Moj čajni svijet
Čajne kronike
Blog
Sva autorska i ostala prava na sadržaj objavljen na blogu su zadržana.
Sve fotografije i svi članci su autorski te je zabranjeno njihovo neovlašteno kopiranje i korištenje u komercijalne svrhe. Neovlašteno korištenje materijala s ovog bloga smatrati će se kršenjem autorskih prava.

Svi sadržaji objavljeni na blogu nastali su kao rezultat dugogodišnje ljubavi prema čaju te se osim na poznatim činjenicama temelje i na osobnom iskustvu. Stoga autor ne preuzima odgovornost za moguće zloupotrebe savjeta, prijedloga, nesporazuma ili pogrešnih tumačenja tekstova objavljenih na blogu.
Facebook
Facebook profil Čajnih kronika sa još više slika, informacija i savjeta:

Čajne kronike

Kontakt

Sve upite, kritike, prijedloge, želje, možete slati na: cajne.kronike@gmail.com

Cvjetni čajevi
Blog
četvrtak, travanj 17, 2014

Dvije godine, 85 tema, više tisuća fotografija i puno puno puno vrsta čajeva. Nadam se da sam vas barem malo uspjela zainteresirati za čajeve i da sam ponudila neke nove informacije koje će biti od koristi u odabiru, čuvanju ali i uživanju u čaju. Za drugi rođendan, prigodno ali sasvim slučajno, pozivam sve da posjete Pričljivu čajanku u Varaždinu, 23.travnja.

Stare teme možete vidjeti:
- u arhivi na blogu
- putem Facabook stranice preko fotografija
- putem Facebook stranice u bilješkama gdje su popisane

čajne kronike, čajevi, čaj, rođendan

cajnekronike @ 10:22 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, travanj 14, 2014
Naziv: Baguashan Gui Fei Oolong Tea
Prodavač: Taiwan Tea Crafts
Vrsta: tajvanski oolong čaj

Tajvanski oolong čajevi vjerojatno su jedni od najboljih oolong čajeva. Gui Fei jedan je od onih, "zarolanih" čajeva kakve malo kad susrećemo kod nas ali vrlo omiljenijih vani. Gui Fei ili točnije Baguashan Gui Fei poznat je pod popularnijim nazivom Honey Oolong. Drugi nazivi koji se koriste su Gui Fei Royal Courtesan, Gui Fei Mei Ren, Noble Concubine ...

Gui Fei je svoje ime dobio u čast Yang Guifei. Yang Guifei živjela je u osmom stoljeću i bila konkubina cara Xuanzong-a (dinastija Tang). Zanimljivo je kako okusu ovog čaja dodaju i note ličija što je bilo njezino najdraže voće. Yang Guifei ostala je poznata po svojoj figuri, punijoj i ženstvenijoj, a tako bi se mogao opisati i ovaj čaj u svih aspektima. Elegantnog i punog okusa, punih i posebnih listova i mirisa koji odvlači pažnju.


Dolazi iz Tajvana, Nantou-a, a povijest mu je zaista kratka - tek 14 godina. Na prvi pogled izgleda kao i svaki drugi zarolani srednje oksidirani oolong čaj. No, tu priča tek počinje.

21. rujna 1999. godine Tajvan (Nantou) je pogodio potres magnitude 7.3, nazvan potres 921. Kao drugi najrazorniji potres u Tajvanu, donio je golemu štetu, tisuće ljudi je umrlo i ozlijeđeno. Priča o ovom čaju vezana je uz taj potres. Zaokupljeni preživljavanjem nakon potresa, farmeri su zapostavili svoje nasade čajeva koje su zbog nebrige napali insekti. Kukci koji su izjedali listiće doprinijeli su razvoju nove arome. Prisjetite se još jednog tajvanskog čaja poznatog po kukcima - Oriental Beauty.

Ovo je jedan od onih čajeva koji vas obuzmu na prvi miris i prvi okus. Bila sam pomalo skeptična kad sam pročitala opis koji uspoređuje okus ovog čaja s okusom meda. No, sve su sumnje uskoro nestale. Ovaj je čaj sve ono što govore da je, ali i mnogo više.

gui fei, oolong, honey oolong, honey, med, tajvan, formosa, formosa oolong

Ima u njegovom okusu i nečeg začinskog, citrusnog, karamelastog, a taj se okus otkriva i mijenja s višestrukim prelijevanjem. Ono što je iznenađujuće je da je i nakon 10 prelijevanja okus još uvijek pun, nema ni traga onoj blagoj vodi koja ostaje nakon namakanja listića koji se više ne mogu iskoristiti. Prvo, drugo i treće prelijevanje samo doprinose razvoju okusa meda dok ona kasnije sadržavaju više začinske note. Listići su me zadivili. Ručno brani, niti jedan polomljeni, doslovno ih vadite iz čajnika i slažete svoje malo čajno drvce koje vam je upravo pružilo čajni užitak. Dojmu pridonose i grančice kojih ima mnogo ali koje nipošto ne umanjuju kvalitetu ovog čaja.

Jedna je čajoteka ovaj čaj usporedila s filmovima Wong Kar-Wai-a. Mogu reći da se slažem kako bi šalica ovog čaja izvrsno pristajala uz jedan od mojih najdražih filmova, In The Mood For Love. Imate li prilike, prosudite sami. Ovaj je film sam po sebi savršenstvo fotografije, glazbe, emocija... Nema sumnje da će uz šalicu odgovarajućeg čaja, biti postignut sklad osjetila - mirisa, okusa, boja, slika, zvukova...



gui fei, oolong, honey oolong, honey, med, tajvan, formosa, formosa oolong

Cijena mu je 10 dolara za 50 grama i dolazi u prekrasnim vakumiranim vrećicama. Oni sami predlažu pripremu s vrućom vodom i to 3 minute te korištenje istih listića 3-4 puta. Probala sam naravno pripremu na više načina i preporučam onaj s kraćim prelijevanjem. Tako će do izražaja više doći note meda. Želite li ga naravno iskoristiti na taj način, pripremajte ga kao što bi pripremali Tie Guan Yin čaj - od početnih par sekundi prema završnih minutu-dvije-tri, postupno povećavajući vrijeme.

Prekrasan miris ono je što će se prvo zamijetiti kod ovog čaja, možda bi se mogao opisati kao prženi med. Divlji med, začinjeni med, nemojte očekivati med na koji ste navikli. Intenzivan miris je moram priznati karakteristika mnogih tajvanskih čajeva. Boja je jantarno narančasta. U ovom čaju nema ni trunke gorčine. Prodavač sam nudi možda najbolji opis ovog čaja - med u teksturi, boji i okusu. Svakako se slažem. Jedan od onih čajeva s karakterom, čajeva s osjećajima, u kojem se može stopostotno uživati i to za nisku cijenu.

cajnekronike @ 00:00 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, travanj 11, 2014
Pozivam sve koji su zainteresirani i blizu da dođu. :)


Pričljiva čajanka, noć knjige, čaj, čajanka, varaždin, kratke priče

cajnekronike @ 08:43 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, ožujak 28, 2014
Naziv: Xin Yang Mao Jian
Prodavač: Seasenz
Vrsta: kineski zeleni čaj

Još je ostalo samo nekoliko čajeva s liste poznatih kineskih čajeva koje trebam predstaviti. Jedan od njih je i Xin Yang Mao Jian zeleni čaj (kin: 信阳毛尖, pinyin:. xin4yang2 mao2jian1). Druga imena koja se koriste su samo Mao Jian, Jade Tips, Green Tip, Tippy Grean,

xin yang mao jian, mao jian, green tippy, zeleni čaj, čaj, kineski čaj, xin yang, maojian

Dolazi iz provincije Henan i spada među najpoznatije kineske čajeve. Jeste li vi ikad čuli za njega? Kod nas malo poznat, baš kao i većina dobrih čajeva. Zanimljivo je kako na našem tržištu gotovo uvijek završe oni čajevi koji su u originalnoj verziji izuzetno skupi a u "krivotvorenoj" izuzetno jeftini. Samo to malo tko zna. Uvijek napominjem da je glavni razlog pokretanja Čajnih kronika bio taj da se čajoljupci upozore na kvalitetu čajeva koje kupuju, da se daju osnovne informacije o raznim vrstama čajeva i upute za pravilnu pripremu. No, najveći je razlog širenje ljubavi prema čaju i poticanje navike ispijanja čaja. Ali, da se vratim na Mao Jian čaj.

xin yang mao jian, mao jian, green tippy, zeleni čaj, čaj, kineski čaj, xin yang, maojian
Legenda kaže da je jednom davno Xin Yang pogodila nepoznata neizlječiva bolest. Mlada seljanka koja je željela spasiti svoje suseljane od starog je čovjeka dobila zadatak. Uspije li prijeći 99 planina, pronaći posebno drvo i vratiti se u deset dana, njezini će suseljani biti spašeni. Djevojka je uspjela pronaći drvo međutim bila je preumorna da se vrati. Zaštitnik drva sažalio se nad djevojkom i pretvorio je u pticu kako bi se lakše vratila. Vratila se donijevši sjemenke i listiće i njezini su suseljani bili izliječeni. Zasadili su čaj iz sjemenki koji je danas poznat kao Xin Yang Mao Jian. (Izvor: Teavivre)
Uzmemo li u obzir kako prvi znak naziva ovog čaja ima i značenje ptičjeg pera, ova legenda poprima još posebniju čar. No, o nazivu će biti više riječi u drugoj recenziji ovog čaja.

xin yang mao jian, mao jian, green tippy, zeleni čaj, čaj, kineski čaj, xin yang, maojian

Cijena ovog čaja kod ovog prodavača je 60 kuna za 70 grama. Čaj je pripremljen prema uputama prodavača, 1 minuta, temperatura vode 80 stupnjeva i još dva sljedeća namakanja malo duža od minute. Listići su dugi, tanki, kao iglice, tamno zelene boje. Miris je odličan, zeleni, svježi, kao neko zeleno povrće. Listići se mogu iskoristiti tri puta, kao kod većine ovakvih zelenih čajeva. Ovo nije prvi Mao Jian koji sam imala prilike probati. Neki su imali više, neki manje svježine. Ovo je onaj od zadovoljavajućih. Osjeća se malo gorčine, ali ne neugodne, već neke poželjne, taman toliko koliko je treba biti kako bi kasnije ostavio dugi slatki okus.Ono što najviše volim promatrati kod ovakvih čajeva je kako se listići otvaraju - brzo, živo, izvodeći malu predstavu u čajniku. Stakleni čajni pribor najbolji je za to.

xin yang mao jian, mao jian, green tippy, zeleni čaj, čaj, kineski čaj, xin yang, maojian
cajnekronike @ 12:10 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, ožujak 27, 2014
Bilo je već mnogo upita o naručivanju čajeva preko interneta. Već sam prije obećala da ću sastaviti jedan popis s pouzdanim internet trgovinama. Prvi dio odnosi se na japanske trgovine, sljedeće će biti kineske i tajvanske.

Japanese Tea Farm
http://www.japaneseteafarm.com
Nude besplatnu poštarinu na narudžbe veće od 40 dolara inače je cijena poštarine fiksna - 5 dolara, bez obzira na količinu. Dostava je nešto sporija, do mjesec dana ali čajevi su izuzetno dobri i nude veliki izbor po i više nego pristupačnim cijenama. Redovito imaju akcije i popuste. Jako ljubazni i više nego profesionalni. Locirani u Japanu.

japanski čajevi, zeleni čaj, trgovina, kupovina čaja, sencha, japanese tea farm

ShiZen Tea
http://www.shizentea.com
Kompanija koja me oduševila, što kvalitetom, što ljubaznošću. Poštarina je oko 10 dolara, radi greške je bila besplatna i poslali su čajeve na svoj račun. Specijalizirani za matchu i zeleni čaj u prahu, cijene uglavnom oko 20 dolara a trenutno traje sniženje. Locirani u Americi ali radi se o japanskoj firmi. Dostava jako brza, manje od tjedan dana.
I više sam nego oduševljena ovom trgovinom. Nude sve moguće vrste japanskih čajeva. Trgovina je zamišljena kao zajednica prodavača (mogu se pronaći i čajevi Obubu Tea prodavača), poštarina se računa prema kilaži, od početnih otprilike 5 dolara. Dostava u roku od 6-10 dana. Posebnost su japanski biljni čajevi kao i tamni japanski čajevi. Nude i veliki izbor testera i čajnog pribora. Locirani u Japanu.

Yuuki-cha
http://www.yuuki-cha.com
Odlični organski čajevi, možda nešto skuplji nego drugdje ali s realnom cijenom. Poštarina se plaća prema kilaži i kreće od početnih 20 kuna. Nude isključivo organske japanske čajeve - zelene, oolong, crne i jedan bijeli te imaju veliku ponudu čajnika i drugog čajnog pribora. Dostava traje 6-15 dana. Šalju detaljne upute. Locirani u Japanu.

Obubu Tea
http://obubutea.com
Jako dobri japanski čajevi direktno s farme. Nude i program "čajne prakse"! Svi zeleni čajevi koje nude su njihovi. Poštarina je otprilike 50 kuna a dostava je brza, do desetak dana. Velik broj houjicha čaja i svih mogućih sencha. Posebno dobri za one koji vole "siroviji" okus čaja - prodaju samo arachu (čajeve koji dolaze direktno s farme). Locirani u Japanu.

Obubu tea, japanski čaj, čaj, tea shop

Maiko tea
http://www.maiko.ne.jp
Malo skuplji čajevi, visoke kvalitete no imaju i nekoliko onih jeftinijih. Nude velik broj raznih kukicha čajeva, gyokura, sencha itd. a posebnost je njihov čaj, Shiawase cha ("Happiness tea"). Mnoštvo informacija o čajevima i njihovoj pripremi i nešto čajnog pribora. Poštarina se računa prema kilaži, otprilike 25 kuna za dva čaja. Stiže u roku dva tjedna.

Napomena: Ovaj je popis nastao na temelju osobnog iskustva kupovanja čaja preko interneta. To je moje osobno mišljenje i iskustvo a nikako reklama.
cajnekronike @ 10:16 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, ožujak 26, 2014
Prije još jedne kompleksne teme, tj. predstavljanja tajvanskih čajeva, možda bi vrijedilo ponovno napisati mali uvod. Tajvanski su čajevi jedni od onih na koje se čovjek navuče bez problema. Tužno je to da je kod nas dostupna samo jedna jedina verzija tajvanskog čaja - Formosa oolong ili Formosa Fine Oolong, već koji naziv stavljaju, međutim uvijek se radi o istom čaju. To je ujedno i jedan od najjeftinijih tajvanskih čajeva, mehanički brani listići, zarolani, tamniji. Problem je naravno opet u kvaliteti.

Tajvanskih čajeva ima stotine, i većinom su svi jako jako dobri. Ne kao jedna jedina verzija dostupna kod nas, jedna jedina koja nas želi uvjeriti da su svi čajevi s otoka Formosa isti. Onima koji nikad nisu probali neki od tajvanskih čajeva, preporučam neka bježe od nama dostupne verzije. Dok pišem ovo, uživam u ne znam kojoj po redu šalici Gui Fei čaja, još jednog oolong čaja s Tajvana. Oduševio me, baš kao i svi prije njega, mirisom, aromom, ručno branim listićima koji su (zamislite!) svi do zadnjega cijeli. No, da se vratim na temu.

Najpopularniji su tajvanski "High-mountain" čajevi tj. čajevi s, doslovno, visokih planina (Gao Shan). Oni se uzgajaju na visini iznad 1000 metara. No postoje i mnogi drugi, možda manje poznati ali itekako dobri čajevi. Čajevi se u Tajvanu uzgajaju u 12-ak regija, stoga bi bilo sasvim čudno da postoji samo jedan jedini.

Osim popularnih oolong, tu su i zeleni i crni, zeleni u jako oskudnoj brojci dok crnih ima tek nešto malo više. Tajvan je zemlja oolong čajeva. Kažu da se kineski Tie Guan Yin, na pravi tradicionalni način proizvodi još samo u Tajvanu gdje dolazi pod imenom Muzha Tie Guan Yin, dok se kineska moderna verzija razvila pod utjecajem tajvanskih čajeva. Zanimljive su te čajne priče, čajne poveznice, činjenice.

Uskoro ću krenuti sa serijom članaka o tajvanskim čajevima: Wenshan Bao Zhong, Gui Fei, tajvanski Shui Xian, Da Yu Ling, Muzha Ti Kuan Yin, Four Sesons oolong, Shan Lin Xi , itd itd. (O dva sam već pisala - Oriental Beauty i Sun Moon Lake). Neizmjerno se veselim ovim čajevima i nadam se da ću uspjeti pokazati kako Formosa Oolong nije čaj za kojim želite tragati u obliku kakav nam je poznati. No, prije toga, dugujem još tema o kineskim i japanskim čajevima. Nadam se da i vas čeka lijepo čajno proljeće!

cajnekronike @ 17:41 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, ožujak 23, 2014
Naziv: Bai Sha Lu
Prodavač: Jing Tea Shop
Vrsta: kineski zeleni čaj

Dugo dugo dugo čekam da napišem bilo što o ovome čaju. Moram priznati da me nije fascinirao, ne volim ovakve zelene čajeve, iako mu je miris prekrasan. Ono što ga čini posebnim je da, za razliku od toliko poznatih čajeva iz Yunnan, Guangdonga, Zhejianga, Fujiana itd, ovaj dolazi s jednog otoka. Ni više ni manje, kineskog tropskog otoka Hainana.

hai nan, zeleni čaj, bai sha lu, kineski čaj, čaj, otok hainan, tropski čaj

Hai Nan je kineski tropski otok, malo poznat kod nas ali jedno od mjesta koje svakako mogu konkurirati nekom od poznatijih tropskih otoka. Kina je toliko velika da ponekad zaboravljamo kako se mnoga prekrasna mjesta, gradovi ili sela kriju iza razvikanih gradova.

hai nan, zeleni čaj, bai sha lu, kineski čaj, čaj, otok hainan, tropski čaj

Bai Sha Lu (ili Bai Sha Lv, kin: 白沙绿, pinyin: bai2 sha1 lv4 cha2). Ovaj čaj i na prvi pogled i okus očito je kineski. No, ono što je zanimljivo da je ipak nastao na način netipičan za kineske čajeve - "parenjem" što je karakteristično za japanske čajeve kao što je Sencha. Ipak, i okus ali i izgled ovog čaja mnogo je drugačiji od izgleda japanskih zelenih čajeva. Ja nikad ne bih rekla da spada u tu kategoriju jer mirisom i izgledom svakako vuče na "pržene" čajeve. 100 grama košta oko 35 kuna što je zaista vrlo niska cijena prema onima na koje smo navikli. Listići su sitni, miris je duboki, jaki, orašast blago prženi, malo slatkast. Nema u njemu baš ničeg zelenog, kao u japanskim čajevima. Bez obzira, miris je odličan. Ipak, meni osobno ovaj čaj ne odgovara. Više volim svježe i zelene okuse zelenih čajeva, isto kao što volim cvjetne okuse oolong čajeva i čokoladne okuse crnih čajeva. Naravno, ukusi se razlikuju. Sviđa li vam se Yunnan zeleni čaj kojeg drži gotovo svaka čajoteka u našoj blizini, ili možda sirovi Pu'erh (o ovome će biti riječi jer se ta vrsta čaja nikako ne smije pripremati kao što deklaracije govore), probajte dati šansu i ovome. Drugačiji je, ali možda okusom najbliži.

hai nan, zeleni čaj, bai sha lu, kineski čaj, čaj, otok hainan, tropski čaj

Hainan (ili Hai Nan) (kin: 海 南, pinyin: hai3 nan2 je najmanja kineska provincija. Hainan (ili Hai Nan Dao, gdje "dao" znači otok) je ujedno i glavni otok provincije Hainan. Nalazi se u Sjervernom kineskom moru. Planina Wuzhi (ili Wu Zhi) ili doslovno "Planina pet prstiju", najviša je planina u centralnom dijelu otoka Hai Nana. Bai Sha Lu ime je dobio prema istoimenoj pokrajini na otoku Hainanu.U doslovnom prijevodu - bijeli pijesak.

hai nan, zeleni čaj, bai sha lu, kineski čaj, čaj, otok hainan, tropski čaj

Za pripremu se preporuča korištenje vode od oko 80 stupnjeva. Listići se mogu iskoristiti više puta, najbolje do 30-ak sekundi, ili minutu s vodom temperature oko 75 stupnjeva. Ovaj čaj ima tendenciju da postane gorak i treba biti oprezan. Boja je duboka žuta, okus i miris intenzivniji od drugih zelenih čajeva, dublji, možda najsličniji zelenim čajevima iz Yunnana. Sasvim drugačiji čaj od drugih kineskih zelenih čajeva. Nikako ga ne bih nazvala standardnim kineskim čajem i pogotovo ne jednim od onih na koje bi se početnici-čajoljupci mogli navući. Ipak, imate li priliku, probajte.



cajnekronike @ 14:11 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, ožujak 20, 2014
Vrsta: kineski bijeli čaj

Čaj 1: Organic Bai Mu Dan
Prodavač: TeaVivre

Čaj 2: Bai Mu Dan
Prodavač: Müller

Konačno je na red došao Bai Mu Dan - jedan od najpopularnijih bijelih čajeva na zapadu. Bai Mu Dan je moguće kupiti doslovno svugdje - od čajoteka do drogerija i supermarketa. Moram priznati da mi ovo nikako nije jedan od najdražih čajeva, ako već moram birati bijele, onda ću odabrati one koji su sličniji zelenima. Ipak, probala sam ih već nekoliko vrsta. Već sam prije gotovo dvije godine htjela napisati temu o ovom čaju, slike postoje već dugo, međutim, ta neka indiferentnost koju prema njemu osjećam me u tome sprečavala. Sve do....

bai mu dan, bijeli božur, bijeli čaj, pai mu tan, kineski čaj, čaj, white peopny, teavivre, muller
Organic Bai Mu Dan TeaVivre

... sve do kad nisam probala onaj od Teavivre. Dakle, i dalje ovo nije moj najdraži čaj, čak ali njegov toliko specifičan miris ne može ostati nezamijećen. Koristila sam dakle dvije vrste Bai Mu Dan čaja: Teavivre Bai Mu Dan, Müller Bai Mu Dan. Cijena prvog je oko 70 kuna za 50 grama a cijena drugog ako se ne varam oko 40 kuna za 40 grama. Bilo je tu još nekih vrsta, međutim, sve su više-manje sličile ovom drugom, uz možda tek mrvicu višu kvalitetu.

Bai Mu Dan (kin: 白牡丹, pinyin: bai2 mu3 dan1) ili u prijevodu Bijeli božur, kineski je bijeli čaj koji dolazi iz pokrajine Fujian. Poznat je pod imenima White Peony ili Pai Mu Tan. U ovom čaju nema baš ničeg prozračnog, blagog, laganog, kako se ponekad opisuju bijeli čajevi ili kako bi ih mogli zamišljati oni koji bijeli čaj nikada nisu probali. Sasvim drugačiji od popularnog Silver Needle čaja. Mirisom bi ga se moglo smjestiti mnogo bliže crnim nego zelenim čajevima. Nemojte se zavarati imenom, u ovom čaju nema božura ni arome božura. Čaj je dobio ime prema izgledu listića prilikom namakanja u vodi.


bai mu dan, bijeli božur, bijeli čaj, pai mu tan, kineski čaj, čaj, white peopny, teavivre, muller
Organic Bai Mu Dan TeaVivre

bai mu dan, bijeli božur, bijeli čaj, pai mu tan, kineski čaj, čaj, white peopny, teavivre, muller
Müller Bai Mu Dan

Čaj je pripreman prema uputama Teavivre. I jedan i drugi. 85ml vode od 90 stupnjeva, 5 grama listića i pet namakanja: 20, 40, 70, 90, 120 sekundi. Jeste li primijetili kako 5 grama listića ovog čaja izgleda mnogo više nego 5 grama listića npr. zarolanog oolong čaja ili npr. Long Jing čaja? Vodite o ovome računa prilikom pripreme. Oni sami navode kako količina od 1.5-2 grama čaja odgovara velikoj jušnoj žlici.

bai mu dan, bijeli božur, bijeli čaj, pai mu tan, kineski čaj, čaj, white peopny, teavivre, muller
Organic Bai Mu Dan TeaVivre

bai mu dan, bijeli božur, bijeli čaj, pai mu tan, kineski čaj, čaj, white peopny, teavivre, muller

Müller Bai Mu Dan

I to dolazimo do očite razlike. Prvo i osnovno mislim da privlačnost listića nikako nije karakteristika jeftinih lako dostupnih verzija. Vrlo lako se može prepoznati koji je bolji a koji lošiji. Ono što se odmah zapazi kod čaja Teavivre je miris. Moja kreativna sestra opisala ga je kao sijeno u kojem se valjala kravica, iako kravicu slobodno možemo izbaciti iz opisa, čaj stvarno ima miris po sijenu. Mokri listići su zeleni, izgledaju svježe a ne kao kod drugih verzija. Suhi pak imaju prigušeni miris već suhoj pokošenoj travi, ali imaju svakako karakterističan miris koji imaju svi Bai Mu Dan čajevi. Razlika između mokrih listića i okusa je velika. Okus Bai Mu Dan čaja je svakako okus koji ostaje dugo. Okus jeftinije verzije je kiselkast, gorak i loš, a listići se nikako ne mogu iskoristiti više od 2-3 puta, nešto sasvim suprotno slatkoći drugog čaja. Već drugi put je razlika očita, kvaliteta znatno niža a čaj prilično gorak. TeaVivre svakako nudi dobru varijantu Bai Mu Dan čaja, za sve one koji taj čaj vole. Listići i peti put imaju sasvim dobar okus, mnogo blaži, više cvjetni bez onog početnog intenzivnog mirisa i okusa sijena, a  boja je više intenzivna i žuta.

bai mu dan, bijeli božur, bijeli čaj, pai mu tan, kineski čaj, čaj, white peopny, teavivre, muller
Organic Bai Mu Dan TeaVivre

Ja okus niti jedne verzije Bai Mu Dan čaja nikako ne bih nazvala delikatnom. Možda tim više što se radi o bijelom čaju. Okus ovog čaja je pun, baš kao i boja sama, baš kao i miris. Sasvim specifičan čaj. Ipak, onome prvome bih se vrlo rado vratila. I tu opet dolazimo do zaključka kako jedan čaj može imati tisuće okusa. Ne odgovara li vam verzija jednog prodavača, probajte neku drugog, trećeg, itd., tako dugo dok ne pronađete svoj najdraži čaj.

Čajeve nije loše suditi po izgledu, pogotovo izgledu mokrih listića.

cajnekronike @ 16:56 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, ožujak 17, 2014
Naziv: Sakura Komachi
Prodavač: ShiZen tea
Vrsta: japanski zeleni čaj

Ovo je jedan od čajeva koji me oduševio. Prvo i osnovno, sve pohvale prodavaču, pronašla sam ih slučajno na internetu i upravo imaju rasprodaju čajeva obzirom uskoro dolaze novi. Iako je došlo do greške prilikom naručivanja, ugodno su me iznenadili i obavili posao i više nego profesionalno. Dostava je jako brza a uz čaj su poslali i malog origami ždrala.

Do sada sam se susrela s usoljenim listićima Sakure, usoljenim cvjetićima Sakure i sa Senchom s listićima Sakure, međutim, nikad s matchom u kombinaciji sa Sakurom.

matcha, maccha, sakura komachi, sakura, mineralna voda, recept, japanski čaj, čaj, zeleni čaj

Radi se o japanskoj firmi koja djeluje iz Amerike. Za svaki čaj jasno navedeno radi li se o čaju iz organskog uzgoja i bez korištenja pesticida (ovaj nije). Navedeno je i da su čajevi bez aditiva. Uz to, nude i odlične recepte vezane uz svoje čajeve. Odlučila sam isprobati baš onaj vezan uz ovu matchu.

matcha, maccha, sakura komachi, sakura, mineralna voda, recept, japanski čaj, čaj, zeleni čaj

Ono što se odmah zapazi kod ovog čaja je miris. Prekrasan miris matche s dodanim cvjetićima sakure tj. japanske trešnje. Ovo je matcha visoke kvalitete iz Shizuoke, i kako navode, rukom branih i usitnjenih cvjetića. Cijena je 100 kuna za 40 grama. (40 grama je standardna količina za matchu).Ono što još privlači kod ove matche je svakako boja - prekrasna zelena i upadljiva. Na matchi nikad nemojte šparati, one verzije za 2-3 dolara preko ebaya nisu ni kvalitetne ni prave. Također, postoji i usitnjena Sencha ili čak Genmaicha i Houjicha. Najjeftinija matcha - ona iz Japana, ne bi trebala biti jeftinija od 40 kuna.

Ono što će vam svakako trebati odlučite li kupovati matchu (bilo koju) je metlica. Metlica je investicija koja će se svakako isplatiti i koju ćete dugo koristiti. Kod matche uvijek treba paziti kako ne bi ostale grudice. Za ovaj recept jedino što vam treba je 30ml obične vode, 1 gram matcha čaja i 350ml gazirane vode. I led ali bez njega se može, samo preporučam da gaziranu vodu ohladite. Koliko je 1 gram matche? Oni navode kako je jedan gram petina čajne žličice. Pronašla sam podatak da je jedna čajna žličica matcha čaja, ravna a ne vrhnata, 2.4 grama. Pa se možete ravnati prema ovom podatku. Dakle, jedna petina vrhnate čajne žličice. Nemojte pretjerivati s matchom, jer kako god primamljivo djeluje, mala količina je dovoljna.

matcha, maccha, sakura komachi, sakura, mineralna voda, recept, japanski čaj, čaj, zeleni čaj

Matchu pomiješajte s 30ml vode koristeći metlicu. Zatim ulijte u čašu i dodajte gaziranu vodu. Oni su čaše napunili ledom a ja sam vodu ohladila. I to je to. Jedinstveni okus matche, ni prejak ni preslab za posebnu aromatiziranu vodu. Preporučam svakako. Koristit možete bilo koju matchu.

cajnekronike @ 22:17 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, ožujak 15, 2014
Naziv: Liu An Gua Pian
Prodavač: Teavivre
Vrsta: Kineski zeleni čaj


Prije bilo kakavog opisa, mali savjet. Kupite li ovaj čaj, prije svega obavezno morate napraviti jedno - pomirisati listiće. Zagrijte čajnik, sipajte listiće i duuuuuuboko udahnite. Jedan od najboljih mirisa zelenog kineskog čaja ikad. Dopustite si nekoliko minuta, čaj može čekati jer, ovakav miris se ne sreće tako često. Ovo je ujedno i jedan od odgovoa na pitanje, zašto toliko volimo cajeve. A sad natrag na temu.

liu'an gua pian, melon seed, zeleni čaj, kineski čaj, gua pian, čaj, teavivre

Liu An Gua Pian (kin: 六安瓜片, pinyin liu4 an1 gua1 pian4) kineski je zeleni čaj. Malo poznat kod nas ali u svakom slučaju i više nego vrijedan pažnje. Kao što to obično bude, oni poznati/popularni kod nas, nepoznati su u zemlji porijekla (nepoznati/nepopularni jer jednostavno ne postoje pod tim imenom ili uopće ili se radi o čajevima koji jednostavno nisu popularni u zemlji porijekla) tj. oni čajevi koji su vani cijenjeni, kod nas ih je gotovo nemoguće pronaći. Liu'an Gua Pian je jedan od onih čajeva koji su zeleni ali okusom ne vuku na "teške" zelene čajeve. Ovaj je čaj na listi najpopularnijih kineskih čajeva, tj. listi deset slavnih kineskih čajeva. Liu'an označava mjesto od kud dolazi, iz pokrajine Anhui. Drugi su nazivi za ovaj čaj Melon Seed, Little Melon Seed ili Liuan Leaf, Gua Pian, itd...Povijest mu seže u davnu 1776. godinu.

liu'an gua pian, melon seed, zeleni čaj, kineski čaj, gua pian, čaj, teavivre

Suhi listići izgledaju kao niti jedan drugi čaj. To je još jedna činjenica koju volim kod kineskih čajeva - po obliku su toliko različiti i posebni. Pogledate li malo bolje, uočit ćete da u ovom čaju nema peteljki i pupoljaka, samo zarolani listići. Listići su tamnozelene boje, i prekrasnog prekrasnog mirisa. Ono što je još odlično u ovome čaju je boja mokrih listića. Izgledaju kao tek svježe ubrani, pokazujući da je ovaj čaj lagano obrađivan. Samo prekrasni zeleni listići.

liu'an gua pian, melon seed, zeleni čaj, kineski čaj, gua pian, čaj, teavivre
Čaj na slikama i opisan je čaj prodavača Teavivre. Cijena, 120 kuna za 100 grama i više je nego opravdana. 5 grama listića za nekih 150-200 ml vode će biti dovoljno. Temperatura vode oko 80-82 stupnjeva. Oni sami preporučuju korištenje gaiwana, 30,60,90,120 sekundi redom za namakanje. (Svaka pohvala što razmišljaju i o zapadnjačkom načinu pripreme, pa je uz svaki čaj naveden i drugi način. Ipak, radi potpunog dojma, preporučam uvijek originalni način a ne onaj prilagođeni nama). Moram reći da kao i kod većine zelenih čajeva, prvo i drugo je najbolje, treće sasvim zadovoljavajuće a četvrto se nekako jedva progura. Ipak, ako ne patite toliko na razlike u okusima koje nose određena prelijevanja, slobodno ih izmiješajte i ujednačite okus. Boja je blago zeleno-žuta, više zelena nego žuta, bistra. Blagog ali okusa s karakterom, tipičnog za kineske "pržene" čajeve, bez ikakve gorčine, blago blago blago zelenog okusa i slatkoće koja ostaje, ovo je svakako jedan od zelenih čajeva na koje se lako navući. Meni osobno, ono što je najljepše i što će mi ostati kao asocijacija na ovaj čaj je miris suhih listića.

liu'an gua pian, melon seed, zeleni čaj, kineski čaj, gua pian, čaj, teavivre

Kažu da je ovaj čaj poklanjan predsjednicima u posjetama Kini. Jeste li ga imali prilike probati? Jeste li ili ne oduševljeni ovim čajem? Ja ga preporučam svakako. Kako volim povezivati različite čajeve s godišnjim dobima, ovisno o dojmu koji ostave, ovaj bi bio savršen za ljetna jutra. Onima koji vole npr. Long Jing, mogao bi se dopasti i ovaj čaj.
cajnekronike @ 20:45 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, ožujak 8, 2014

Danas je sve više i više prodavača koji prodaju "prave" čajeve. Čajevi su sve dostupniji i sve je lakše otvoriti trgovinu čajem. No, puno je manje onih koji zaista daju relevantne informacije o čajevima. Prije same kupovine ne bi bilo loše provjeriti koliko trgovac zaista zna i od kuda nabavlja svoje čajeve. Ne bi bilo loše provjeriti ni realnu cijenu onoga što kupujete. Neki su trgovci shvatili kako više ne mogu igrati na kartu zdravlja pa se okreću na kvalitetu i dižu svoje čajeve u nebesa, pridaju im svakakve grandiozne epitete i nazivaju svoje čajeve najboljima umanjujući vrijednost onih drugih u konkurenciji. Ponekad u ponudu znaju staviti neki egzotičan slabo poznati čaj ili možda čaj čiji su listići posebno oblikovani, odrede mu vrlo visoku nerealnu cijenu te se na temelju te činjenice izdaju za stručnjake a svoje čajeve nazivaju vrhunskima. To je naravno normalno, i kod nas i svugdje drugdje.

Sam dokaz neznanja najviše se očituje u uputama koje daju za pripremu čajeva. Ne postoje smjernice za kuhanje zelenih, bijelih, oolong, crnih, itd čajeva već postoje smjernice za kuhanje svake vrste zelenog zasebnog, svake vrste oolong zasebno iz skupine oolong čajeva itd. Ono što najviše upada u oči je prodaja čajeva čija imena zapravo ne postoje (pod izuzetno rijetke čajeve) ili čajeva pod zajedničkim imenom za skupinu čajeva npr. Sencha. Upada u oči i prodaja čajeva istog čaja smještenog u dvije kategorije na način da prvi ima kinesko ime a drugi englesko (npr, Wu Long - Oolong, Keemun - Qi Men, Zheng Shan Xiao Zhong - Lapsang Souchong, itd...). Također, ponekad se uz naziv čaja stvarno i nađe mjesto porijekla ali ono se vrlo često nađe uz ime samo zato jer je - krivo prepisano. Cijena tog čaja se uglavnom preniska da bi bio autentičan a previsoka za ono što se zaista nudi. Zabunom se našla uz ime jer su riječ shvatili kao generički dio imena. No, tu uvelike ima utjecaja i nepoznavanje jezika. Korištenje malo kantonskog, malo mandarinskog kineskog, malo kombinacije i jednog i drugog, kombinacije engleskog i kineskog, japanskog u više varijanti itd itd, sve je to očiti pokazatelj da se možda ipak ne radi o pravim poznavateljima i da oni sami ne znaju što točno nude. No, postoje i oni pravi zaljubljenici kojima je u interesu prvo čaj i ljubav prema čaju kao i zadovoljstvo kupca, koji su upoznati sa svim imenima i načinima pripreme, koji su boravili ili još uvijek borave u zemljama iz kojih čaj nabavljaju i traže kvalitetu.

Drugi pokazatelj ne prevelike brige o kupcu su upute za pripremanje. Oolong čaj se zaista može pripremiti namakanjem u vrućoj vodi 5 minuta, ali isplati li se dati novac za upropastiti jedan čaj? Srećom, neke vrste to dobro podnose (Tie Guan Yin npr.). Međutim oolong čajevi su jedni od najzahvalnijih za pripremu kao i jedni od onih kojima treba najmanje vremena. Probajte pripremiti zeleni Pu'erh namakanjem u vodi 5 minuta na 9-0-95 stupnjeva. Garantiram vam da taj isti više nikad nećete željeti piti.

A kako prepoznati dobrog prodavača? Samo na vlastitom iskustvu. Svaki od njih možda ima neke dobre, neke manje dobre čajeve. Ovisi to o mngo toga a već je bilo o tome i riječi. Skladištenje, skladištenje, skladištenje. Drugo, budite sigurni da i onaj čaj koji je "rijedak" može biti jako jeftin i da niti jedan zapravo nije rijedak i da su svi rijetki. Zašto? Jer se pod izvornim čajem smatra samo onaj koji dolazi isključivo iz mjesta porijekla i određene razine kvalitete. Ako je Long Jing rijedak, to znači da je rijetka točno određena vrsta, određeni stupanj kvalitete i s točno određene lokacije. To nipošto ne znači da ne postoje jeftine varijante ovog čaja koje su tehnički gledano još uvijek Long Jing čaj ali nipošto toliko posebne. Tražite li ikad deklaraciju? Dokaz da je cijena primjerena? Vjerojatno ne, pa stoga dobro proučite koliko novaca dajete i za što točno.

Još jedna zanimljiva informacija... Znate li da sad uglavnom traju "rasprodaje" čajeva? Još malo pa će sezona novih biti u punom jeku, a oni prošlogodišnji prodaju se po nižim cijenama jer dolaze novi. Jeste li se ikad prilikom kupovine upitali kad je čaj ubran?

Na kraju jedino što se može zaključiti je da kupujete ono što vam odgovara okusom i cijenom. Ako vam čaj nije dobar na prvi okus, tražite dalje. I vjerujte, oni najbolji imaju bolje i intenzivnije prirodne mirise od bilo kojih aromatiziranih čajeva.

cajnekronike @ 16:33 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
utorak, ožujak 4, 2014
Naziv: Sencha Miyako
Prodavač: Maiko tea
Vrsta: Japanski zeleni čaj, Sencha

Na redu je još jedna Sencha ali umjesto standardnog opisa odlučila sam ovaj članak s dvije tri riječi povezati i s kulturom i to sve zbog imena - Miyako. O Senchi je već bilo puno riječi (a na čekanju je još jedna, Sencha Yabukita) i sve tekstove možete pronaći u arhivi ili Facebook stranici.

Sencha Miyako (jap: 煎茶 都, romaji, sencha miyako) još je jedna Sencha iz Japana, ovaj put prodavača Maiko tea. Cjenovno je i više nego prihvatljiva, 100 grama košta oko 40 kuna i jedan je od onih svakodnevnih čajeva. Iako trenutno imam kolekciju od preko 500-tinjak vrsta čajeva, obavezno uvijek moram imati Senchu za svaki dan. Obično biram one jeftinije i obavezno iz Japana, tako da će i ona najniže cijene biti vrlo dobra ako ne i odlična te neusporedivo bolja od čajeva koji se mogu kupiti u supermarketima.

sencha, sencha miyako, zeleni čaj, japanski čaj, sencha

Kyoto kao grad čaja (a tek obližnji Uji!) zasigurno može ponuditi mnogo svih zaljubljenicima kulture, čaja i tradicije. Iako će se većina iznenaditi kad se, umjesto u scenama iz starih filmova, pronađe u mnoštvu modernih zgrada, Kyoto je prepun mjesta na kojima se taj dašak prošlosti još uvijek može osjetiti. Mnogi čajevi dolaze iz ovog područja i mnogi nose imena vezana uz Kyoto. Kyoto je mjesto gdje su zasađena prva čajna drvca, mjesto gdje je rođena japanska čajna ceremonija.

Sencha Miyako ili Sencha iz glavnog grada ili stare prijestolnice, u doslovnom prijevodu. Inspiracija za slikanje ove Senche ovog su mi puta bile Gejše - i njihov Miyako Odori - ili Ples stare prijestolnice. Ovdje se naravno misli na Kyoto, iako je Tokyo današnji glavni grad Japana, nekad je to bio Kyoto. Tu dolazi i ona ljepota učenja znakovnog pisma, bilo kineskog bilo japanskog, koje sa svim svojim značenjima i povezanostima čini te jezike još ljepšima i posebnijima.

sencha, sencha miyako, zeleni čaj, japanski čaj, sencha

Miyako Odori jedan je od najvažnijih događaja u Kyotu. Počeo se održavati 1872. godine, nakon što je prijestolnica postao Tokyo. "Ples" izvode Maiko i Geiko. Maiko su gejše pripravnice dok su Geiko prave, profesionalne gejše. Geiko je naime ispravna riječ za Gejšu u Japanu, pogotovo one iz Kyota. Miyako Odori održava se svake godine u travnju u teatru Kaburenjo u Gionu (koji većina zasigurno zna iz knjige Sjećanja jedne gejše), čiji me se izgled, moram priznati dojmio. Isto tako moram priznati da je sasvim neobično osjetiti stari duh Japana, vidjeti sve te boje i gejše i biti okružen normalnim modernim ljudima. Slika ispod nastala je potajno, riskirajući da budem izbačena. Fotografiranje je strogo zabranjeno.

Miyako Odori

Kako pripremiti ovaj čaj? Isto kao i svaku drugu Senchu. Temperatura vode oko 70-80 stupnjeva, zagrijte čajnik i šalice, sipajte listiće u čajnik i prelijte vodom. Ono što najviše volim kod prodavača iz Japana i Kine je da gotovo uvijek navode kako pripremiti njihove čajeve. Određene smjernice uvijek postoje, ali sa Senchom nećete pogriješiti ako je pripremite na način: prvo duže prelijevanje, svako sljedeće jako kratko, tek nekoliko sekundi do pola minute. Za svoju Senchu, Maiko tea savjetuje minutu i pol a svako sljedeće mnogo kraće. Sencha bi se svakako trebala pripremati i u pravom čajniku a to je kyusu. Kyusu je iznimno praktičan za pripremu japanskih ali i drugih čajeva. Standardna mu je veličina 200-300ml i možete ga kupiti već od početnih 100 kuna. Naravno, pravi su čajnici prilično skupi za naše pojmove, ali isplati se svaka utrošena kuna. Također, pomažu da ispijanje čaja pređe u rutinu zbog jednostavnosti ali i određenog daška istočnjačke kulture ispijanja čaja.

sencha, sencha miyako, zeleni čaj, japanski čaj, sencha

Miyako Odori mogu gledati svi zainteresirani pojedinci a ulaznica je 110-250 kuna. Isplati se svaka kuna utrošena obzirom se ovaj događaj može vidjeti samo u proljeće. Kyoto je možda jedno od rijetkih mjesta u kojem se u Japanu još uvijek mogu vidjeti gejše. Ona najskuplja ulaznica uključuje i čajnu ceremoniju. Ipak, nije toliko ekskluzivno kako se čini. Više desetina ljudi spremno je platiti više kako bi mogli gledati Geiko koja priprema čaj. Ipak, malo tko će dobiti čaj izravno od Geiko, iako nitko neće biti zakinut za svoju zdjelicu i tanjurić koji možete ponijeti kući. Čaj koji se poslužuje na čajnoj ceremoniji je naravno - maccha (matcha).

Miyako Odori

Želite li ujednačiti okus čaja, sva tri-četiri prelijevanja ulijte u jedan čajnik. Ako pak želite jaču, intenzivniju, zeleniju aromu, pijte ih odvojeno pa će intenzitet one prve šalice uvijek biti jači od sljedeće. Listići su ovog čaja dobri za korištenje i do četiri puta. Prvi puta okus je zeleni, svježi, baš onakav kakav bi jedna standardna jeftina Sencha trebala imati. Boja je blijedo zelena lagano prema žutoj. Vizualno suhi listići nisu toliko lijepi kao u nekih drugih Sencha. Ipak, za ovu cijenu, razvijaju jako dobar okus. Mala napomena je kako je jeftina Sencha u Japanu još uvijek znatno više kvalitete od jeftine Senche na zapadu. Moglo bi se reći, superiorne kvalitete.

sencha, sencha miyako, zeleni čaj, japanski čaj, sencha

Vidite li još koju povezanost ovog čaja s Miyako Odori? Čak i naziv prodavača krije gejše.
Imate li vi svoju najdražu Senchu?
cajnekronike @ 17:30 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, ožujak 2, 2014

Ocjenjivanje kvalitete čaja i vrste okusa zapravo se mogu usporediti s vinom. Sve su to nijanse koje mogu biti realne, lako uočljive ali i vrlo često izmišljene ili pretjerane. Svaki je čaj različit i svaki je specifičan na svoj način. Međutim, vrlo se lako može dogoditi da vam pod skuplji podvale jeftiniji, možda čak neke druge vrste. Ovo može biti npr. slučaj s Tie Guan Yin čajem i npr. drugim čajevima koji izgledaju slično. Važno je napomenuti da što se tiče Tie Guan Yin čaja, postoji toliko mnogo razina kvalitete da imate osjećaj kao da pijete zapravo neki drugi čaj - no možda osjećaj i ne vara. Mišljenja sam da kvalitetu, nakon što jednom probate, uvijek možete prepoznati, a nijanse zapravo nisu toliko važne. Nijanse pružaju određeno zadovoljstvo. To je također slučaj s japanskom Senchom. Svi oni koji su imali prilike probati kvalitetnu Senchu, uvijek će uvidjeti razliku. Sencha ima toliko mnogo da je zapravo nemoguće prepoznati sve nijanse ovog čaja.

Postavlja se pitanje koliko zapravo čajne recenzije imaju smisla (iako se i ja njima bavim), i koliko one zapravo znače prosječnom ispijatelju čajeva. Moram zahvaliti prijatelju koji me inspirirao za ovu temu i okus čaja od islandskog lišaja opisao kao "mahovina na kojoj je trulila neka strvina" i sestrin opis "mokra dlaka smrdljivog psa". Nikad neću zaboraviti i opis Pu'er čaja koji je glasio nešto kao "kombinacija tutkala i vode u kojoj su se namakale smrdljive čarape" ili ona standardna verzija - "smrdljiva riba". Najčešći opis za zelene čajeve je "obična topla vodica" ili "fuj, gorko, fuj, gorko". Dakle, okusi i ukusi se razlikuju, baš kao i njihovi opisi. Možda je stoga najbolje dati određene smjernice kakav bi čaj trebao imati okus - svježi, zeleni, cvjetni, čokoladni, dimljeni, itd. jer će određena vrsta čaja uvijek imati i određeni "glavni" okus, je li on blagi ili jači, ostaje li ili ne, itd. Okus će naravno ovisiti o načinu pripreme - priboru, količini listića, vremenu, temperaturi i kvaliteti vode, itd itd. A ono što je svakako važno uključiti u recenziju čaja/proizvođača/prodavača su njegova profesionalnost, ukupna ocjena kvalitete čajeva i stručnost, pakiranja, znanje koje on sam ima o čaju, miris i izgled suhih listića, omjer cijena-kvaliteta, itd. Nijanse ipak ostaju na svakome da prosudi sam.

I da se vratim na pitanje iz naslova. Može se zaključiti da čajevi imaju bezbroj okusa, oni "glavni" su lako uočljivi, a nijanse ovise o mnogo čimbenika - onih na koje možemo i onih na koje ne možemo utjecati. Ne postoji osoba koja ne bi mogla za sebe pronaći odgovarajući čaj. Tražite kvalitetu, isprobavajte okuse, mirise, i sigurno ćete pronaći onaj koji vam odgovara. I zapamtite - ne postoji jedna Sencha, postoji tisuću Sencha. Isto vrijedi i za sve ostale čajeve.

Mene čeka popodne uz kineski Liu An Gua Pian a svim čajoljupcima želim ugodno nedjeljno ispijanje čajeva. :)

cajnekronike @ 14:00 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, ožujak 1, 2014
Naziv: Monkey Picked Tie Guan Yin / Monkey King Tie Guan Yin
Prodavač: Teavivre
Vrsta: Kineski oolong čaj

Bez pravog uvoda, konačno sam se usudila pisati i o jednom Tie Guan Yin čaju. Kao jedan od mojih osobnih favorita, nakon mnogih isprobanih Tie Guan Yin čajeva, uvijek odugovlačim s ovom temom bojeći se da nisam još uvijek savladala ni 10% onog što se o ovom čaju može reći. Ipak, osvojio me na prvi izgled, okus i miris i još uvijek mi je jedan od najdražih čajeva uopće. Od zelenih to je Sencha, od oolong to je Tie Guan Yin dok je među crnima to afrički Safari čaj. Jedan od onih koje moram imati bez obzira koliko drugih čajeva imala.

Tie guan yin, tie kuan yin, ti kuan yin, ti kwan yin, gvozdena božica milosrđa, željezna božica milosti, oolong čaj, kineski čaj, iron goddess, iron goddess or mercy, monkey picked, monkey king

Dakle, Tie Guan Yin (kin: 铁观音, pinyin: tie3 guan1 yin1) ili Željezna božica milosrđa (ili Ti Kuan Yin, Ti Kwan Yin, Iron Goddess of Mercy, Iron Goddess...),  jedan je od najpoznatijih kineskh čajeva uopće. Kod nas nažalost još uvijek malo poznat ali izvan granica itekako cijenjen. To je ujedno i jedan od čajeva s kojima je najlakše manipulirati, jedan od čajeva čija se cijena kreće od bezobrazno niske do bezobrazno visoke, jedan o kojima bi se mogle pisati cijele knjige. Jedan od onih čajeva koje je lako "lažirati" od mjesta porijekla do kvalitete pa čak i do vrste čaja koja se prodaje pod ovaj čaj. Jedan od onih koji dolaze u tradicionalnoj verziji ali i modernoj - mnogo popularnijoj - zelenoj. Tisuću okusa, tisuću izgleda, tisuću varijanti, tisuću cijena za jedan jedini čaj. 

Tie Guan Yin čaj je najbliže zelenom čaju od gotovo svih oolong čajeva. Okus mu nije ni približno sličan oolong čajevima na koje je većina navikla. U nekim je zemljama npr. oolong čaj isključivo tamni čaj (Uron cha u Japanu je tamni oolong, a uron je japanska riječ za oolong, iako napominjem, postoje i japanske zelenije verzije oolonga). Zbog te činjenice modernoj zelenoj verziji Tie Guan Yin čaja i raste popularnost. Blagi, svježi cvjetni okus bez trunke gorčine.

"Naredih također sluzi, da donese zemljanu peć i čaj nazvan - Gvozdena božica milosti ..."
Lin Yutang - Gospođica Tju


Ovo je čaj koji se malo kome ne bi dopao. Prekrasnog mirisa i okusa, bez gorčine, cvjetnih nota i jako zahvalan za pripremanje. Isti se listići mogu iskoristiti i do desetak puta, teže ga je "uništiti" nego bilo koji drugi čaj i jednostavan za nositi na putovanja - ako kao ja ne možete bez čaja. Može se pripremiti i u najobičnijoj šalici ili u najskupljem gaiwanu, ovisno o prilici i željama.

Još jedno važno pitanje koje traži odgovor je kako odabrati najbolji Tie Guan Yin čaj. Postoje naravno određene smjernice koje ukazuju na kvalitetu čaja, međutim, u ovom slučaju možda je najbolje isprobati više vrsta i držati se one koja vam najviše odgovara. To je naravno kod nas nemoguće, Tie Guan Yin čaj nije široko dostupan a ako i je, ne mogu se birati vrste. Naručujete li preko interneta, srećom, kineske trgovine nude testere besplatno uz narudžbe ili za sitan novac. To je dobar način za isprobati više vrsta ili se možete osloniti i na recenzije čajeva koje pročitate.Cijene naravno variraju. Od deset kuna za 100 grama pa deseci tisuća kuna za 100 grama. Moja je preporuka da ipak nikad ne kupujete najjeftiniji čaj jer sama logika govori da nešto nije u redu. Uvijek imajte u vidu da postoji mnogo vrsta ovog čaja, nebrojeno mnogo prodavača i proizvođača.

Tie guan yin, tie kuan yin, ti kuan yin, ti kwan yin, gvozdena božica milosrđa, željezna božica milosti, oolong čaj, kineski čaj, iron goddess, iron goddess or mercy, monkey picked, monkey king

O ovom će čaju još biti mnogo riječi, čim smognem vremena, a ja ću se odmah prebaciti na ovu određenu vrstu - Monkey Picked. Nemojte se dati zavarati nazivom, ovaj čaj nipošto nisu brali majmuni ali naziv nosi određenu razinu kvalitete. Uz naziv se naravno veže mnogo legendi, najpopularnija je ona da su redovnici istrenirali majmune kako bi brali samo najbolje listiće na teško dostupnim lokacijama. Dakle, iako zvuči egzotično i ekstravagantno, nemojte misliti da su majmuni (osim ovog jednog na slici naravno ;) ) ubirali čaj. To jednostavno označava stupanj kvalitete.

Čaj na slikama dolazi iz internet trgovine Teavivre i cijena mu je oko 90 kuna za sto grama. Ovo je svakako jedan od boljih Tie Guan Yin čajeva, pogotovo za ovu cijenu. Treba imati u vidu da je tržište veliko i da su cijene prema zapadu uvijek mnogo mnogo veće. Osim čajeva kupljenih direktno u Kini, malo je koji Tie Guan Yin kupljen preko interneta imao dobar okus, i to baš iz razloga koji sam prije u tekstu navela.

Tie guan yin, tie kuan yin, ti kuan yin, ti kwan yin, gvozdena božica milosrđa, željezna božica milosti, oolong čaj, kineski čaj, iron goddess, iron goddess or mercy, monkey picked, monkey king

Tie Guan Yin čaj je izuzetno lako pripremiti. Možete jednostavno koristiti najobičniju šalicu bez brige da će čaj postati gorak i piti ga direktno iz šalice u kojoj su još uvijek listići. Možete ga pripremiti i na mnogo ljepši način, koristeći gaiwan ili zapravo, bilo koji drugi čajnik. Listići se jako rašire da nema toliko brige da će "pobjeći" u šalice. Temperatura vode također nije toliko važan čimbenik kao kod nekih drugih čajeva jer ga vruća voda neće uništiti kao što se to dogodi sa zelenim čajem npr. Dakle, jedan jako zahvalan čaj. Mogu se pronaći mnoge varijante pripremanja ovog čaja. Do besmisleno malo listića (2 grama) na 200 ml vode do besmisleno niske temperature vode. Najbolje je uvijek pratiti upute, iako, vodite računa tko točno te upute piše. Upute proizvođača a ne prodavača su najkompetentnije. Upute prodavača iz zemlje porijekla su također uglavnom dobre. Teavivre su se svakako potrudili u vezi čajnih tema, priprema, informacija o čajevima, kvaliteti i pouzdanosti.

Tie guan yin, tie kuan yin, ti kuan yin, ti kwan yin, gvozdena božica milosrđa, željezna božica milosti, oolong čaj, kineski čaj, iron goddess, iron goddess or mercy, monkey picked, monkey king

Korištenje gaiwana omogućava najbolju pripremu čaja. Gaiwan se napuni na otprilike četvrtinu ili tek mrvicu više sa suhim listićima. Kod ovog se čaja prvo prelijevanje odmah baca i traje tek toliko koliko je potrebno za uliti vodu i izliti čaj. Drugi puta pustite 25 sekundi pa 35, 45,55,65.... itd. Ovaj se čaj može iskoristiti i do 7 puta. Neki, još bolji i još skuplji mogu se iskoristiti i 10 puta. Okus je karakterističan za Tie Guan Yin i boja blago žuto-zelena. Tie Guan Yin će nakon dugog stajanja postati narančaste boje ali niti onda neće biti gorak. Listići će se raširiti toliko da će popuniti cijeli čajnik pa zato nemojte pretjerivati s količinom.

Tie guan yin, tie kuan yin, ti kuan yin, ti kwan yin, gvozdena božica milosrđa, željezna božica milosti, oolong čaj, kineski čaj, iron goddess, iron goddess or mercy, monkey picked, monkey king

Sad je vrijeme da stanem s tekstom jer svako malo se sjetim što još moram dodati. O kvaliteti, vrstama, pričama, pripremi, okusima, cijenama, pakiranjima, biti će još dakako mnogo mnogo riječi.

cajnekronike @ 17:53 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, veljača 25, 2014
Kukicha (jap: 茎茶, romaji: kuki cha, kuki znači grančica tj. stabljika a cha znači čaj) ili Bocha (jap: 棒茶, romaji bou cha, bou znači štap ili prut a cha znači čaj) je japanski zeleni čaj od grančica/peteljčica zelenog čaja kao što i sam naziv u prijevodu govori. Izgledom je jedinstven. Postoje još dva naziva za ovaj čaj a to su Karigane i Shiraore. Zanimljivo je kako neki Kukichu uopće ne svrstavaju u zelene tj. prave čajeve, međutim, Kukicha je pravi čaj jer je nastala od iste biljke kao i svi drugi pravi čajevi - Camellie sinensis. Kukicha je originalno proizvedena u gradu Uji u Japanu.

kukicha, shiraore, karigane, zeleni čaj, japanski čaj, čaj od grančica, makrobiotika, čaj

Kukicha ima nizak udio teina te je posebno popularna u makrobiotici ali mogu je konzumirati i osobe kojima se tein/kofein ne preporuča u velikim količinama. Kukicha je popularna zbog mogućnosti umanjivanja kiselosti organizma, smanjivanja mogućnosti oboljenja od raka, snižavanju tlaka, poboljšanju kvalitete kože, itd. Kukicha je jeftin čaj, mnogo jeftiniji od Senche a razlog tomu je što ona zapravo i nastaje kao produkt odvajanja svega onoga na čemu se može zaraditi u "čajnom poslu" i što se smatra kvalitetnim u čaju. Naravno, postoji jeftinije i skuplje verzije, one koje nastaju od Senche su jeftinije, mješavine su negdje između a one od Gyokura su najskuplje. Npr. 50 grama obične Kukiche od Senche košta ispod 20 kuna.

kukicha, shiraore, karigane, zeleni čaj, japanski čaj, čaj od grančica, makrobiotika, čaj

Kukicha je jedini japanski zeleni čaj koji se ne sastoji od listića(iako mogu se nalaziti sitni polomljeni dijelovi listića kao i u čaju na slikama ili npr. dodani zeleni čaj u prahu, itd.). Koja je zapravo razlika između Kukiche i Karigane? Zapravo se radi o dva naziva za gotovo isti čaj. Međutim, ako razlikujemo Senchu i Gyokuro, možemo razlikovati Kukichu i Karigane. Kukicha je ustaljeniji naziv i vrlo često će uz jedno ime stajati i ono drugo. Kukicha dolazi od Senche a Karigane od Gyokura i/ili Senche visoke kvalitete. Dakle, uz naziv Karigane dolazi čaj visoke kvalitete. Također, Karigane će se vidjeti u čajevima iz Uji-ja (Honshu) dok će se naziv Shiraore koristiti za one s otoka Kyushu. Postoji još jedna vrsta a to je Houji Boutcha ili Kukicha koja prolazi isti postupak kao i Houjicha (pogledajte stariji članak o ovom čaju). Kao što je vidljivo, Kukicha nije zapravo samo jedna već je to mnogo obimnija kategorija čajeva.

kukicha, shiraore, karigane, zeleni čaj, japanski čaj, čaj od grančica, makrobiotika, čaj

Dakle, može biti u "zelenoj" verziji i "prženoj" verziji i može nositi nazive Boucha, Karigane, Shiraore, Kaga boucha ili Houji boucha. Razlika između ove dvije verzije je očita.

Čaj na slici nosi naziv "Karigane - Uji no Kaori (jap: 宇治の香り)" ili Karigane čaj, Miris Uji-ja, Maiko tea iz Japana.
Cijena čaja na slici je 44 kune za 100 grama. Sadrži peteljke i žilice Gyokura i Senche.

Voda bi trebala biti oko 70-80 stupnjeva. Pripremajte je kao i druge japanske čajnike,  koristeći kyusu i zagrijte čajnik i šalice. 5-8 grama čaja za 200ml vode, bolje više nego manje. 1 minuta je dovoljna za prvo prelijevanje ali poželjno je 40 sekundi. Čaj se može iskoristiti do 6 puta. Za sljedeće prelijevanje može se iskoristiti voda malo više temperature te treba skratiti vrijeme namakanja listića. Ovakva priprema čaja česta je za japanske zelene čajeve.

kukicha, shiraore, karigane, zeleni čaj, japanski čaj, čaj od grančica, makrobiotika, čaj

Iako ga reklamiraju kao slatki čaj, nemojte se dati zavarati. Nikako čaj nemojte nepravilno pripremati jer će ispasti gorak. Okusom podsjeća na Senchu iako nema toliko te zelene svježine koju Sencha ima i više je, kao što se uvijek spominje, slatkastog okusa. Ovo je jedan od onih čajeva na koje se vrlo lako naviknuti, odličan za svakodnevno ispijanje i vrlo jednostavan za pripremu.
cajnekronike @ 23:42 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
utorak, veljača 18, 2014
Naziv: Sayama Aracha
Proizvođač: Morita Family Tea Garden
Prodavač:  Yunomi.us
Vrsta: japanski zeleni čaj

Ovaj će članak ujedno biti i mali uvod u Arachu kao i recenzija jedne Arache. Aracha je kod nas nedostupna uopće. Od svih japanskih čajeva možda je i najmanje poznata. Tome je razlog što je zapravo Aracha tek neobrađeni, nedotjerani, izvorni čaj.

aracha, sayama aracha, zeleni čaj, japanski čaj, sencha, neobrađeni čaj

Aracha (jap: 荒茶, romaji: aracha) ili u prijevodu grubi čaj vrsta je japanskog zelenog čaja. To je, kako bi pojednostavljeno rekli, gruba prva verzija čaja prije bilo kakve druge obrade, podjele, itd. 100 grama ovog čaja košta oko 50 kuna. Druga zanimljivost u vezi Arache je da jedino kod ovog čaja možete biti sigurni 100% da dolazi točno s određene farme čaja. Zovu ga zato još i "farmerski čaj", tj. čaj koji je prošao jedino onu obradu na farmi gdje je uzgojen, onaj koji nije pomiješan s drugim čajevima kod prodavača ili drugih posrednika za prodaju pod etiketom određene kvalitete i nije još dodatno obrađen. Tako da neka Sencha ujedno može biti i Aracha, ukoliko dolazi točno s određene farme bez daljnjih koraka obrade ili miješanja s drugim listićima.

aracha, sayama aracha, zeleni čaj, japanski čaj, sencha, neobrađeni čaj

5 grama čaja dovoljno je za 220ml vode. Voda bi trebala biti temperature oko 90 stupnjeva. Kako sam proizvođač daje upute za pripremu čaja, njih se najbolje i držati. Dakle, za prvo prelijevanje preporučaju temperaturu vode oko 60 stupnjeva te za svako sljedeće 90. Vrijeme bi trebalo biti oko 45 sekundi. Niža temperatura rezultirat će čajem više žute boje a viša čajem više zelene boje.

aracha, sayama aracha, zeleni čaj, japanski čaj, sencha, neobrađeni čaj

Što se tiče mirisa suhih listića on je doslovno očaravajuć. Listići imaju intenzivan miris najsvježije Senche kombinirane s mirisom prženih kineskih čajeva kakav je Long Jing. Nakon što zagrijete čajnik i u njega stavite listiće, nikad nemojte propustiti priliku pomirisati ih. Miris će uvijek biti mnogo intenzivniji nego onaj suhih listića. Ako pak čaj nema miris ni onda, znajte da ste vjerojatno uzalud dali novac. Suhi listići izgledaju kao da se radi o Banchi, Senchi i Kukichi, sve u jednom iako, naravno, najviše izgledom podsjeća na Senchu - to je dakle i bit Aracha čaja. Razlika je ipak lako uočljiva, za usporedbu pogledajte recenziju čaja Sencha of the Spring Sun (iako, proizvođač čaja Sencha of the Spring Sun navodi kako su svi njihovi čajevi ujedno i Aracha).

aracha, sayama aracha, zeleni čaj, japanski čaj, sencha, neobrađeni čaj

Okusom je ovaj čaj nešto blaži od Senche. Ja bih ga prema okusu stavila na mjesto između Banche i Senche ali uz dodatak Kukiche, intenzitetom okusa kao Bancha, slatkoćom kao Kukicha a  svježinom i "zelenilom" kao Sencha. Uglavnom, jedan jako dobar čaj za svakodnevno ispijanje a više nego prihvatljive cijene.

cajnekronike @ 18:36 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, veljača 16, 2014
Jin Jun Mei (kin:金骏眉, pinyin: jin1 jun4 mei2) crni je kineski čaj. Ovaj je čaj jedan od najskupljih crnih kineskih čajeva, nažalost slabo poznatih kod nas. Crni su čajevi nažalost kod nas loše zastupljeni i uglavnom, oni koji se mogu kupiti većinom su sličnog okusa. Iako volim crne aromatizirane čajeve, čistim čajevima koji sami po sebi imaju takav okus, nema ravnih. Jedan od njih je i ovaj čaj.

Jin Jun Mei čaj

Prijevod ovog čaja bio bi zlatna obrva i on savršeno odgovara izgledu listića, crno-zlatnih uvijenih i sitnih. (Napomena: Sjetite se Zhen Mei čaja ili Chun Mee čaja dostupnog kod nas, isto je značenje riječi Mei=Mee=obrva.) Dolazi iz pokrajine Fujian, planine Wuyi, na visini iznad 1500 metara, (od kuda dolaze i posebno popularni Wuyi oolong čajevi), Pročitala sam zanimljiv podatak, da je za pola kile ovog čaja potreban cjelodnevni rad dvadeset berača čaja obzirom se ubiru čajni pupoljci (kojih je za istih pola kile potrebno i do 80 000!) i to u rano proljeće. Tong Mu Guan mjesto je prije niti desetak godina ovaj čaj proizveden. Dakle, povijest mu nije duga.
Prvi crni čaj na svijetu dolazi iz Tong Mu Guan i to je upravo Lapsang Souchon čaj. Proizveden je krajem 16. stoljeća i sve do danas jedan je od popularnih čajeva u Europi. U Europi je u to vrijeme nosio naziv Bohea (izgovoreno kao "bu i") tj. Wuyi čaj. Riječ Bohea predstavljala je općenito naziv za crni čaj.

Jin Jun Mei je zapravo Lapsang Souchong čaj (Zhen Shan Xiao Zhong) što je većini zasigurno poznati čaj. Ipak, ovo je nedimljena verzija. Lapsang Souchong dakle nije samo jedan, postoji tu uz autentičnu (i teško dostupnu) verziju one široko rasprostranjene kao i nedimljene verzije, srebrna verzija ili Yin Jun Mei i dr. No, o Lapsang Souchong čaju biti će riječi kasnije.

Jin Jun Mei čaj

Zlatni čaj ima i zlatnu cijenu. Pomislite li kako ste imali sreće i kupili ovaj čaj za pedesetak kuna 100 grama, vjerojatno niste kupili autentičnu verziju. Mnogo je realnija cijena 200,300,400+ kuna za istu količinu, pa do iznosa nepojmljivih nama Europljanima za čajeve - nekoliko tisuća kuna. Mnogi mu ipak ne opravdavaju cijenu, kažu da postoje mnogo bolji čajevi za manje novaca. Treba ipak uzeti u obzir da se u konačnici ne plaća samo okus već i izgled, postupak izrade, dostupnost itd. Ipak, ako imate prilike, preporučam ga svakako - čak i u jeftinijim varijantama.

Jin Jun Mei čaj

Otprilike 5 grama čaja dovoljna su za 200ml vode. Kipući vodu preliti preko listića i ostaviti 15 sekundi za prvo prelijevanje, 25 za drugo, 35 za treće, itd. Drugi je način pustiti da odstoje 2 minute. Naravno, korištenje pravih čajnika obavezno je za ovu vrstu čajeva, bila bi ogromna šteta sipati listiće u filtar vrećicu.Što se tiče okusa, njega se može opisati kao slatko-cvjetnog, punog, možda s tek mrvicu gorčine na kraju. Okusom podsjeća na nedimljenu verziju Lapsang Souchong čaja što je naravno i za očekivati. Suhi listići meni osobno mirišu pomalo na čokoladu. Opisa ima zaista mnogo a možda najbolja činjenica koja govori u prilog ovome čaju je da miris u praznoj vrećici ostaje tako dugo da ćete je svako malo poželjeti pomirisati.

Jin Jun Mei čaj

Ovo je jedan od idealnih čajeva za poslijepodnevne čajanke, one koje želite da budu posebnije i opuštajuće.

Napomena: Prema kineskom načinu, ovaj čaj spada u crvene čajeve. O tome je već bilo riječi, međutim, ja koristim naziv "crni" kako ne bi došlo do većih zabuna.
cajnekronike @ 14:30 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, veljača 10, 2014
Iako se ne radi o Stendhalovu romanu, pogreška oko korištenja naziva crveni čaj ili crni čaj također je više nego poznata.

Ova je tema jako široka i moglo bi se o njoj pisati danima. O zanimljivosti prosudite sami. Onima koji su kao ja previše zainteresirani za jezike i sve moguće nesporazume koje prevođenje može prouzročiti, vjerujem da će biti zanimljivo. Radi se o nazivima čajeva i pogreškama koje su nastala prilikom prevođenja ili nedovoljnog poznavanja čajne tematike. Ja ću se ovdje prvenstveno orijentirati na kineske čajeve iako su mogući skokovi i na neke druge.

Prosječna osoba koja se čajevima ne zamara previše, osim u stadiju teške prehlade, teško da će znati razlikovati više od dvije-tri vrste čaja. To je uglavnom "čaj" u koji se uvrštavaju svi uvarci, voćni, biljni, bilo koja vrsta sušenog voća i bilja koja je prelijana vrućom vodom. Druga vrsta je "zeleni čaj". U tu se kategoriju stavlja sav čaj koji nema veze s onom prvom, i zeleni i crni i bijeli i sva ta slična egzotika o kojoj se malo zna. I to je s jedne strane u redu, netko tko ne voli čajeve o njima ne mora znati previše. Kao što prosječan kavopija ne zna skoro ništa o kavi. Međutim, ako želite stvarno zavoljeti čajeve, ako ne želite davati novac za nešto što vašeg novca nije vrijedno, bilo bi u redu da naučite osnovne nazive. O nazivima je bilo mnogo riječi, osvrnula sam se na Wulong-oolong čaj i na nazive japanskih zelenih čajeva a gotovo uvijek spomenem činjenice na koje bi trebalo obratiti pažnju.

Da vidimo što je to crveni a što crni čaj.

crni čaj


Crveni čaj

Crveni čaj je naziv koji se kod nas ne koristi često. Ako se koristi onda ga se uglavnom pokušava prodati pod nešto izuzetno egzotično. Crveni čaj je prvotno bio naziv za Rooibos čajeve kad su postajali popularni kod nas. Rooibos ili crveni grmić (što zapravo znači riječ Rooibos) ili afrički grmić. Sasvim je logično korištenje ovog naziva i ispravan je svaki od njih. Rooibos zaista raste u Africi i zaista ima crvenu boju - i listići i čaj - osim ako se naravno ne radi o zelenom, ali to je neka sasvim druga tema. Nakon toga, naziv crveni probao se progurati kao viša klasa crnog čaja Keemum. Crveni ili crni, Keemum ili Qimen, jedan je te isti čaj. Kako je došlo do ovog problema? Keemum je engleska riječ za kineski čaj Qi Men (mandarinski) ili Kei Moon (kantonski). Radi se o crvenom čaju. A sad zbunjujući dio. U kineskom jeziku, crni čajevi zapravo nisu crni već crveni. Kupujete li Qimen (Keemum), Zhengshan Xiaozhong (Lapsang Souchong) ili Jin Jun Mei, svi će oni nositi naziv - hong cha (kin:红茶, pinyin:hong2cha2, jap: 紅茶, romaji: koucha ) ili crveni čaj a kod nas će se uvijek prevoditi kao crni. Pogledate li logiku, svi ti čajevi zaista i jesu crveni.
Nadalje, vidjela sam naziv crveni čaj kako se koristi za Oolong čajeve. To je netočno jer Oolong čajevi nikada, pa niti u jednom jeziku nisu nosili naziv crveni. Postoji ljubičasti čaj a radi se upravo o jednoj posebnoj vrsti Oolonga. Do pogreške je vjerojatno došlo, ponovno, prilikom prevođenja. Jedna određena vrsta kineskog Oolong čaja, točnije, čajeva s planine Wuyi, nosi naziv Da Hong Pao. Oni koji su pratili tekst, vidjet će riječ "hong" smještenu u sredinu naziva čaja. "Hong" ovdje zaista znači crven, a u doslovnom prijevodu ime ovog čaja je Veliki crveni ogrtač (o nazivu više kad dođe na red sam čaj). Ponekad se naziv "crveni" koristio i za Pu'er čaj. Međutim, Pu'er čaj je zapravo jedini kineski crni čaj koji se kod nas može kupiti.


Crni čaj

Crni čaj je indijski čaj. Tako bi vam rekli u svakom kafiću. No, iako je crni čaj mnogo bolji naziv za indijske čajeve nego za kineske, nije svaki crni čaj indijski i nije svaki indijski čaj crni. I indijskih crnih čajeva ima mnogo više nego što ih stane u jednu filtar vrećicu. Ono što mi zovemo crni čaj, Kinezi zovu crveni. Ono što oni zovu crnim čajem, za to mi nemamo naziva a ako imamo, radi se o jednoj nespecificiranoj vrsti Pu'er čaja koja uglavnom dolazi u listićima bez ikakvog dodatnog objašnjenja. Ili jako skupim mini kuglicama (mini tuo cha). Mini tuo cha također nije vrsta čaja, to je samo oblik u kojem mogu dolaziti mnoge vrste čaja, uglavnom - crnog. Kupujete li čaj koji se zove Tuo Cha, uz ili bez riječi "mini" ili "zeleni" ili "crni" ispred ili iza, budite sigurni da i zapravo ne znate što kupujete, već znate samo oblik čaja. Crni čaj ona je posebna kategorija koja je kod nas nedostupna a uključuje dakle i Pu'er čaj i mnoge druge fermentirane kineske čajeve. Treba napomenuti da Pu'er nije zasebna kategorija kao npr. zeleni čaj tj. da se čajevi ne dijele na bijele, žute, zelene, crne i Pu'er već je Pu'er dio skupine crnih čajeva. Dakle, crni su čajevi skupina fermentiranih ili tamnih čajeva, nikako ono što mi zovemo crni čaj.

Možemo zaključiti kako u zapadu čaj nosi ime prema boji listića, dok na istoku boja čaja daje čaju ime.

Europa - Azija
crni - crveni
pu'er - crni
oolong - oolong
bijeli - bijeli
zeleni - zeleni
žuti - žuti
Napomena: Na Facebook stranici Čajnih kronika, čajevi su podijeljeni u kategorije koje su bliže nama na Zapadu kako ne bi došlo do još veće zbrke.
cajnekronike @ 17:14 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, veljača 9, 2014
Sun Moon Lake crni čaj (kin: 日月潭红茶)  ili u doslovnom prijevodu (sunce mjesec jezero, je crni čaj koji dolazi s Tajvana. Iako je Tajvan uglavnom poznat po Oolong čajevima, ovo je jedan od onih crnih čajeva koje ljubitelji istih moraju probati. Baš kao i sam naslov, čaj je privlačan i poseban i po okusu i po izgledu. Može se pronaći i pod drugim nazivima, uglavnom u kombinaciji riječi Formosa, Ruby, Red, Black i broja 18 ( Ruby Black, Taiwan Tea #18, Formosa Red 18, Formosa Ruby Black Tea, itd.) .

Sun Moon Lake čaj

Naziv samog čaja dolazi od mjesta u kojem se proizdovi, tj. jezera Sun Moon u središnjem Tajvanu. Ima povijest dugu stotinjak godina i prilično je popularan u Europi i Americi. Kod nas se uglavnom ne prodaju posebne vrste pravih nearomatiziranih čajeva, osim ako nisu "mainstream" te su hrvatski čajoljupci svakako zakinuti za mnogo dobrih čajeva. 50 grama ovog čaja može se kupiti za 70-ak kuna. Treba napomenuti da Sun Moon Lake čaj spada u skupinu Assam čajeva (Camellia sinensis var. assamica),onu koja je popularna u Indiji, koja je s Japancima dospjela u Yuchi, i srećom zbog odlične kvalitete, ovaj je čaj postao jedan od najboljih čajeva Tajvana (i jedini od Assam tajvanskih čajeva). Raste na visini od 600-800 metara.

Sun Moon Lake čaj

Sam izgled čaja je poseban baš kao i ime (iako moram napomenuti da je ime posebnije nama nego što bi to bilo izvornim govornicima), listići su dugi i tanki, jako lijepog izgleda. Miris je cvjetni, intenzivan, ne kao kod nekih drugih "standardnih" crnih čajeva zagušljiv i tipičan. Čajeve uvijek probajte pripremati u pravim čajnicima koji su za njih namijenjeni, Ako je to nemoguće, dobro će doći i porculanski čajnik. Čajnik obavezno zagrijte i listiće stavljate odmah u zagrijani čajnik. 4 grama čaja dovoljno je za oko 200ml vode. Voda mora biti kipuća. Prvi put ostavite nešto malo manje od dvije minute, drugi put isto tako a svaki sljedeći pola minute dulje. Čaj će imati drugačiji okus ako se listići kraće ili duže ostavljaju u vodi. Ipak, pazite da to nikako ne bude duže od 4 minute ako se ne želite gnjaviti s višestrukim prelijevanjima.

Sun Moon Lake čaj

Okus je poseban, bez gorčine, neki ga uspoređuju s brandy-jem, neki medom, neki cimetom, neki čokoladom. Ja ću ipak reći da je drugačiji od svih crnih čajeva, poseban i "svježiji" od svega onoga na što smo navikli, bez ikakve gorčine. Što se "svježeg" okusa tiče, pripisuju mu se malene naznake mente. Ja ipak ne bih rekla da se okus može uspoređivati s mentom, već više sa svježinom netipičnom za crne čajeve. Miris mokrih listića, meni osobno više mirišu na cvijeće nego na crni čaj, čineći ga tako još posebnijim. Boja je narančasto crvena. (napominjem da sam za potrebe slikanja koristila sićušne šalice pa boja izgleda više žuto nego kako bi trebala).

Sun Moon Lake čaj

Zanimljivo je kako je nemoguće pronaći informacije o ovom čaju na hrvatskom jeziku. Ipak, nemojte misliti da zbog toga čaj ne vrijedi probati. Razlog tomu leži što je većina članaka prevođena s engleskog jezika a čajevi koje možemo kupiti oni su uglavnom velikim preprodavača iz Europe (obično Njemačke). Postoji mnogo predivnih čajeva koji kod nas nisu ni imali prilike steći zasluženu popularnost iz razloga što su kod nas sasvim nepoznati.

Sun Moon Lake čaj
Imate li prilike, probajte ovaj čaj. Savršeno malo opuštanje za posebne prilike.


cajnekronike @ 21:45 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, prosinac 6, 2013
Huang Jin Gui (kin: 黄金桂, pinyin: huang2jin1 gui4) kineski je oolong čaj iz pokrajine Fujian, Anxi. Ime mu u doslovnom prijevodu znači zlatni osmant. Izgledom podsjeća na sve druge blago oksidirane zarolane oolong čajeve - one iz Anxi-ja i Tajvanske. Možda će i okus početnicima biti također teško za razlikovati. Iako su u čajevima bitne često nijanse, poanta je da pronađemo one koji će nam najviše odgovarati, one koji će nas sasvim sigurno navući da ispijanje čaja pređe u zadovoljstvo. Huang Jin Gui je uz Tie Guan Yin najpopularniji Anxi čaj iako se po mom mišljenju s Tie guan yin čajem dobre kvalitete ne može mjeriti. Listići su zarolani, žuto zelene boje s malim grančicama. Čaj ima primjetan cvjetni okus, bez gorčine, i miris listića koji bi trebao biti sličan osmantu. Za one koji nikad nisu imali priliku probati čaj od osmanta, ta će karakteristika možda proći nezapaženo. Postoje također oolong čajevi s dodanim cvjetićima osmanta, koji naravno imaju sasvim drugačiji miris i okus. Kad se kaže da neki čaj podsjeća mirisom ili okusom na osmant, čokoladu, cimet, određeno voće, mlijeko, to nipošto ne znači da će čaj imati točno takav okus, već da je okus toliko specifičan i poseban da se mogu uočiti sličnosti. Ako je okus "arome" prejak i prevladava, budite sigurni da pijete umjetno aromatiziran čaj (posebno popularno s "milk oolong" čajevima).

huang jin gui

Za pripremu se preporuča korištenje pravih yixing čajnika ili gaiwan-a. Međutim, možete ga pripremiti vrlo lako i u drugim čajnicima ili običnoj šalici. Kod ovakve vrste zarolanih čajeva uvijek vodite računa da će se oni jako proširiti. Također prije zagrijete čajnik. 3 grama čaja dovoljna su za oko 200 ml vode (koristite li pravi preporučeni čajnik, napunite ga listićima otprilike četvrtinu do trećinu). Ovaj je čaj izuzetno lagan za pripremu kao i većina sličnih čajeva. Udio kofeina je manji nego u zelenih čajeva. Cijenom je mnogo prihvatljiviji nego Tie Guan Yin. Koristite vruću vodu, prvo namakanje koristite kako bi isprali listiće i kako bi se otvorili (često pravilo kod ovakvih čajeva). Isti se listići mogu koristiti 7-8 puta ali će prvih 2-3 puta aroma biti najbolja. Listiće ostavite u vodi oko 40-50 sekundi, sljedeći oko 60, svaki sljedeći otprilike 10-ak sekundi duže.

huang jin gui

Ovo nije moj osobni favorit, ako ga moram birati među ovom vrstom oolong čajeva, to će zasigurno biti Tie Guan Yin. Međutim, ovo je vrlo dobra i jednostavna vrsta "svakodnevnog" čaja koji nije preskupi i koji se vrlo jednostavno priprema a ima dobre učinke na zdravlje (masnoće, karijes, detoksikacija...).




cajnekronike @ 22:29 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
Arhiva
« » tra 2014
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
Brojač posjeta
16952
Index.hr
Nema zapisa.