajne snobove).

choco power, cha maribor, crni čaj, aromatizirani čaj, čokolada, kakao

Choco Power dolazi iz mariborske čajoteke CHA. Cijena za 100 grama je samo 25 kuna. I to je ono što izuzetno cijenim kod ove čajoteke. Cijene su im i više nego realne i prihvatljive a čajevi bolje skladišteni nego u većini drugih čajoteka. Vrlo često imaju popuste i razne akcije, tako da se svi njihovi čajevi mogu kupiti po izuzetno povoljnim cijenama. No, jača u im strana upravo aromatizirani čajevi.

choco power, cha maribor, crni čaj, aromatizirani čaj, čokolada, kakao

Uobičajena priprema aromatiziranih crnih čajeva uključuje 5 grama čaja, oko 200 ml vode od oko 95 stupnjeva i namakanje 2-3 minute. Ne zaboravite zagrijati čajnik, uživati u mirisu (iako istina ne pravom čistom mirisu čaja), i po želji dodati malo mlijeka. Ovo u teoriji zvuči odlično, u praksi malo manje jer mlijeko ovom čaju pokrije a ne naglasi aromu kakaa. Prvo prelijevanje će imati intenzivniji miris i okus, drugo nešto slabiji okus (minimalno 5 minuta), ali zato odličan miris - čisti kakao. Preferiram okus prvog i miris drugog. Miris listića podsjeća na puni miris toplog kakaa. Ono što me najviše oduševljava je boja tj. tekstura koja savršeno odgovara nazivu i sastavu ovog čaja. Dobra je strana ovog čaja što se, za razliku od većine aromatiziranih crnih čajeva, može iskoristiti za višestruko prelijevanje. Ipak, s trećim ne očekujte gotovo ništa.

choco power, cha maribor, crni čaj, aromatizirani čaj, čokolada, kakao

Ovo je svakako jedan od onih čajeva za ružno hladno i kišovito vrijeme. Ako se pitati zašto se zagubio među svim tim čajevima, razlog tomu je da mi ga je bilo žao piti. Ovo mi je jedan od najdražih aromatiziranih crnih čajeva. Ako se kojim slučajem zateknete u Ljubljani (ili Celju ili Mariboru), i kojim slučajem ugledate ovu čajoteku, i kojim slučajem volite čaj, i kojim slučajem jako volite i čokoladu, i kojim slučajem baš vam je ponestalo crnih aromatiziranog čaja za uživanje tijekom mjeseci koji nam slijede, preporučam da izdvojite 10-ak kuna i priuštite si 50 grama ovog čaja.
cajnekronike @ 12:21 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, kolovoz 24, 2014

Naziv: Sonne Afrikas
Prodavač: Hofer, Slovenija

Teme o čajevima u filtar vrećici izbjegavam iz više razloga. Jedan je što bi trebalo deset života za opisati, poslikati i predstaviti ih sve, drugi je taj što su uglavnom loši, treći što postoji previše odličnih čajeva vrijednih pažnje u listićima. Ipak, kupujete li čajeve u filtar vrećicama, obratite pažnju da prednost dajete onima u piramidalnim platnenim vrećicama. U takvim dolazi i ovaj čaj, 15 vrećica, cijena 1,29 EUR (manje do 10 kuna!), cijena koja je i više nego prihvatljiva za ovakvu vrstu čaja.

No, tu i tamo nađu se izuzeci. Sonne Afrikas ili Afričko sunce, rooibos i zeleni čaj, kupljen u trgovini Hoffer, njihovi Gourmet čajevi (hvala Latici koja me redovito opskrbljuje čajevima iz Slovenije). Konačno se među mojim čajevima pronašao i jedan koji je zaista i lako dostupan i cjenovno prihvatljiv većini.

Sastav ovog čaja najvećim djelom čine crveni i zeleni Rooibos čaj (51%), jabuka (20%) te zeleni čaj (10). Tu su još i limunska trava, listovi kupine, mango i suncokret. No, i arome. Sastav koji ne ostavlja bez daha ipak je izvor mirisu koji ostavlja bez daha - voćni, aromatični s jako izraženom aromom manga. Sasvim neuobičajeno za čajeve u filtar vrećicama.

Ovo je jedan od čajeva koji se mogu biti i hladni i topli, a možda najbolji prijedlog za trenutno vrijeme je pripremiti ga na standardni način i ohladiti. Savršena kombinacija za ledeni čaj, po mogućnosti bez dodavanja šećera. Čaj se priprema s vrućom vodom, 200-250ml vode, jedna filtar vrećica, 6 minuta. No, ništa strašno neće se dogoditi ni ako ga ostavite puno puno duže.
Rooibos naravno prevladava, osjeti se i lišće kupine (svatko tko je ikad probao čaj od listova kupine sasvim sigurno će ga osjetiti i u ovom čaju), i taman malo manga i jabuke da prevlada okus limunske trave. Limunsku travu ne volim u čajevima još od dana kad sam se "predozirala" mate čajem s limunskom travom i izbjegavam sve čajeve čiji je sastojak ista. No, ovdje se on uopće ne osjeti. Još bolji okus je naravno hladni i ostavlja taman toliko slatkoće koliko je potrebno. Ta vrsta slatkoće najbolje se može usporediti s ublaženom verzijom čaja od slatkog korijena. Blagi i ujednačeni okus sigurno će odgovarati i onima koji nisu preveliki ljubitelji Rooibos čajeva.

Jedan od onih koje bih svakako preporučila ljubiteljima aromatiziranih čajeva.

cajnekronike @ 12:45 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, kolovoz 18, 2014
Iako je prošlo već više od tri mjeseca, zbog kroničnog pomanjkanja vremena, nisam stigla staviti mali izvještaj s Pričljive čajanke. Da i ovim putem zahvalim svima koji su sudjelovali i pomagali: Tomislavu Košiću za kompletnu pomoć oko organizacije iz Odjela za mlade Gradske knjižnice i čitaonice Metel Ožegović, dragim ljudima na pomoći oko fotografija i kolačića: Ines Ercegović, Latici Petković, Ivi Roža, Jasminki Tkalec i Željki Tkalec.

Hvala svim autorima koji su čitali priče, redom čitanja, Ema Tretinjak, Nikola Leskovar, Ivana Bukal, Josip Špicar, Katarina Kovačićek, Ivana Dvorski Lacković, Filip Rutić, Ivana Pintarić i Lana Bubaš, te voditeljici grupe LIT Tatjani Ruža.

A kako ne bih na ovom blogu duljila o književnoj strani čajanke, da odmah pređem na keksiće i čajeve. Primijetila sam da su ljudi prilično sramežljivi za isprobavanje čajeva i postavljanje pitanja. Dovukla sam sa sobom barem pedesetak čajeva a uspjela pripremiti tek tri vrste. Pili smo Shui Xian tajvanski oolong čaj, Gui Fei također tajvanski oolong čaj i Sakura Komachi, japanski matcha čaj.
A što se još degustiralo, pogledajte na slikama. Unaprijed isprike zbog kvalitete fotografija, slikane su u različitim uvjetima, različitim foto aparatima.

I naravno, hvala svima koji su došli i popunili sve i do zadnjeg sjedećeg mjesta, a najviše hvala onima koji su stajali. Prilike će za ovakvo druženje, nadam se, biti opet.

 

Earl Grey limunaste kuglice

earl grey, earl gray, crni čaj, bergamot, kuglice, limun, recept, čaj


Japansko-ruski matcha muffin s varenjem od jagoda

maccha muffin, cupcake, varenje, varenye, jagode, recept, zeleni čaj


Keksići sa zelenim čajem od jasmina

earl grey, kolačić, čajni kolačić


Matcha šifon kolač


matcha šifon, torta, zeleni čaj, recepti s čajem


Lapsang Souchong sladoled

lapsang souchong, crni čaj, kineski čaj, sladoled, recept

Earl Grey puding

earl grey, puding, crni čaj, recept

Matcha zečići

matcha, zeleni čaj, recept, uskrs
cajnekronike @ 16:32 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, kolovoz 6, 2014

Odgovor je - zeleni čaj.

I dok se sunce uporno odbija vratiti i podići temperaturu na onu prikladnu godišnjem dobu, možda je onima na moru situacija bolja. Na plaži će se sigurno malo tko odlučiti na pothvat ispijanja vrućeg čaja, ali za opuštajuće večeri, možda i nema boljeg izbora. Vrijeme je da predstavim dva dobra razloga za ispijanje zelenog čaja ljeti. To su zaštita od UV zraka i hlađenje.

Dok mnogi kupuje kreme s visokim faktorom kako bi se mogli izležavati na suncu satima, ne razmišljaju da je dobro zaštiti kožu i iznutra. Tu puno može pomoći i zeleni čaj. Svakodnevno ispijanje zelenog čaja, nakon 12 tjedana može smanjiti rizik od opekotina izazvanih suncem za 25%. Tomu su uzrok katehini kojih u zelenom čaju ima i do 4 puta više nego u crnom. No, potrebno je biti oprezan. Nije svaki zeleni čaj isti i nije svaki crni čaj isti. Ispijanje otpadnog praha u vrlo jeftinih filtar vrećicama neće imati baš nekog učinka, baš kao ni ispijanje ledenih čajeva na čijim se etiketama navodi kako sadrže i zeleni čaj. Obično najbolje kotiraju oni u listićima )čisti) dok čajevi u filtar vrećicama uvijek nose više rizika. Neka općenita tablica ne postoji, no postoje npr. čajevi koje su već iskomercijalizirali samom činjenicom da sadrže jako visoki udio katehina (EGCG). Tako je npr. Sencha Uchiyama postala izuzetno popularna pod nazivom kao čaj s izrazito visokim udjelom katehina. Npr. Gyokuro sadrži tek nešto više od polovice količine koju sadrži Sencha Uchiyama a Long Jing tek jednu petinu. No, ponavljam, svaki pokušaj generalizacije bio bi pogrešan. Nisu sve Senche Senche niti su svi Gyokuro čajevi isti.

Drugo je, možda još bolje pitanje, koji čaj je bolji za ljeto - vrući ili hladni? Odgovor je - vrući. Britanska istraživanja pokazala su kako vrući čaj najviše smanjuje temperaturu kože - i do 2 stupnja, dok je u slučaju ledenih pića to bilo tek za najviše 0.8 stupnja. Istraživanje ko' istraživanje, u današnje ih se vrijeme može pronaći tisuću i za i protiv. Zato ih ne volim navoditi već više cijenim doživljaje iz prve ruke.

Mnogi se groze ispijanja vrućeg čaja ljeti. Ispijanje vrućih čajeva u bilo koje doba dana i godišnjeg doba prakticiram već desetak godina. Polako uspijevam preobratiti bliske ljude i mnogi se počinju priklanjati trendu. Vrući će vas čaj u trenutku oznojiti i kasnije ćete se osjećati mnogo svježije nego nakon ispijanja ledenog pića. No, nisam protivnik ni ovog drugog, ali potreba za ledenim pićima nakon usvajanja navike ispijanja vrućeg čaja polako će se smanjiti.

I dok se mogu pronaći oprečne informacije o ispijanju vrućih čajeva ljeti, moje je mišljenje da uvijek treba kombinirati Neki navode kako postoji opasnost od dehidracije ispijanjem vrućih čajeva. No kad pogledamo da dnevni unos tekućina ljeti ionako treba biti povećan, nije loše umjesto dvije čaše vode ubaciti 2-4 šalice čaja. Probajte i uvjerite se sami.

U druge pozitivne učinke ispijanja zelenog čaja trenutno neću ulaziti. Ova dva sam navela kao one važne za ovo godišnje doba, a postoje još mnogi drugi izrazito pozitivni učinci. No, tu su još i drugi čajevi, bijeli, crni, oolong, pu'er, svaki sa svojim karakteristikama o kojima će također u budućim tekstovima biti riječi.

Da zaključim, zagrijte čajnik, sipajte listiće i pripremite čaj.

cajnekronike @ 09:55 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, kolovoz 5, 2014

Evo samo jedna kratka ideja... O ovome je već bilo riječi no matcha latte je uvijek vrijedna podsjećanja!

Matcha latte, matcha, maccha, zeleni čaj, čaj s mlijekom, zeleni čaj u prahu, rižino mlijeko

Mattcha latte umjesto s običnim ili sojinim mlijekom, ispadne odlična i s rižinim. Na slikama je jedan od mojih najdražih mattcha čajeva - Sakura Komachi (Shizen Tea). Rižino mlijeko ne daje toliko okusa koliko obično pa čaj svakako više dođe do izražaja. Meni osobno ovo je možda i najbolja kombinacija, manje slatka, više zelena. A boja Sakura Komachi mattcha čaja je prekrasna.

Matcha latte, matcha, maccha, zeleni čaj, čaj s mlijekom, zeleni čaj u prahu, rižino mlijeko


Žličica matcha čaja dovoljna je za otprilike 200ml mlijeka (ne vrhnata). Matchu prosijte kroz neko cijedilo (da se izbjegnu grudice), ulijte vrlo malo vruće vode (oko 50ml ili čak manje je dovoljno), tek toliko da se može promiješati s metlicom, miješajte dok se ne napravi pjena i dodajte vruće mlijeko. Ako vam je stalo do estetskog dojma (meni u ovom slučaju i nije toliko, draža mi je bez pjene i želim da bude što prije spravljeno!), dok se mlijeko zagrije, zapjenite ga s metlicom za pjenjenje (ne onom za matchu!). I to je to. Možete dodati šećer, med, agavin sirup itd, a možete piti i bez ikakvih zaslađivača.

Matcha latte, matcha, maccha, zeleni čaj, čaj s mlijekom, zeleni čaj u prahu, rižino mlijeko

Moguće je dodavati i svakakve arome, no moje je mišljenje da je matcha sama po sebi dovoljna. Moguće je pronaći i matcha čajeve svakakvih aroma pa su kombinacije za isprobavanje nebrojene. Ipak, za početak probajte s čistim originalnim matcha čajem. Za potpuni doživljaj, vodite računa da ne kupujete onaj jeftini zeleni prah na ebayu za 2 dolara koji se reklamira kao matcha.

cajnekronike @ 12:44 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, kolovoz 4, 2014
Naziv: Organic Benifuki
Prodavač: Japanese tea farm

Iako bi zbog samog naslova mnogi mogli pomisliti kako se radi o mješavini domaćih prirodnih čajeva, situacija je mnogo zanimljivija. Dok neki isprobavaju ulja crnog kima, ulja konoplje, razne tablete protiv alergija, mogli bi probati i sa zelenim čajem! Japanci svoj zeleni čaj ne bi zamijenili za ništa na svijetu, pa zašto onda ne bi otišli i korak dalje i proizveli i čaj protiv alergija. Radi se o Benifuki zelenom čaju iz organskog uzgoja. Iako se uglavnom može naći u instant obliku, postoji i Benifuki čaj u listićima. Okusa sličnog senchi, izgleda i mirisa također, mogao bi biti jako dobra zamjena za tablete i korisna i zdrava prva pomoć kad nastupe alergije. Isprobano i djeluje.

benifuki, benifuki čaj, japanski čaj, zeleni čaj, alergije

Benifuki je zeleni japanski čaj koji je učinkovitiji u borbi protiv suzbijanja simptoma alergija na pelud i do sto puta od običnog zelenog čaja zbog visokog udjela 3'-O-metil katehina. Ovaj je čaj posljedica istraživanja i kao takav direktno namijenjen suzbijanju simptoma alergija. Točnije, mogli bi ga nazvati specijaliziranim čajnim lijekom. ( Usput, kad već pišem o alergijama, neki ljudi mogu biti alergični i na zeleni čaj! ) Benifuki je okusom sličan senchi iako nema gorčine. No, sa stajanjem postane gorak. Svijetlo zelene je boje, zelenog blagog okusa. Mirisom tek malo podsjeća na senchu. Listići mirišu iznimno slatko, bez trunke svježine.

benifuki, benifuki čaj, japanski čaj, zeleni čaj, alergije

Preporučuje se prema uputama listiće iskoristiti dva puta, s vodom od 80 stupnjeva, prvi puta 1 minutu a drugi put tek nekoliko sekundi. Potreban je gram čaja na 100ml vode što je zapravo jako mala količina te će cijela vrećica biti dovoljna za 50 (x2) šalica čaja.

benifuki, benifuki čaj, japanski čaj, zeleni čaj, alergije

Ovaj se čaj može kupiti preko interneta i koliko znam kod nas nije dostupan. Cijena mu je 10 dolara za 100 grama. Ovaj je Benifuki čaj u listićima. Postoji također i instant Benifuki čaj u granulama i on se koristi kao sredstvo za suzbijanje simptoma alergija. Kod nas također nije dostupan ali može se pronaći na internetu. Jednostavniji je za upotrebu nego listići.

benifuki, benifuki čaj, japanski čaj, zeleni čaj, alergije

Ako ste jedni od onih koje muče alergije, dajte šansu i ovom čaju.

benifuki, benifuki čaj, japanski čaj, zeleni čaj, alergije

cajnekronike @ 18:52 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, srpanj 28, 2014
Naziv: Tosa Bancha
Prodavač: Yunomi.us
Proizvođač: Furyu
Vrsta: japanski zeleni čaj

Ima nečeg zanimljivog u tamnim čajevima, pogotovo ako oni dolaze iz zemlje gdje nisu uobičajeni. Tamni ili crni čajevi poznati su uglavnom u Kini, a najpoznatiji vrsta je Pu'erh čaj (kojeg opet ima tisuće vrsta). Ovo je jedan koji dolazi iz Japana gdje nema mnogo mjesta za čajeve različite od zelenih i povremeno oolong čajeva. Japansku vrstu "tamnih" čajeva, uglavnom fermentiranih Banchi nudi yunomi.us. Iako moram priznati da mi svi čajevi iz ponude izgledaju jednako privlačno, odlučila sam se ovaj put za Tosa Banchu, Moram priznati da je ovo prvi put da se uopće susrećem s japanskim tamnim čajevima, do sada sam iz vidjela jedino kod ovog prodavača a on nudi više vrsta tamnih Bancha, sve od istog proizvođača Furyu. Pa eto, za sve čajoljupce željne malo čajne egzotike, slobodno bacite pogled. Za ove čajeve se slobodno može reći kako su stvarno rijetki, proizvode se u malim količinama i uopće su dosta nepoznati. Sad dolazimo do zanimljive činjenice - rijetki a jeftini. Dakle, nemojte se nikad dati zavarati raznim pridjevima koji su tu uglavnom kako bi potrošače naveli da plate puuuuuuno previše. Cijena čaja neće ovisiti o količini u kojoj se proizvodi koliko uglavnom o njegovom imenu. Naravno, količina ima veze, ali budite sigurni da samo zato jer nekom čaju prilijepe etiketu "izuzetno rijedak", ne morate nužno platiti visoku cijenu.

tosa bancha, crni čaj, japanski čaj, bancha, rijedak čaj

tosa bancha, crni čaj, japanski čaj, bancha, rijedak čaj

Tosa Bancha (jap. 土佐番茶 romaji: tosa bancha), proizvođača Furyu (specijaliziranog za Banchu), dolazi iz Tose s otoka Shikoku. Dolazi u količini 10 grama (tester) te 30 grama. 30 grama košta nešto malo manje od 50 kuna. Mene je odmah privukla boja listića na slici i odlučila sam zabilježiti dojmove prije nego uopće otvorim vrećicu. Dakle, smeđe, crvene, ljubičaste, zelene nijanse daju dojam da je čaj nekako jesenski, kišni, vlažni, cvjetni, kao da u njemu ima okusa i zelenog i crnog čaja. Kombinacije boja mirisa i okusa.

tosa bancha, crni čaj, japanski čaj, bancha, rijedak čaj

No, nakon otvaranja, dojmovi su se promijenili. Vizualno jako zanimljiv japanski čaj, široki veliki prešani listići tamno zelene boje a sadrži i mnogo grančica što je karakteristika banche. Uz camelliu sinensis, u ovom se čaju nalaze i sušene mahune graška (Chamaecrista) imena kishimame (jap: きし豆). Ovo je jedan sasvim dobar proljetni ili ljetni čaj, i prema okusu i prema izgledu. Okus Banche je očit ali blag. Suhi listići mirišu gotovo na Houjicha (ono je prženi čaj) a zbog mahuna graška osjeti se i trunka slatkoće.

tosa bancha, crni čaj, japanski čaj, bancha, rijedak čaj

Zanimljivo je kako je Shikoku poznat baš po tim drugačijim čajevima, posebno fermentiranim, bližima Kini nego Japanu.

tosa bancha, crni čaj, japanski čaj, bancha, rijedak čaj

Priprema Tosa Banche jako je jednostavna. 15 grama čaja za 2 litre vode ili standardna kyusu priprema sa 5 grama čaja i oko 250ml vode. Voda treba biti kipuća , 30 sekundi je dovoljno za prvo prelijevanje. Čaj se može iskoristiti 3 puta, četvrti je rezultat znatno lošiji. Prvo prelijevanje daje čaj više žute boje, više na Banchu, drugo više zelene, više na Senchu. U ovom čaju ima nevjerojatno puno svježine za jednu Banchu (pomalo sliči na Haru Banchu), i ono što je najzanimljivije, ni trunke gorčine.

tosa bancha, crni čaj, japanski čaj, bancha, rijedak čaj

Ovo je čaj za sve one koji traže malo raznolikosti u standardnim japanskim Banchama. Još jedna mala napomena vezana uz cijenu i količinu. Iako je na prvi pogled skuplja od ostalih Bancha, ovog čaja ipak treba nešto manje za 200 ml vode. Tako da će otprilike 3 grama biti dovoljna, a 5 grama dovoljna za 250-300ml vode, ili u slučaju pripreme u čajniku na vatri, 15 grama bit će dovoljna za dvije litre vode.

cajnekronike @ 09:35 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, srpanj 27, 2014
Naziv: Blue Oolong Tea
Proizvođač: Kaneban Higuchi Tea Factory
Prodavač: yunomi.us

Oolong čajevi dolaze iz Kine gdje se i najviše konzumiraju. U Japanu, iako dovoljno popularni, vjerojatno nikad neće zamijeniti zeleni čaj. Zeleni, zeleni, zeleni, zeleni, tek onda na red dolazi oolong. Proizvodnja je ograničena, a njegovo ispijanje uglavnom se odnosi na hladne varijante u kafićima i restoranima, s puno leda. Ovo je bila i jako dobra prilika za korištenje "uradi sam" keramike - čajnik, čašica i posudica.

japanski oolong, oolong, oolong čaj, wulong, japan, blue tea, plavi čaj

Japanski oolong čajevi u mnogočemu se razlikuju od kineskih. U obliku listića su, tamnocrvene boje, gotovo uvijek s nešto malo (ili malo više!) gorčine. Mnogo su bliže verziji koja se kod nas prodaje pod nazivom Formosa Oolong nego npr. Tie Guan Yin oolong čajevima.

japanski oolong, oolong, oolong čaj, wulong, japan, blue tea, plavi čaj

40 grama ovog čaja košta oko 70 kuna. Uzgaja se u pokrajini Shiga.Naziv "plavi" nema zapravo nikakve veze s bojom čaja ili bojom listića. Naziv "plavi" u Japanu se tradicionalno koristi za Oolong čajeve. Dakle, Blue tea je oolong čaj. Tako da je naziv ovog čaja zapravo Oolong oolong čaj.
Boja suhih listića se kreće od tamnozelene i smeđe-zelene do tamno smeđe. Listići su sitni, polomljeni. Ne izgledaju kao niti jedan drugi oolong čaj, pogotovo ne kineski. Najčudnija od svega je preporuka za pripremu ovog čaja. 5 grama čaja na 5 minuta s vrućom vodom od 90 stupnjeva. Prilično dugo za jedan oolong. Ipak, mogu se iskoristiti više puta no rezultat će biti mnogo blaži ali gotovo jednake gorčine.

japanski oolong, oolong, oolong čaj, wulong, japan, blue tea, plavi čaj

Suhi listići mirišu na crni čaj ali svježi crni čaj. U vrućem čajniku ti isti listići dobivaju blago prženi miris i gorčina se odmah može namirisati ali intenzitet nikako nije kao onaj crnog čaja.

japanski oolong, oolong, oolong čaj, wulong, japan, blue tea, plavi čaj

Mokri listići su svi polomljeni, sitni, više zeleni. Interesantno kod ovog čaja je što mu je miris sasvim drugačiji od okusa, vuče na slatko, dok u okusu nema nimalo slatkoće. No, gorčina se ne osjeti na početku, tek na kraju te na jeziku ostaje jako jako gorak okus. Ovaj bi čaj mogao biti jako dobar i u ledenoj varijanti. Najbolji bi mu možda naziv odgovarao - "nezreli crni čaj". Boja je intenzivna, tamno crvena, tj intenzivno narančasto-smeđa u manjim količinama.

japanski oolong, oolong, oolong čaj, wulong, japan, blue tea, plavi čaj

Ovo je čaj za ljubitelje crnih jačih čajeva, nikako za one koji vole zarolane kineske i tajvanske oolong čajeve. Meni osobno to nikad ne bi bio jedan od onih svakodnevnih čajeva ali ni jedan od onih za posebne prilike. Tek jedan drugačiji čaj vrijedan za probati.
cajnekronike @ 00:07 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, svibanj 8, 2014
Naziv: Grandpa tea
Prodavač: Yunomi.us
Proizvođač: Nakazen
Vrsta: japanski biljna mješavina

nakazen, yunomi, yunomi.us, biljni čaj, japanski čaj, hrastova sjajnica, nešpula, guava, kurkuma, mačji brk, srce list, jobove suze, sena, čaj, zdravlje, grandpa tea

Uz moju su nedavnu narudžbu čaja, Yunomi.us dodali i jedan tester - biljnu mješavinu simpatičnog imena Grandpa tea. Iako je ovaj blog posvećen pravim čajevima, volim isprobavati i neke egzotične mješavine. Osam sastojaka čini ovaj biljni čaj, gotovo nepoznatih i svih redom iz Azije. Moram priznati da imaju zanimljiva imena, počevši og gljive pa do Jobovih suza i Mačjeg brka. Čaj koji bi ispao sasvim neobičan kad bi doslovno shvatili nazive. Vizualizirajte sami. U vezi imena biljaka ne garantiram, primijeti li tko pogrešku, neka me slobodno ispravi.

nakazen, yunomi, yunomi.us, biljni čaj, japanski čaj, hrastova sjajnica, nešpula, guava, kurkuma, mačji brk, srce list, jobove suze, sena, čaj, zdravlje, grandpa tea

U čaju se nalaze:
- Hrastova sjajnica (Ganoderma lucidum)
- Nešpula (Eriobotrya japonica)
- Guava (Psidium guajava)
- Kurkuma (Curcuma longa)
- Mačji brk (Orthosiphon aristatus)
- Srce-list (Houttuynia cordata)
- Jobove suze (Coix lacryma-jobi)
- Sena (Senna obtusifolia)

nakazen, yunomi, yunomi.us, biljni čaj, japanski čaj, hrastova sjajnica, nešpula, guava, kurkuma, mačji brk, srce list, jobove suze, sena, čaj, zdravlje, grandpa tea

Svi ovi sastojci čine mješavinu koja je neobična i zanimljiva, ali i nešto što me uopće ne iznenađuje u vezi japanskih "biljnih" i drugih čajeva. Često se u njima pronađu sjemenke i razni slični plodovi, od pržene riže, prženog ječma i zrna soje. Izgledom su uvijek oku privlačni i zanimljivi, često izgledaju kao gotovo nemoguće i nespojive kombinacije.

nakazen, yunomi, yunomi.us, biljni čaj, japanski čaj, hrastova sjajnica, nešpula, guava, kurkuma, mačji brk, srce list, jobove suze, sena, čaj, zdravlje, grandpa tea

Ovaj se čaj priprema 10 minuta u kipućoj vodi, 5 grama čaja na 250 ml vode, boja je narančasto smeđa. Izgledom i više nego zanimljiv, mirisa koji podsjeća na čaj od listova maline i pržene kave, pomalo houjiche i u tragovima mente. Okus je izrazito biljni usprkos svih nijansama koje se mogu osjetiti, vrlo ga je teško definirati. Nije preintenzivan, nije pun, nije gorak i definitivno je dobar za one koji vole biljne čajeve. Jedan od onih biljnih čajeva koji bi vrlo lako mogli postati dio dnevne rutine ispijanja čaja i još biti od koristiti za zdravlje. Naziv stoga i ne čudi, dobro je odabran. Kako sami kažu, u ovom čaju može uživati cijela obitelj.

nakazen, yunomi, yunomi.us, biljni čaj, japanski čaj, hrastova sjajnica, nešpula, guava, kurkuma, mačji brk, srce list, jobove suze, sena, čaj, zdravlje, grandpa tea


cajnekronike @ 11:19 |Komentiraj | Komentari: 0
Arhiva
« » sij 2015
 • p
 • u
 • s
 • č
 • p
 • s
 • n
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
Brojač posjeta
21438
Index.hr
Nema zapisa.